Φροντίδα Θα ήθελα τη γνώμη σας σε θέματα φροντίδας του νέου μου μπάτζι

καλησπέρα σας. Επανέρχομαι γιατί εδώ και 5 μέρες έχω στην παρέα μου ένα νεαρό ήμερο μάλλον αρσενικό μπάτζι.

Είμαι ενθουσιασμένος γιατί, αν και είμαστε μαζί ελάχιστο καιρό, ο μικρός έχει κάνει τρομερά άλματα:

- Την 4η μέρα ανέβηκε ήδη στο χέρι μου και έφαγε σποράκια!
- Έμαθε την αυτόματη ταΐστρα αμέσως.
-Κάνει ήδη μπάνιο στην μπανιέρα του και του αρέσει να ακούει μουσική και ήχους νερού.
-Είναι πολύ δραστήριος, σκαρφαλώνει ανάποδα και "απαντάει" όταν του μιλάω.

Θα ήθελα όμως τη γνώμη σας σε μερικά θέματα που με απασχολούν ως νέο ιδιοκτήτη:

Διατροφή: Ενώ τρώει κανονικά το μείγμα σπόρων του (Parakeet Mix της Evia Parrots), δεν αγγίζει καθόλου την αυγοτροφή και το κεχρί. Είναι φυσιολογικό για μωρό ή πρέπει να ανησυχώ; Πόσο πρεπει να τα εχω στο κλουβί του; χαλάνε; Επίσης τρώει συνέχεια. Πόσο πρέπει να τρώει;

Παιχνίδια: Έχει μέσα πέτρα λάβας και σουπιοκόκκαλο, αλλά τα αγνοεί επιδεκτικά. Να του δώσω χρόνο ή να τα βγάλω έξω να μην τα βαρεθεί;

Υγιεινή: Κάθε πότε πρέπει να κάνει μπάνιο; Και κάτι ακόμα. Εκτός από την αυτόματη ταίστρα εχω και μια ανοικτή για την αυγοτροφή. Κάπου διάβασα ότι δεν είναι καλό να έχει ανοικτή ταιστρα γιατί μπορεί να κανει την ανάγκη του μέσα. Ισχύει.

Συμπεριφορά: Όταν του μιλάω ή πλησιάζω το χέρι, φουσκώνει στιγμιαία, τινάζεται και μετά επανέρχεται. Το ερμηνεύω ως χαλάρωση, συμφωνείτε; Επίσης μπορώ να το βγάλω έξω στο μπαλκόνι ή θα στρεσσαριστεί από τις αλλαγές τόσο γρήγορα; Και κάτι ακόμα σε κατι μουσικές που του βαζω από το youtube χαλάρωσης κάποια έχουν ήχους πουλιών. Δεν τα βάζω γιατί θεωρώ ότι θα έχει λάθος ερεθίσματα. Ισχύει;

Κάθε συμβουλή για έναν αρχάριο είναι ευπρόσδεκτη.

Να σου ζήσει το πουλάκι σου!
Το γεγονός ότι ανέβηκε στο χέρι σου τόσο σύντομα είναι εντυπωσιακό! Αν θέλεις να σιγουρευτείς για το φύλο, μπορείς να ανεβάσεις εδώ φωτογραφίες, καθώς και με το κλουβί, σε περίπτωση που κάποιο μέλος παρατηρήσει κάτι που θα πρέπει να βελτιωθεί κλπ κλπ.

Παιχνίδια: το σουπιοκόκαλο μην το βγάλεις, κάποια στιγμή θα το συνηθίσει και θα το πλησιάσει. Είναι πολύ καλό για την υγεία τους. Καλό είναι να έχει παιχνίδια για να παίζει αν και συχνά φοβούνται νέα πράγματα. Στον δικό μου αρέσουν παιχνίδια με κουδουνάκια. Δεν του βάζω στο κλουβί μεγάλα ή γυαλιστερά γιατί μπορεί να "εθιστεί" με την εικόνα του νομίζοντας πως είναι άλλο budgie. Για τον ίδιο λόγο μακριά από καθρεφτάκια. Μπορείς να του βάλεις μια κούνια (αν δεν έχει). Ο δικός μου τη λατρεύει και κοιμάται εκεί

Υγιεινή: Προσωπικά κάνω τον δικό μου μπάνιο μια φορά την βδομάδα (μόνο με νερό) και το καλοκαίρι θα ξεκινήσω παραπάνω. Σχετικά με τις ταΐστρες, αν δεν υπάρχουν πατήθρες από πάνω ή πολύ κοντά, δεν θεωρώ ότι θα υπάρχει θέμα.

Συμπεριφορά: Επειδή είμαι νέα στον χώρο (ούτε έναν χρόνο δεν έχω το δικό μου) δεν είμαι σίγουρη αλλά νομίζω ότι έχει χαλαρώσει. Αν το έχεις δει να τρώει και να πίνει νερό όσο είσαι εσύ εκεί και αν το έχεις δει να περιποιείται τον εαυτό του (να ξύνει το ράμφος του σε πατηθρες, να καθαρίζει τα φτερά του κλπ), τότε σίγουρα νιώθει άνετα. Δεν συμφωνώ ούτε εγώ με "ήχους πουλιών" γιατί μπορεί να τα αναζητεί και να προσπαθεί να "μιλήσει" μαζί τους κι επειδή δεν τα βλέπει να στρεσσαριστεί.

