Αναπαραγωγή Θέλω να ζευγαρώσω τα δύο καναρίνια μου

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης meniam
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Καλησπέρα σας!! Έβγαλα το διαχωριστικό στις 25 Μαρτίου ημέρα Σάββατο όπως μου είπατε! Η κανάρα ξεκίνησε να κάθεται στην φωλιά από την επόμενη μέρα κιόλας, έλεγξα την φωλιά Κυριακή Δευτέρα και Τρίτη μεσημέρι και ήταν άδεια, τις επόμενες ημέρες δεν την κοίταξα γιατί έλειπα από το σπίτι όλη μέρα και δεν ήθελα να τα ενοχλώ νωρίς πρωί και αργά το βράδυ, σήμερα που την είδα αντίκρισα 4 αυγά. Πότε πρόλαβε να κάνει τόσα;😅 είναι δυνατόν να γονιμοποιηθηκαν όλα; Θα πρέπει να προσέξω κάτι άλλο τώρα;
 

Συνημμένα

  • received_546770500902863.webp
    received_546770500902863.webp
    270,8 KB · Προβολές: 23
  • received_925031321969428.webp
    received_925031321969428.webp
    304,9 KB · Προβολές: 23
Λογικά από το πρωί της Τρίτης ξεκίνησε η ωοτοκία. Ένα αυγό την ημέρα και τις πρωινές ώρες. Για γονιμοποίηση αυτό μπορείς να το ελέγξεις την 6η 7η ημέρα παίρνοντας με την ειδική λαβίδα τα αυγά και με την βοήθεια του φακού σου από το smartphone. Κόψε το αυγό αν τα χορηγείς και εντατικοποιείς πάλι την διατροφή τους όταν με το καλό εκκολαφθούν τα καναρινάκια. Καλή επιτυχία!!
 
Η αλήθεια είναι ότι τα αυγά συνήθως γεννιούνται εντός διώρου από την ανατολή του ηλίου και ένα την ημέρα. Επομένως αφού την Τρίτη το μεσημέρι ήλεγξες τη φωλιά και δεν υπήρχε αυγό, ενώ την Παρασκευή το απόγευμα βρήκες 4, η εξίσωση δεν βγαίνει, επομένως προφανώς το καναρίνι μέσα σε μία ημέρα έκανε δύο αυγά. Δεν το έχω ξανακούσει αυτό, αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Δεν έχουμε λόγο όμως να σκεφτούμε ότι δεν θα είναι ένσπορα τα αυγά. Στο παρελθόν έχουμε διαβάσει και για αυγά που γεννήθηκαν (και αργότερα εκκολάφθηκαν) ενώ το θηλυκό είχε μεν ζευγαρώσει αλλά ήταν χώρια από το αρσενικό για πάνω από 2 εβδομάδες, από το οποίο συνάγεται το συμπέρασμα ότι δυνητικά θα μπορούσε το σπέρμα να επιζήσει εντός του οργανισμού του θηλυκού πολλές ημέρες, πριν τη γέννηση του αυγού.
Δεν μπορώ να επιχειρηματολογήσω σχετικά, αλλά το χρώμα και τα στίγματα των αυγών στη φωτό μου δίνουν την εντύπωση ότι είναι ένσπορα...στην πορεία μάλιστα ενδεχομένως να δεις ότι τα στίγματα θα φαίνονται πιο έντονα.
Τέλος, καλό θα ήταν να ελέγχεις τη φωλιά καθημερινά για τις επόμενες τουλάχιστον 3 ημέρες, ώστε να δεις αν θα υπάρξει και επόμενο αυγό (συνήθως 4-6 γεννούν, αλλά κανάρα μου έχει κάνει και 7) και επίσης να κάνεις μια ωοσκόπηση την 7η ημέρα από τότε που θα καθήσει μόνιμα το πουλί στη φωλιά (λογικά από τη γέννηση του 3ου ή 4ου αυγού) για να έχεις μια ιδέα το πόσα πουλάκια να περιμένεις και έπειτα από τις 13-14/04 αναμένεις τους πρώτους νεοσσούς, οπότε από τις 12/04 πρέπει πάλι να ελέγχεις τη φωλιά καθημερινά ώστε να δεις αν εκκολάπτονται και στην πορεία αν τα πουλάκια είναι καλά, αναπτύσσονται σωστά, δεν έχουν splayed legs....
Τέλος, αφού ολοκληρωθεί η ωοτοκία παύεις να δίνεις υγρό ασβέστιο στην περίπτωση που το κάνεις, κόβεις τα πολλά πρόσθετα στην τροφή π.χ. έξτρα σπόροι, αυγό, αυγοτροφή, (εγώ κόβω εντελώς και τα πράσινα) και τα ξεκινάς πάλι (εξαιρουμένου του ασβεστίου και των πράσινων) την ημέρα της εκκόλαψης ή την προηγούμενη, και όσο μεγαλώνουν τα μικρά, τόσο δίνεις σε μεγαλύτερη ποσότητα αυγό, αυγοτροφή και έξτρα σπορικά. Από τη 16η τους ημέρα αρχίζεις να προσθέτεις επίσης χορταρικά.
Και...αν δεις ότι τις αναμενόμενες ημέρες εκκόλαψης κάνει ζέστη ή έχει χαμηλή υγρασία, μπορείς να προσθέσεις μπανιέρα στο κλουβί και αν το θηλυκό θελήσει θα βραχεί ώστε να βρέξει και τα αυγά να μαλακώσει λίγο το κέλυφος και να βγουν πιο εύκολα οι νεοσσοί.
Αναμένουμε λοιπόν με ενδιαφέρον.
 
