Σε άλλο θέμα ανέφερα ότι προτιμώ την παρασκευή σπιτικής αυγοτροφής σε σχέση με τις αντίστοιχες του εμπορίου. Οι λόγοι είναι πολλοί, θα αναφέρω μόνο:
Μαζί με τη συνταγή παραθέτω και τα ποσοστά πρωτεΐνης και λιπαρών, τα οποία βέβαια είναι υπολογισμένα με απλό τρόπο και έχουν γίνει και ορισμένες παραδοχές, πχ τα βάρη από διάφορα βότανα, μέλι, γύρη, σπιρουλίνα, μάγια μπύρας κλπ δεν έχουν υπολογιστεί, ωστόσο παρέχετε έστω ενδεικτικά η ποιοτική της σύσταση.
Πρώτες ύλες
Εκτέλεση
Ξεκινάμε λοιπόν βάζοντας να ζεσταθεί το γάλα σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε την κινόα και το σουσάμι.
Όταν πάει να βράσει το γάλα προσθέτουμε τις σκόνες μας σταδιακά και ανακατεύουμε.
Κλείνουμε την εστία όταν τα υλικά μας δείχνουν να ξεκινούν να πήζουν και προσθέτουμε τα αυγά αφού πρώτα πρόχειρα τα έχουμε πολτοποιήσει
Όταν αρχίζει να ξανά σφίγγει η αυγοτροφή μετά την προσθήκη αυγών και ενώ ανακατεύουμε σιγά σιγά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο
Όταν κρυώσει τη βάζουμε πάνω σε λαδόκολλα, την κόβουμε σε μερίδες και την αποθηκεύουμε σε πλάκες με λαδόχαρτο ενδιάμεσα για να ξεκολλούν, μέσα σε κάποιο μπολ στην κατάψυξη.
Αποψύχουμε σε θερμοκρασία δωματίου σχεδόν μισή με μια ώρα.
Με βάση και τον παρακάτω πίνακα, οι πρώτες ύλες μας συνολικά ήταν 850 gr και μετά την παρασκευή και την εξάτμιση μέρους της υγρασίας, έχουμε τελικό προϊόν 800 gr με 18% πρωτεΐνη και 14,5 % λιπαρά
Όσοι θέλουν να έχουν αφρατεμένη υφή (συνήθως έχει καλύτερη αποδοχή) και όχι κρεμώδη μπορούν να τρίψουν την αυγοτροφή στο μούλτι με φρυγανιά ή νιφάδες βρώμης ή συνδυασμός τους και συμπληρώνοντας ότι άλλο θέλουμε (μέλι, ξηροί καρποί, βότανα, μαγιά μπύρας, σπιρουλίνα, λεκιθίνη κλπ). Επειδή με την προσθήκη φρυγανιάς ή βρώμης μειώνεται και το ποσοστό πρωτεΐνης μπορούμε να προσθέσουμε επιπλέον αλμπουμίνη (ή να αντικαταστήσει ποσοστό της πολέντας στη βάση της, θα το δοκιμάσω την επόμενη φορά).
Καλύτερος κριτής των παραπάνω είναι φυσικά τα πουλάκια μου
- Το μεράκι να διαβάζω άρθρα, απόψεις και σχόλια για τα πτηνά συντροφιάς και η χαρά να τους προσφέρω το καλύτερο δυνατό
- Η γνώση των πρώτων υλών που χρησιμοποιώ
- Η αποδοχή της σπιτικής αυγοτροφής και φυσικά τα αποτελέσματα των τελευταίων χρόνων τόσο στη διατήρηση όσο και στην αναπαραγωγή τους
- Η ευκολία που μου προσφέρει
- Η επιφύλαξη μου προς τις αντίστοιχες του εμπορίου, γνωρίζοντας ότι οι σχετικοί έλεγχοι και τα στάνταρ παρασκευής τους είναι μηδαμινά
Μαζί με τη συνταγή παραθέτω και τα ποσοστά πρωτεΐνης και λιπαρών, τα οποία βέβαια είναι υπολογισμένα με απλό τρόπο και έχουν γίνει και ορισμένες παραδοχές, πχ τα βάρη από διάφορα βότανα, μέλι, γύρη, σπιρουλίνα, μάγια μπύρας κλπ δεν έχουν υπολογιστεί, ωστόσο παρέχετε έστω ενδεικτικά η ποιοτική της σύσταση.
