Ασθένειες Καναρίνι ρίχνει φτερά πτήσης, ξεκίνησε την εποχική πτερόρροια;

Απο τα ελάχιστα που ξέρω και απ όσο έχω διαβάσει στο forum πάντως φαίνεται να είναι πολύ κοινά ευρήματα και ακολούθως και η προτεινόμενη θεραπεία.
Ναι. Στατιστικά φαίνεται πως είναι ένας από τους συνηθισμένους συνδυασμούς. 🙂

Να μας ενημερώνεις αν θες για την πορεία του πουλιού.

Περαστικά.
 
Έστειλα δείγμα στην Κομοτηνή όπου και διαπιστώθηκε ότι έχει Coccidia, Ascaridia Galli, και Trichomonas gallinarum... Θα ακολουθήσω την προτεινόμενη θεραπεία και βλέπουμε.
Teniazine 4 σταγόνες στα 100 ml πόσιμου νερού εφάπαξ,3 μέρες πολυβιταμίνες και προβιοτικά και μετά από δύο μήνες επανάληψη της θεραπείας.

AVIOMYCIN 7 σταγόνες στα 100 ml πόσιμου νερού για 5 μέρες και μετά για 3 μέρες πολυβιταμίνες και προβιοτικά

Trichomonex (ρονιδαζόλη) :1 gr στα 500ml νερό για 5 μέρες και μετά για 3 μέρες πολυβιταμίνες και προβιοτικά

@dimitrisnew κανένα από τα παραπάνω φάρμακα δεν θεραπεύει τα κοκκίδια, επικοινώνησε με το διαγνωστικό κέντρο.
 
Θεωρητικά σε μεγάλες δόσεις η κοτριμοξαζολη έχει και κοκκιδιοστατικη δράση. Μήπως γι'αυτο του είπε 7 σταγόνες και όχι 5 ας πούμε, αν και πάλι δε νμζ να αρκούν.

Επισης κάτι που βλέπουμε για ακόμη μια φορά είναι ότι όποιος και να έχει στείλει κουτσουλιά για έλεγχο κατά 80% θα βρει τα ίδια πράγματα, με εξαίρεση την τριχομοναδα που φτάνει στο. 99%

Δεν υπονοώ κάτι για το εργαστήριο, αυτα τα αποτελέσματα βγαίνουν οπότε συστήνει και την ανάλογη θεραπεία.

Απλά θέλω να τονίσω για άλλη μια φορά πως χωρίς συνδυασμό ιστορικού και κλινικής εικόνας του πουλιου (μαζί φυσικά με τις εξετάσεις) ουσιαστικά είναι σα να δίνουμε εμπειρικά (για να μην πω στην τύχη) μια αγωγή.

Διότι να δώσουμε κατά σειρά αντιπαρασιτικη αγωγή και μετά δύο αντιβιωσεις, sorry, δεν ειναι στοχευμενη θεραπεία. Είναι ακριβώς ότι θα έκανε κάποιος που ξέρει 5 βασικά πράγματα γύρω από τις παθήσεις των πτηνών χωρίς να χρειαστεί να κάνει καμία απολύτως εξέταση.
 
Αν κατάλαβα σωστά από αυτά που διάβασα πρόκειται για έναν συνδυασμό-κοκτέιλ φαρμάκων κ αντιβίωσεων και περιμενουμε κάτι απο ολα αυτά να βοηθήσουν το καναρινακι
 
Είσαι σίγουρος; Είχα την εντύπωση ότι η δραστικές ουσίες του είναι τριμεθοπρίμη, σουλφαδιμεθοξίνη. Η σουλφαδιμεθοξίνη στο παρελθόν είχε καλά αποτελέσματα στη θεραπεία της κοκκιδίωσης, αλλά λόγω της κατάχρησης των αντιβιοτικών είναι σχεδόν άχρηστη πλέον για αυτή την ασθένεια.
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
@kom έχω καταλάβει πως το Teniazine είναι για τα Ascaridia, το Trichomonex είναι για τις τριχομοναδες και το aviomycin είναι για τα κοκκιδια.
Τωρα για το aviomycin υπάρχουν αμφιβολίες όπως φαίνεται. Θα κοιτάξω να μάθω γιατί το προτείνουν και θα ενημερώσω.
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Είσαι σίγουρος; Είχα την εντύπωση ότι η δραστικές ουσίες του είναι τριμεθοπρίμη, σουλφαδιμεθοξίνη. Η σουλφαδιμεθοξίνη στο παρελθόν είχε καλά αποτελέσματα στη θεραπεία της κοκκιδίωσης, αλλά λόγω της κατάχρησης των αντιβιοτικών είναι σχεδόν άχρηστη πλέον για αυτή την ασθένεια.
Ναι αυτά είναι τα συστατικά του, απλά τον συνδυασμό τριμεθοπριμης + σουλφαμεδοξαζολη τον λέμε κοτριμοξαζόλη.

