Φροντίδα Θεωρείται καραντίνα η τοποθέτηση πουλιών στο ίδιο δωμάτιο;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Sylvia
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Sylvia

PB New Member
Εγγραφή
3 Αυγ 2014
Μηνύματα
388
Πόλη
Αθήνα
Καλησπέρα! Θα ήθελα να ρωτήσω αν θεωρείται «καραντίνα» η τοποθέτηση του άρρωστου με ακάρεα πουλιού, στο ίδιο δωμάτιο με τα υγιή, αλλά στον ακριβώς απέναντι τοίχο. (απόσταση ανάμεσα στα κλουβιά περίπου 2,80μ.) Ρωτάω γιατί πρόσφατα αναγκάστηκα να πάρω όλα τα πουλάκια μου στο υπνοδωμάτιό μου, μαζί με το άρρωστο με ακάρεα καναρίνι μου. Αυτό συνέβη γιατί τα πουλιά μου βρίσκονταν στο σαλόνι, το οποίο και χρησιμοποιείται πλέον (επ’ αόριστον) από την (ξένη) κοπέλα του αδερφού μου ως υπνοδωμάτιο, αφού τη φιλοξενούμε στην Ελλάδα όπου θα μείνει από εδώ και στο εξής μόνιμα. Η κοπέλα δεν μπορούσε να συμμορφωθεί με τους «πουλίσιους» κανόνες μου, με αποτέλεσμα να μου αναβοσβήνει τα φώτα όλη τη νύχτα και να μου ξυπνάει τα πουλιά, να κάθεται ξύπνια μέχρι τις 6-7 το πρωί με αναμμένα φώτα και να μην τα αφήνει να κοιμηθούν καθόλου, να καπνίζει μέσα στο δωμάτιο και να ντουμανιάζει το χώρο με μανό και ασετόν αφού βάφει τα νύχια της και κάνει διάφορες δοκιμές άπειρες ώρες κάθε μέρα… Έτσι θεώρησα καλύτερο μέρος το δωμάτιό μου, κι ας έχει ακάρεα στον απέναντι τοίχο… Επίσης, αν θέλω να βάλω υγιή πουλιά στο σημείο που είναι τώρα αυτό με τα ακάρεα, πόσος χρόνος πρέπει να μεσολαβήσει για να είμαι σίγουρη ότι το μέρος είναι καθαρό και με τι πρέπει να καθαρίσω τα γύρω έπιπλα, τοίχους, κλπ; Ευχαριστώ!
 
Με την περιγραφή σου μοιάζει περισσότερο να μετακομίζετε όλοι μαζί... εσύ και τα πτηνά σου. Η απάντηση στο ερώτημά σου είναι όχι... η συμπαρουσία τους στον ίδιο χώρο δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής... Χρειάζεται μια μικρή ροή αέρα για να γίνει το κακό. Αν δεν έχεις εναλλακτική λύση προσπάθησε να απομακρύνεις, να βάλεις κάπου αλλού το άρρωστο και να ψεκάσεις το χώρο που το είχες με κάποιο αντιβακτηριακό υγρό και να το αφήσεις να στεγνώσει. Ελπίζω να μην εκτεθούν τα υγιή πτηνά σου...
 
Χμ, έχω εναλλακτική και μάλλον αυτό θα κάνω... Θα τα πάω στο κάτω σπίτι, εκεί που έμενε η γιαγιά και τώρα είναι άδειο. Θα τα αφήσω εκεί μέχρι να φτιάξει ο καιρός και να τα βάλω σε διαφορετικά μπαλκόνια. Καλύτερα να μη μου κάνουν παρέα για λίγο, παρά να μου αρρωστήσουν, ευχαριστώ!
 
συμπληρωματικα θα πρεπει και συ να προσεχεις να μην πιανεις τα σκευη απο το πουλακι με ακαρες και μετα να πιανεις η να επισκεπτεσαι τα υγιει πουλακια. Δεν ειναι μονο ο ιδιος χωρος το θεμα αλλα και η επαφη μεσω εσενα.
 
