Γενικά Καθαρισμός του χώρου και του εξοπλισμού των πτηνών μας

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης jk1980
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

jk1980

PB Member
Εγγραφή
14 Σεπ 2016
Μηνύματα
890
Πόλη
Αγία Βαρβάρα
Καλημέρα σε όλη την παρέα. Οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι τα πτηνά που εκτρέφουμε είναι πολύ ευαίσθητα στην εισπνοή αερίων και αναθυμιάσεων. Κάποια από αυτά εκλύονται στο χώρο και από τη χρήση απορρυπαντικών φαινομενικά ακίνδυνων για την ανθρώπινη υγεία, αλλά θανατηφόρων πολλές φορές για τα πτηνά μας. Επίσης ένα όχι και τόσο προσεκτικό ξέπλυμα σκευών σίτισης, ύστερα από πλύσιμο με απορρυπαντικό πιάτων, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές δηλητηριάσεις.

Με βάση αυτό και οδηγό το πολύ λεπτό ζήτημα της καθαριότητας, που είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την ευημερία και την υγεία των φτερωτών μας φίλων αλλά και την δική μας και των ανθρώπων που συμβιώνουν μαζί μας (οικογένεια, φίλοι κ. Α.), άνοιξα αυτό το θέμα.

Εδώ γράφουμε πως καθαρίζουμε το χώρο διαμονής των πτηνών μας -με τι απορρυπαντικά αν χρησιμοποιούμε- καθώς και τον εξοπλισμό των κλουβιών μας (σκεύη σίτισης, ποτίστρες, πατήθρες).

Ξεκινώντας από εμένα λοιπόν, κάνω εκτροφή σε εσωτερικό χώρο, καθαρίζω το πάτωμα με οικολογικό απορρυπαντικό ειδικό για παιδικά δωμάτια αραιωμένο σε νερό,το οποίο αφήνει μια πολύ ελαφριά μυρωδιά. Το χρησιμοποιώ εδώ και δύο μήνες περίπου και δεν έχω παρατηρήσει κάποια μορφή ενόχλησης στα πτηνά μου(Parrotlet).

Επίσης σημειώσω ότι ο χώρος αερίζεται πολύ καλά. Τα ράφια που έχω τα κλουβιά τα καθαρίζω με ξυδόνερο και έχω πάρει να δοκιμάσω ένα επίσης οικολογικό απορρυπαντικό για επιφάνειες.

Τα διάφορα σκεύη καθώς και τις πατήθρες τα πλένω καλά με υγρό πιάτων ειδικό για παιδικά σκεύη, με σύνθεση ηπιότερη σε σχέση με τα κανονικά και τα ξεπλένω πολύ καλά. Ειδικά τις πατήθρες, επειδή χρησιμοποιώ ξύλινες και ενδέχεται να κρατήσουν απορρυπαντικό στους πόρους του ξύλου, τις περνάω και από ξυδόνερο σαν τελικό ξέπλυμα.
 
Καλησπέρα πολύ ωραίο το θέμα σου. Εγώ λοιπόν όταν καθαρίζω το κλουβί μας πάντα τον πάτο με ντετολ υγρό το διάφανο που γράφει πίσω κατάλληλο και για κατοικίδια πολύ μικρή ποσότητα κ νεροξυδο άφθονο. Αυτό όχι πολύ συχνά όμως συχνότερα μόνο με νεροξυδο. Πατηθρες πιάτα παιχνίδια κ όλα τα συναφή με νεροξυδο και μόνο καλό τρίψιμο κ καθαρίζουν τέλεια. Ακόμα κ οι ξύλινες κουτσουλιμενες πατηθρές αστραφτουν κ στεγνωνουν στον ήλιο τσακ τσακ 🙂
 
Το κλουβί το κάνω σε διάλυμα ελάχιστου απορρυπαντικού πιάτων και μηλόξυδου, αφού μετακομίσω τον φιρφιρίκο σε άλλο κλουβί. Πατήθρες, σκεύη κτλ σκέτο νερό με μηλόξυδο. Τις πατήθρες ειδικά για να στεγνώσουν πιο γρήγορα τις βάζω πάνω στον αφυγραντήρα και σε λίγη ώρα έχουν στεγνώσει. Εφαρμόζω επίσης πάνω τους μια επάλειψη με ελαιόλαδο, όπως έχει προτείνει σε άλλα θέματα ο @misalouris.
Στον περιβάλλοντα χώρο του κλουβιού, σκουπίζω το πάτωμα μέρα παρά μέρα καθώς και τα σοβατεπί. Όταν χρειαστεί σφουγγάρισμα με καθαριστικό Detol και επίσης τρίψιμο στον τοίχο που ακουμπάει το κλουβί.
Έχω μια απορία: Πλαστικά μέρη όπως ταΐστρες και ποτήστρες, κανε

