Αναπαραγωγή Κανάρα κάθεται ώρες στη φωλιά αλλά δεν γεννάει

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης stra.tsa
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

stra.tsa

PB New Member
Εγγραφή
7 Αυγ 2019
Μηνύματα
172
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Καλημέρα ! Έπειτα από ζευγάρωμα 2 μηνών και "επαφή" 15 ημερών, η οποία εδώ και μια εβδομάδα έχει σταματήσει, το θηλυκό καναρίνι έχει γεννήσει μόνον ένα άσπορο αυγό έξω από τη φωλιά του. Κάθεται πολλές ώρες στη φωλιά του, αλλά δεν...γεννάει. Μήπως περιμένω χωρίς λόγο ή πρέπει να περιμένω κι άλλο ;
Σημειωτέον, οι συνθήκες ζευγαρώματος είναι άριστες, όσον αφορά τη διατροφή, τη θερμοκρασία, την υγρασία και σε εσωτερικό- προστατευμένο χώρο.
 
Καλημέρα! αν μπορείς δώσε καποιες λεπτομέριες παραπάνω. Τι εννοεις ζευγάρωμα 2 μηνών?
Το αυγό πότε το έκανε; το κλώσησε αρκετές μέρες και επαλήθευσες οτι ήταν άσπορο;
Αν δεν σου ειναι κόπος δώσε μας μια εικόνα σε μορφή χρονοδιαγράματος για να παρεις πιο σωστή απαντηση.
πχ. 25 φλεβάρη τα ένωσα, 5 μάρτη εγινε το πρώτο αυγό, 15 μαρτη το έλεγξα με το φακο και ηταν ασπορο και απο τοτε η καναρα δεν σηκώθηκε απ τη φωλιά.
 
Ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις! Τα έβαλα στη ζευγαρώστρα 30 Ιανουαρίου και έβγαλα το χώρισμα 15 μέρες αργότερα. Το ζευγάρωμα ξεκίνησε ένα μήνα αργότερα, πριν από 15 μέρες. Το αυγό έγινε πριν από 10 μέρες και ήταν εκτός φωλιάς, σπασμένο πάνω στα σύρματα του πάτου. Από τότε δεν υπάρχει ούτε επαφή, ούτε αυγό. Η θηλυκιά κάθεται με τις ώρες στη φωλιά, τρώει κανονικά, ο αρσενικός κελαηδάει συνέχεια έντονα και δυνατά, αλλά δεν υπάρχει επαφή.
 
Εαν έκανε μόνο 1, το πιο πιθανό ειναι να μην ειναι έτοιμη ακομα. Τι ηλικία εχει;
Όσες φορές άκουσα για 1 αυγό σε κανάρα, ήταν πάντα άσπορο.
Ενα αλλο ενδεχόμενο ειναι η έλλειψη ασβεστίου, μπορει το πρώτο αυγό να ήταν αυτό που είδες στο πατωμα, και μετα απο μερες να έκανε άλλα 2-3 χωρίς κέλυφος, μόνο με μεμβράνη, που αν σπασει το αυγό οταν πεσει και περασει αρκετή ώρα στεγνώνει και ουσιαστικά αν δεν ψαξεις, δεν το βλέπεις.
Στη θέση σου, θα τα χώριζα, θα έβγαζα τη φωλιά, και σε 5 μέρες θα εβαζα ξανα φωλιά με λίγο νήμα, μόλις δεις να αρχίσει να χτίζει, της δίνεις κανονικά νήμα και βγάζεις και το χώρισμα.
 
Ναι, το σκέφτηκα κι εγώ αυτό, δηλαδή να τα χωρίσω για λίγο. Το άλλο βέβαια, είναι να περιμένω λίγες μέρες ακόμη και να τα χωρίσω εντελώς. Είναι πιθανό για κάποιο λόγο το θηλυκό να μην μπορεί ή να μη θέλει να γεννήσει φέτος, κάτι που έκανε πέρσι κανονικά. Σημειωτέον, το θηλυκό είναι 3 ετών και το αρσενικό επίσης.
 
@stra.tsa Το να μην θέλει δεν παίζει, αν παρει τα ερεθίσματα (φως,διατροφη,ηρεμία κλπ) που πρέπει, φτανει σε ενα σημείο ο οργανισμός που ξυπνάνε ένστικτα και μπαίνουν ολα σε σειρα. Φαντάσου πως η κανάρα είναι σαν την κότα, αν ερθει η ώρα της, θα κάνει φωλιά και θα γεννήσει ακόμα και μόνη της, χωρίς αρσενικο.
Εχει ξανακανει γέννα η κανάρα; πως τα πήγε; Απο προετοιμασία το χειμώνα τι ακριβώς εχεις κάνει;
 
Πέρσι γέννησε συνολικά 3 φορές, αλλά μόνο την τρίτη έβγαλε δύο καναρινάκια. Τον χειμώνα ήταν μέσα στο σπίτι δε φωτεινό σημείο και με καλή θερμοκρασία. Όσο για την τροφή, πλούσια και με αρκετή ποικιλία (σπόροι, καναβούρι, σπανάκι, μπρόκολο, μήλο, αυγό κ.ά)
 
Καλο ειναι αφου το πουλι ανα πασα στιγμη μπορει να ξεκινησει την διαδικασια της ωοτοκιας,να σταματησεις να της δινεις σπανακι!Ο λογος ειναι το σπανακι περιεχει οξαλικα οξεα τα οποια βοηθανε στη αποβολή του ασβεστιου ,κατι που ειναι ανεπιθυμητο αυτη την περιοδο!
Περισσοτερα εδω: https://community.petbirds.gr/threads/Σπανάκι-spinacia-oleracea.39250/
 
Back
Top