Αναπαραγωγή Θέλω να ζευγαρώσω τα δύο καναρίνια μου

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης meniam
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

meniam

PB Member
Εγγραφή
28 Οκτ 2020
Μηνύματα
1.130
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Καλημέρα σας 🙂. Έχω αποφασίσει εδώ και καιρό ότι θέλω να ζευγαρώσω τα δύο καναρίνια μου, είναι ράτσας τιμπραντο υγειης και τα δύο και σε κατάλληλες ηλικίες. Έχω διαβάσει τα άρθρα στο φόρουμ αλλά επειδή δεν έχω ασχοληθεί ξανά με κάτι παρόμοιο θέλω καθοδήγηση. Έχω ζευγαρωστρα κατάλληλη για την αναπαραγωγή, τι άλλο θα χρειαστεί να έχω για όλη την διαδικασία; Φωλιά να βάλω και εσωτερική και εξωτερική; Επίσης δεν τρώνε το σουπιοκοκαλο και αυτό είναι κάτι που με προβληματίζει, είχα δοκιμάσει να το αλλάξω μήπως έφταιγε το συγκεκριμένο αλλά ούτε το άλλο έτρωγαν οπότε δεν ξέρω τι να κάνω με το ασβέστιο, θα πρέπει να δώσω λίγο στην διατροφική προετοιμασία ( και στα δύο ή μόνο στην καναρα); Αυγό τροφή σκεφτόμουν να φτιάξω σπίτι να τους δίνω. Επίσης βλέπω άλλοι συστήνουν πολύ βιταμίνες άλλοι όχι, εγώ αποφάσισα να δώσω γιατί δεν έχουμε μεγάλη ποικιλία χρήσιμων για αυτά λαχανικών και θέλω να μην τους λείπει κάτι, ποιο σκεύασμα θεωρείται κατάλληλο; Τέλος εγώ θα ξεκινήσω την διατροφική προετοιμασία τώρα τον Φεβρουάριο, πότε να βγάλω το χώρισμα για να βλέπονται και πότε να βάλω την φωλιά;;
 
Καλημέρα.
Η πρώτη ερώτηση που πρέπει να απαντηθεί είναι πόσα πουλάκια έχεις σκοπό να βγάλεις και πόσα μπορείς να διαχειριστείς.
Αρχικά θα χρειαστείς ένα ευρύχωρο κλουβί που θα τοποθετηθούν όλα τα μικρά μετά τον απογαλακτισμό μέχρι να μεγαλώσουν και να ξεχωρίσεις τα αρσενικά.
Ανάλογα με τον αριθμό των αρσενικών θα χρειαστείς και τον αντίστοιχο αριθμό ατομικών κλουβιών.
 
@ΙΩΑΝΝΗΣ@ ακριβή αριθμό πουλιών δεν έχω σκεφτεί αλλά θέλω έναν κύκλο αυγών, εκτός και αν κάτι πάει λάθος και δεν βγουν γονιμοποιημένα τα πρώτα αυγά είναι μόνο ένα δύο τότε ίσως σκεφτώ για δεύτερο κύκλο. Κλουβακια για μετά έχω και δεν θα κρατήσω όλα τα μικρά έχω ήδη βρει κάποια άτομα που θα ήθελαν και ίσως μέσω φόρουμ δώσω και κάποιο άλλο. Περισσότερο με ενδιαφέρει η όλη διαδικασία και η εμπειρία να έρχεται νέα ζωή στον κόσμο 🥰. Επίσης τα πουλάκια δεν έχουν ξανακάνει ζευγάρωμα δεν έχουν εμπειρία
 
Μπορείς να ξεκινήσεις την διατροφική προετοιμασία αρχικά στον αρσενικό και μετά από 10-15 ημέρες και στο θηλυκό.

Επώνυμοι σπόροι, αυγό ή αυγοτροφή 2-3 φορές την εβδομάδα, λαχανικά όπως μπρόκολο και τριμμένο καρότο ακόμα και καθημερινά.