Δώσε. Προσωπικά αν το πουλί είναι να μένει στη φωλιά την περισσότερη ώρα, για κλώσσημα ή για να σκεπάζει τους νεοσσούς, αποφεύγω να δίνω ο,τιδήποτε μπορεί να κάνει τα περιττώματά του πιο υδαρή, γιατί σε κάτι απότομο / απρόσμενο γεγονός, αν τρομάξει π.χ., μπορεί να "τα κάνει" στη φωλιά με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
 
Καλησπέρα! Πριν δύο μέρες τα πουλάκια είχαν κουτσουλησει ένα από τα 4 αυγά, σήμερα βρήκα αυτό το αυγό κάτω σπασμένο δυστυχώς... Λέτε να φταίει το γεγονός ότι είχε λερωθεί; Ή να ήταν τυχαίο; Σήμερα θα έκανα ωοσκοπηση αλλά δεν θα κάνω τελικά για να μην τα αναστάτωσω αφού είχαμε αυτό το περιστατικό, το αυγό πάντως που έσπασε ήταν γονιμοποιημένο
 
Εφόσον το αυγό ήταν γονιμοποιημένο, αυξάνεται η πιθανότητα τη δουλειά (πέταγμα του αυγού από τη φωλιά) να την έκανε ο αρσενικός. Θα έλεγα να είσαι κάπως σε επιφυλακή με ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ποτέ βέβαια δεν μπορείς να ξέρεις....τα ποιος, πως και γιατί...αλλά μπορείς ήδη να τον υποψιάζεσαι....
 
Έχουμε το πρώτο μας μωράκι 🥹🥹 είμαι κατά συγκινημένη που τα καταφέραμε μέχρι εδώ με επιτυχία κι εγώ και τα πουλάκια μου μια και είμαστε και οι τρεις μας αρχάριοι. Τώρα πρέπει να κάνω κάτι με την διατροφή;
 
Έχουμε το πρώτο μας μωράκι
Να το χαίρεσαι !!!
Τώρα πρέπει να κάνω κάτι με την διατροφή;
Βραστό αυγό, αυγοτροφή, το βραστό αυγό χρειάζεται αντικατάσταση μετά από 3-4 ώρες γιατί αλλοιώνεται, εγώ βάζω πρωί και μεσημέρι από ένα κομμάτι χωρίς το τσόφλι.
 
Εγώ παραδοσιακά βάζω πάντα με το τσόφλι και δεν έχει συμβεί κάτι κακό. Επίσης παρατήρησα ότι η κανάρα μου τώρα που ταΐζει τους νεοσσούς της, καταναλώνει τεράστιες ποσότητες από: περίλα (λευκή της βάζω) και ομοίως νίζερ και καμελίνα, κάπως λιγότερο κανναβούρι και όποτε της βάζω κινόα την κατασπαράζει (βρασμένο για 5', το αφήνω και άλλα 5 στο ζεστό νερό, σουρώνω και δίνω).
Επίσης κάθε ημέρα καλό θα ήταν να παρατηρείς τους νεοσσούς (και την κλίση των ποδιών τους, για να προλάβεις, αν υπάρξει περίπτωση splayed legs) και επίσης να φροντίσεις τα πουλάκια και τα αυγά μέσα στη φωλιά να μην είναι λιγότερα από 4, έστω κι αν στην πορεία χρειαστεί να αντικαταστήσεις αυγά που δεν εκκολάφθηκαν με ψεύτικα, ώστε να μην καταπατηθεί κάποιο από τα μικρότερα.
 
