Αναπαραγωγή Κανάρα έκανε αυγό με διάφανο τσόφλι

lambros1976

PB New Member
Εγγραφή
12 Νοε 2014
Μηνύματα
35
Πόλη
Λαμία
Καλησπέρα σε όλους έχω δυο ζευγάρια καναρίνια τα οποία έχω βάλει για ζευγάρωμα σε εσωτερικό χώρο. Έχω κάνει διατροφική προετοιμασία και τ πρώτο ζευγάρι πάει περίφημα. Η κανάρα στης 20/2/2016 έκανε το τέταρτο αυγό και κλωσάει κανονικά. Στο δεύτερο ζευγάρι με την ίδια διατροφική προετοιμασία η κανάρα στης 20/2/2016 'έκανε το πρώτο αυγό μέσα στη φωλιά με διάφανο όμως τσόφλι το οποίο έσπασε. Στη συνέχεια 21/2/2016 τίποτα και σήμερα στο πάτο του κλουβιού πάλι σπασμένο διάφανο αυγό. Αγόρασα ασβέστιο και της έβαλα στο νερό σήμερα και χώρισμα στη μέση για να μη πλησιάζει ο αρσενικός. Το θέμα είναι να βγάλω τη φωλιά στην οποία κάθεται μέσα και πότε να προσπαθήσω ξανά για ζευγάρωμα;
 
Δεν μπορείς να κάνεις τίποτε τώρα πλέον. Θα "κατεβάσει" όλη την γέννα ούτως ή άλλως και να εύχεσαι ο λόγος να ήταν η έλληψη ασβεστίου, ώστε τώρα τα αυγά να είναι Ο. Κ . Καλή ενέργεια το χώρισμα αλλά την φωλιά για κανένα λόγο μην την πειράξεις. Μετα απο 2-3 μέρες θα ξέρεις αν τελείωσε η γέννα της και επανέρχεσαι για την συνέχεια.
 
Αν δεν προέρχεται απο έλλειψη ασβεστίου, τι άλλο μπορεί να προκαλεί τη γέννα διαφανούς αυγού;
 
Σίγουρα το βασικό κομμάτι των υποψιών πάει στην έλλειψη ασβεστίου και πιθανά και σε άλλες ελλείψεις.
Σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει και πρόβλημα στον οργανισμό.
Μια δυο μέρες το ασβέστιο θα την καλύψει.
Στη συνέχεια ηρεμία και καλή διατροφή.
Μην την πιέσεις για άλλη γέννα.
Αν θέλει... Θα το κάνει... κι εύχομαι να είναι σωστά τα αυγά.
 
Αν δεν προέρχεται απο έλλειψη ασβεστίου, τι άλλο μπορεί να προκαλεί τη γέννα διαφανούς αυγού;
H άλλη βασική αιτία είναι το πολύ γρήγορο πέρασμα του αυγού απο τη μήτρα. Το σημείο δηλαδή που όλη η "κατασκευή" περιβάλλεται απο τα άλατα ασβεστίου και δημιουργείται το εξωτερικό στρώμα που όταν έρχεται σε επαφή με τον αέρα σκληραίνει και μας δίνει την τελική εικόνα (ΤΣΟΦΛΙ). Αυτό μπορεί να σημαίνει, πρόβλημα στο αναπαραγωγικό σύστημα ή μειωμένη μυοσυσταλτικότητα της περιοχής απο πολλές πιθανές αιτίες.
 
Καλησπέρα σε όλους η κανάρα χθές έκανε το τρίτο αυγό με κανονικό το τσόφλι, της το αφαίρεσα και σήμερα έβγαλα και τη φωλιά. Την έχω σε ζευγαρώστρα με χώρισμα στη μέση για να μην την ενοχλεί ο αρσενικός. Της χορηγώ για τριτη ημέρα υγρό ασβέστιο ( το οποίο δεν είναι μόνο για καναρίνια αλλά για όλα τα πτηνά) φύλλα μπρόκολου και σε αυτήν και στον αρσενικό και επιπλέον αυγοτροφή με τριμμένα τσόφλια και τριμμένο σουπιοκόκαλο. Σε πόσες ημέρες να βγάλω το χώρισμα και να προσπαθήσω ξανά για ζευγάρωμα;
 
η κανάρα χθές έκανε το τρίτο αυγό με κανονικό το τσόφλι, της το αφαίρεσα και σήμερα έβγαλα και τη φωλιά.
Γιατί το έκανες αυτό; Εγώ θα την άφηνα να ολοκληρώσει την ωοτοκία να κλείσει έναν κύκλο και ίσως να είχα και μωράκια..
 
Πραγματικα ειμαι περιεργος να δω διαφανες αυγο. Μπορουμε να εχουμε καποια φωτογραφια;
 
Όταν λέω διαφανές εννοώ το τσόφλι να μην είναι καλά σχηματισμένο και να είναι λεπτό σαν πατημένη ρόγα σταφυλιού. Δυστυχώς δεν έχω βγάλει φωτογραφία. Τα δύο πρώτα ήταν έτσι και το τρίτο και τελευταίο κανονικό το τσόφλι με χρώμα ανοιχτό γαλάζιο, οπότε το έβγαλα για να μη μπει σε διαδικασία να κλωσάει ένα μόνο αυγό.
 
Ακριβώς. Μία μεμβράνη στεγνή και εύθραυστη που κρατάει το περιεχόμενο σε αυτό το σχήμα. Όταν η διαδικασία δημιουργίας του αυγού εξελίσσεται σωστά, η μεμβράνη αυτή γίνεται κέλυφος και παραμένει στο εσωτερικό του μια πολύ λεπτή στρώση της που δεν φαίνεται καν.

Κάπως έτσι είναι δηλαδή το αυγό από μέσα.
 
Λάμπρο, θεωρώ οτι αν είναι να πας άμεσα σε άλλη γέννα, και οχι να διακόψεις την αναπαραγωγική διαδικασία στο καναρινι για να βελτιωθεί η υγεία του, οτι είναι πραγματικα κρίμα για το πουλάκι που θα έβγαινε, να μην ζήσει.
 
η κανάρα χθές έκανε το τρίτο αυγό με κανονικό το τσόφλι, της το αφαίρεσα και σήμερα έβγαλα και τη φωλιά.

Λάμπρο μου θα μπορούσες να βάλεις το αβγό στο άλλο ζευγαράκι που έχεις και δεν έχουν ούτως ή άλλως πολλές μέρες διαφορά.
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Όπως ανέφερα στο θηλυκό δίνω υγρό ασβέστιο, αυγοτροφή με τριμμένο σουπιοκόκαλο και τσόφλι αυγού και φύλλα απο μπρόκολο. Θα προσπαθήσω ξανά σε καμία εβδομάδα και βλέπουμε.
 
Back
Top