Ασθένειες Θηλυκή κανάρα φαίνεται αδύναμη λες και δεν την κρατάνε τα πόδια της

Καλησπέρα! Αυτή τη φορά γράφω για να πάρω τη γνώμη σας σχετικά με μία περίπτωση...
Όπως είχα αναφέρει σε προηγούμενα post μου αρσενικό καναρίνι περνάει πτερορροια λόγω υποθέτω καιρού διότι το κλίμα δεν έχει σταθεροποιηθεί είναι μία κρυο μία ζέστη γενικά στο σπίτι δεν υπάρχει μία σταθερή θερμοκρασία οπότε υποθέτω ότι τον επηρεάζει το περιβάλλον για αυτό το λόγο αποφάσισα και πήγα σε pet shop και του πήρα σταγόνες για το νερό για να τον βοηθήσουνεμ με το πτέρωμα δυστυχώς λόγω βιασύνης ξέχασα να ρωτήσω την δοσολογία και την συχνότητα χρήσης του υγρού...
Διάβασα τις οδηγίες χρήσης στο κουτί και έγραφε για 3 σταγόνες ανά 40 ml ... Στη δική μου περίπτωση που η ποτίστρα είναι 250ml αναλογούν 18 σταγόνας θεωρώ ότι είναι πολλές οπότε θα ήθελα τη γνώμη σας πάνω σε αυτό το κομμάτι...
Οι σταγόνες που το έχω πάρει είναι οι Tabernil Muda...

Επίσης είδα σε άλλα post ότι είχε σχολιαστεί το γεγονός ότι πχ ένα καναρίνι έχει σαν καρφάκια τα μαλλάκια στο κεφάλι του και ότι είναι κακό ...
Στον δικό μου παρατήρησα δεν γνωρίζω αν είναι από την πτερορροια αλλά είδα σαν λευκές τρίχες όπως είναι πχ οι άνθρωποι όταν γερνάνε και στο κεφάλι του κάνει σαν καρφάκια αλλά αυτός κάνει κάθε μέρα μπάνιο στην ποτίστρα και καμιά φορά του βάζω την μπανιέρα και κάνει ολόκληρος οπότε δεν ξέρω κατά πόσο είναι καλό ή κακό τα καρφάκια που βλέπουμε οπότε θα ήθελα τη γνώμη σας πάνω και σε αυτό για να δω πώς μπορώ να τον βοηθήσω εάν γνωρίζετε κάποιον τρόπο διότι αυτή τη στιγμή δεν έχω την οικονομική άνεση για να τον πάω σε πτηνίατρο δυστυχώς έστω να μπορέσω να τον βοηθήσω εγώ όσο περισσότερα μπορώ...

Τελευταία επεξεργασία:
Στη δική μου περίπτωση που η ποτίστρα είναι 250ml αναλογούν 18 σταγόνας θεωρώ ότι είναι πολλές οπότε θα ήθελα τη γνώμη σας πάνω σε αυτό το κομμάτι...
καλησπερα.

Δοσολογία και χορήγηση​

Το Tabernil Muda χορηγείται σε μία δόση των 6 ml / kg πάστας cria ή 3 ml / λίτρο νερού, που ισοδυναμεί με 3 σταγόνες ανά 40 ml νερού. Η διάρκεια χορήγησης είναι 15 μέρες στη σειρά, 5 μέρες διάλειμμα και στη συνέχεια χορήγηση για άλλες 15 ημέρες, έστω και αν συνήθως αρκούν οι πρώτες 15 μέρες.

Πρέπει να χορηγείτε φρέσκο διάλυμα Tabernil muda καθημερινά.
Διαβαζοντας τα παραπανω απο τις οδηγιες θα ελεγα οτι ειναι καπως υπερβολικο. Ετσι και αλλιως το νερο πρεπει να αλλαζει καθε μερα και 250 ml να πιει δεν υπαρχει περιπτωση σε μια μερα
οι συνηθισμενες ποτιστρες ειναι ειτε 100 ειτε 120 ml και σαφως υπαρχουν και μικροτερες.
κατ αναλογια υπολογιζεις. 3 σταγονες στα 40ml 6 στα 80 αλλα αν δεν το πιει θα παει "χαμενο"
εγω θα ετοιμαζα 40 ml νερο σε μια κανονικη ποτιστρα 3 σταγονες οπως λεει . την αλλη μερα το πρωι φρεσκο νερακι 40ml με τρεις φρεσκες σταγονες.

