Ασθένειες Καναρίνι έχασε την ουρά του κι έχει μείνει άφωνο

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Holly
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Holly

PB New Member
Εγγραφή
19 Μαϊ 2017
Μηνύματα
3
Πόλη
Βόλος
Καλημέρα σε όλους!
Είμαι μια μαμά δυο κοριτσιών απο το Βόλο. Πρόσφατα (τη Μεγάλη εβδομάδα) η μεγάλη μου κόρη μου ζήτησε ένα καναρίνι. Πήγα στο πρώτο pet shop που είδα και τις αγόρασα ένα.Αρσενκό, απλό κίτρινο καναρίνι. Το θέμα είναι πως αν και φιλόζωη, ποτέ, μα ποτέ μου δεν είχα πουλιά. Οπότε είμαι και εντελώς άσχετη. Πήρα λοιπόν το καναρίνι, πήρα κλουβί, ταϊστρες, ποτήστρες κλπ, τροφή, "βιταμίνες", πέτρες κι ότι άλλο μου είπε η πωλήτρια. Δεν μπορώ να πω ότι κελαηδάει καλά, είναι χαμηλόφωνο, μιμείται τα κοράκια με μεγάλη επιτυχία, αλλα ως εκεί. Όπως μου είπαν στο μαγαζί που το πήρα, του βάζω κάθε μέρα βιντεάκια με κελαηδίσματα, μπάς και μάθει, αλλα τίποτα μέχρι στιγμής.
Προχθές η κόρη μου, μαζί με μια φίλη της, βγάλαν το καημένο το πουλάκι απο το κλουβι, για να " το χαϊδεψουν", το πουλί τους έφυγε, δεν ξέρω πως το πιάσαν και το ξανα έβαλαν στο κλουβί του (εγώ κοιμόμουνα). Το αποτέλεσμα είναι οτι το πουλί μέσα σε δυο μέρες έχασε την ουρά του, κι έχει μέινει άφωνο. Μόνο κράζει. Το ενα του φτερό είναι λίγο ματωμένο. Δεν έχω ιδέα πως να το αντιμετωπίσω, έχω στονοχωρηθεί πολύ. Ζητώ τις συμβουλες σας, γιατί τον έχω λατρέψει τον Κίτσο και θέλω να κάνω ό'τι καλύτερο μπορώ για αυτόν. Του δίνω μήλο, μαρούλι, αγγούρι και αβγο μια-δυο φορές την εβδομάδα. Είναι του 2016 (έτσι γραφει το δακτυλίδι του) κι ελπίζω, με την βοήθειά σας να τα καταφέρει!
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!
 
Καλώς ήρθες στην παρέα μας... συντοπίτισσα!
Δεν μπορώ να πω ότι κελαηδάει καλά, είναι χαμηλόφωνο, μιμείται τα κοράκια με μεγάλη επιτυχία, αλλα ως εκεί.
Καναρίνι καλέ σου έδωσε ή τίποτε άλλο;
Όπως μου είπαν στο μαγαζί που το πήρα, του βάζω κάθε μέρα βιντεάκια με κελαηδίσματα, μπάς και μάθει, αλλα τίποτα μέχρι στιγμής.
έτσι γραφει το δακτυλίδι του
Μας μεταφέρεις χρώμα και αυτά που γράφει πάνω του;
Το αποτέλεσμα είναι οτι το πουλί μέσα σε δυο μέρες έχασε την ουρά του, κι έχει μέινει άφωνο.
Η ουρά σε 3-4 βδομάδες θα είναι πάλι κανονική...
Μόνο κράζει.
Για το "άφωνο".. Να σου πω την αλήθεια.. Δεν έχασες και τίποτε... αφού μόνο κράζει.
Λογικά θα επανέλθει σύντομα.. μόλις δηλαδή του φύγει το άγχος και το στρες που ένοιωσε από το "χάιδεμα"
Το άλλο όμως θέμα είναι σοβαρό...
Δεν μπορεί να έχουν πρόσβαση τα παιδιά και κατά συνέπεια "παιχνίδι" ένα καναρίνι...
Και θα πρέπει ασφαλώς να τους το απαγορέψεις για το μέλλον.
Το ενα του φτερό είναι λίγο ματωμένο.
Κι αυτό δεν είναι καλό...
Θα χρειαστεί φωτογραφίες για να δούμε το μέγεθος της ζημιάς.
Μπορείς να ανεβάσεις μερικές;
 
