Φάρμακα SCATT κατά των ακάρεων της τραχείας

Δεν μιλώ για τις διαγνώσεις παρατρεχάμενων. Ρωτώ ως αφελής. Τι θα πάθει ένα καναρίνι αν του βάλουμε μια σταγόνα ιβερμεκτίνης ή την αντίστοιχη ποσότητα στο νερό του, εάν δεν έχει ακάρεα;
 
Σταύρο, πιθανότατα τίποτα, αλλά ρίξε μια ματιά στο παρακάτω, απαγορεύεται η χορήγηση σε μικρά πουλάρια και σε ζώα που το γάλα τους προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση. Η συχνή χορήγηση μπορεί να δημιουργήσει ανθεκτικότητα των παρασίτων.
Τώρα στο καναρίνι των 20 γραμ. Δεν ξέρω τι μπορεί να κάνει..
http://www.pharmaka.gr/Content/Fylladia/EQUIMAXGEL.pdf
 
  • Like
Αντιδράσεις: Sissy
Νίκο, έτσι είναι, αυτό γνωρίζουμε τουλάχιστον ως γενικό κανόνα. Αυτό που σκέφτομαι όμως είναι μήπως μερικές φορές περνάμε στο άλλο άκρο και γινόμαστε μέχρι και δογματικοί. Δηλαδή, εφόσον ξεκαθαρίσω ότι δεν δίνουμε φάρμακα στα καλά καθούμενα και χωρίς λόγο, εάν έχουμε ενδείξεις ότι μπορεί να συμβαίνει κάτι, για ποιο λόγο δεν πρέπει να προλάβουμε (πρόληψη) το κακό. Τι θα πάθει δηλαδή το πουλί εάν πάρει ένα φάρμακο για μια ασθένεια που ίσως και να μην έχει;

Φυσικά δεν μιλάμε για κατάχρηση (ανάπτυξη ανθεκτικών στελεχών) αλλά ούτε για πουλιά παραγωγής. Δεν πρόκειται να φάμε τα καναρίνια μας ούτε τα αυγά τους. Επομένως, για ποιο λόγο αποφεύγουμε τη χρήση ενός φαρμάκου όταν έχουμε σοβαρές ενδείξεις ότι μπορεί να πάσχει από μια ασθένεια που προλαμβάνει ή ακόμη και θεραπεύει το φάρμακο που θα δώσουμε; Ποιο είναι το κακό που μπορεί να κάνουμε στο πουλί; Αυτή είναι η απορία μου, ακόμη και έως αφορμή ίσως για να ενισχύσει την άποψη υπέρ της μη χρήση φαρμάκων;
 
Είναι πως το βλέπει ο καθένας (και πως λειτουργεί και ο ίδιος για τον εαυτό του σε θέματα φαρμάκων -αντιβιώσεων).
Πολλοί το κάνουν προληπτικά. Εκεί διαφωνώ. Πας να προλάβεις κάτι το οποίο πιθανότατα δεν θα συμβεί ποτέ.
Από τη στιγμή που δεν έχουν γίνει εργαστηριακές εξετάσεις σε καναρίνια που δεν έχουν πάρει ποτέ και σε άλλα που παίρνουν προληπτικά ανά τακτά χρονικά διαστήματα, δεν μπορώ να απαντήσω στο ερώτημα ''τι μπορεί να πάθουν'' .
Όντως μπορεί και τίποτα..η να γίνουν πιο ασθενικά η με πιο ευάλωτο ανοσοποιητικό, η με ανθεκτικότερα στις αντιβιώσεις μικρόβια.
Νομίζω ότι περισσότερο είναι θέμα φιλοσοφίας, παρά εγκυμονούντων κινδύνων.
 
Καταλαβαίνω τι λες και φυσικά όπως ανέφερα προηγουμένως δεν μιλώ για τις περιπτώσεις που δεν υπάρχει καμία ένδειξη. Άλλωστε, το φάρμακο και η έννοια πρόληψη δεν ταιριάζουν και πολύ. Φάρμακα δίνονται για να αντιμετωπιστεί μια ασθένεια, για να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο υποτροπής, και για να αποτραπεί το ενδεχόμενο επιδείνωσης μιας υπάρχουσας κατάστασης. Απλά, φοβάμαι μήπως ορισμένες φορές γινόμαστε δογματικοι υπερασπιζόμενοι μια θεωρία την οποία δεν μπορούμε να στηρίξουμε.