αν θες μας παραθετεις που ειδες οτι τα καρφακια (αρχικος σχηματισμος των φτερων ) στο κεφαλι ειναι κακο γιατι μαλλον κατι ερμηνευεις λανθασμενα . το κεφαλι ντυνει τελευταιο οποτε οταν βλεπουμε καρφακια στο κεφαλι βαινουμε προς το τελος
Εχεις μελετησει τα αρθρα περι φυσιολογικης , παθολογικης , ταχειας κλπ?

https://community.petbirds.gr/threads/Ραγδαία-πτερόρροια-πτηνών.28417/

γενικά στο σπίτι δεν υπάρχει μία σταθερή θερμοκρασία οπότε υποθέτω ότι τον επηρεάζει το περιβάλλον
Αυτό δεν είναι καλό. Ας έχει μια σταθερή θερμοκρασία κ να μην το χτυπά air condition.

Επίσης είδα σε άλλα post ότι είχε σχολιαστεί το γεγονός ότι πχ ένα καναρίνι έχει σαν καρφάκια τα μαλλάκια στο κεφάλι του και ότι είναι κακό ...
Δεν είναι κακό. Που το διάβασες; Όταν έχει καρφάκια στο κεφάλι, σημαίνει ότι είναι στο τελευταίο στάδιο της πτερόροιας καθώς τα φτερά στο κεφάλι αλλάζονται τελευταία.
κάνει κάθε μέρα μπάνιο στην ποτίστρα και καμιά φορά του βάζω την μπανιέρα
Καλό είναι να κάνει στην μπανιέρα του μπάνιο κ όχι στην ποτίστρα για να μην βάζει μέσα τα πόδια του κ πίνει ακαθαρσίες.
Η μπανιέρα βοηθάει στην αλλαγή του φτερώματος που γίνεται στην πτερόροια.

@MARY58 δεν έχω κλιματιστικό στο δωμάτιο, τα έχω στο παράθυρο μπροστά ώστε να έχουν το επαρκές φως της ημέρας και την νύχτα έχω ένα λαμπάκι όχι πολύ έντονο σε χρώμα ίσα ίσα για όταν ξυπνάνε μέσα στη νύχτα να μην χτυπάνε... Είχα διαβάσει σε μια δημοσίευση εδώ μέσα ότι εάν έχει καρφάκια από μόνο του το πουλί ότι ίσως έχει προβλήματα εσωτερικά τα οποία έχουν φτάσει σε προχωρημένο στάδιο..

Όταν κάνει μπάνιο στη ποτίστρα του αλλάζω κατευθείαν το νερό για αφήνει μεσα ακαθαρσίες και καμιά φορά μικρά πούπουλα...

Μπανιέρα του βάζω κάθε 2-3 μέρες... Επίσης έχω ένα ψεκαστηρι με καθαρό νερό και τον ψεκάζω αρκετά συχνά μέσα στη μέρα...

Παρηγγειλα τροφή που καλύπτει όλες τις ανάγκες του καναρινιου από το pet samolis του Ηρακλείου καθως και υγρό διάφορων βιταμινών για την ενίσχυση του οργανισμού...
Μαζί με αυτα παρήγγειλα και σπρέι για την ενίσχυση του πετρώματος και του δέρματος διότι κάνει αρκετές φορές τον χρόνο ποδάγρα και συνεχώς είμαστε με μια κρέμα στο χέρι...

Τον έχω 2 χρόνια τον συγκεκριμένο... Γενικά είναι ήσυχος εκτός της εποχής ζευγαρώματος που τρελαίνεται...

