Διατροφή Θειώδη στο μηλόξυδο

Το οποίο όμως διατηρείτο για πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα. Επίσης στο κρασί παίζουν άλλα ρόλο όπως αν θα ανοίξεις το μπουκάλι, να υγραίνεται ο φελός, να βρισκεται σε δροσερό σημέιο κτλ. Μήπως η απάντηση βρίσκεται στην πολύ πιο σύντομη ημερομηνία λήξης; Γεγονός που θεωρώ απόλυτα αποδεκτό
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Εγω νομιζω οτι οφειλεται στην συσκευασια του καθε προιοντος, στις συνθηκες φυλαξης και στο ιδιο το τροφιμο.
Μην ξεχνας πως καποια τροφιμα φερουν ημερομηνια ληξης απκλειστικα και μονο λογω νομοθεσιας και οχι γιατι οντως αλλοιώνονται.

Το ξυδι πχ δεν χαλαει, αυτο που μπορει να παθει ειναι να γινει πιο δυνατο λογω της συνεχης ζυμωσης του.
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Μήπως γινόμαστε υπερβολικοί με όλες τις παραπάνω φοβίες;
Κάτι που θα μπει με οποιοδήποτε τρόπο στο πιάτο μας και στο πιάτο των παιδιών μας, μήπως είναι παραπάνω από λογικό να μην πειράζει (έστω να πειράζει το ίδιο) τα πουλιά μας;
 
Οτι ειναι ασφαλες για ανθρωπινη χρηση δεν σημαινει αυτοματα οτι ειναι καταλληλο για χρηση σε πτηνα.
Απλο παραδειγμα οι αναθυμιάσεις των σκευων με αντικολλητικη επιστρωση, οι ιδιες αναθυμιασεις σκοτωνουν τα πτηνα.

Κατα δευτερον και ασφαλη να ειναι τα θειωδη, η χρηση ενος προιοντος μη βιολογικου, παστεριωμενου, φιλταρισμενου μηλοξυδου που περιεχει συντηρητικα δεν εχει να προσφερει κατι καθως οπως αναφερθηκε και πιο πανω στερειται ενζυμων, ζυμομυκητων και βιταμινων αναμεσα σε αλλα.
 
Ποπο! Να τι κουβεντα μπορει να αρχησει μια ερώτηση😛 Παντος απο οτι εχω διαβασει σε πολλα κρασια με το που ανοιγεις το καπάκι, χάνονται τα θειωδη και την άλλη μερα το κρασι χαλάει...
 
Στα κρασια ειναι ο ιδιος ο αερας που ξεκινα την διαδικασια του "ξυνισματος" τους.
Γι αυτο αλλωστε η συσκεασια τους φερει φελο, ο οποιος λογω της μοριακης του συνθεσης επιτρεπει να "περναει" στο περιεχομενο της φιαλης εκεινη η ποσοτητα αερα που χρειαζεται το κρασι για την διαδικασια παλαιωσης του και μονο.

Αυτα βεβαια αφορουν το κρασι και οχι το ξυδι το οποιο βρισκεται ηδη στην φαση του ξυνισματος.
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Τα θειώδη γενικά χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά.
Αποτρέπουν επιβλαβείς βακτηριακούς ή μυκητιακούς οργανισμούς να αναπτυχθούν σε προϊόντα διατροφής. Λειτουργούν επίσης ως αντιοξειδωτικά στα αποξηραμένα φρούτα και το κρασί για να εμποδίσουν το προϊόν να οξειδωθεί και να αποκτήσει αυτό το καφετί χρώμα. Όσον αφορά στον οίνο, τα θειώδη εμποδίζουν το κρασί να γίνει ξίδι. Διευρύνουν τη διάρκεια ζωής πολλών προϊόντων και χρησιμοποιούνται ευρέως στη γεωργία.
Μερικές φορές ίχνη θειώδους μπορούν να βρεθούν στα προϊόντα λόγω των έμμεσων τρόπων που χρησιμοποιούνται. Οι περισσότερες χώρες δεν απαιτούν την επισήμανση των θειώδων στην ετικέτα.
Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι κάποια στοιχεία που βρίσκονται στα τρόφιμα μπορεί να είναι απολύτως επιβλαβή για τον άνθρωπο. Τα θειώδη, για παράδειγμα, βρίσκονται παντού, εκθέτοντας τους ανθρώπους σε κινδύνους που δεν γνωρίζουν καν. Οι άνθρωποι που είναι πολύ ευαίσθητοι στις χημικές ουσίες μπορεί να έχουν αντιδράσεις ακόμη και αν τα θειώδη δεν είναι στην ετικέτα του προϊόντος. *

