Αναπαραγωγή Η στατιστική πήγε περίπατο....

Δεν πιστεύω να απογοητεύτηκες; Περιμένουμε φωτογραφικό υλικό...

Όχι, καμία απογοήτευση, απλά επειδή έχω ένα κόλλημα με τις πιθανότητες μου έκανε μεγάλη εντύπωση.

Θα βάλω μερικές φώτο το σκ.
 
Τα 4 θηλυκά τιμπραντάκια προέρχονται από διαφορετικές θηλυκές ή από την ίδια; Έχεις θηλυκά τιμπράντο που σου δίνουν πάντα αρσενικούς νεοσσούς;
 
όλα δείχνουν πάω για 14 αρσενικά.
Μακάρι...
Αλλά να είσαι έτοιμος και για κάποιες απογοητεύσεις.
Σε νεαρές ηλικίες τα μικρά εύκολα μπερδεύουν τους εκτροφείς τους.
 
@patrickios καλημέρα.
Να ρωτήσω, τί σπόρια και αυγοτροφή ταΐζεις, και αν μπορείς να γράψεις τις ημερομηνίες γέννησης των μικρών (με το φύλλο δίπλα) ;

Καλησπέρα Μάκη.
Λοιπόν, από σπόρια ξεκίνησα από φέτος να κάνω δικό μου μείγμα αγοράζοντας μεμονωμένους σπόρους (εννοείται συσκευασμένους). Όχι φυσικά ότι έκανα και τίποτε extreme ή πρωτοποριακό, απλά ήθελα να ξέρω ότι όλοι σπόροι είναι οκ.
Αυγοτροφή δεν έδωσα στην προετοιμασία, μόνο αυγό κι αυτό λίγες φορές γιατί επί της ουσίας δεν έκανα προετοιμασία γιατί δεν κρατιόνταν μόλις έφτιαξε ο καιρός. Εκτροφή μόνιμα εξωτερική.

Από ημερομηνίες, του πρώτου ζευγαριού την 1η βδομάδα του Μαρτίου, του 2ου και του 3ου την 2η βδομάδα και του 4ου την 1η Απρίλη. Κάθε ζευγάρι έδωσε από 1 θηλυκό :D


Τα 4 θηλυκά τιμπραντάκια προέρχονται από διαφορετικές θηλυκές ή από την ίδια; Έχεις θηλυκά τιμπράντο που σου δίνουν πάντα αρσενικούς νεοσσούς;

Όπως έγραψα πιο πάνω και τα 4 είναι από διαφορετικά ζευγάρια. Ένα ανά ζευγάρι. Τιμπράντο φέτος είχα πρώτη φορά οπότε δεν ξέρω προϊστορία των θηλυκών. Πάντως όλα αυτά τα χρόνια που έχω καναρίνια δεν είχα παρατηρήσει κάτι τέτοιο.

Μακάρι...
Αλλά να είσαι έτοιμος και για κάποιες απογοητεύσεις.
Σε νεαρές ηλικίες τα μικρά εύκολα μπερδεύουν τους εκτροφείς τους.

Σαφώς και το έχω κατά νου και γι'αυτό και στο αρχικό μήνυμα έγραψα απ'ότι φαίνεται. Αν και τώρα είναι 6+ μηνών, δεν είναι και τόσο μικρά. Άσε που θα προτιμούσα να είναι μερικά ακόμα θηλυκά.
Θα δείξει...
 
Σχετικό πολύ με το θέμα θα σάς πω δύο περιπτώσεις που μου έχουν συμβεί μέχρι τώρα
1ον. Πέρσι 17 πουλιά 14 θηλυκά, τα 3 κολλάνε στη 2 περίπτωση.
2ον. Έχω ένα αρσενικό που εδώ και 4 χρόνια με οποία θηλυκιά και να τον έχω ζευγαρώσει δίνει μόνο αρσενικά πουλιά έτσι αναγκάζομαι να τον βάζω μία ή δύο γέννες το πολύ αν δεν πάει κάτι καλά στην πρώτη φέτος πάλι τα ίδια με δύο διαφορετικές τον έβαλα 5 πουλιά 5 αρσενικά
 
Αυτά τα... Κουτσομπολίστικα των εκτροφέων πολύ μ' αρέσουν 😛 . Να προσθέσω και το δικό μου "ράδιο αρβύλα".
Αν θέλουμε θηλυκά πουλιά πάμε για Μάϊο. Συνήθως οι δευτερότριτες γέννες δίνουν θηλυκά. Μάλιστα πρέπει να είναι πολύ καλά ταϊσμένα τα πουλιά, αλλά και να υπάρχει συνεχώς περίσσεια στις ταΐστρες.
 
Εμ που πάω εγώ με μία γέννα κι αυτή νωρίς... 😀

Άσχετα πάντως με το τι λέμε ή τι έχουμε παρατηρήσει εμείς, αυτό που είναι αποδεδειγμένο είναι πως οι πιθανότητες είναι 50-50 για κάθε αυγό.
 