* Έχω μια απορία: Πλαστικά μέρη όπως ταΐστρες και ποτήστρες, κάνει να μπαίνουν στο πλυντήριο πιάτων; (Πάτησα κατά λάθος το κουμπί της απάντησης πριν τελειώσω όσα έγραφα παραπάνω, ας μου κάνει ένας mod συγχώνευση)
 
Εφαρμόζω επίσης πάνω τους μια επάλειψη με ελαιόλαδο, όπως έχει προτείνει σε άλλα θέματα ο @misalouris.
Όχι μια, αλλά πολλές ώστε να ποτίσει το ξύλο και να γίνει "αδιάβροχο" για τα υγρά εκκρίματα των πουλιών.
 
Όχι μια, αλλά πολλές ώστε να ποτίσει το ξύλο και να γίνει "αδιάβροχο" για τα υγρά εκκρίματα των πουλιών.

Εννοείς ότι το κάνεις σε τακτική βάση ή μία και καλή μέχρι να εμποτιστεί καλά το ξύλο μέσα;
 
Πλένω τις ταΐστρες, ποτίστρες και τα άλλα σκεύη τροφοδοσίας, πάντα με σκέτο τρεχούμενο νερό. Ποτέ δεν χρησιμοποιώ απορρυπαντικό γι αυτά.
Δύο φορές τον χρόνο τα βάζω στο πλυντήριο πιάτων σε καυτό πρόγραμμα χωρίς σαπούνι.
Για τα κλουβιά και τις πατήθρες, ως επί το πλείστον χρησιμοποιώ και πάλι σκέτο νερό αλλά μια φορά στο τόσο, κάθε δίμηνο πχ. χρησιμοποιώ απλή (όχι παχύρευστη) χλωρίνη σε διάλυμμα 1/10 με νερό.
Για τις πατήθρες ειδικώς χρησιμοποιώ όταν έχω κέφια και λίγο ξύδι απλό.
Διατηρώ διαφορετικά σφουγγαράκια για τα σκεύη τροφίμων και για πατήθρες κλουβί, φυσικά διαφορετικά από τα δικά μας.
Πάντα φροντίζω να στεγνώνουν τα σφουγγαράκια, γι αυτό έχω γι αυτά ένα τρυπητό καλαθάκι. Έχω 2-3 εναλλακτικά και τα αλλάζω τακτικά αλλά όχι και σε κάθε χρήση όπως η @eva vrs :)
Ως βοηθητικά εργαλεία πιο σχολαστικού τριψίματος, έχω διάφορα βουρτσάκια, παλιές οδοντόβουρτσες, βουρτσάκι μπιμπερό, βουρτσάκι pc, για βλεφαρίδες κτλ, ό,τι θεωρήσω πως μπορεί να με βολέψει. Σπάνια έως ποτέ βρίσκομαι στην ανάγκη να χρησιμοποιήσω σύρμα κατσαρολικών, ωστόσο έχω και ένα δικό τους.
Γενικά είμαι οπαδός της καθαριότητας αλλά όχι του υποχονδριασμού που αφαιρεί από τις ζωές μας τα ωφέλιμα βακτήρια.
Στα θηλαστικά μου ζώα που οι τροφές τους είναι πιο λιπαρές, φυσικά χρησιμοποιώ απλά σαπούνι πιάτων όπως και σ' εμάς. Τίποτα άλλο. (Άλλα σφουγγαράκια εννοείται)
Μέχρι στιγμής η τακτική μου, πάει καλά.
 
