Γενικά Καναρίνια μαύρα κοβάλτιο όνυχας

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης mgerom
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Η παρακάτω φωτογραφία,έχει το ενδιαφέρον της.
Η θέση της βρίσκεται ακριβώς εδώ, στο νήμα αυτού του θέματος.

Καφέ_Οπάλ_Κοβάλτιο.jpg

Κατ'αρχάς,τα παραπάνω πουλάκια, δεν είναι https://community.petbirds.gr/threads/nero-perla-%CE%9C%CE%B1%CF%85%CF%81%CE%BF-%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%84%CE%B1%CF%81%CE%B9.30893/.

Αν κάποιος ανέτρεχε το παρόν θέμα θα μπορούσε να σχηματίσει την εντύπωση πως αυτή η φωτογραφία είναι το αρνητικό καρέ αυτής του πρώτου μηνύματος.Αυτό ακριβώς είναι που συμβαίνει και που προκαλεί το ενδιαφέρον.

Τα εικονιζόμενα καναρίνια φέρουν διπλή μετάλλαξη και είναι Καφέ Οπάλ Κοβάλτιο λευκού κυρίαρχου λιποχρώματος.
Εκφράζουν δηλαδή στην βάση του καφέ και τις δύο μεταλλάξεις του οπάλ και του κοβαλτίου. Εν αντιθέσει με την αρχική φωτογραφία, στην οποία είδαμε στη βάση του μαύρου την έκφραση της μετάλλαξης όνυχα με αυτή του κοβαλτίου.

Από γεωμετρικής απόψεως, η αντίθεση είναι πλήρης!Όχι μόνο γιατί θεωρητικά το μαύρο και το καφέ βρίσκονται σε απέναντι όχθες αλλά και πρακτικά, γιατί η μετάλλαξη Οπάλ είναι αλληλόμορφη της Όνυχα. Είναι εντυπωσιακό το πως οι μεταλλάξεις αυτού του locus επηρεάζουν τόσο πολύ το φαινότυπο.

Έχω την αίσθηση πως η γονιδιακή θέση των Οπάλ/Όνυχα αποτελεί αντικείμενο συστηματικών μελετών τελευταία και αυτό που βλέπουμε είναι ένα δείγμα τέτοιων προσπαθειών.

Ειδικά η Οπάλ χρησιμοποιείται αρκετά συχνά, σε ετεροζυγωτή μορφή (φορέας),ως συνοδός άλλων μεταλλάξεων,έχοντας σαν σκοπό να τονώσει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Πρακτικά η Οπάλ, κάνει μία κατακόρυφη αντιστροφή της εναπόθεσης της μελανίνης στο φτερό. Δηλαδή σε δεδομένο φαινότυπο, η ποσότητα και το εύρος της μελανίνης που θα βλέπαμε στην "εξωτερική επιφάνεια" του πτηνού μεταφέρεται στο υποπτέρωμα και αντίστροφα η του υποπτερώματος, στην επιφάνεια. Γεωμετρικά, αν, σε ένα φτερό, η νορμάλ εναπόθεση μελανίνης,έμοιαζε με ένα ισοσκελές τρίγωνο το οποίο όμως κάθεται με την μύτη προς τα κάτω, η Οπάλ παρουσιάζει το τρίγωνο ανεστραμμένο,όπως το σχεδιάζουμε συνήθως, με την μύτη προς τα επάνω.Φυσικά δεν κάνει μόνο αυτό,έγραψα απλά ένα σχήμα κατανόησης.

Ένα δείγμα γραφής του τρόπου πλέον που εξετάζονται οι μεταλλάξεις είναι και η συνοδευτική λεζάντα στην πηγή αυτής της φωτογραφίας. Όπως είναι λογικό να περιμένουμε, εφόσον γίνεται μια αντιστροφή στα στρώματα των μελανινών, κάλλιστα θα μπορούσαμε να γίνουμε και αποδέκτες οπτικών ψευδαισθήσεων. Το αν είναι Tyndall ή Fourier είναι κάτι που δεν θα εξετάσω στο επόμενό μου μήνυμα, πόσο μάλλον στο μεθεπόμενο.

Αν θέλουμε να φανταστούμε τα ίδια πουλιά σε μαύρη βάση,ξεκινάμε από τα πιο σκούρα κεράτινα μέρη και αφήνουμε να μας πάει.
 
Η παρουσίασή σου για την ΟΠΑΛ πολύ ωραία. Mια παρατήρηση μόνον Δημήτρη.
Βιάστηκες 😉 Κράτα την επαφή σου με την πηγή της φωτογραφίας. Να επανέλθεις στην περίπτωση που θα υπάρξει φωτογραφία των ιδίων πουλιών μετά την αλλαγή του πρώτου πτερώματος. Εχω την γνώμη οτι καμία σχέση δεν θα έχουν με την εικόνα που βλέπουμε τώρα. Η "φαιομελανίνη της φωλιάς" θα εξαφανιστεί και θα υπάρξουν καφέ ραβδώσεις (έστω και χωρίς ένταση). Οψόμεθα
 
Καφέ οπάλ-όνυχα (μισό-μισό) σε λευκό κυρίαρχο.
2970586745_2_3_1X9UWvpv.jpg


https://kanarioloog.skyrock.com/297...nant-Pop-intermediaire-verschijningsvorm.html
 
Όλο το θέμα είναι ένα φανταστικό εγχείρημα. Στον ορίζοντα βρίσκονται απο τις λειτουργίες των μεταλλάξεων,το μαύρο καναρίνι μέχρι ακόμα και συζήτηση περί προτύπων/ποικιλιών.
Ο κύκλος κλείνει με τον τελευταίο δυνατό συνδυασμό.
Καφέ Κοβάλτιο Όνυχας-Οπάλ.
3057377431_2_5_jEmZjRZf.webp
3057374153_2_5_iiit8XmA.webp
https://kanarioloog.skyrock.com/305...udenbosch-NL-Bruin-Kobalt-Opaal-Onyx-Wit.html
https://kanarioloog.skyrock.com/305...udenbosch-NL-Bruin-Kobalt-Opaal-Onyx-Wit.html
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Τι αποτελέσματα θα δίνει ένα ζευγάρωμα δυο τέτοιων πουλιών; ΚΟΥΙΖ 😛
Στην ψυχή και την καρδιά μου δίνει Mogno.
Στο μυαλό μου είναι άλλο θέμα!

Αν το αρσενικό ήταν καφέ φορέας αχάτη, ομοζυγωτό λευκό υπολειπόμενο φορέας λευκού κυρίαρχου.. Και το θηλυκό ίζαμπελ κίτρινο... Τότε θα απαντούσα!
 
Back
Top