Στον αρσενικό μπορείς να δώσεις βιταμίνη Ε και στο θηλυκό υγρό ασβέστιο στην ποτίστρα (ξεκινάς μερικές ημέρες πριν ενώσεις τα πουλιά και σταματάς όταν ολοκληρωθεί η ωοτοκία)

Αρχικά θα πρέπει να έχεις τοποθετημένο το αδιαφανές χώρισμα της ζευγαρώστρας και όταν ολοκληρώσεις την διατροφική προετοιμασία τοποθετείς το χώρισμα με τα καγκελάκια.
Θα πρέπει να έχεις 2 φωλιές (εγώ χρησιμοποιώ εξωτερικές), τοποθετείς την μία στην πλαϊνή πόρτα αφού πρώτα έχεις τοποθετήσει εσωτερικά τσόχα (καλό είναι να την ράψεις από κάτω για να μην μπορούν να την βγάλουν τα πουλιά).
Βάζεις νήμα φωλιάς στην πλευρά του θηλυκού και παρακολουθείς την συμπεριφορά της, αν τα πουλιά τα πάνε καλά ο αρσενικός θα ταΐζει την κανάρα μέσα από το κάγκελο, θα της τραγουδάει και αυτή θα σκύβει το σώμα της μπροστά και χαμηλά.

Η κανάρα όταν θα είναι έτοιμη θα αρχίσει να φτιάχνει την φωλία της, όταν την έχει μισοφτιάξει είναι η ώρα που πρέπει να βγάλεις το διαχωριστικό και να τα αφήσεις ελέύθερα να ζευγαρώσουν.
Η ζευγαρώστρα πρέπει να βρίσκεται σε σημείο που να μην ενοχλούνται τα πουλιά από εσάς, φροντίζεις για την πλούσια διατροφή.

Αφού θέλεις 1 γέννα ο ασφαλέστερος (για αρχάριους) τρόπος να προχωρήσεις είναι να αφήσεις τα πουλιά μαζί και όταν η κανάρα κάνει το 3ο-4ο αυγό να βγάλεις τον αρσενικό, να τον τοποθετήσεις σε ατομικό κλουβί χωρίς να έχει οπτική επαφή με την ζευγαρώστρα.
Η κανάρα θα επωάσει τα αυγά και θα μεγαλώσει τα μικρά μόνη της.
Καλό θα είναι να προμηθευτείς και πλαστικά ομοιώματα αυγών που θα χρειαστούν αργότερα όταν θα θέλεις να σταματήσεις την αναπαραγωγή.

Καλή επιτυχία !!!
 
@ΙΩΑΝΝΗΣ@ ωραία ευχαριστώ πολύ . Οπότε αν αρχίσω προετοιμασία τον αρσενικό αυτήν την εβδομάδα και κρατήσει δύο βδομάδες δηλαδή στις 13 Φλεβάρη αρχίσω και την θηλυκιά και τελειώσω με την ετοιμασία 6 Μαρτίου είναι καλή περίοδος; Να τα αφήσω 2 βδομάδες αργότερα;; Απλά γενικά ξέρω για άνοιξη όμως βλέπω πολλούς εκτροφείς τιμπραντο που τώρα σκάνε τα αυγά και μπερδεύτηκα.
 
Φωλιά να βάλω και εσωτερική και εξωτερική;
Καλύτερα βάλε μία φωλιά εξωτερική ή δύο εξωτερικές και οι δύο, διότι είναι πιο εύχρηστες. Αν στην πορεία δεις ότι προσπαθεί να στρώσει το νήμα εντός κλουβιού, έχε κι ένα καλαθάκι (εσωτερική φωλιά) έτοιμο για να το τοποθετήσεις εκεί.
Επίσης δεν τρώνε το σουπιοκοκαλο και αυτό είναι κάτι που με προβληματίζει, είχα δοκιμάσει να το αλλάξω μήπως έφταιγε το συγκεκριμένο αλλά ούτε το άλλο έτρωγαν οπότε δεν ξέρω τι να κάνω με το ασβέστιο, θα πρέπει να δώσω λίγο στην διατροφική προετοιμασία ( και στα δύο ή μόνο στην καναρα);
Το κόκκαλο σουπιάς θα πρέπει να παραμείνει στο κλουβί. Όταν θα το χρειαστεί θα το "τιμήσει". Παρά ταύτα στην αναπαραγωγή καλό και χρήσιμο θα ήταν να έχουμε όλοι υγρό ασβέστιο. Σου προτείνω να προσθέτεις υγρό ασβέστιο στη δοσολογία που αναγράφεται στη συσκευασία του, μόλις και αφού έχει ολοκληρώσει τη φωλιά και έως μία μέρα μετά που θα κάνει το τελευταίο αυγό.
Αυγό τροφή σκεφτόμουν να φτιάξω σπίτι να τους δίνω.

