Ασθένειες Καναρίνι σε μαύρο χάλι

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Sylvia
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Sylvia

PB New Member
Εγγραφή
3 Αυγ 2014
Μηνύματα
388
Πόλη
Αθήνα
Καλησπέρα! Θα ήθελα να ρωτήσω τη γνώμη σας σχετικά με ένα καναρίνι που έφτασε μετά από πολλές προσπάθειες στα χέρια μου. Μιλάμε για το πουλάκι της φωτογραφίας.

Αρχικά το είχε μία γειτόνισσα που όμως είχε και ένα μικρό παιδάκι το οποίο εμφάνισε κάποια στιγμή μία αλλεργία. Το πήγαν στο γιατρό και τους είπε ότι δεν πρέπει να έχουν στο σπίτι κατοικίδια έως ότου το παιδί να φτάσει 10 ετών. Έπρεπε λοιπόν κάπως να ΞΕΦΟΡΤΩΘΟΥΝ το καναρίνι τους. Και ποια μέθοδος θα μπορούσε να είναι καλύτερη από το να το πετάξουν στο δρόμο;! Η εν λόγω «κυρία» λοιπόν το έπιασε και το πέτασε (στην κυριολεξία) ψηλά για να το κάνει λέει να πετάξει! (Τι άλλο θα ακούσουμε πια…) Αυτό βέβαια έσκασε κάτω στο δρόμο και χωρίς να χάσει χρόνο μία γάτα του επιτέθηκε. Χώθηκε κάτω από ένα αυτοκίνητο και με τα χίλια ζόρια ένα παλικάρι από τη γειτονιά απομάκρυνε τη γάτα και έσωσε το δύσμοιρο πουλί.

Το παιδί αυτό λοιπόν αποφάσισε να κρατήσει το πουλί («φιλόζωος» γαρ) κι έτσι βρήκε ένα παλιό, σκουριασμένο κλουβάκι (10x20) και το έβαλε μέσα. Ρώτησα αν είναι θηλυκό ή αρσενικό και μου είπαν ότι η προηγούμενη ιδιοκτήτρια το φώναζε «Φρίγκο» άρα θα είναι αγόρι. Ρώτησα γιατί το πουλί έχει αυτό το χάλι (ξεπουπουλιασμένο και φουσκωμένο) και μου είπαν την παραπάνω ιστορία. Υπέθεσα λοιπόν ότι ήταν έτσι γιατί του είχε επιτεθεί η γάτα. Περνούσα συχνά από ‘κεί και το πουλί δεν έδειχνε καμία απολύτως βελτίωση. Άρχισα να τους λέω ότι το πουλί δεν είναι καλά και ότι χρειάζεται και καλύτερο κλουβί. Μου είπαν ότι το πουλί είναι μια χαρά γιατί όταν του φωνάζεις «πιιι» αυτό σου κάνει «τσίου» (ωραία λογική). (Τελικά πήραν κλουβί τουλάχιστον). Έκατσα και το παρατήρησα καλύτερα. Έκανε και ήχους σπασίματος σπόρων χωρίς να τρώει. Τα ποδαράκια του μου φαίνονταν άρρωστα. Τα νύχια του άκοπα. Κάποια δαχτυλάκια του ήταν σα νεκρά, δεν έπιαναν το κλαδί. Κάποιες φορές ξυνόταν για πολλές ώρες σα δαιμονισμένο και τιναζότανε. Προσπαθούσα να το επισημάνω αλλά θύμωναν μαζί μου και μου έλεγαν ότι ξέρουν τι κάνουν γιατί ή μητέρα του παιδιού που το μάζεψε είχε πουλιά παλιότερα και ότι το πουλί δεν έχει τίποτα. Ρώτησα ξανά αν είναι αρσενικό και μου απάντησαν θετικά. Λέω «κελαηδάει;» και μου λένε «ναι, αν του φωνάξεις «πιιι» κελαηδάει». Τώρα κατάλαβα πόσα ξέρει αυτή από πουλιά. Το «τσίου» που έκανε το πουλάκι όταν άκουγε κάποιο ήχο ήταν κατά τη γνώμη τους κελάηδημα… Σκέφτομαι από μέσα μου «θηλυκό θα είναι». Τέλος πάντων, και για να μην τα πολυλογώ, άρχισα να επιμένω ότι το πουλί έχει ψείρες (και ποιος ξέρει τι άλλο) και θέλει φάρμακο. Πήγαν λοιπόν και πήραν μία σκόνη που του την έριξαν μία φορά και προσωρινά σταμάτησε να ξύνεται σαν τρελό. Βελτίωση όμως γενικά καμία. Επέμεινα πάρα πολύ καιρό, τους είπα ότι θα ψοφήσει, με έγραψαν κανονικά και τέλος πάντων, μετά από πολύυυυ αγώνα και μετά από ένα χρόνο προσπάθειας και χίλια παρακάλια, κατάφερα και έπεισα το παιδί που το είχε «σώσει» να μου το δώσει να του κάνω θεραπεία.