Τώρα για την κοκκιδιοστατικη δράση γι'αυτο έγραψα θεωρητικά, δεν ξέρω τι ακριβώς παίζει πλέον με τις ανθεκτικοτητες και σε τι συγκεντρώσεις και για ποια ακριβώς στελέχη κοκκιδιων.
 
Δεν ξέρω αν παίζει ρόλο πάντως στα αποτελέσματα το εύρημα ήταν Coccidia spp
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Κλείνοντας την παρέμβασή μου, θέλω να πω το εξής παίρνοντας για παράδειγμα το περιστατικό του συγκεκριμένου thread.

Θα δώσει ο φίλος τις προτεινόμενες θεραπείες και ας πούμε ότι πηγαίνουν όλα καλά και το πουλάκι σιγά - σιγά επανέρχεται από το οτιδήποτε το ενοχλούσε.
Το συμπέρασμα και για τον ιδιοκτήτη του πτηνού αλλά και για όσους διαβάσουν για τη συγκεκριμένη περίπτωση θα είναι ποιο; Τι είχε τελικά το πουλάκι που να δικαιολογεί τη μακροχρόνια κλινική εικόνα με τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν; από τι θεραπεύτηκε και τι πρέπει να προσέξει από εδώ και πέρα; Δε θα υπάρχει απάντηση όπως καταλαβαίνετε.
Έτσι ο μελλοντικός αναγνώστης αν κρίνει ότι το πουλάκι του έχει ανάλογα συμπτώματα..θα αρχίσει να δίνει τα ίδια.
 
το εύρημα ήταν Coccidia spp
Είναι ΠΟΛΥ γενικός όρος. Σημαίνει είδη κοκκιδίων. Τα κοκκίδια είναι καμιά 40αρια γένη και γύρω στα 1500 είδη. Όχι ότι έχει και μεγάλη σημασία αυτό αφού τα καναρίνια προσβάλλονται συνήθως από το είδος Isospora, οπότε φαντάζομαι ότι χρησιμοποιήθηκε ο γενικός όρος Coccidia spp επειδή δεν έγινε αναγνώριση του είδους.


Έτσι ο μελλοντικός αναγνώστης αν κρίνει ότι το πουλάκι του έχει ανάλογα συμπτώματα..θα αρχίσει να δίνει τα ίδια.
Φοβάμαι ότι αυτό δεν μπορούμε να το αποφύγουμε και εύχομαι τουλάχιστον να δουλέψει αυτό το σχήμα στο καναρίνι του Δημήτρη.
 
Το ερώτημα όμως είναι τι πρέπει να κάνουμε κάθε φορά που θα έχουμε παρόμοια η και διαφορετικά συμπτώματα?

Δεν νομίζω πως είναι και πολλές οι επιλογές μας πάντως.
 
Το ερώτημα όμως είναι τι πρέπει να κάνουμε κάθε φορά που θα έχουμε παρόμοια η και διαφορετικά συμπτώματα?
Αυτό που έχεις κάνει Δημήτρη είναι το σωστό. Ο φόβος μας είναι να μην αρχίσουν άλλοι να ακολουθούν αυτά που ειπώθηκαν στη συζήτησή μας εδώ, παραβλέποντας το γεγονός ότι η κακουχία και η πτώση των φτερών εκτός εποχής μπορεί να είναι σύμπτωμα πολλών διαφορετικών ασθενειών και ότι η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και χρειάζεται ατομικό έλεγχο.
 
