Γενικά Η τρομαγμένη Πι

Mihanikos

PB New Member
Εγγραφή
22 Μαρ 2023
Μηνύματα
15
Πόλη
Ioannina
Καλησπέρα!
Πήρα πριν δύο μέρες την Πι από ενα petshop και είναι εμφανέστατα στρεσαρισμένη ακόμα και για κάποιον που δεν ξέρει απο παπαγαλάκια και γενικά από πτηνά όπως εγω.
Για αρχή κράτησα την ίδια τροφή που της έδινε εκεί με σκοπό να την αλλάξω σταδιακά αλλα δεν την έχω δει να τρώει σποράκια ακόμη παρά μόνο τα κρεμαστά στικ της φωτογραφίας, και νερό επίσης δεν την είδα να πίνει αλλά φαντάζομαι (ελπίζω) να πίνει οταν λείπω απτο δωμάτιο.
Το κλουβί πιστεύω πρέπει να αλλαχτεί για μεγαλύτερο (στο πετσοπ είπαν είναι κομπλέ αλλά φαντάζομαι οτι 40*30*45 δεν είναι αρκετό για τον μικρό μας φίλο).
Δεν την έχω αφήσει έξω από το κλουβί για να αποφύγω να την κυνηγάω για να μπει μέσα που λογικά θα την τρόμαζε παραπάνω.
Ιδανικά θα προτιμούσα να τριγυρνάει στο δωμάτιο και να μπαίνει κλουβάκι όποτε θέλει αυτή αλλα φαντάζομαι πρέπει πρώτα να με συνηθήσει και να είναι ήρεμη.Δε ξέρω αν πρέπει να την αφήσω απλά να αρχίσει να πετάει μέσα μήπως και με εμπιστευτεί ή να περιμένω πρώτα αλλά την λυπάμαι μέσα στο κλουβάκι της.
 

Συνημμένα

  • budg1.webp
    budg1.webp
    98,8 KB · Προβολές: 36
  • budg2.webp
    budg2.webp
    53,7 KB · Προβολές: 36
  • budg3.webp
    budg3.webp
    162,8 KB · Προβολές: 36
Να τη χαίρεσαι!
Στην αρχή απλά εξασφάλισέ της έναν τοίχο να ακουμπά στο κλουβί της, ησυχία και την αίσθηση της ασφάλειας, για αρκετές ημέρες, ώστε να συνηθίσει το νέο της περιβάλλον.
Το κλουβί που θα της πάρεις θα πρέπει να είναι όσο το δυνατό μεγαλύτερο (μακρύτερο) με συρόμενο ταψί και συρόμενη σχάρα ώστε να σε βολεύει στη διαχείρισή του και να μην χρειάζονται πολλές κινήσεις για τον καθαρισμό του.
Νερό τα μπάτζι δεν πίνουν πολύ, οπότε μην ανησυχείς, και φαγητό θα φάει (μοιραία). Απλά πάρε της μια αξιόπιστη τροφή (όχι χύμα, με τίποτα, διότι είναι ακαθόριστη η ποιότητα, η φρεσκάδα, ο τρόπος συντήρησης και η καθαριότητά τους, με συχνά φαινόμενα τις επιμολύνσεις των πτηνών, ως συνακόλουθο του μεγαλύτερου ποσοστού κέρδους που αφήνουν στον έμπορο), οπότε ό,τι κι αν σου πουν από τα πετσοπ, πάρε μια συσκευασμένη (κοίταξε και την ημ/νία λήξης). Μάρκες υπάρχουν πολλές, θα σου πουν τα πιο σχετικά με τους παπαγάλους, μέλη.
Μην την αφήσεις έξω από το κλουβί καθόλου. Θα αγχωθεί και θα τρομάξει...και το κυνήγι για να μπει μέσα, δεν θα κάνει καλό στη σχέση σας.
Τις πρώτες ημέρες καλό θα ήταν να είσαι ήσυχος, να της μιλάς γλυκά και με ήρεμες κινήσεις σταδιακά να μειώνεις την απόσταση μεταξύ σας. Όταν φτάσετε στο επίπεδο να μη σε φοβάται, πες μας για να σου πούμε το επόμενο βήμα.
Εννοείται ότι καλό θα ήταν να κάνει τη βόλτα της σε ένα ασφαλές δωμάτιο, αλλά άσε το για αργότερα, όταν θα έχεις βρει τρόπο να μπαίνει μέσα μόνη της ή με τη συνδρομή σου, χωρίς κυνηγητά όμως. Από την άλλη πλευρά η γενική αρχή είναι να μην αφήνουμε ποτέ μόνο του ελεύθερο (εκτός κλουβιού) τον παπαγάλο μας, χωρίς την παρουσία μας στο δωμάτιο, διότι απλά κινδυνεύει, π.χ. να χωθεί κάπου απ΄όπου δεν θα μπορεί να βγει, να πάθει ατύχημα, να κόψει ένα καλώδιο ρεύματος, να φάει ένα μικρό πλαστικό ή μεταλλικό αντικείμενο ....και τόσα άλλα.
Δες λοιπόν κλουβιά, τροφές και συζητάμε περαιτέρω....πάρε επίσης κι ένα τσαμπί μίλετ (κεχρί μίλετ) με το οποίο θα βοηθηθείς στο μέλλον να εξοικειωθείτε μεταξύ σας.
 
