Ασθένειες Καναρίνι, καραφλιάζει

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Midblue
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
@φιλομαθης Όχι. Πρώτα δοκίμασα για 3 μέρες το παιδικό depon (κατόπιν σύστασης φίλου) και αφού δεν είδα αποτελέσματα απευθύνθηκα στην πτηνίατρο η οποία διαπίστωσε την ύπαρξη μύκητα στο σάλιο και έδωσε την αγωγή με Nystamycin (το οποίο είναι για ανθρώπους) και Metacam 0,5mg (το οποίο είναι για γάτες και σκύλους).
 
Δύο εβδομάδες μετά την αγωγή και τα αποτελέσματα δεν είναι αυτά που θα ήθελα.
Το ευχάριστο είναι ότι καραφλούλης έχει σχεδόν ντυθεί πλήρως.
Το άλλο το πουλάκι όμως με τους μύκητες δεν είναι καθόλου καλά. Πέρα από το σάλιο που έβγαζε και τις προσπάθειες να βγάλει κάτι από το στόμα πλέον εκκρίνει και μια μαύρη ουσία. Επικοινώνησα με την πτηνίατρο (viber με φωτογραφίες) και είπε ότι οι μύκητες έχουν κάνει ζημιά στα γαστρεντερικά του κακομοίρη και δεν τρέφεται εξ ου και οι μαύρες εκκρίσεις. Συνέστησε αλεσμένη τροφή και κρέμα για νεοσσούς.
Αυτές οι εκκρίσεις που θα δείτε είναι από το πρωί μέχρι το απόγευμα...1.webp2.webp3.webp4.webp5.webp
 
Το άλλο το πουλάκι όμως με τους μύκητες δεν είναι καθόλου καλά. Πέρα από το σάλιο που έβγαζε και τις προσπάθειες να βγάλει κάτι από το στόμα πλέον εκκρίνει και μια μαύρη ουσία.
Οι μαύρες εκκρίσεις βγαίνουν από το στόμα του ή από την αμάρα του;
Για τη νυστατίνη δεν σου είπε κάτι, αν θα τη συνεχίσεις ή όχι; Μήπως να το πας πάλι να το δει και να διαπιστώσει* αν τουλάχιστον έχει μύκητες στο σάλιο του;
*εννοώ τόσους που να φαίνονται στο μικροσκόπιό της;
Και με τα άλλα πουλιά που διέμεναν με το πουλάκι με τους μύκητες, ρώτησες τι θα γίνει ή τι μπορεί να γίνει όσο υπάρχει καιρός, ώστε να αντιμετωπιστούν μύκητες που μπορεί και αυτά να έχουν κολλήσει;
Δεν ξέρω, μου φαίνεται ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, και με μεγάλα ποσοστά αβεβαιότητας. Στη θέση σου θα σκεφτόμουν μήπως απομόνωνα το κάθε πουλί σε ατομικό κλουβί, αλλά αν δεν μπορούσα να ανταποκριθώ στο οικονομικό βάρος, τουλάχιστον θα έκανα τα αδύνατα δυνατά ώστε να μην μπορεί να πλησιάσει ελεύθερο πτηνό στην κλούβα.
 
@MARY58 Η θεραπεία είναι για άλλες δύο εβδομάδες ακόμα.
[automerge]1666992040[/automerge]
@ianos δεν μπορώ να είμαι σίγουρος για το που προέρχονται...
Η θεραπεία είχε δοθεί με οδηγία για 28 ημέρες οπότε είμαστε στην μέση τώρα.
Την εφαρμόζω εξ αρχής και στα υπόλοιπα πουλιά στην κλούβα και ας μην είχαν συμπτώματα.
Να απομονώσω 19 καναρίνια σε ατομικά κλουβιά είναι αδύνατο (θα με χωρίσει και η γυναίκα μου), όχι τόσο το οικονομικό αλλά ο χώρος και ο χρόνος που θα απαιτείται καθημερινά για την φροντίδα τους.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Θα χρειαστώ την βοήθειά σας για το τάισμα.
Αγόρασα την κρέμα για νεοσσούς και ενώ αναφέρει τρόπο παρασκεύης με θερμοκρασίες δεν αναγράφει αναλογία νερού-σκόνης. Είναι με το μάτι ανάλογα πόσο θες να φτιάξεις; Υπάρχει κάποιο standard ratio;
Επίσης σε βιντεάκια το τάισμα νεοσσών φαίνεται πολύ εύκολο, πλησιάζεις την σύριγγα και ανοίγουν το στόμα, με τον ενήλικο τι θα κάνω που θα είναι πεισματάρης σαν και μένα;
 