Ναι, το ξέρω Βασίλη! Σε αυτά είμαι πολύ τυπική. Πάντα το άρρωστο το περιποιούμαι τελευταίο και προσέχω τι θα ακουμπήσω μετά. Δεν ακουμπάω ποτέ τις ταΐστρες μέσα στις τροφές, αλλά για να τις γεμίσω χρησιμοποιώ μία σέσουλα την οποία δεν ακουμπάω καν στις ταΐστρες και μετά από κάθε χρήση την πλένω. Εννοείται ότι έχω "μαρκάρει" ταΐστρες και ποτίστρες για να μη γίνει κανένα λάθος και τις βάλω σε άλλο πουλάκι. Είμαι τόσο τρελή που μία φορά, ξέχασα να βάλω αυγουλάκι σε ένα από τα υγιή και επειδή είχα πιάσει το κλουβί του αρρώστου, έβαλα τον αδερφό μου να βάλει το τελευταίο αυγό στο υγιές πουλάκι! Σκέψου ότι είχα πλύνει χέρια κλπ, αλλά ακόμα δεν πήγαινα κοντά στα άλλα πουλιά γιατί φοβόμουνα μη μεταφέρω κάτι με τα ρούχα (σκέψου ότι είναι χειμώνας και όπως βάζεις το χέρι στο κλουβί για να φτάσεις την αυγοθήκη, μπορεί το μανίκι σου να μολυνθεί). Το ξέρω, μπορεί να σας φαίνεται λίγο παρανοϊκό αυτό που κάνω, αλλά φύλαγε τα ρούχα σου να έχεις τα μισά!
 
Εκτός από την υγεία των πουλιών θα πρέπει να σκεφτείς και την δική σου.
Πουλιά μέσα σε υπνοδωμάτιο δεν είναι πολύ καλή ιδέα αλλά εφόσον είναι ανάγκη να γίνει θα πρέπει να τακτοποιήσεις το θέμα των ακάρεων το συντομότερο χωρίς να επηρεάσεις την υγεία σου.
 
Αυτό που λες το σκέφτηκα, αλλά διάβασα κάπου ότι τα ακάρεα από τα πουλάκια δε μεταφέρονται στον άνθρωπο. Γι' αυτό και το τόλμησα. Εν τω μεταξύ ήταν η μόνη μου επιλογή, καθώς το σπίτι δεν έχει άλλο δωμάτιο. Στην κουζίνα (απ' ό,τι διάβασα στο φόρουμ) απαγορεύεται και τα υγιή ήταν στο σαλόνι. Έμενε μόνο το υπνοδωμάτιό μου και η είσοδος (η σκάλα) που είναι κλειστή από ρεύματα αέρα. Προτίμησα τότε το υπνοδωμάτιο γιατί το πουλάκι ήταν άρρωστο και οι πιο έμπειροι μου είπαν να το βάλω στο πιο ζεστό δωμάτιο!
 
Όντως λέγονται πολλά για τα ακάρεα αλλά από μικρή προσωπική εμπειρία και μαρτυρίες τρίτων θα συμβούλευα να κρατάμε μια πισινή γιατί δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα για το ζωικό μικρόκοσμο. Καλύτερα να κάνουμε πρόληψη παρά καταστολή.
Τα ακάρεα γενικά είναι τα ίδια ξενιστές σε άλλα μικροσκοπικά είδη και ναι μεν προτιμούν τα πουλιά αλλά προσελκύονται από την ζέστη του ανθρώπινου σώματος. Μπορεί (?) να μην καταφέρνουν να επωφεληθούν διατροφικά από εμάς αλλά θα προσπαθήσουν και αυτό έχει αρνητικές συνέπειες όπως αλλεργίες και φαγούρες…. Ειδικά σε ένα χώρο όπως το υπνοδωμάτιο όπου αναπαυόμαστε και υπάρχει ακινησία, τους είναι πολύ εύκολο να βρουν κατοικία στο ζεστό σώμα μας και στα σκεπάσματα….

