Η αλήθεια είναι ότι τα αυγά συνήθως γεννιούνται εντός διώρου από την ανατολή του ηλίου και ένα την ημέρα. Επομένως αφού την Τρίτη το μεσημέρι ήλεγξες τη φωλιά και δεν υπήρχε αυγό, ενώ την Παρασκευή το απόγευμα βρήκες 4, η εξίσωση δεν βγαίνει, επομένως προφανώς το καναρίνι μέσα σε μία ημέρα έκανε δύο αυγά. Δεν το έχω ξανακούσει αυτό, αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Δεν έχουμε λόγο όμως να σκεφτούμε ότι δεν θα είναι ένσπορα τα αυγά. Στο παρελθόν έχουμε διαβάσει και για αυγά που γεννήθηκαν (και αργότερα εκκολάφθηκαν) ενώ το θηλυκό είχε μεν ζευγαρώσει αλλά ήταν χώρια από το αρσενικό για πάνω από 2 εβδομάδες, από το οποίο συνάγεται το συμπέρασμα ότι δυνητικά θα μπορούσε το σπέρμα να επιζήσει εντός του οργανισμού του θηλυκού πολλές ημέρες, πριν τη γέννηση του αυγού.
Δεν μπορώ να επιχειρηματολογήσω σχετικά, αλλά το χρώμα και τα στίγματα των αυγών στη φωτό μου δίνουν την εντύπωση ότι είναι ένσπορα...στην πορεία μάλιστα ενδεχομένως να δεις ότι τα στίγματα θα φαίνονται πιο έντονα.
Τέλος, καλό θα ήταν να ελέγχεις τη φωλιά καθημερινά για τις επόμενες τουλάχιστον 3 ημέρες, ώστε να δεις αν θα υπάρξει και επόμενο αυγό (συνήθως 4-6 γεννούν, αλλά κανάρα μου έχει κάνει και 7) και επίσης να κάνεις μια ωοσκόπηση την 7η ημέρα από τότε που θα καθήσει μόνιμα το πουλί στη φωλιά (λογικά από τη γέννηση του 3ου ή 4ου αυγού) για να έχεις μια ιδέα το πόσα πουλάκια να περιμένεις και έπειτα από τις 13-14/04 αναμένεις τους πρώτους νεοσσούς, οπότε από τις 12/04 πρέπει πάλι να ελέγχεις τη φωλιά καθημερινά ώστε να δεις αν εκκολάπτονται και στην πορεία αν τα πουλάκια είναι καλά, αναπτύσσονται σωστά, δεν έχουν splayed legs....
Τέλος, αφού ολοκληρωθεί η ωοτοκία παύεις να δίνεις υγρό ασβέστιο στην περίπτωση που το κάνεις, κόβεις τα πολλά πρόσθετα στην τροφή π.χ. έξτρα σπόροι, αυγό, αυγοτροφή, (εγώ κόβω εντελώς και τα πράσινα) και τα ξεκινάς πάλι (εξαιρουμένου του ασβεστίου και των πράσινων) την ημέρα της εκκόλαψης ή την προηγούμενη, και όσο μεγαλώνουν τα μικρά, τόσο δίνεις σε μεγαλύτερη ποσότητα αυγό, αυγοτροφή και έξτρα σπορικά. Από τη 16η τους ημέρα αρχίζεις να προσθέτεις επίσης χορταρικά.
Και...αν δεις ότι τις αναμενόμενες ημέρες εκκόλαψης κάνει ζέστη ή έχει χαμηλή υγρασία, μπορείς να προσθέσεις μπανιέρα στο κλουβί και αν το θηλυκό θελήσει θα βραχεί ώστε να βρέξει και τα αυγά να μαλακώσει λίγο το κέλυφος και να βγουν πιο εύκολα οι νεοσσοί.
Αναμένουμε λοιπόν με ενδιαφέρον.