Για την αναλογία όταν έπρεπε να δώσω στο πρώτο μου καναρινι μουχε πει η πτηνιατρος. Για να το δώσεις, θα σου πω τι έκανα εγώ. Σε μια σύριγγα, ήταν αυτή που έχουν τα φαρμακεία για την ινσουλίνη,(αφαιρώντας βέβαια την βελόνα) αφού έκανα την αραίωση με λίγο χλιαρό νερό σε μια αυγοθηκη, του έδινα τον χυλό/κρέμα βάζοντας την άκρη της σύριγγας στα πλαϊνά του ράμφους. Ακουμπώντας ελαφρά μια ή δύο φορές, άνοιγε το στόμα του κ το έπινε. Σιγά σιγά για να το πιει κ να μην χύνεται.
 
@Midblue δυστυχως δεν μπορεσα να βρω ετσι βιαστικα σαφεις οδηγιες αραιωσης για το συγκεκριμενο προιον.Ειναι ελληνικη εταιρεια αν δεν καταλαβα λαθος και βρηκα μονο την σελιδα τους στο fb.


στα online μαγαζια , σε 3 4 που ειδα,δεν βρηκα τιποτα και υποθετω γιατι δεν το γραφει ουτε στην ετικεττα του προιοντος(??) ωστε να το αντιγραψουν στο site

τα παρακατω δυο ειναι απο ομοειδη προιοντα αλλα η αναλογια προιοντος /νερο αλλαζει αναλογα την ηλικια του νεοσσου οπως και η συχνοτητα
Εγω θα προτεινα την λυση της επικοινωνιας με τον γιατρο ο οποιος το συνεστησε για την αναλογια σε σχεση με την ηλικια του. Δεν ειναι νεοσσος. Παντως του


1667033636680.png




1667033585195.png
 
Δεν κρατήθηκα και δοκίμασα πριν δω τις απαντήσεις 😊
Με σύριγγα ινσουλίνης (χωρίς την βελόνα) του έβαζα στα πλάγια του στόματος και το τίναζε παντού το άτιμο χαχαχαχα
Μετά γλυφόταν λίγο και ψιλοδοκίμαζε. ΄Έπαιρνα θάρρος και του έβαζα λίγο περισόττερη ποσότητα οπότε το ξανατίναζε και ένα χαμούλη τον έκανε, μου θύμισε όταν τάιζα τα παιδιά μου και έτρωγαν και οι τοίχοι μαζί 😁
μισό cc ίσως να έχει καταπιεί... το υπόλοιπο του το έβαλα στην αυγοθήκη, το απόγευμα πάλι με τις οδηγίες σας γιατί μάλλον παραείχε χυλώσει.
 
Ένα όχι μωρό πουλί, απίθανο να φτάσει να ανοίγει το στόμα στην κρέμα. Απίθανο αλλά όχι κι αδύνατο.
Η κρέμα θα πρέπει να παρασκευάζεται σε κάθε γεύμα, διότι αν κρατιέται μπορεί και να αλλοιώνεται με μικροοργανισμούς και το πουλί είναι ήδη ευάλωτο οργανικά.
Η σύριγγα και τα λοιπά σύνεργα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν σε κανένα άλλο πτηνό, για τον φόβο της μετάδοσης της ασθένειας (αν μεταδίδεται).
Μια οδοντογλυφίδα (κατά προτίμηση οι παλιές πλατιές, αλλά αν δεν έχεις από αυτές, απλά πρόσεξε τα αιχμηρά άκρα των άλλων) θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να ανοίξει το στόμα.
Η υφή δεν θα πρέπει να είναι καθόλου νερουλή, σε αυτήν την ηλικία, φαντάσου τη σαν φαρμακευτική αλοιφή και ίσως λίγο πιο πηχτή.
Τα γεύματα σε πρώτη φάση καλό θα ήταν να είναι συχνά και με μικρή ποσότητα ώστε να μην επιβαρυνθεί ο οργανισμός κατά τη χώνεψη.
Καλή Επιτυχία!
 