Καλά Γιάννη έκανες και άνοιξες αυτό το θέμα.
Είναι πολύ σημαντικό.:)
Τώρα θα σας πω εγώ τι κάνω και συγκεκριμένα για τον μικρό.
Τον έχω στο δωμάτιο μου.. Δύο φορές την εβδομάδα σκουπίζω και σφουγγαριζω το δωμάτιο μου...
(Αν χρειαστεί το κάνω και πιο συχνά)
Στο σφουγγαρισμα χρησιμοποιώ ελάχιστο ντετολ... Τα έπιπλα τα καθαρίζω με βιτεξ, φαρμακο, νερό και λίγο ξιδάκι. (οταν καθαρίζω το δωμάτιο τον Όλιβερ τον παω αλλού)
Κάθε Κυριακή κάνω γενική το κλουβί του με φάρμακο πιάτων και ξίδι.
Κάθε Τετάρτη καθαρίζω μόνο τον πάτο του κλουβιού και τα παιχνίδια του. (πάλι με φάρμακο πιάτων και ξίδι)
Μια φορά τον μήνα, του αγοράζω καινούργια ποτιστρα...
Μέρα παρά μέρα καθαρίζω ταιστρες κ ποτιστρες με ξίδι και φάρμακο πιάτων...
Κάθε μέρα φυσικά υπάρχει φρέσκο νεράκι και φρέσκια τροφή...
Τις πατηθρες μια φορά την εβδομάδα τις βυθιζω σε μια λεκάνη με νερό, φάρμακο και ξίδι και τις αφήνω ένα τέταρτο και πάντα έχω ανταλλακτικες...
Κάθε φορά χρησιμοποιώ καινούργια σφουγγαρακια και το κάθε ένα έχει τη χρήση του...😛
Γενικά όπως καταλαβαίνεται δεν μπορώ χωρίς το ξίδι...
οπως βλέπω όμως.. Πρέπει να το ελλατώσω λιγάκι..😛
Αυτά... Μπορώ να τακουσω τώρα... 😉
 
Αυτά... Μπορώ να τακουσω τώρα... 😉
Τι ν' ακούσεις; Θα τον κάνεις βουτυρομπεμπέ, μόλις φυσάει θα κρυώνει. 😛
Άσε το πουλί ν' αποκτήσει αντισώματα χριστιανή μου :D
 
Φάρμακο η Εύα ονομάζει το απορρυπαντικό πιάτων
Φάρμακο ονομάζουν το απορρυπαντικό αρκετοί στην Β. Ελλάδα. Αλλά εμένα με ενδιαφέρει το φαρμακο επίπλων τι ειναι.
Κι επισης, σφουγγάρισμα με ντετολ... Εννοούμε το σκουρόχρωμο παλιό ντετολ που το ανοίγεις και σου ρχεται ντουβρουτζάς απο τη βρώμα;
 
Αλλά εμένα με ενδιαφέρει το φαρμακο επίπλων τι ειναι.
Φάρμακο πιάτων.
Κι επισης, σφουγγάρισμα με ντετολ... Εννοούμε το σκουρόχρωμο παλιό ντετολ που το ανοίγεις και σου ρχεται ντουβρουτζάς απο τη βρώμα;
Όχι Γιάννη αυτό.IMG_20170602_170605.webp
 
Καλησπέρα.Αυτό το θέμα είναι πολύ σημαντικό και πολλοί ίσως να έχουν τα κατοικίδια για διακοσμητικά στοιχεία. Πρέπει να φροντίζουμε για τέτοια πράγματα. Διάβασα πραγματικά τόσα σχετικά άρθρα που τρόμαξα!Έχω πλέον καταλάβει γιατί τα πουλιά των φίλων και γνωστών μου ψόφησαν τόσο γρήγορα. ΟΛΟΙ πρέπει να ενημερωθούν! Μπράβο σου που το ανέφερες.
 
Καλημερα σε ολους. Και εγω με την σειρα μου να πω οτι καθαριζω κλουβια, σκευη, ποτιστρες, και τα σταντ που ακουμπανε τα κλουβια χρησιμοποιοντας Ντετολ σε αραιο διαλυμακαι ξεβγαλμα με νεροδυξο. Στης μεγαλες κλουβες πτησης χρησιμοποιω καινουργιο μπουκαλι καθε εβδομαδα απο κοκακολα και το παλιο το πεταω.
 
Στης μεγαλες κλουβες πτησης χρησιμοποιω καινουργιο μπουκαλι καθε εβδομαδα απο κοκακολα και το παλιο το πεταω
Ως τι το χρησιμοποιείς;
 
Back
Top