Τελικά το πήρα σπίτι μου προχθές το βράδυ που έλειπε η μάνα του παιδιού και δε θα μου έφερνε πρόβλημα. Του είπα όταν γυρίσει να της πει ότι θα το κάνω καλά και θα το επιστρέψω. Μέχρι να βρω ειδικό πτηνολόγο, το έβαλα μακριά από τα άλλα μου πουλάκια, του έριξα σκόνη «Pinex powder (TAFARM)» στο κλουβί, στην ουρά και στα φτερά, του έβαλα στο νερό του «aviomycine» και έβαλα λευκό χαρτί για να δω τις κουτσουλιές του. Πάνω στην εξέταση το κοίταξα και είναι όντως αγοράκι. Δεν έχει όμως δαχτυλιδάκι και δεν ξέρω την ηλικία του. Ρώτησα και μου είπαν ότι η πρώτη ιδιοκτήτρια το είχε πολλά χρόνια (μπορεί και 10). Οι ερωτήσεις που θέλω να σας κάνω είναι οι εξής:

->1. Οι κουτσουλιές του μου φαίνονται πολύ κίτρινες. Έχω βέβαια πολλά χρόνια να ασχοληθώ με καναρίνια και δεν είμαι σίγουρη. Λέτε να έχει πρόβλημα στα νεφρά; Επίσης κάποιες μου φαίνονται πράσινες. Αν έχει πρόβλημα στο συκώτι λέτε τα φάρμακα που του έβαλα να κάνουν πιο πολύ κακό παρά καλό;
->2. Για να πάω την κουτσουλιά του για εξέταση χρειάζεται να κάνω κάτι άλλο εκτός από το να βάλω λευκό χαρτί κουζίνας και να το πάω στο γιατρό;
->3. Τις δύο μέρες που το έχω εδώ κάνει ήχους σπασίματος σπόρων ακόμα και τη νύχτα, μέσα στα σκοτάδια και τινάζεται. Παρόλη την κατάστασή του (εγώ προσωπικά δε νομίζω πως έχω δει πουλί σε χειρότερη κατάσταση αν και αυτό δεν αποτυπώνεται καλά στις φωτό, λάιβ είναι σε μαύρο χάλι) έχει πολλή όρεξη και τρώει κανονικά. Να του βάλω φρούτα, λαχανικά και αυγό; Του έβαλα και βιταμίνες «ήλιος». Λέτε αυτές να χρωμάτισαν την κουτσουλιά; Πρέπει να τις βγάλω; Μήπως κάνουν κακό σε συνδυασμό με τα άλλα φάρμακα;
->4. Τα πόδια του σας φαίνονται φυσιολογικά;
->5. Ξέρετε αν υπάρχει πτηνολόγος που να κάνει επισκέψεις κατ’ οίκον (Αθήνα); Δε θέλω να το ταλαιπωρήσω άλλο με μετακινήσεις, αρκετά πέρασε…
Και τέλος,
->6. Αν ποτέ συνέλθει, πιστεύετε ότι πρέπει να το επιστρέψω εκεί που ήταν; Εχθές με απείλησαν ότι αν δε γίνει καλά και ψοφήσει στα χέρια μου θα την πληρώσω εγώ και οι ιδέες μου, γιατί αυτοί το έχουν ένα χρόνο σε αυτή την κατάσταση και δεν έπαθε τίποτα. Τι θα κάνατε στη θέση μου;