ένα.Αρσενκό, απλό κίτρινο καναρίνι.
Καλημέρα.
  1. Το πουλάκι είναι τελείως κίτρινο; Δεν έχει κάπου άλλο χρώμα στα πούπουλα;
  2. Σου είπαν για την ηλικία του;
  3. Φοράει μεταλλικό κλειστό δαχτυλίδι; Αν ναι, πες μας τι χρώμα έχει και προσπάθησε να διαβάσεις τι γράφει.
    πήρα κλουβί, ταϊστρες, ποτήστρες κλπ, τροφή, "βιταμίνες", πέτρες κι ότι άλλο μου είπε η πωλήτρια.
  4. Το κλουβί πόσα εκατοστά μήκος έχει;
  5. Πατήθρες θα βάλεις στο κλουβί μόνο δύο μία αριστερά και μία δεξιά (πάνω η μία, χαμηλά η άλλη) κοντά στα άκρα του κλουβιού, όχι όμως τόσο κοντά ώστε να ακουμπά η ουρά του πουλιού στα κάγκελα. Προτίμησε ξύλινες πατήθρες η μία διαμέτρου 10 και η άλλη 12 εκατατοστών. Από κούνιες - καθρέφτες, τσαμπί με σπόρους κλπ, αν έχεις μην χρησιμοποιήσεις. Το θέμα είναι το πουλάκι να πετά ή έστω να ανοιγοκλείνει τα φτερά του ώστε να φτάσει από το ένα κλαράκι στο άλλο, ώστε να ασκείται και για αυτό χρειάζεται όσο πιο πολύ διαθέσιμο - κενό - χώρο γίνεται.
  6. Πέτρα: είναι αχρείαστη. Αυτό όμως που είναι απαραίτητο όλον τον χρόνο είναι το κόκκαλο σουπιάς - αν δεν έχεις πρέπει οπωσδήποτε να έχεις ένα μόνιμα μέσα στο κλουβί του, οπότε αγόρασε σε πρώτη ευκαιρία.
  7. Βιταμίνες; Περιέγραψέ μας τες. Είναι κίτρινη σχεδόν σκόνη σε διάφανο σακουλάκι; Αν ναι πέταξέ την - πρόκειται για γλυκαντικό που μόνο κακό μπορεί να κάνει στο πουλί. Αν όμως πρόκειται για συσκευασμένα (με μάρκα) κουτάκια, μπουκαλάκια με σκόνη ή υγρό, πες μας το όνομα τους.
  8. Τι άλλο σου είπε η πωλήτρια και το αγόρασες;
Δεν μπορώ να πω ότι κελαηδάει καλά, είναι χαμηλόφωνο, μιμείται τα κοράκια με μεγάλη επιτυχία, αλλα ως εκεί. Όπως μου είπαν στο μαγαζί που το πήρα, του βάζω κάθε μέρα βιντεάκια με κελαηδίσματα, μπάς και μάθει, αλλα τίποτα μέχρι στιγμής.
  1. Ίσως είναι μικρό και τώρα μαθαίνει, οπότε χρειάζεται πρότυπους ήχους μερικές ώρες νωρίς το πρωί και επίσης πριν κοιμηθεί για να μάθει. Ίσως είναι θηλυκό πουλάκι, οπότε μάλλον μόνο τσιου και τρρρρτ θα κάνει (δλδ, θα κελαϊδά για όσο διάστημα κάνεις κι εσύ να προφέρεις το τσίου και το τρρρρτ). Όπως και να έχει, τα νεαρά πουλιά μαθαίνουν να κελαϊδούν καλυτερα ακούγοντας πρότυπους για το είδος τους ήχους, τα χρονιάρικα κατά την πτερόρροια, αλλά όλα έχουν και το όριό τους ανάλογα με τις γενετικές τους καταβολές και φυσικά τα μαθήματα σολφεζ που τους βάζεις.
    Το αποτέλεσμα είναι οτι το πουλί μέσα σε δυο μέρες έχασε την ουρά του, κι έχει μέινει άφωνο. Μόνο κράζει. Το ενα του φτερό είναι λίγο ματωμένο. Δεν έχω ιδέα πως να το αντιμετωπίσω, έχω στονοχωρηθεί πολύ.
  2. Προφανώς το πουλάκι πληγώθηκε. Σε ποιο σημείο το φτερό είναι ματωμένο; Μπορείς να βγάλεις φωτο να το δούμε; Ανοίγει κανονικά η φτερούγα του; Παρατήρησέ το και πες μας. Έχει κάπου πληγή ή το αίμα προήλθε από κάποιο φτερό που αποσπάστηκε βίαια ή έσπασε; Για την ουρά μην στενοχωριέσαι, θα ξαναβγει. Επίσης το πουλάκι έχει πάθει σοκ και για αυτό έχει μείνει άφωνο και έχασε την ουρά του.
  3. Μαρούλι, αγγούρι απόφυγέ τα. Μπορείς να δίνεις χόρτα πλυμένα όπως χόρτα εποχής που τρώμε κι εμείς, κηπευτικά (π.χ. Πιπεριά, καρότο ψιλοκομμένο...) και από φρούτα μόνο λίγο μήλο, το οποίο θα το αφαιρείς από το κλουβί σε λίγη ώρα γιατί χαλάει. Το ίδιο και το αυγό. Για κανένα δίωρο αφηνέ το.
Να τον χαίρεστε!
Ωχ, τώρα είδα ότι είναι του 2016. Μπορεί να μάθει κάποιους νέους ήχους κατά την θερινή πτερόρροια.
 