@ianos για τώρα τρώει φουλ απτο στικάκι που έχω βάλει και τους σπόρους δεν. Δευτέρα θα πάω να πάρω τροφή καλή λοιπόν να βάλω, έχω και μιλετ που έδωσα χθες λίγο και σήμερα .Μήλο που είχα αφήσει δίπλα στο κλαδάκι που κάθεται συνήθως δεν το ακούμπησε αλλά θα βάζω και ένα φρουτάκι κάθε μέρα μήπως και βρει κάποιο που της αρέσει.
Απλά είναι τελείως ήσυχη παρά μόνο μια φορά την μέρα περίπου που θα βγάλει έναν ήχο όπου και εγώ πάω στο κλουβάκι να της μιλήσω.
Το κλουβάκι το έβαλα δίπλα στο γραφείο που είμαι 80% της μέρας και το έβαλα πλέον κολλητά στον τοίχο.
Ελπίζω τις επόμενες μέρες να ηρεμήσει λίγο .
 
@Mihanikos ποια τροφή του είχαν πριν, ξέρεις; Μπορεί να είναι για από το στρες του νέου περιβάλλοντος γι'αυτό δεν τρώει πολύ. Όταν θα κατασταλάξεις στην τροφή του κ δεις ότι έχει ανταπόκριση, αφαίρεσε τα στικ γιατί λόγω ζάχαρης δεν είναι υγιεινά, είναι μέλι (λένε) με μπαγιάτικους σπόρους. Επιπλέον, πάρτου κ σουπιοκοκκαλο. Με το κεχρί ( μίλλετ) όπως σου είπε κ ο @ianos θα σε βοηθήσει να τον καλοπιάσεις πιο γρήγορα.
 
@MARY58 Έχω πάρει σουπιοκοκκαλο αλλά νομίζω ότι δεν έχει καταλάβει τι είναι και δεν το χρησιμοποιεί .Τροφή χύμα ήταν οπότε δεν ξέρω τι ακριβώς είναι απλά θεώρησα ότι θα ήταν πιο εύκολο για την μικρή τουλάχιστον το φαί να είναι το ίδιο μέχρι να ηρεμήσει και να δοκιμάσει καινούργια πράγματα .
 
Πάρε της ποιοτική συσκευασμένη τροφή για να είσαι ήσυχος. Πολύ καλό που θα την έχεις δίπλα σου. Η γνωριμία σας θα γίνει πιο εύκολα έτσι. Υγ. Πρόσεχε με τις κλωστές στο παιχνίδι μην καταπιεί καμμία. Θα σου έλεγα να τις αφαιρέσεις ή να της το έχεις όταν θα είσαι εκεί για να επιβλέπεις.
 
Kαλορίζικο! Έχεις αρκετό χρόνο αν ασχοληθείς με την εξημέρωσή της; Δεν είναι καθόλου έυκολη διαδικασία. Ρωτάω γιατί αν λείπεις όλη μέρα ίσως να σκεφτόσουν να της πάρεις ακόμη ένα για παρέα μαζί με το μεγαλύτερο κλουβί. Οι παπαγάλοι είναι ζώα που ζουν σε σμήνη σε αντίθεση με πολλά απο τα ωδικά πουλιά.
 
  • Συμφωνώ
Αντιδράσεις: MARY58
@Φοίβος συνηθως φευγω 9 και γυρναω 1 την υπολοιπη μερα ειμαι στο δωματιο οποτε εχω χρονο μπολικο πιστευω.
Επιτελους εφαγε σπορακια και το απογευματακι αρχισε να τριβει το ραμφος της. Φαινεται λιγο πιο χαλαρη απο χθες σιγουρα!
 
Από κλουβάκια το Hagen vision L01 /M02 ή το piano6 της ferplast σκεφτομαι.
να προτιμήσω το L01 αντι για το Μ02 λόγω του ότι ειναι πιο μακρύ και φαρδύ?
 