...Άσχετα πάντως με το τι λέμε ή τι έχουμε παρατηρήσει εμείς, αυτό που είναι αποδεδειγμένο είναι πως οι πιθανότητες είναι 50-50 για κάθε αυγό.
Θά 'λεγα απλά οτι είμαι μαζί σου, αλλά ετσι δεν θα είχε και κάποιο ενδιαφέρον η παραφιλολογία απο τις σκόρπιες γνώσεις μου. :)
Νομίζω οτι τα θηλυκά έχουν τρόπους να επιρεάζουν την απόθεση ορμονών στον κρόκο του αυγού. Αυτό, ίσως εν τέλη δημιουργεί άλλοτε κάποιους περιορισμούς και άλλοτε κάποιες ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για την μετέπειτα εξέλιξη του φύλου του εμβρύου.
 
  • Like
Αντιδράσεις: Sissy
Να πω και την δικια μου εμπειρια. Πρωτη γεννα Μαρτιο 9-2 υπερ των αρσενικων. Τελικο σκορ 16-19 υπερ των θηλυκων. Υπαρχει ζευγαρι που οσα πουλια και να κανει μονο το ενα ειναι αρσενικο. Τι να πει κανεις..
 
Το φύλο του πουλιου δεν προκαθοριζεται απο το φυλετικό χρωμόσωμα του ωαρίου; Νομιζω πως ναι! Παρολαυτά, σε κάποιες μελέτες που είχα διαβάσει στο παρελθόν ( μην μου ζητήσετε στοιχεία διότι δεν θυμάμαι καθόλου ) έβγαινε το συμπέρασμα οτι σε άλλο είδος πτηνών στη φύση όταν στην εποχή αναπαραγωγής υπήρχε υπερεπαρκεια τροφής οι αρσενικοί απόγονοι υπερειχαν αριθμητικά, και μάλιστα με διαφορά ενώ σε αναπαραγωγικής εποχές με δυσκολία στην ανεύρεση τροφής, υπερειχαν οι θηλυκοί απόγονοι. Μεταξύ άλλων η ερμηνεία των στατιστικών παρατηρήσεων αυτών ήταν η πολυγαμία του ειδους και ο συνακόλουθους σεξουαλικός ανταγωνισμός των αρσενικών σε συνδυασμό με την μεγαλύτερη πιθανότητα που έχουν οι εύρωστοι αρσενικοί απόγονοι ( συγκριτικά με τους θηλυκούς) να κληροδοτήσουν τα γονίδια των γονέων τους σε περισσότερους δικούς τους απογόνους, πάλι μια και το είδος ήταν πολυγαμικό, και το ζευγάρωμα στα αρσενικά δεν τους κόστιζε ιδιαίτερα ενεργειακά, μια και δεν μεγάλωναν οι ίδιοι τα παιδιά τους. Βάσει αυτού η πρακτική υπερεπαρκειας και ποικιλίας στην τροφή πριν αλλα και κατα την αναπαραγωγή θεωρήθηκε οτι μπορει να συσχετιστεί με αύξηση των αρσενικών απογόνων.
 
Σε κάποιο παλαιότερο θέμα που έψαξα αλλά δεν μπόρεσα να εντοπίσω, είχει συζητηθεί εκτενώς η σχέση θερμοκρασίας και φύλου στα πτηνά. Μάλιστα είχαμε πει πως στις κότες με παρέμβαση των εκτροφέων, καθορίζεται το θηλυκό φύλο, γιατί αυτό είναι το ζητούμενο στις ωοπαραγωγικές όρνιθες. Το θυμάται κάποιος;
 
Όχι αυτό, αυτό δεν το είχα διαβάσει, πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση και αυτή.
Αυτό που αναφέρομαι είναι πιο πρόσφατο. Αν το βρω θα επανέλθω.:)
@Stavros ένα θέμα είναι αυτό https://community.petbirds.gr/threads/Αρσενικό-πτηνό-σε-θηλυκό-κατά-την-εμβρυική-ανάπτυξη.29345/ και είχε προηγηθεί και μια άλλη κουβέντα που έγινε αφορμή για τον Δημήτρη @Deukalion ν' ανοίξει το συγκεκριμένο.
 
Αλήθεια, είναι πραγματικά συγκινητικό για μένα να βλέπω τα παλαιά ποστς και το ποσό της γνώσης που υπάρχει εδω μέσα (petbirds). Γι' αυτό νομίζω οτι κάθε φορά που ανοίγει ένα θέμα, αξίζει τον κόπο να το "σκαλίζουμε" λίγο πάρα πάνω ώστε να αποκαλύπτονται όλα αυτά τα ωραία. Δεν στέκομαι καθόλου στο σωστό ή λάθος των όποιων απόψεων. Αυτές μπορεί να συμπληρώνονται και να μεταβάλλονται (αν κρίνω απο τις δικές μου :) ).
... Και μετά απο την παρένθεση.
Η αλήθεια είναι οτι θα ήταν πολύ χρήσιμο αν μπορούσαμε να ελέγχουμε μήπως κάποια απο τα θηλυκά μας είναι XX .
(ε ρε γλέντια)
 
Δεν το θυμάμαι αυτό για το φύλο. Για την αναπαραγωγική διάθεση ναι.
Μπορεί να κάνω λάθος...
Παίζει πάντως στο παιχνίδι του φύλλου και η ένταση του φωτισμού... έτσι τουλάχιστο διατείνονται κάποιοι
 
Back
Top