Είναι αποθαρυντική και ψυχοφθόρα η όλη διαδικασία. Φυσικά και δεν ανοίγει το στόμα για κανένα λόγο εκτός και όταν πιέζω την σύριγγα από το πλάι στο μέσο περίπου του ράμφους ανάμεσα και κοντράροντας το κεφάλι στον δείκτη μου όπως το κρατάω στην χούφτα.
Ούτε εγώ νιώθω καλά κάνοντάς το, ούτε το ζωντανό και δεν ξέρω και αν έχει νόημα ή στις δύσκολες ώρες του (για να μην πω τελευταίες) το βασανίζω κιόλας. 😞
 
Σε καταλαβαίνω απόλυτα. Μου έχει συμβεί ακριβώς αυτό που περιγράφεις
Ούτε εγώ νιώθω καλά κάνοντάς το, ούτε το ζωντανό και δεν ξέρω και αν έχει νόημα ή στις δύσκολες ώρες του (για να μην πω τελευταίες) το βασανίζω κιόλας.
Εσύ κάνε ό,τι μπορείς / αντέχεις / θεωρείς "πιο σωστό" και το μέλλον θα δείξει...αν το πουλί επιβιώσει θα έχεις συμβάλλει, αν όχι δεν θα έχεις συμμετοχή στον θάνατό του.
 
Καλησπέρα, σε συνέχεια λοιπόν των προηγούμενων....
1. Παρατηρώντας το, τότε, είδα ότι το πουλάκι έτρωγε σχεδόν κανονικά (όχι πολλή ποσότητα) και την κρέμα του την έβαζα σε αυγοθήκη για μερικές μέρες ενώ αργότερα την σταμάτησα τελείως αφού αδιαφορούσε.
Δεν ήταν δηλαδή λόγω ασιτίας οι μαύρες εκκρίσεις.
2. Οι εκκρίσεις πλέον είναι κιτρινωπές.
3. Μετά από 28 μέρες εφαρμογής της θεραπείας για τους μύκητες θα περίμενε κανείς να έχουν εξαφανιστεί τα συμπτώματα, δεν έχει αλλάξει όμως τίποτα.

Εδώ και 5 ημέρες πλέον έχω προσθέσει στην διατροφή του μαγιά μπύρας και πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα με ιχνοστοιχεία-αμινοξέα-προβιοτικά και πρεβιοτικά σε τριμμένο βραστό αυγό καθημερινά καθώς και Άσθμα STOP στο νερό του.
Σήμερα μετά από πολύ καιρό άκουσα την φωνούλα του (τσιρτσίρισμα βέβαια, όχι κελάιδισμα) και όχι την πάλη του για ανάσα.
Είμαι αισιόδοξος αλλά πιστεύω ότι δεν έχω ακόμα αντιμετωπίσει την πηγή του κακού.
 
Έγινε εφαρμογή Aviomycine solution (7 ημέρες, 7 σταγόνες).
Καμμία αλλαγή δυστυχώς.
Παρατηρώ δυσκολία και στην κατάποση, του έβαλα τριμμένο αυγό που το λατρεύει, μόλις έφαγε λίγο δεν μπορούσε να το καταπιεί και στο τέλος το έβγαλε.
 
Θα δώσω πάλι βιταμίνες για μια εβδομάδα και μετά θα πρέπει κάτι να δοκιμάσω... δεν ξέρω τι ειλικρινά, κάθε βοήθεια - συμβουλή (εκτός για ιατρούς και κουτσολιολόγους) ευπρόσδεκτη.
 
Back
Top