Όσον αφορά τη συζήτηση, πιστεύω ότι εφόσον υπάρχει ένα πουλί με πρόβλημα ακάρεων ή υποψίας ακάρεων και βρίσκεται μαζί με άλλα πουλιά ή σε σχετικά μικρή απόσταση από αυτά, θα πρέπει να υποβληθούν όλα σε θεραπεία, ακόμη και εάν το πρόβλημα οφείλεται σε τριχομονάδα, σε μύκητες ή οτιδήποτε άλλο έχει παρόμοια συμπτώματα.

Εκτός βέβαια εάν κάποιος παρακολουθήσει το σωστό δρόμο, πηγαίνοντας το πουλί σε έναν ειδικό που ξέρει τι του γίνεται και που έχει τον διαγνωστικό εξοπλισμό για να διαγνώσει με μεγαλύτερη ακρίβεια την ασθένεια και δώσει την κατάλληλη θεραπεία.
 
Η ιμβερμεκτίνη, είναι μια ουσία η οποία σε υπερδοσολογια μπορεί να σκοτώσει ένα καναρίνι. Επίσης, κάτι που είχα παρατηρήσει στο παρελθόν, είναι ότι την επόμενη της εφαρμογής της, και ίσως και για 2 ημέρες, τα πουλάκια που την έχουν χορηγηθεί είναι κατατονικά. Αυτά σημαίνουν ότι και στη συνιστώμενη δόση είναι αρκετά τοξική για κάποια κύτταρα του οργανισμού τους, επομένως και για κάποια όργανα, μια και διαδερμικά περνά στην κυκλοφορία του αίματος κι επομένως πάει σχεδόν παντού. Όποτε, όπως δεν παίρνεις αντιβίωση επειδή πχ η γυναίκα σου εχει βακτηριακή αμυγδαλίτιδα, όπως δεν πρέπει να σου συνταγογραφούν αντιβίωση όταν έχεις ίωση, διότι το αντιβιοτικό δεν σκοτώνει τους ιούς, έτσι μόνο μειονεκτήματα μπορείς να έχεις αν χορηγήσεις pulmosan σε ένα καναρίνι... Προληπτικά και μόνο, χωρίς να υπάρχει διαπιστωμένο από γιατρό κρούσμα στο κοπάδι σου. Άλλωστε, όλα τα φάρμακα έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες και έτσι χρειάζονται προσεκτική, by the book, χρηση
 
Επίσης, κάτι που είχα παρατηρήσει στο παρελθόν, είναι ότι την επόμενη της εφαρμογής της, και ίσως και για 2 ημέρες, τα πουλάκια που την έχουν χορηγηθεί είναι κατατονικά
Αυτή είναι υπόθεση Γιάννη. Με την ίδια λογική υποθέτω ότι είναι κατατονικά επειδή προφανώς πάσχουν από κάποια ασθένεια που μας οδήγησε στη χορήγηση του φαρμάκου.
μια και διαδερμικά περνά στην κυκλοφορία του αίματος κι επομένως πάει σχεδόν παντού
Τα περισσότερα φάρμακα λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο, ακόμη και αυτά που καταπίνουμε.
Όποτε, όπως δεν παίρνεις αντιβίωση επειδή πχ η γυναίκα σου εχει βακτηριακή αμυγδαλίτιδα, όπως δεν πρέπει να σου συνταγογραφούν αντιβίωση όταν έχεις ίωση, διότι το αντιβιοτικό δεν σκοτώνει τους ιούς, έτσι μόνο μειονεκτήματα μπορείς να έχεις αν χορηγήσεις pulmosan σε ένα καναρίνι
Δεν νομίζω να έχουν σχέση οι συγκρίσεις αυτές μεταξύ τους. Στην πρώτη περίπτωση μιλάμε για βακτήρια, στην δεύτερη για ιούς και στην τρίτη, κοινώς για μαμούνια. :)
Άλλωστε, όλα τα φάρμακα έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες και έτσι χρειάζονται προσεκτική, by the book, χρηση
Συμφωνούμε.
 