Τώρα τις τελευταίες μέρες τραγουδάει στο θηλυκό, πάνε στο χώρισμα και δίνουν φιλια και γενικά από αυτά που βλέπω θέλουν και τα δύο να ζευγαρώσουν αλλά δεν το διακινδυνεύω διότι έχω κάνει ήδη δύο ζευγαρώματα την περίοδο από Φεβρουάριο- μέχρι Απρίλιο... Φοβάμαι μην μου πάθει τίποτα το θηλυκό , γνωρίζω ότι επιτρέπεται δύο ζευγαρώματα τον χρόνο για να είναι υγιής η μήτρα της ...

Όσων αφορά το υγρό για την πτερορροια γνωρίζεις να με βοηθήσεις;

@filomathis η αλήθεια είναι πως όχι δεν έχω διαβάσει ιδιαίτερα πολύ όσων αφορά το πτέρωμα.. ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια πάντως..

Θα κάνω αυτό που είπατε με το νερό ευχαριστώ πολύ

@filomathis ήταν σε ένα φορουμ που έλεγε ότι υπάρχει αίμα στα κόπρανα του καναρινιου μου και είναι μια δημοσίευση που έχει ένα καναρίνι σε πορτοκαλί λευκο χρώμα...

Της απάντησε μια κοπέλα αν θυμάμαι καλά από κάτω ότι δεν είναι αίμα στα καλά του απλά είναι λόγω κόκκινης αυγοτροφης και μετά είπε ότι εάν τα καρφάκια του είναι φυσικά ή μετά από μπάνιο.. και ότι εάν δεν είναι μετά από μπάνιο ότι ίσως είναι χαρακτηριστικό κάποιας ασθενείας της οποίας έχει προχωρήσει αρκετά...

Δεν γνωρίζω πως να σας στείλω την δημοσίευση θα την βρω κι θα σας απαντήσω με φωτογραφία από screenshot..

@filomathis σας δείχνω σε screenshot το σχόλιο που διάβασα

Συνημμένα

• Screenshot_2025-05-19-18-56-45-496_com.android.chrome.webp
    Screenshot_2025-05-19-18-56-45-496_com.android.chrome.webp
    161,8 KB · Προβολές: 7
  • Like
Αντιδράσεις: MARY58
@MARY58 αποτι είδα το είχατε αναφέρει εσείς σε μια άλλη δημοσίευση ότι το ανορθωμενο πτέρωμα δεν είναι καλό σημάδι...

Ζητώ συγγνώμη εάν κατάλαβα κάτι λάθος χωρίς να θέλω να προσβάλλω κανέναν

Συνημμένα

• Screenshot_2025-05-19-18-56-45-496_com.android.chrome.webp
    Screenshot_2025-05-19-18-56-45-496_com.android.chrome.webp
    161,8 KB · Προβολές: 4
@Georgia Megkou Χαχαχαχαχα όχι βρε Γεωργία, κανένα πρόβλημα. Αλλά όπως καταλαβαίνεις άλλο το ανορθωμενο κ απεριποιητο φτέρωμα κ άλλο τα καρφάκια που βγαίνουν όταν αλλάζουν φτέρωμα.

Επισυνάπτω αυτές τις δύο φωτογραφίες για να δείτε τι ακριβώς εννοώ ως καρφάκια και ασπρες τρίχες

Συνημμένα

• IMG_20250519_190210.webp
    IMG_20250519_190210.webp
    2,2 MB · Προβολές: 11
  • IMG_20250519_190330.webp
    IMG_20250519_190330.webp
    975,6 KB · Προβολές: 12
@MARY58 ουφφ ανακουφιστικα 😅😅 διαβάζω τόσα πολλά εδώ μέσα και αγχώνομαι με το παραμικρό 😅 και πάλι χίλια συγγνώμη που κατάλαβα άλλο απότι έγραφες 😅😅

Όπως σου αναφέρει το άρθρο που σου έστειλε ο @filomathis, η παθολογική πτερόροια μπορεί να προκαλείται από αρκετούς παράγοντες, πχ συνθήκες διαβίωσης.
Δεν λέω ότι φταίει αυτό, αλλά βρε Γεωργία είναι πυρωμένα κ τα δυο, δεν θα προχωρήσεις σε αναπαραγωγή, κ τα έχεις σε μισή 60 ρα ζευγαρώστρα να ζουν κ να φιλιούνται; Ακόμα κ ο Σοφοκλής (καναρίνι μου) που περιμένει την κανάρα του κάθε άνοιξη απελπισμένος, καλύτερα είναι! Τουλάχιστον δεν την βλέπει να τρελαίνεται!