ακριβή αριθμό πουλιών δεν έχω σκεφτεί αλλά θέλω έναν κύκλο αυγών, εκτός και αν κάτι πάει λάθος και δεν βγουν γονιμοποιημένα τα πρώτα αυγά είναι μόνο ένα δύο τότε ίσως σκεφτώ για δεύτερο κύκλο
Κατά τη γνώμη μου καλό θα ήταν να ξεκινήσεις την αναπαραγωγή όσο το δυνατό αργότερα, δλδ κατά τον Απρίλιο, κι επομένως τη διατροφική προετοιμασία στις 15/02 για τον αρσενικό, 01/03 για το θηλυκό. Έτσι ίσως αποφύγεις τόσο την άσπορη γέννα όσο και την ασίγαστη πολλές φορές και ειδικά όσο οι συνθήκες είναι κατάλληλες, διάθεση της θηλυκιάς για ωοτοκία.
2, @ΙΩΑΝΝΗΣ@ ωραία ευχαριστώ πολύ . Οπότε αν αρχίσω προετοιμασία τον αρσενικό αυτήν την εβδομάδα και κρατήσει δύο βδομάδες δηλαδή στις 13 Φλεβάρη αρχίσω και την θηλυκιά και τελειώσω με την ετοιμασία 6 Μαρτίου είναι καλή περίοδος; Να τα αφήσω 2 βδομάδες αργότερα;; Απλά γενικά ξέρω για άνοιξη όμως βλέπω πολλούς εκτροφείς τιμπραντο που τώρα σκάνε τα αυγά και μπερδεύτηκα.
Συνήθως, αλλά όχι απαραίτητα, πολλοί εκτροφείς ξεκινούν σε εσωτερικό χώρο, ενίοτε και με ελεγχόμενο τεχνητό φως, νωρίτερα, ώστε να προλάβουν 3 γέννες (ή και περισσότερες) και τα μικρά να είναι έτοιμα για τις εκθέσεις του Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου.

Καλή σου Επιτυχία!
 
@ianos ωραία ευχαριστώ πολύ θα κάνω αυτό που είπατε για τις ημερομηνίες γιατί είχα προβληματιστεί κι εγώ με το θέμα του καιρού. Παρήγγειλα και ένα σκεύασμα ασβεστίου και ένα σκεύασμα με βιταμίνες Ε , C και D3 για τον αρσενικό.

Έχω ακούσει κάποιοι κάνουν και προλιπτικές θεραπείες για ασθένειες;; Έχω δίκιο;
 