DSC01111 copy.webp DSC01116 copy.webp DSC01117 copy.webp DSC01118 copy.webp DSC01119 copy.webp DSC01122 copy.webp

DSC01123 copy.webp
 
1) Oι κουτσουλιές δεν είναι άσχημες. (παραδόξως)
2) Χρειάζονται αρκετά δείγματα κάποια απο τα οποία να είναι απο ενωρίς το πρωί.
3) Ενα ψέκασμα με frontline στο σβέρκο. Να του βάλεις ένα καλό μείγμα σπόρων και μια πολυβιταμίνη στο νερό. Αν έχεις σκοπό να πάς τις κουτσουλιές για ανάλυση καλύτερα να περιμένουν λίγο, τα χορτα και τα αυγά.
4) Τα πόδια είναι προσβεβλημένα απο ακάρεα των ποδιών και θέλουν μασάζ με ΕΠΙΘΟΛ κάθε βράδυ πριν τον υπνο για μερικές μέρες.
5) Δεν υπάρχει δυστυχώς τέτοια ειδικότητα στα Ελληνικά πανεπιστήμια. Η κυρία Χρηστίνα Δουκάκη 6945566113 , έχει μετεκπαίδευση σε εξωτικά και παπαγαλοειδή. Ισως σου δώσει κατευθύνσεις. (Ηταν η κτηνίατρος της παρουσίασης PET IN ACTION στο Ελ. Βενιζέλος)
6) Να το κρατήσεις σε ενα πολύ ζεστό σημείο του σπιτιού. με καλή διατροφή και ησυχία (σωστό ύπνο). Μετά τις οδηγίες του γιατρού, να επανέλθεις για ενημέρωση.ΚΑΛΉ ΣΥΝΈΧΕΙΑ.
 
Δεν είναι σε καλή κατάσταση, όντως. Να ξέρεις ότι θα πάρει καιρό για να γίνει πουλί και πάλι.

Εξετάσεις δεν μπορείς να του κάνεις από τη στιγμή που ξεκίνησες αντιβίωση. Θα σου πρότεινα σε αυτή τη φάση να μην την σταματήσεις. Να του δώσεις 7 ημέρες στη δοσολογία που περιγράφει το σκεύασμα και στη συνέχεια να του δώσεις κάποιο προβιοτικό.

Αυτή τη βιταμίνη (που λέει ο λόγος) να μην την ξαναδώσεις. Μέχρι να τελειώσει η αντιβίωση, μόνο νερό με το φάρμακο και ένα συσκευασμένο μείγμα σπόρων. Τίποτε άλλο, ούτε λαχανικά ούτε τίποτα.
 
Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας! Την πολυβιταμίνη μπορώ να τη βάλω στο νερό μαζί με την αντιβίωση ή μετά, μαζί με το προβιοτικό; Έχετε να μου προτείνετε κάποια πολυβιταμίνη; Η Vitakraft VITAFit Multivitamin που έχω στο σπίτι κάνει; Όσο καιρό και να κάνει να συνέλθει, εγώ θα το παλέψω. Δε με πειράζει... Και η αλήθεια είναι ότι δε θέλω να το πάω πίσω. Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να το κρατήσω... Εχθές μου είπαν να το κρατήσω καμία βδομάδα και αν ορθοποδήσει λίγο να το πάω πίσω. Νομίζουν ότι είναι παίξε- γέλασε. Άντε να τους βάλεις μυαλό...
 