@ΙΩΑΝΝΗΣ@ βραστό αυγό κάθε μέρα;

@ianos τους μικρά θα τα κοιτάω έτσι όπως είναι μέσα στην φωλιά για τα ποδαράκια τους;; Αυτό με τον αριθμό νεοσσών και αυγών δεν το κατάλαβα... τώρα είναι ένα το μικρό και δύο τα αυγά τα οποία δεν έσκασαν ακόμα
 
Βραστό αυγό κάθε ημέρα. Και το ανανεώνεις κάθε λίγες ώρες, γιατί χαλάει.
Έχω διαβάσει ότι λόγω του βάρους των γονέων, αν τα πουλιά στη φωλιά είναι λίγα, τότε μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα με τα πόδια τους. Επίσης άλλοι λένε ότι όταν οι νεοσσοί είναι μικροί και η γέννα τους δεν έχει γίνει την ίδια ημέρα, αυτοί που υπερτερούν σε μέγεθος μπορεί να ωθήσουν τους μικρότερους χαμηλά μέσα στη φωλιά το οποίο σημαίνει δυσκολία να σηκώσουν τα κεφαλάκια τους και να σιτιστούν από τους γονείς και αυξημένη πίεση στο σώμα τους, με συνήθως αρνητικά αποτελέσματα. Για αυτό υπάρχει ο κανόνας των 4...δηλαδή 4 πουλάκια ή 3 πουλάκια και ένα ψεύτικο αυγό, ή ....το άθροισμα των νεοσσών και των ψεύτικων αυγών θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ο αριθμός 4 (ή μεγαλύτερός του). Τα μη εκκολαφθέντα αυγά (π.χ. άσπορα) δεν τα αφήνουμε μέσα στη φωλιά γιατί αν σπάσουν περιέχουν βιολογικό υλικό που στην πορεία μπορεί να μολυνθεί (ανάπτυξη παθογόνων) και να μολύνει και τη φωλιά.
Τα πόδια τους τα κοιτώ καθημερινά παίρνοντας τη φωλιά, και βγάζοντας τα μικρά έξω από αυτήν για μερικά δευτερόλεπτα. Απλά κοιτώ να μην υπάρχει πιθανότητα για splayed legs. Δεν μου έχει συμβεί να έχουν / αποκτήσουν αυτήν την πάθηση, αλλά σε κάποιους που έχει συμβεί, με ένα ναρθηκάκι (αυτοσχέδιο ή του εμπορίου) τα πουλιά γίνονται μια χαρά, αρκεί να το φορέσουν νωρίς (ηλικιακά).
 
Το μωράκι μας μεγαλώνει καλά προς το παρόν, τουλάχιστον όσο καταλαβαίνω εγώ με το άπειρο μάτι μου. Επειδή σήμερα πάλι δεν έσκασε κάποιο αυγά αποφάσισα να τα βγάλω να τα κοιτάξω στον φακό. Μου φαίνονται ασπορα αλλά επειδή δεν γνωρίζω παραθέτω φωτογραφίες να τα δείτε και εσείς να μου πείτε
 

Συνημμένα

  • IMG_20230415_153655_690.webp
    IMG_20230415_153655_690.webp
    11,8 KB · Προβολές: 13
  • IMG_20230415_153712_922.webp
    IMG_20230415_153712_922.webp
    11,2 KB · Προβολές: 13
Κι εμένα άσπορα μου φαίνονται. Αλλά άφησε λίγο χρόνο να σου πει και κάποιος άλλος, κι αν όντως είναι άσπορα βγάλε τα από τη φωλιά βάζοντας 3 ψεύτικα
 
Ούτε σήμερα βγήκε κάποιο πουλάκι οπότε πλέον είναι σίγουρα ασπορα τα αυγά, έχω παραγγείλει πλαστικά τα οποία θα πάρω αύριο και θα τα ανταλλάξω. Το μωράκι πάντως μεγαλώνει κανονικά 🥹 είναι απίστευτο το πόσο γρήγορα μεγαλώνει, με έχει ενθουσιάσει!
 

Συνημμένα

  • IMG_20230417_132118_829.webp
    IMG_20230417_132118_829.webp
    88 KB · Προβολές: 19
Back
Top