Όσον αφορά την τροφή.. Μάλλον θα πήρες χύμα έτσι;αν ναι.. Τότε να πάρεις μόλις μπορέσεις μια καλή συσκευασμένη τροφή.
Και ο λόγος αναφέρεται εδώ.
Αυτές τις βιταμίνες που πήρες.. (που μάλλον εννοείς τις πολύχρωμες)ούτε αυτές να μην ξανά πάρεις γιατί δεν κάνουν καλό. Μπορείς όμως να πάρεις μια αυγοτροφή μάρκας η να του βραζεις 15λεπτά ένα αυγό και να το προσφέρεις μαζί με το τσόφλι.
Τις πέτρες να μην τις προτιμάς...
Να αγοράζεις σουπιοκοκκαλο για το ράμφος του, απο το οποίο θα παίρνει και ασβέστιο.
Το πουλάκι αν το κρατάς μέσα να το έχεις μακρυά απο την κουζίνα και διάβασε αυτό το άρθρο.
https://community.petbirds.gr/threads/Επιλογή-θέσης-κλουβιού-στο-σπίτι.25549/
Αν πάλι αποφασίσεις να το έχεις έξω, που είναι και το καλύτερο γι'αυτό να πάρεις μέτρα προστασίας για τα αρπαχτικά.
Τέλος αν έχεις πατηθρες πλαστικές να τις αλλάξεις με ξύλινες γιατί κάνουν καλό στα πέλματα τους.
Α και μπανιέρα να του πάρεις για να κάνει μπανακι.
Να σου ζήσει.🙂
 
Καλησπέρα και ευχαριστώ γιοα την άμεση ανταπόκριση!
Θα προσπαθήσω να απαντήσω σε όλα όσα με ρωτάτε και ευχαριστώ και πάλι. Για καναρίνι φαίνεται, αλλά όπως προείπα, είμαι τελείως ασχετη.. Θα ανεβάσω φωτό.

01-20170519_122340.webp

Είναι λοιπόν κίτρινο με λευκό στις άκρες απο τα φτερά. Μου είπαν οτι είναι ενος έτους. Το δακτυλίδι του είναι κόκκινο και γράφει τα εξής: Ε16 003 Ε0019
Το κλουβί πιστεύω οτι είναι μικρό και σύντομα θα τον βάλω σε μεγαολύτερο. Τν φτερούγα του την ανοιγοκλείνει και το χτύπημα είναι αυτό:

02-20170519_122449.webp

Τροφές και "βιταμίνες" (ναι, είναι οι κίτρινες, με κάτι μαύρα σποράκια μεσα, χύμα) θα πεταχτούν το απογευμα μόλις αγοράσω συσκευασμένες. Δεν ξέρω αν επιτρέπεται, αλλα υπάρχει τρόπος να με κατατοπίσετε για συγκεκριμένα μαγαζιά, για μάρκες τροφών κλπ? Μπανιέρα έχει και κάνι και μπάνιο. Τον αγάπησε πολύ βρε παιδιά και λυπάμαι που πηγα και τον πήρα χωρίς να είμαι προετοιμασμένη και κύρια ενημερωμένη... Ευχαριστώ πολύ!
 
