Ασθένειες Θεραπεία ακάρεων της τραχείας με ιβερμεκτίνη

Όλοι γνωρίζουμε τα ακάρεα της τραχείας. Γαντζώνονται κυριολεκτικά στους αεροφόρους σάκους των πουλιών και καταπολεμούνται με ιβερμεκτίνη. Στη συνέχεια θα εξηγήσω δύο τρόπους θεραπείας με αντίστοιχα φάρμακα, το Pulmosan της Beaphar και το Vetermec της Veterin.

Θεραπεία των ακάρεων της τραχείας με Pulmosan​

Πιάνουμε το πουλί και του βάζουμε μια σταγόνα Pulmosan στο σβέρκο. Για να είμαστε σίγουροι, βάζουμε άλλη μια σταγόνα έπειτα από 8 ημέρες. Τότε είναι που γεννάνε τα αυγά τους τα ακάρεα και θα εκκολαφθεί η δεύτερη γενιά παρασίτων μέσα στους αεροφόρους σάκους του πουλιού.

Αυτή τη μέθοδο την γνωρίζουμε όλοι. Δυστυχώς, όμως, τα ακάρεα μεταδίδονται εύκολα. Κατά την γνώμη μου θα πρέπει να κάνουμε την αγωγή σε όλα τα πουλιά της εκτροφής μας, ώστε ν αποφύγουμε την περίπτωση όπου θα θεραπεύουμε το ένα και θα μολύνεται το επόμενο κι ώσπου να τελειώσουμε θα ξαναρχίσουμε από το πρώτο πουλί.

Για μένα, αυτή η μέθοδος έχει δυο μειονεκτήματα.
  1. Πρέπει να πιάσω το κάθε πουλί και να του βάλω σταγόνα. Αυτό σημαίνει στρες για το πουλί.
  2. Πρέπει να προσέχω με την δοσολογία. Η υβερμεκτίνη είναι δηλητήριο και η υπερβολική δόση μπορεί να έχει άσχημες συνέπειες.
Προσωπικά μου έχει πεθάνει πουλί που του είχα βάλει, κατά λάθος, τρεις σταγόνες Pulmosan στο σβέρκο.

Γι αυτούς τους λόγους, πριν 2-3 χρόνια έψαξα για κάποια άλλη λύση. Βρήκα κάποια άρθρα, από εκτροφείς που χορηγούσαν ιβερμεκτίνη στο νερό. Όμως το Pulmosan πχ, έχει 0,2% ιβερμεκτίνη και είναι ανακατεμένο με λάδι ώστε να κολλάει πάνω στο δέρμα και δεν μπορούμε να το αναμίξουμε με νερό επειδή δεν διαλύεται.

Θεραπεία με Vetermec​

Υπάρχει όμως κάποιο άλλο φάρμακο που διαλύεται στο νερό και ονομάζεται VETERMEC. Απ αυτό το φάρμακο, διαλύουμε 1ml σε 940 ml νερού και το χορηγούμε στα πουλιά. Για πουλιά στο μεγεθος καναρινιού χορηγουμε το μείγμα για 36 ώρες. Όχι παραπάνω από 36 ώρες γιατί θα γίνει επικίνδυνο, ας μην ξεχνάμε ότι η ιβερμεκτίνη είναι δηλητήριο. Κάνουμε επανάληψη έπειτα από 9-10 μέρες.

Μην κάνετε την αγωγή προληπτικά. Η ιβερμεκτίνη είναι δυνατό δηλητήριο και πρέπει να χορηγείται μόνο όταν είμαστε σίγουροι ότι τα πουλιά έχουν ακάρεα.

Μαζί με μερικούς ακόμη εκτροφείς ακολουθούμε αυτήν την μέθοδο εδώ και μερικά χρόνια. Μέχρι σήμερα δεν χάσαμε κανένα πουλί, όσο χορηγούσαμε το φάρμακο για 36 ώρες, Σε κάποιο τεστ, ένας Γερμανός εκτροφέας Gouldian, χορήγησε το φάρμακο για 72 ώρες. Έπειτα από 48 ώρες άρχισαν να πεθαίνουν πουλιά από δηλητηρίαση. Γι αυτό συνέχεια τονίζω ΠΡΟΣΟΧΗ.

Στις Καρδερίνες και μερικά άλλα άγρια πουλιά, η Ιβερμεκτίνη μπορεί να δημιουργήσει σοκ, ακόμη και σε μικρή ποσότητα, με αποτελέσματα το θάνατο των πουλιών.

Σχετικό περιεχόμενο​

Pulmosan: Πότε μπορεί να επαναληφθεί η εφαρμογή του;
Μπορώ να χρησιμοποιήσω το Vetermec μετά το Pulmosan;
Ακάρεα της τραχείας στα πουλιά
 
Άλεξ, χρειάζεται να χορηγήσουμε και βιταμίνες ή κάτι άλλο μετά την θεραπεύει η όχι;
 
Ορέστη, δεν θέλουν βιταμίνες μετά την Ιβερμεκτίνη, γιατί η Ιβερμεκτίνη δεν σκοτώνει τα καλά βακτήρια στα έντερα. Όμως, δεν είναι κακό να δίνεις βιταμίνες, αλλά όπως όλα με μέτρο.
 
Back
Top