Να ρωτήσω και εγώ ο άσχετος τώρα κάτι; Ο σπόρος Bella di notte και η τσία δεν βοηθούν στην κοκκιδιωση;Ας πουμε αν έδινε ο φίλος για 1 βδομάδα φρέσκια ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο Bella di notte και λίγο τσία και βλέποντας και κάνοντας;Το λέω γτ σε ένα από τα 2 ζευγαρια μου εχω ένα θεματακι με τις κουτσουλιες και σκεφτόμουν να μην μπω σε έξοδα για εξέταση επειδή απ ότι φενεται η απάντηση είναι "μονόδρομος".
Δεν επειδή οι φωτογραφίες δεν δείχνουν και πολυ κρίσιμη κατάσταση μήπως όλο αυτό είναι σαν τις υπερβολές που κανουμε τα τελευταία χρόνια με τις αντιβιωσεις που τις δίνουμε για ψίλου πηδημα με το που μας πιασει το πρψτο βηχαλακι;
 
Να ρωτήσω και εγώ ο άσχετος τώρα κάτι; Ο σπόρος Bella di notte και η τσία δεν βοηθούν στην κοκκιδιωση;Ας πουμε αν έδινε ο φίλος για 1 βδομάδα φρέσκια ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο Bella di notte και λίγο τσία
Όχι Παντελή, Ίσως βοηθούν προληπτικά αλλά πιστεύω ότι δεν θεραπεύουν όταν υπάρχει ασθένεια. Βέβαια, υπάρχει και ο προβληματισμός που αναφέρθηκε στη συζήτησή μας, αν δηλαδή υπήρξαν απλώς ευρήματα στις κουτσουλιές ή αν ασθενεί το πουλάκι από κοκκιδίωση, ή από τριχομονάδες ή από σκουλήκια και τι από όλα αυτά προκαλεί αυτήν την κατάσταση.

Ευρήματα μπορεί να υπάρξουν σε μία εργαστηριακή εξέταση ακόμη και σε ένα πουλάκι που ΔΕΝ ασθενεί. Χωρίς κλινική εξέταση είναι κάπως δύσκολο να καταλάβεις τι από όλα αυτά προκαλεί την ασθένεια ενός συγκεκριμένου πουλιού.
 
Συμφωνω με τον Σταύρο γιατί στην αυγοτροφη τους βάζω πάντα ρίγανη θυμάρι και βασιλικό..την οποία την τρώνε.
Επίσης 1 φορά το 2μηνο τους δίνω και τσάι βοτάνων (για 7 μέρες) που περιέχει τα παραπάνω συν κάποια άλλα που προσθέτω κάθε φορά.

Επίσης επειδή είδα διαφορά θέματα στο forum που τα ευρήματα είναι ακριβώς ίδια είμαι σχεδόν σίγουρος πως αν στείλω δείγμα και από τα άλλα πουλιά που έχω θα βγουν παρόμοια αποτελέσματα. Η άποψη μου είναι πως απλά κάποια πουλιά έχουν πιο αδύναμο οργανισμό από άλλα. Και επειδή εδώ μιλάμε για μαλινουα, η "κλειστή" εκτροφή που γίνεται για να διατηρηθεί και να βελτιωθεί το τραγούδι τους έχει σαν αποτέλεσμα να προκύπτουν και τέτοια πουλιά, με πιο αδύναμο οργανισμό γενικά.
 
Η άποψη μου είναι πως απλά κάποια πουλιά έχουν πιο αδύναμο οργανισμό από άλλα. Και επειδή εδώ μιλάμε για μαλινουα, η "κλειστή" εκτροφή που γίνεται για να διατηρηθεί και να βελτιωθεί το τραγούδι τους έχει σαν αποτέλεσμα να προκύπτουν και τέτοια πουλιά, με πιο αδύναμο οργανισμό γενικά.
Μπορεί να υπάρχουν διάφορα ευρήματα σε ένα κατά τα άλλα υγιέστατο πουλάκι αλλά κάποια στιγμή να εμφανιστεί μία ασθένεια από αυτά επειδή εξασθένησε το ανοσοποιητικό του λόγω στρες, σε συνδυασμό με μια όχι και πολύ καλή φυσική κατάσταση. Με τον όρο stress δεν εννοούμε το άγχος που μπορεί να έχουμε εμείς αλλά οποιαδήποτε κατάσταση προκαλεί συνεχή ένταση σε ένα πουλί. Η αλλαγή χώρου, η αλλαγή στο ωράριο του ξυπνήματος και του ύπνου, οι μεγάλες αλλαγές στον καιρό (θερμοκρασία, υγρασία) ή ακόμη και η πτερόρροια. Πολλά πουλιά που δεν έχουν και πολύ καλή φυσική κατάσταση, μετά την πτερόρροια δεν επανέρχονται ποτέ στο φυσιολογικό.
 
Back
Top