Έχω ακούσει κάποιοι κάνουν και προλιπτικές θεραπείες για ασθένειες;; Έχω δίκιο;
Ναι, έχεις δίκιο. Όλοι έχουμε ακούσει για προληπτικές θεραπείες σε μεγάλες εκτροφές ιδιαίτερα. Παρόλα αυτά, αν δεν βλέπεις κάποιο πρόβλημα, μην κάνεις τέτοιες θεραπείες.
Τώρα όσον αφορά στις βιταμίνες...κι εγώ στην αρχή έδινα (πριν πολλά χρόνια), αλλά έπειτα που δεν έδινα, δεν είδα να υπάρχει κάποια διαφορά στην αναπαραγωγική συμπεριφορά τους*....Σκέψου επίσης ότι αν ο αρσενικός δεν είναι πλήρως προετοιμασμένος, το θηλυκό θα κάνει άσπορη γέννα κι επομένως έναν κύκλο ωοτοκίας (τον πρώτο) θα τον "χάσεις", αλλά ταυτόχρονα θα κερδίσεις χρόνο, αν αφήσεις την κανάρα να κλωσήσει για όσο πάρει έως να σηκωθεί μόνη της από τη φωλιά.
*βέβαια δίνω καθημερινά σχεδόν, κατά την αναπαραγωγή, χορταρικά, κηπευτικά ή βότανα.
Αυτό επίσης που θα ήθελα να συμπληρώσω είναι ότι δίνω κινόα, πολλούς διαφορετικούς σπόρους όπως κία (την οποία δεν δίνω όταν γεννηθούν οι νεοσσοί), καμελίνα, κανναβούρι, περίλα λευκή, νίζερ, φονιο, σουσάμι και επίσης αυγό και αυγοτροφή. Το τελευταίο (αυγό και αυγοτροφή) το κάνω διότι το αυγό θα πρέπει να βγαίνει σε 2 ώρες από το κλουβί (τουλάχιστον αυτό κάνω), ενώ η αυγοτροφή (είτε του εμπορίου είτε φτιαχτή από εμένα) διατηρείται πολλές ώρες κι έτσι έχοντας εξοικειώσει τα πουλιά και με τα δύο, καλύπτω τις διατροφικές ανάγκες των νεοσσών ακόμα και όταν λείπω στη δουλειά (με αυγοτροφή)
 
@ianos ευχαριστώ και πάλι για τις συμβουλές! Βιταμίνες θα δώσω να είμαι πιο σίγουρη γιατί είναι και η πρώτη φορά και έχω ένα άγχος 😅από φρέσκα το μόνο που δίνω είναι μαρούλι και ρίγανη και νομίζω δεν είναι αρκετά, έλεγα να δοκιμάσω να φτιάξω φυτρα, αυτά να τα κάνω με τα σπορακια της τροφής τους;
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Αυτά τα δύο σκευάσματα πήρα, οι βιταμίνες λέει κιόλας ότι είναι κατάλληλες για περίοδο αναπαραγωγής. Οπότε έχουν οδηγίες χρήσης ειδικά για αυτόν τον σκοπό
 

Συνημμένα

  • received_739477634057533.webp
    received_739477634057533.webp
    93,1 KB · Προβολές: 10
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Δεν ξέρω, προσωπικά φοβάμαι να φτιάξω φύτρα, στην πραγματικότητα ανησυχώ μήπως και παραμείνουν πολύ σε υγρασία και χαλάσουν, ό,τι συνέπεια μπορεί να έχει αυτό. Αντ' αυτού φτιάχνω κινόα...χρειάζεσαι μόνο 10 λεπτά και σχεδόν καθόλου ενασχόληση...βάζεις μια μικρή (ελάχιστη ποσότητα, όσο ένα κουταλάκι του γλυκού δλδ) κινόα σε ένα μπρίκι με νερό, το αφήνεις να βράσει επό 5 λεπτά, αφήνεις και άλλα 5 μέσα στο νερό το ζεστό, θα δεις, θα έχουν βγει τα φύτρα τους, κι έπειτα σουρώνεις και δίνεις στα πουλιά. Είναι ιδιαίτερα πρωτεϊνούχος σπόρος.
Επίσης, μπορείς να δίνεις λαχανικά που τρώτε κι εσείς όπως κολοκυθάκι, καρότο, μπρόκολο, λάχανο, πιπεριές (ιδιαίτερα το τμήμα με τα σπόρια που εμείς δεν τρώμε).
 
Καλησπέρα παιδιά! Αύριο το πρωί θα πάω για κινοα. Δεν έχω δώσει ποτέ φυτρα γιατί φοβάμαι και εγώ! ianos γιατί δεν δίνεις κια όταν γεννηθούν οι νεοσσοι?
 
ianos γιατί δεν δίνεις κια όταν γεννηθούν οι νεοσσοι?
η αλήθεια είναι ότι έχω δώσει σε πολλούς νεοσσούς, αλλά εδώ κι έναν χρόνο περίπου είχα διαβάσει εδώ στο φόρουμ, ότι ίσως οι σπόροι με την υγρασία να διογκώνονται μέσα στον οργανισμό των νεοσσών και να δημιουργούνται προβλήματα....
 