... Επίσης, κάτι που είχα παρατηρήσει στο παρελθόν, είναι ότι την επόμενη της εφαρμογής της, και ίσως και για 2 ημέρες, τα πουλάκια που την έχουν χορηγηθεί είναι κατατονικά.
... Κι εγώ το διαπίστωσα αυτό
Αυτή είναι υπόθεση Γιάννη. Με την ίδια λογική υποθέτω ότι είναι κατατονικά επειδή προφανώς πάσχουν από κάποια ασθένεια που μας οδήγησε στη χορήγηση του φαρμάκου.
...όχι Σταύρο, δεν είναι υπόθεση κι εγώ το είχα διαπιστώσει αυτό (δηλ όταν ο γιατρός ή εγώ βάζαμε pulmosan στον admiral) έπεφτε-εξασθενούσε για μια δυο μέρες και επανερχόταν μετά, ενώ λίγη ώρα πριν την εφαρμογή δεν έδειχνε έτσι.
 
Στην ίδια λογική όλα τα παρασιτοκτόνα...
Τα χορηγούμε έχουν δεν έχουν παράσιτα...
Απλά είναι εξωτερικά και όχι εσωτερικά.
 
Όχι Σταύρο, δεν είναι υπόθεση είναι παρατήρηση, που και τυφλός να ήμουν θα την έκανα. Εκ των υστέρων μάλιστα έμαθα από πτηνίατρο ότι έτσι είναι η κατάσταση, κατατονία δηλαδή, και μάλιστα μου το είπε αφού έκανε τις επαναλήψεις του φαρμάκου.
Τα παραδείγματα, ιώσεων, αμυγδαλιτιδας κλπ, τα έδωσα γιατί είναι ανάλογα, όχι προς τις παρασιτικές λοιμώξεις, (αν και για τα βακτήρια και τους ιούς που μας προσβάλουν είμαστε οι ξενιστές, επομένως παρασιτούν στους οργανισμούς μας, είσαι βάρος μας), είναι λοιπόν ανάλογα προς τη φιλοσοφία της σύγχρονης ιατρικής που λέει ότι δεν χορηγούνται φάρμακα άσκοπα. Για πρόληψη, υπάρχουν οι ανάλογες συνιστώμενες οδηγίες υγιεινής, και φυσικά τα εμβόλια.
Και γιατί άλλωστε να επιβαρύνω έναν οργανισμό με μια ουσία που θα σκοτώσει ένα παράσιτο, που εχει ελάχιστες πιθανότητες να τον προσβάλλει, ενόσω δεν εχει συμπτώματα και δε βρίσκεται σε ομάδα υψηλού κινδύνου; Αν ήταν έτσι, τότε ας πούμε ότι όλες οι γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση, θα έπρεπε να κάνουν αφαίρεση στήθους και γεννητικών οργάνων για να αποφύγουν την πιθανότητα καρκίνου, που παρεπιπτόντως είναι σημαντικά μεγαλύτερη από την πιθανότητα προσβολής από ακάρεα τραχείας στα καναρίνια.
 
δεν χορηγούνται φάρμακα άσκοπα
Και γιατί άλλωστε να επιβαρύνω έναν οργανισμό με μια ουσία που θα σκοτώσει ένα παράσιτο, που εχει ελάχιστες πιθανότητες να τον προσβάλλει, ενόσω δεν εχει συμπτώματα
Δεν μιλάω σε καμία περίπτωση για αυτές τις περιπτώσεις Γιάννη. Μιλάω για:
φυσικά όπως ανέφερα προηγουμένως δεν μιλώ για τις περιπτώσεις που δεν υπάρχει καμία ένδειξη. Άλλωστε, το φάρμακο και η έννοια πρόληψη δεν ταιριάζουν και πολύ. Φάρμακα δίνονται για να αντιμετωπιστεί μια ασθένεια, για να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο υποτροπής, και για να αποτραπεί το ενδεχόμενο επιδείνωσης μιας υπάρχουσας κατάστασης
Επομένως, για ποιο λόγο αποφεύγουμε τη χρήση ενός φαρμάκου όταν έχουμε σοβαρές ενδείξεις ότι μπορεί να πάσχει από μια ασθένεια που προλαμβάνει ή ακόμη και θεραπεύει το φάρμακο που θα δώσουμε; Ποιο είναι το κακό που μπορεί να κάνουμε στο πουλί;
 
Το scatt ποιά είναι η δοσολογία; Μία φορά και ξανά από 21 μέρες 3 φορές;Ή 3 φορές σε 21 μέρες ανά βδομάδα;
 