Να τη χαιρεσαι την κουκλα! κανε υπομονη , και υπο τις καταλληλες συνθηκες ,τα περισσοτερα μπατζι ειναι πολυ αξιαγαπητα πουλακια και περνας ομορφα κοντα τους-ασε που μπορει να σου τυχει να ειναι και λαλιστατα-κυριως τα αρσενικα. Σιγουρα θελει κλουβι ανετο σε μηκος για να πεταει απο το ενα κλαδι στο αλλο.
 
Ηρθε και το καινουργιο κλουβακι επιτελους.
Ελπιζω να το συνηθησει σχετικα ευκολα και να αρχισει να τριγυρναει σαν καλο Budgie . Σίγουρα πρέπει να αλλάξω λίγο την διαρύθμηση στις πατήθρες και να βάλω μερικά παιχνιδάκια.
Αν έχει κάποιος να προτείνει μερικά καλά παιχνιδάκια για Budgie οποιαδήποτε ιδέα ευπρόσδεκτη!
 

Συνημμένα

  • 336927801_222851033666921_2553820254918878782_n.webp
    336927801_222851033666921_2553820254918878782_n.webp
    263,9 KB · Προβολές: 33
Σαν να μου φανηκε νευρικη σημερα το πρωι και εκανε σχετικα εντονο θορυβο (δεν εχω θεμα με τον θορυβο προφανως απλα δεν καταλαβαινω αν εχει νευρα αυτη την στιγμη ή ειναι χαρουμενη , αν και πονταρω στο πρωτο).
Μήπως πρέπει να βρω και ένα δεύτερο θηλυκό Budgie να έχει παραπάνω παρέα?
 

Συνημμένα

@Mihanikos
Νεύρα πάντως δεν έχει, το αντίθετο μάλιστα θα έλεγα δείχνει ιδιαίτερα δραστήρια και υγιής.
Δεν γνωρίζω αν το ξέρεις, τα budgies είναι παπαγάλοι που ζούνε σε μεγάλα σμήνη και τους αρέσει η παρέα και η αλληλεπίδραση με άλλα μέλη του σμήνους.
Είναι ικανά να κάθονται ατέλειωτες ώρες και να περιποιούνται το ένα το άλλο, ταΐζοντας κυρίως το αρσενικό το θηλυκό, αλλά και να χαϊδεύονται – ξύνονται με τα ράμφη τους. Δεν μπορούν να αντισταθούν ακόμα και στα χάδια του ιδιοκτήτη τους ειδικά αν αυτός τους χαϊδεύει το κεφάλι με τον δείκτη του χεριού του. Δείχνουν να απολαμβάνουν το ξύσιμο, ανασηκώνοντας το φτέρωμα του κεφαλιού και γυρίζοντας το στο πλάι.
Η άποψη μου είναι προς το παρών, να μην κάνεις καμία κίνηση για άλλο πουλάκι, εφόσον έχεις αρκετό χρόνο όπως αναφέρεις για να ασχοληθείς αποκλειστικά μαζί της.
Πολύ ωραίο το κλουβάκι της.😊
 
Βγαζει ανα χρονικα διαστήματα πιο χαμηλούς συνεχεις ήχους και νόμιζα με τον συγκεκρίμενο τόνο μήπως είχε νεύρα ή φόβο για οτιδήποτε.
Την έχω δίπλα μου πάνω απο 10 ώρες την ήμερα οπότε ελπίζω να με συνηθίσει (είναι λίγο πιο μαζεμένη απο όταν αλλαξε κλουβι αλλα τουλαχιστον πεταει περα δωθε που και που τωρα )
 
Πολυ χαριτωμενη,να τη χαιρεσαι-και ωραιο κλουβι. Καποια στιγμη μονο καλο ειναι να αλλαξεις καπως τη θεση απο τις πατηθρες, ωστε να εχει χωρο να πεταει κατα μηκος του κλουβιου. Αν πραγματι εχεις χρονο και διαθεση να ασχοληθεις, θα τη χαρεις πολυ.
 
Ξεκινησε να τραγουδαει κιολας τα μεσημερακια οταν πιανω κιθαρα και την επιασα να κανει και αυτο σε τυχαιες στιγμες( σαν κοτοπουλακι).
Νομίζω επιτελους αρχισε να με συνηθιζει.
Αν και με το millet δεν εχει ιδιαιτερη σχεση αγαπης , τα παστελια οταν τα βλεπει με πλησιαζει σιγα σιγα 😄
 

Συνημμένα

Μικρα βηματα προοδου! Συντομα ελπιζω να ανεβει τελειως στο δαχτυλο ωστε να μπορω να την αφηνω και εκτος κλουβιου 😄
 

Συνημμένα

Back
Top