Εγώ δίνω όλο το χρόνο και μάλιστα το κια είναι το πρώτο που τα μικρά τρώνε όταν ξεκινήσουν το τσιμπολόγημα !!!!
Όπως και την αυγοτροφη που είναι πάντα με βραστό αυγό και πραγματικά θέλει συχνά αλλαγή (4-5 φορές) αλλά ευτυχώς είναι κοντά η δουλειά μου...
 
@ianos θα το δοκιμάσω και αυτό με την κινόα! Για τα λαχανικά το γνωρίζω απλά αυτήν την περίοδο γενικά δεν έχουμε ποικιλία στα λαχανικά σπίτι πέρα από μαρούλι και ντομάτα η οποία δε δεν τους αρέσει από τα μέσα της άνοιξης τρώνε και πιπεριές και ποικιλία πράσινων. Σχετικά με τα φυτρα κάνω στους παπαγάλους μου και δεν είχα θέμα ποτέ 🤷🏼‍♀️ βρέχω τα σπορακια τα βάζω σε ένα βαζακι βάζω χαρτί πάνω κάτω και τα έχω κάτω από λάμπα ανάπτυξης φυτών σε δύο μέρες είναι έτοιμα τα σκουπίζω και τα δίνω. Απλά ρωτάω γιατί δεν ξέρω αν κάποιο από τα φυτρα των σπόρων της τροφής είναι τοξικό
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Καλησπέρα σας! Τα πουλάκια πλέον έχουν λίγες μέρες που βλέπονται μεταξύ τους ( έχω μόνο το χώρισμα με τα κάγκελα) πριν 3 μέρες έβαλα την φωλιά στην θηλυκιά και είδα σήμερα έχει βάλει αρκετές κλωστές, δεν ξέρω όμως αν είναι έτοιμη η φωλιά. Να ενώσω τα πουλιά ή να περιμένω;
 
Καλησπέρα.
δεν ξέρω όμως αν είναι έτοιμη η φωλιά.
Ανέβασε μια φωτογραφία.
πριν 3 μέρες έβαλα την φωλιά στην θηλυκιά και είδα σήμερα έχει βάλει αρκετές κλωστές
Εκτός από το να τοποθετούν νήμα το μορφοποιούν με το σώμα τους έτσι ώστε να φτιάξουν μια όμορφη στρογγυλή φωλιά.
Αν βρίσκεται σε αυτή την φάση και η φωλιά έχει μισοφτιαχτεί ή φτιαχτεί ένωσε τα πουλιά.

Αν απλά έχει ρίξει κλωστές περίμενε την ολοκλήρωση της φωλιάς για να ενώσεις τα πουλιά.
Συνήθως μια κανάρα που είναι έτοιμη για αναπαραγωγή θα φτιάξει την φωλιά αρκετά γρήγορα, σε 3-4 ώρες την έχει έτοιμη.

Έχεις βάλει τσόχα στο κάτω μέρος της φωλιάς ?
Τα πουλάκια πλέον έχουν λίγες μέρες που βλέπονται μεταξύ τους (
Έχεις δει τον κάναρο να την ταΐζει ή να της τραγουδάει έντονα ?
 
@ΙΩΑΝΝΗΣ@ έχει τακτοποιήσει τις κλωστές γύρω γύρω στην φωλιά, τσόχα έχω βάλει και έχω ράψει να είναι σταθερή. Κελάηδημα ακούγεται, τώρα για τάισμα δεν ξέρω, είναι σε εξωτερικό χώρο και έλειπα σχεδόν όλη μέρα τις τελευταίες ημέρες
 
Καλημέρα.
έχει τακτοποιήσει τις κλωστές γύρω γύρω στην φωλιά,
Βγάλε το διαχωριστικό και άφησε τα να προχωρήσουν.

Καλή επιτυχία !!!
 
Back
Top