* Αντιγραφή από το σάιτ www.krasiagr.com
 
Τα θειώδη, για παράδειγμα, βρίσκονται παντού, εκθέτοντας τους ανθρώπους σε κινδύνους που δεν γνωρίζουν καν.
Άρα λοιπόν συνειδητά αφήνουν τους ανθρώπους εκτεθειμένους;
Υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε;
[automerge]1561732157[/automerge]
και λέει ότι περιέχει θειωδη.
Διάβασα στην παραπάνω πηγή "Οι περισσότερες χώρες δεν απαιτούν την επισήμανση των θειώδων στην ετικέτα. " να υποθέσουμε πως η Ελλάδα δεν ανήκει σε αυτές τις χώρες ή απλά έτυχε να αναγράφεται στη συσκευασία η παρουσία τους;
Το έχεις δει και σε άλλες συσκευασίες;
 
Τελευταία επεξεργασία:
Μόλις έψαξα... σε αυτό που χρησιμοποιώ εγώ δεν υπάρχει καμία αναφορά σε θειώδη.
Άρα λοιπόν μάλλον λάθος έγραψα
Τελικά... και η Ελλάδα ανήκει στις παραπάνω χώρες.
 
Ας μην βιαστούμε να βγάλουμε συμπερασματα. Τα θειωδη, σαν συντηρητικά που είναι υπάρχουν σε πολλα από τα επεξεργασμένα τρόφιμα που τρώμε. Τα θειωδη υπάρχουν και στη φυση από μόνα τους καθώς βρίσκονται σε διαφορά φυτά. Φυσικά θειωδη παράγονται και κατά τη ζύμωση της μαγιάς, σε μικροποσότητες βέβαια.

Θειωδη χρησιμοποιούσαν και από τα αρχαία χρόνια για τη συντήρηση του κρασιου

«Από ότι φαίνεται η χρήση των θειωδών σαν συντηρητικά χρονολογείται από πολύ παλιά. Έχει αναφερθεί ότι οι Ρωμαίοι ατμίζανε με ειδικά κεριά από θείο άδειες φιάλες τις οποίες στην συνέχεια τις γέμιζαν με κρασί. Με τον τρόπο αυτό το κρασί τους μπορούσε να διατηρηθεί περισσότερο λογω της παραγωγής διοξείδιο του θειου από την καύση των κεριών αυτών.»
Πηγή: https://www.mednutrition.gr/portal/...298-ma-ti-einai-afta-ta-theiodi-sto-krasi-mas

Συγκριτικά με τα επεξεργασμένα τρόφιμα το κρασί έχει ελάχιστα θειωδη. Είναι η βιομηχανοποίηση των τροφίμων τέτοια που έχουμε στραφεί στα συντηρητικά. Όσον αφορά για τις επίπτωσεις στη υγεία, έχει παρατηρηθεί ότι προκαλεί επιπλοκες σε άτομα με οξύ άσθμα ή που έχουν ελειψη ενός ενζύμου για να το μεταβολισουν.
Πηγή: https://www.thekitchn.com/the-truth-about-sulfites-in-wine-myths-of-red-wine-headaches-100878

Είναι σαν να κυνηγάμε ανεμόμυλους το να εκλείψουν τα συντηρητικά από τα τρόφιμα. Όποτε ας προσπαθούμε, όπου μπορούμε να κάνουμε φυσικότερες επιλογές με τη μορφή φρούτων, λαχανικών και τη μείωση των επεξεργασμένων τροφίμων.
 
Κ. Γιαννη, με μια μικρη μελετη αν ενα προιον εχει περισσοτερο απο 25mg/kg θειωδη, επιβαλλεται να αναγράφεται.
Άρα λοιπόν προς το παρόν θα πρέπει να ανατρέχουμε σε συσκευασίες που δεν αναγράφουν με την "παράκληση" να είναι όντως τα θειώδη κάτω από το όριο.
Τα θειωδη, σαν συντηρητικά που είναι υπάρχουν σε πολλα από τα επεξεργασμένα τρόφιμα που τρώμε.
Είχα ακριβώς την ίδια άποψη με σένα στην αρχή όταν έγραφα για υπερβολές.
Αλλά τι στο καλό?
Τρομάζω με όλα όσα διαβάζω . Για όσα μπαίνουν στο τραπέζι μας και μπορεί να μας κάνουν κακό.
 