Συνεπώς εφόσον έχεις πρόβλημα με κάποιο από τα πουλιά σου. Θα σε συμβούλευα να ψεκάσεις πολύ καλά
όλα τα πουλιά και τον εξοπλισμό αλλά αν μπορείς εκτός του δωματίου σου Στην συνέχεια να ψεκάσεις όλους τους τοίχους και να κάνεις καλή γενική καθαριότητα στο δωμάτιο σου (και σφουγγάρισμα). Nα αλλάξεις τα σκεπάσματα σου με καθαρά. Αφού στεγνώσουν τα πουλιά και τα κλουβιά τα επιστρέφεις στην θέση τους

Εγώ χρησιμοποιώ το Chevitren Chevita (με ψεκαστήρι). Κάθε φορά που φέρνω καινούριο πουλί στο κοπάδι μου ή αν έχω υποψία για ακάρεα τα ψεκάζω ολόκληρα από το κεφάλι μέχρι τα νύχια.
 
Μπορεί (?) να μην καταφέρνουν να επωφεληθούν διατροφικά από εμάς αλλά θα προσπαθήσουν και αυτό έχει αρνητικές συνέπειες
Ναι, έτσι που το λες, συμφωνώ. Γιατί μπορεί όντως να μην πάθεις τίποτα, αλλά να σου εμφανιστεί ξαφνικά μία αλλεργία (ούτως ή άλλως πάντα έτσι ξαφνικά εμφανίζονται αυτές) και να μην ξέρεις από πού σου ήρθε. (Και ούτε θα φανταστείς ότι φταίει και το πουλάκι.)

θα σε συμβούλευα να ψεκάσεις πολύ καλά όλα τα πουλιά και τον εξοπλισμό
Το άρρωστο πουλάκι δεν έχει έρθει ποτέ σε επαφή με τα υπόλοιπα καθώς δεν το είχα εγώ όταν αρρώστησε, είναι εκείνο που "έκλεψα" από τη γειτόνισσα ( Καναρίνι σε μαύρο χάλι • PetBirds ). Θεωρείς παρόλα αυτά ότι πρέπει να ψεκάσω όλα μου τα πουλάκια; Τα κλουβιά είναι πεντακάθαρα, τα ψεκάζω με Chevitren μία φορά το μήνα και μάλιστα το Νοέμβριο τα έτριψα και τα έβαψα κιόλας, και έβαλα και Frontline σε όλα μου τα πουλιά. Λες να έχουν έρθει σε επαφή με τα ακάρεα τις 2-3 μέρες που τα είχα στο ίδιο δωμάτιο και να πρέπει να τα ψεκάσω; (Τώρα μεταφέρθηκαν στο κάτω σπίτι)

Ευχαριστώ για τις συμβουλές!
 
... Τα κλουβιά είναι πεντακάθαρα, τα ψεκάζω με Chevitren μία φορά το μήνα και μάλιστα το Νοέμβριο τα έτριψα και τα έβαψα κιόλας, και έβαλα και Frontline σε όλα μου τα πουλιά. Λες να έχουν έρθει σε επαφή με τα ακάρεα τις 2-3 μέρες που τα είχα στο ίδιο δωμάτιο και να πρέπει να τα ψεκάσω; (Τώρα μεταφέρθηκαν στο κάτω σπίτι)...

Αν τα ψεκάζεις μια φορά το μήνα δεν πιστεύω ότι χρειάζεται ξανά.
Απλά πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι αν υπάρχουν παράσιτα σε κάποιο από τα πουλιά μας αυτά από την φύση τους θα προσπαθήσουν να βρουν νέους ξενιστές και να εξαπλωθούν στο χώρο.
 
Ωραία, οπότε δεν τα ψεκάζω και τα έχω υπό παρακολούθηση για παν ενδεχόμενο. Ευχαριστώ!
 
Back
Top