Πρώτες ύλες
- 250ml γάλα
- 4 αυγά (250 gr) χωρίς τα τσόφλια
- 100 gr ασπράδι αυγού σε σκόνη (αλμπουμίνη)
- 100 gr καλαμποκάλευρο (πολέντα)
- 50 gr κινόα
- 50 gr σουσάμι
- 50 gr ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Ξεκινάμε λοιπόν βάζοντας να ζεσταθεί το γάλα σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε την κινόα και το σουσάμι.
Όταν πάει να βράσει το γάλα προσθέτουμε τις σκόνες μας σταδιακά και ανακατεύουμε.
Κλείνουμε την εστία όταν τα υλικά μας δείχνουν να ξεκινούν να πήζουν και προσθέτουμε τα αυγά αφού πρώτα πρόχειρα τα έχουμε πολτοποιήσει
Όταν αρχίζει να ξανά σφίγγει η αυγοτροφή μετά την προσθήκη αυγών και ενώ ανακατεύουμε σιγά σιγά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο
Όταν κρυώσει τη βάζουμε πάνω σε λαδόκολλα, την κόβουμε σε μερίδες και την αποθηκεύουμε σε πλάκες με λαδόχαρτο ενδιάμεσα για να ξεκολλούν, μέσα σε κάποιο μπολ στην κατάψυξη.
Αποψύχουμε σε θερμοκρασία δωματίου σχεδόν μισή με μια ώρα.
Με βάση και τον παρακάτω πίνακα, οι πρώτες ύλες μας συνολικά ήταν 850 gr και μετά την παρασκευή και την εξάτμιση μέρους της υγρασίας, έχουμε τελικό προϊόν 800 gr με 18% πρωτεΐνη και 14,5 % λιπαρά
Υλικά | % πρωτεΐνη | % λιπαρά | Ποσότητα (gr) | πρωτεΐνη (gr) | Λιπαρά (gr) |
γάλα | 3,4 | 3,5 | 250 | 8,5 | 9 |
αυγά | 13 | 11 | 250 | 32,5 | 27,5 |
ελαιόλαδο | 0 | 100 | 50 | 0 | 50 |
αλμπουμίνη | 80 | 0 | 100 | 80 | 0 |
πολέντα | 8 | 1,5 | 100 | 8 | 1,5 |
κινόα | 12 | 7 | 50 | 6 | 3,5 |
σουσάμι | 18 | 50 | 50 | 9 | 25 |
Σύνολο πρώτων υλών (gr) | 850 | 144 (17%) | 116,5 (13,5%) | ||
Μετά την παρασκευή | 800 gr | 18% | 14,5 % |
Όσοι θέλουν να έχουν αφρατεμένη υφή (συνήθως έχει καλύτερη αποδοχή) και όχι κρεμώδη μπορούν να τρίψουν την αυγοτροφή στο μούλτι με φρυγανιά ή νιφάδες βρώμης ή συνδυασμός τους και συμπληρώνοντας ότι άλλο θέλουμε (μέλι, ξηροί καρποί, βότανα, μαγιά μπύρας, σπιρουλίνα, λεκιθίνη κλπ). Επειδή με την προσθήκη φρυγανιάς ή βρώμης μειώνεται και το ποσοστό πρωτεΐνης μπορούμε να προσθέσουμε επιπλέον αλμπουμίνη (ή να αντικαταστήσει ποσοστό της πολέντας στη βάση της, θα το δοκιμάσω την επόμενη φορά).
Καλύτερος κριτής των παραπάνω είναι φυσικά τα πουλάκια μου