Το scatt ποιά είναι η δοσολογία; Μία φορά και ξανά από 21 μέρες 3 φορές;Ή 3 φορές σε 21 μέρες ανά βδομάδα;
Μια φορά κάθε τρεις εβδομάδες, επανάληψη μετά από 21 ημέρες τουλάχιστον μια φορά κι έπειτα ίσως και μια ακόμα, μια σταγόνα ανάμεσα στους ώμους με παραμερισμενα πούπουλα για πουλάκι 30 γραμμαρίων. Μεγαλύτερη δόση μπορεί να οδηγήσει έως και στο θάνατο.
 
Νομίζω λέει μια φορά και μετά από 21 μέρες ξανά άλλη μια. Στο βίντεο στον μηρό δείχνει πάντως.
 
Λάμπρο η Vetafarm λέει μια σταγόνα σε πουλιά με βάρος κάτω από 30 γραμμάρια (πχ καναρίνια, γκούλντιανς) και δύο σταγόνες σε πουλιά με βάρος 30-100 γραμμαρίων (πχ παπαγαλάκια).
Στο μηρό περνάει κεντρική αρτηρία και μεταφέρει το φάρμακο παντού. Το πιο σημαντικό είναι να πέσει η σταγόνα σε γυμνό δέρμα και όχι στα πούπουλα.
Θεωρητικά η δραστική ουσία (Moxidectin) παραμένει ενεργή για 21 μέρες και καλύπτει τον κύκλο ζωής των ακάρεων. Στην πράξη ίσως χρειαστεί να κάνεις επανάληψη.

SCALY FACE / AIR SAC MITE TREATMENT FOR BIRDS
For the treatment of Scaly face (Knemidocoptes sp) and Air Sac Mite (Sternostoma sp) in ornamental birds.
Scaly Face mite and Air Sac mite are common infections in ornamental birds such as Budgerigars, Finches and Canaries. Regular flock treatments may be necessary to control infestations in cages and aviary birds.
Directions:
SCALY FACE: Apply 1 drop to birds under 30 grams body weight and two drops to birds 30-100 grams. Place drops on the skin of the thigh. Treat all birds in the aviary. Re-treat in 21 days if necessary. Full recovery may take up to 6 weeks.
AIR SAC MITE: Apply 1 drop to birds under 30 grams body weight and 2 drops to birds 30-100 grams. Place drops on the skin of the thigh. Treat all birds in the aviary. For best results treat all birds 3-4 times a year.
Active Constituents: Moxidectin 1000 µg/mL


Birds :: Parasite control :: Scatt - Vetafarm International
 
Είχα παραγγείλει το scatt αλλά το σκεύασμα που ήρθε δεν είναι αυτό με την μαύρη ετικέτα. Είναι με άσπρη ετικέτα διαφορετική από αυτήν που δείχνεται αρχικά.Αλλά γράφει κανονικά scatt. Το παρήγγειλα από Αυστραλία.Λέτε να είναι άλλο σκεύασμα;
 
Το παρήγγειλα από Αυστραλία.
Από Αυστραλία; Έκανες έρευνα και το βρήκες έτσι φθηνότερα; Κάνε σύγκριση της δραστικής ουσίας και εφαρμογής που γράφει το δικό σου με αυτό του internet.
 
Είχα παραγγείλει το scatt αλλά το σκεύασμα που ήρθε δεν είναι αυτό με την μαύρη ετικέτα. Είναι με άσπρη ετικέτα διαφορετική από αυτήν που δείχνεται αρχικά.Αλλά γράφει κανονικά scatt. Το παρήγγειλα από Αυστραλία.Λέτε να είναι άλλο σκεύασμα;
Δε νομίζω πως οι ετικέτα αλλάζει κάτι... Παρά μόνο ίσως το marketing.
Από Αυστραλία; Έκανες έρευνα και το βρήκες έτσι φθηνότερα; Κάνε σύγκριση της δραστικής ουσίας και εφαρμογής που γράφει το δικό σου με αυτό του internet.
Μαρία μόνο απο 'κει μπορείς να το προμηθευτείς... ή τουλάχιστο μέχρι πριν λίγα χρόνια.
Γνώμη μου είναι πως είναι μακράν το καλύτερο...
 
Back
Top