+καλό είναι να του δίνεις και λαχανικά. Δεν ξέρω από τι ηλικία αλλά έχε το στο νου σου! Του κάνουν καλό. Στα budgie αρέσει το μπρόκολο και στον δικό μου αρέσουν οι κόκκινες πιπεριές και το μαρούλι. Του βάζω και καρότο. Αρχικά δεν το έτρωγε αλλά με το πέρασμα του χρόνου το δοκίμασε και το τρώει

Τελευταία επεξεργασία:
Α! Κάπου είχα διαβάσει πως κάποια budgie φοβούνται το κόκαλο σουπιάς αν είναι τοποθετημένο κατακόρυφα στο κλουβί τους, επειδή τους μοιάζει μεγάλο και απειλητικό. Αν το έχεις έτσι, μπορείς να προσπαθήσεις να το τοποθετήσεις οριζόντια.

• Like
Αντιδράσεις: ianos
Ευχαριστω @Vamvaka M. για τις απαντησεις.

Να ρωτήσω στο πτηνιατρο σαν πρωτη επισκεψη ποτε τον πηγαινετε συνήθως;

Και κατι αλλο. Οκ εχει παρει θαρρος πια και γινεται χαμος. Απλα εχω ενα θεμα. Χανει συνέχεια φτερα γιατί ειναι παρα πολυ ατιθασο στο κλουβι. Σκαρφαλώνει απο τα καγκελα κατακόρυφα. Προσπαθει να μαθει να πεταει απο καγκελα σε πατυθρες και συνήθως εκει χανει κανα μικρο φτερο. Υπαρχει πρόβλημα; τι μπορω να κανω απο την μεριά μου;

Απλα εχω ενα θεμα. Χανει συνέχεια φτερα γιατί ειναι παρα πολυ ατιθασο στο κλουβι.
Τι ηλικία έχει, γνωρίζεις; Ρωτώ με το σκεπτικό ότι αν είναι μωρό, έφηβο ....μπορεί να είναι η ώρα του να αλλάξει φτέρωμα ή ανεξαρτήτως ηλικίας να έχει πτερόρροια που θα ήταν φυσιολογική για την εποχή.
Τι φτερά χάνει; πούπουλα; ουράς; φτερούγας; και....πόσα φτερά βλέπεις την ημέρα; 1-2 ή πολλά;

• Like
Αντιδράσεις: MARY58
Τι ηλικία έχει, γνωρίζεις; Ρωτώ με το σκεπτικό ότι αν είναι μωρό, έφηβο ....μπορεί να είναι η ώρα του να αλλάξει φτέρωμα ή ανεξαρτήτως ηλικίας να έχει πτερόρροια που θα ήταν φυσιολογική για την εποχή.
Τι φτερά χάνει; πούπουλα; ουράς; φτερούγας; και....πόσα φτερά βλέπεις την ημέρα; 1-2 ή πολλά;
Επίσης αν υπάρχουν περιοχές στο σώμα του που δεν έχουν φτερά (ενώ είχαν) πρέπει να το κοιτάξεις (γιατί δεν είναι φυσιολογικό), το ίδιο με τη περίπτωση που τα φτερά είναι μασημένα.

• Like
το πήρα απο εκτροφέα και απο οτι μου ειπε πρεπει να ειναι κοντα στα 2 με 2 1/2 μηνων.
φτερα βλεπω ενα με 2 την ημερα μαξ. απο ολα τα σημεια. Να πω οτι σχεδον τα βλεπω που φευγουν. Συνηθως καθεται σε μια πατυθρα ή στην κουνια και κουναει τα φτερα παρα πολυ γρηγορα. Σαν ελικοπτερακι κανει. Απλα δεν ξερω αν πρεπει να το αποτρεπω αν κ δεν νομιζω οτι ειναι ευκολο

Θες να ανεβάσεις μια φωτογραφία να το δούμε;

• Like
@NickCaveGr αν είναι τόσο μικρό θα πρέπει να έχει ραβδώσεις στο κεφάλι ,εκτός από κάποιες μεταλλάξεις που δεν συμβαίνει αυτό . Μπορείς να μας ανεβάσεις φωτογραφίες;

• Like
Νομίζω ότι τα μπάτζι ξεκινούν την πρώτη τους πτερόρροια 3-4 μηνών. Σε αυτή τη φάση δίνε του 3-4 φορές την εβδομάδα αυγό ή αυγοτροφή και βάζε του μπανιέρα καθημερινά.

• Χρήσιμο
@ianos κάπου διάβασα ότι σε τέτοια ηλικία δεν πρέπει να κάνουν μπάνιο πριν την πρώτη πτερορροια αλλά δεν βρίσκω το άρθρο να το επισυνάψω. Ισχύει αυτό;

Back