Παντως εδω η ολη κουβεντα αφορα το ξυδι και συγκεκριμενα το ξυδι απο μηλιτη και οχι το κρασι.

Οταν σε μια εττικετα αναφερεται η υπαρξη θειωδων η λογικη λεει οτι αναφερεται σε προσθετα και οχι σε φυσικη περιεκτικοτητα.

Σε ενα βιολογικο μηλιτη αποκλείεται η προσθεση συντηρητικών, ακριβως γι αυτο το λογο δεν αναφερονται και στην συσκευασια.
 
Η άποψη μου είναι να υπάρχουν όλα με μέτρο. Δε συμφωνώ ούτε με τη τρομολαγνεία που πολλοί αρέσκονται να καλλιεργούν (δεν ξερω τους σκοπούς τους, αν είναι εμπορικοί ή επιθυμούν να πουλήσουν μαντζούνια ή έχουν κάποιο ωφελος) αλλά ούτε και με την χαλαρότητα με την οποία μας πασάρουν οτιδήποτε (από κινητά, ακτινοβολίες, φυτοφάρμακα κτλ)
Ζούμε μέσα στην κοινωνία και πολλά δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε. Διαφορετικά θα έπρεπε να είμαστε ερημίτες σε βουνο αποκομμένοι από όλους ή πολύ πλούσιοι ώστε να αγοράζουμε και να καταναλωνουμε πράγματα εντελώς οργανικά.
Επίσης δεν μου αρέσει η νέα «μόδα» αν μπορώ να το πω έτσι που ξαφνικά όλοι έχουν δυσανεξίες σε γλουτένη, λακτόζη, και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο. Είχα μια κουβέντες με κάποιον που μου έλεγε πως έχω δυσανεξία στα όσπρια γιατί μου φέρνουν φούσκωμα. Ε, συγγνωμη ρε φίλε, αν φας φασόλια θα έχεις και τις παρενέργειες. Όλα είναι χημεία, και τα τρόφιμα αντιδρούν με τον οργανισμό μας.

Φυσικά και τα τρόφιμα δεν είναι όπως στην εποχή των παππούδων μας, ακόμα και οι σπόροι έχουν αλλάξει. Δε νομίζω πως μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα, πέρα από το να επιλέγουμε, όσο αυτό είναι δυνατόν, τρόφιμα λιγότερο επεξεργασμένα.
 
Δεν ξερω τι εμπειριες εχει ο καθενας και τι εχει ακουσει, αλλα ανθρωποι που υποφερουν απο δυσανεξιες σιγουρα δεν το κανουν απο καποια μοδα ή για να τραβηξουν την προσοχη.

Δεν ειναι δυσανεκτικοι απο ιδεολογια οπως οι vegan πχ, προκειται περι κλινικης καταστασης και ετσι την αντιμετωπιζει και η ιατρικη.
 
Είχα ακριβώς την ίδια άποψη με σένα στην αρχή όταν έγραφα για υπερβολές.
Αλλά τι στο καλό?
Τρομάζω με όλα όσα διαβάζω . Για όσα μπαίνουν στο τραπέζι μας και μπορεί να μας κάνουν κακό.

Απο οτι καταλαβαινω και με την υπερβολη που με διακατεχει, θα τολμησω να πω, σε εναν υγειη οργανισμο τα θειωδη δε θα προλαβουν να του προκαλεσουν καποιο κακο, διοτι θα τον προλαβει η κίρρωση του ήπατος/ σκορβουτο, ολα αυτα μπακαλιστικα. Οι οχι και τοσο "υγειεις " οργανισμοι (ασθματικοι / αλεργικοι σε διαφορα ενζυμα) ετσι και αλλιως αποφευγουν τις ταμπελες με θειωδη. Ολα αυτα για τους ανθρωπους.

Για τα πτηνα, που το μηλοξυδο ειναι ειναι must στην διατροφη τους και ειδικα αυτη την εποχη, ειναι οτι πρεπει για το μπανακι τους, το forum εχει τελεια συνταγη, αλλα και τα markets με βιολογικα προιοντα εχουν μηλοξυδα αφιλτραριστα που σιχαίνεσαι να τα βλεπεις, σε αυτα δεν νομιζω να υπαρχουν θειωδη.
 
Back
Top