• Συμφωνώ
Αντιδράσεις: ianos
Μαζί με αυτα παρήγγειλα και σπρέι για την ενίσχυση του πετρώματος και
Ποιο είναι αυτό;
Παρηγγειλα τροφή που καλύπτει όλες τις ανάγκες του καναρινιου από το pet samolis του Ηρακλείου καθως και υγρό διάφορων βιταμινών για την ενίσχυση του οργανισμού...
Συσκευασμένη; Ποια αν επιτρέπεται;
Επίσης έχω ένα ψεκαστηρι με καθαρό νερό και τον ψεκάζω αρκετά συχνά μέσα στη μέρα...
Συνήθως στα καναρίνια δεν αρέσει αυτό. Θέλουν το μπάνιο τους για να περιποιηθούν ένα ένα τα φτερά τους.

• Like
Αντιδράσεις: ianos
@MARY58 σήμερα παρήγγειλα κλουβί από το pet samolis μαζί με τα υπόλοιπα που ανέφερα... Θα σας δείξω σε σκρινσοτ το σπρέι και την τροφή..

Ποιο είναι αυτό;

Συσκευασμένη; Ποια αν επιτρέπεται;

Συνήθως στα καναρίνια δεν αρέσει αυτό. Θέλουν το μπάνιο τους για να περιποιηθούν ένα ένα τα φτερά τους.
Η τροφή και οι βιταμίνες που ανέφερα, επίσης το σπρευ είναι για περιποίηση όχι ενίσχυση 😅 μπερδεύτηκα.

Συνημμένα

• Screenshot_2025-05-19-19-32-17-262_com.android.chrome.webp
    Screenshot_2025-05-19-19-32-17-262_com.android.chrome.webp
    116,7 KB · Προβολές: 6
  • Screenshot_2025-05-19-19-32-03-513_com.android.chrome.webp
    Screenshot_2025-05-19-19-32-03-513_com.android.chrome.webp
    108,2 KB · Προβολές: 6
  • Screenshot_2025-05-19-19-31-44-377_com.android.chrome.webp
    Screenshot_2025-05-19-19-31-44-377_com.android.chrome.webp
    110,6 KB · Προβολές: 6
  • Like
Αντιδράσεις: MARY58
αρκετές φορές τον χρόνο ποδάγρα
Αλλαξε τις πλαστικές πατηθρες με ξύλινες. Πιστεύω ότι θα βοηθήσει.
Την εταιρεία δεν την έχω χρησιμοποιήσει, δεν την ξέρω. Ίσως άλλα μέλη την χρησιμοποιούν.

@MARY58 οι ξύλινες που βοηθάνε; Να νιώθουν πιο οικεία με φύση ; Είχαν καλές κριτικές γι'αυτό τα διάλεξα κυρίως... Θα τα δοκιμάσω και θα σας ενημερώσω.. πιστεύω να είναι καλά.. καμιά φορά τους βάζω και κριτσινι με σύκο και βερίκοκο να φάνε.. ο αρσενικός τρελαίνεται το τρώει όλο σε μια μέρα 😂 δεν προλαβαίνω να του το κρεμάσω στη γωνία και έχει ανέβει στο κλαδί και με κοιτάει 😂 σε ετοιμότητα για μαμ χαχσχα

Εννοείς στικ με φρούτα για καναρίνια ή κανονικά κριτσινια από φούρνο;

@Georgia Megkou κριτσινια γράφεις!!!
Επί την ευκαιρία, είναι παχυντικά γιατί έχουν πολύ ζάχαρη κ δεν προσφέρουν κάτι. Καλύτερα μην τα δίνεις.
Έχω την αίσθηση, ότι οι ξύλινες πατήθρες είναι πιο φιλικές για τα ποδαράκια τους.

Back