Το δακτυλίδι του είναι κόκκινο και γράφει τα εξής: Ε16 003 Ε0019
Κόκκινο δαχτυλίδι σύμφωνα με το άρθρο Τα-δαχτυλίδια-ταυτότητες-των-πτηνών μας παραπέμπει σε μεγάλο ηλικιακά πουλάκι που γεννήθηκε το 2012.
Αν φυσικά το δαχτυλίδι είναι όντως κόκκινο.
Μου είπαν οτι είναι ενος έτους.
επειδή διαβάζουμε όμως Ε16 θα σε ρωτήσω μήπως δεν είναι κόκκινο αλλά Βιολετί;
Για τα υπόλοιπα το δαχτυλίδι είναι απλό και δεν έχει άλλη αξία...
την φτερούγα του την ανοιγοκλείνει και το χτύπημα είναι αυτό:
Πολύ μικρό δείχνει το χτύπημα και μάλλον δεν θα πρέπει να ανησυχείς περισσότερο γι αυτό.
βιταμίνες" (ναι, είναι οι κίτρινες, με κάτι μαύρα σποράκια μεσα, χύμα)
Κι εγώ συμφωνώ πως καλό θα ήταν αυτά να τα πετάξεις ως ακατάλληλα.
Μπανιέρα έχει και κάνι και μπάνιο. Τον αγάπησε πολύ βρε παιδιά και λυπάμαι που πηγα και τον πήρα χωρίς να είμαι προετοιμασμένη και κύρια ενημερωμένη...
Να συνεχίσεις να του βάζεις τακτικά μπανιέρα.
Κάνει πολύ καλό.
Από δω και πέρα ενημέρωση γιατί δυστυχώς λίγο πολύ δενόμαστε με τα ζωντανά και στεναχωριόμαστε από τα παθήματά τους.
Εύχομαι γρήγορα να συνέλθει
 
Τν φτερούγα του την ανοιγοκλείνει και το χτύπημα είναι αυτό:
Την ανοιγοκλείνει με άνεση;
Είναι όντως κτύπημα ή κατά το χάιδεμα αφαιρέθηκαν φτερά από το σημείο αυτό, των οποίων η έλλειψη μας έφερε ενώπιον μιας κύστης;
 
Είναι όντως κτύπημα ή κατά το χάιδεμα αφαιρέθηκαν φτερά από το σημείο αυτό, των οποίων η έλλειψη μας έφερε ενώπιον με μια κύστη;
Νομίζω πως μιλάμε για τραύμα κι όχι κάτι παραπάνω.
Εγώ τουλάχιστο αυτό διακρίνω στις φωτογραφίες
 
Νομίζω πως μιλάμε για τραύμα κι όχι κάτι παραπάνω.
Το ελπίζω.
Σε μια δική μου, όμως, παλαιότερη περίπτωση μια κύστη είχε κάνει την εμφάνισή την στο ίδιο σημείο και μπορούσε κανείς δίχως να πιάσει το πτηνό εύκολα να τη διακρίνει.
 
Καλώς ήρθες...
  • Ας αρχίσουμε με το ότι έχασε την ουρά του: κατά πάσα πιθανότητα είναι επειδή τρόμαξε από τα κορίτσια τα οποία θέλανε να τον χαϊδέψουν και αυτό οδήγησε σε μεγάλο στρες η καρδιά των καναρινιων σε συνθήκες φόβου χτυπά έως 1000 φορές το λεπτό και οδηγηθηκε σε πτώση φτερων ή διαφορετικά τράβηξαν τα φτερά του οπότε καταλαβαίνεις πως καλό θα ήταν να μιλήσεις στην κόρη σου και να της εξηγήσεις πως αυτό δεν κάνει καλό στο καναρινι της παρόλα αυτά μην ανησυχείς η ουρά θα επανέλθει σε μισό μήνα...
  • Όσον αφορά το χτύπημα λογικά θα προήλθε την στιγμή που προσπάθησαν να βάλουν το καναρινι πάλι μέσα στο κλουβί σε λίγο καιρό θα έχει γίνει μια χαρά...
  • Σχετικά με την φωνή του υπάρχουν περιπτώσεις καναρινιων τα οποία αφού αρρώστησαν δεν ξανά τραγούδησαν μέχρι την επόμενη άνοιξη αλλά λογικα αυτό δεν θα συμβεί στην περίπτωση σου.
  • Το κλουβί στο οποίο το έχεις είναι μια χαρά για ένα καναρινι δεν χρειάζεται μεγαλύτερο. Εσύ αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να του παρέχεις την απαραίτητη ασφάλεια και ησυχία για να επανέλθει πλήρως επίσης καλό θα είναι να βράσεις 12-15 λεπτά ένα αυγό και να του δώσεις το μισό (είναι καλή πηγή πρωτεΐνης).
Ελπίζω να βοήθησα και να γίνει γρήγορα καλά το καναρινακι σου ανταμοίβωντάς σε με ένα ωραίο ρεπερτόριο 😉
 
Back
Top