Την πολυβιταμίνη μπορώ να τη βάλω στο νερό μαζί με την αντιβίωση ή μετά, μαζί με το προβιοτικό; Έχετε να μου προτείνετε κάποια πολυβιταμίνη;
Όποια και να είναι κάνει. Στην προκειμένη περίπτωση, καλό θα ήταν αν έχεις τη δυνατότητα να πάρεις μια σε μορφή σκόνης για να μπορείς να βάζεις στην τροφή του όταν παίρνει φάρμακο, προβιοτικό κλπ. Είναι προτιμότερο να μην αναμειγνύονται όλα μαζί στο νερό.
 
Α, ωραία! Το είχα υποψιαστεί ότι είναι καλύτερα στο νερό να βάζω ένα φάρμακο τη φορά, γι' αυτό και δεν τα είχα ανακατέψει ποτέ. Δεν ήξερα ότι υπάρχει και σε μορφή σκόνης! Θα το κοιτάξω, ευχαριστώ πολύ!
 
Καταρχήν Σύλβια χίλια συγχαρητήρια για τον αγώνα σου για να σώσεις αυτό το πουλάκι! Εγώ πιστεύω ότι είναι σε καλά χέρια, ότι είναι τυχερό και ότι θα επιβιώσει! Εδώ έζησε 1 χρόνο σε αυτή την κατάσταση και τώρα με τόση φροντίδα να πεθάνει; Δεν νομίζω! 👍

Συμφωνώ με τους προλαλήσαντες! Για μια εβδομάδα αντιβίωση και μόνο σπόρους! Την βιταμίνη αυτή που λες μην τη ξαναδώσεις. Μετά την αντιβίωση και αφού περάσουν 48 ώρες δίνοντας μόνο καθαρό νερό και σπόρους, θα βάλεις στον πάτο του κλουβιού αλουμινόχαρτο για να πάρεις δείγμα κουτσουλιάς. Θα το πας σε ένα κτηνιατρείο που συνεργάζεται με διαγνωστικά κέντρα και σε 48 ώρες θα έχει τα αποτελέσματα! 😉 (αν θες να σου πω που πήγα τις κουτσουλιές των δικών μου και πόσο κόστισαν πολύ ευχαρίστως! )
 
Ναι, βέβαια να μου πεις! Ούτως ή άλλως δεν έχω ξαναπάει κουτσουλιές για ανάλυση και δεν ήξερα πού να απευθυνθώ. Θα είναι μία καλή αρχή, αν εσένα σου είχαν κάνει καλή δουλειά. Θα τις πάω και θα σας γράψω τα νέα! Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια :)
 
Να σας πω με πολλή χαρά! Εγώ πήγα στο ιατρείο του Δημητριάδη στον Άγιο Δημήτριο. Έβαλα το αλουμινόχαρτο με την κουτσουλιά σε ένα ταπεράκι και έτσι το έδωσα. Για κάθε καλλιέργεια έδωσα 30 ευρώ. Μετά από 48 ώρες πήρα τηλέφωνο και μου είπαν τα αποτελέσματα. Μου τα είπε ο ίδιος ο Δημητριάδης. Καλό θα ήταν πριν πάτε να πάρετε ένα τηλέφωνο.. Εγώ μόνο και μόνο για πρόληψη το συνιστώ! Όπως κάνουμε στα σκυλάκια προληπτικές εξετάσεις, μπορούμε να κάνουμε και στα καναρινάκια μα!
Εδώ η διεύθυνση: https://community.petbirds.gr/threads/Κτηνιατρικό-Κέντρο-Αγίου-Δημητρίου.43769/
 
Μπραβο σου για τον αγωνα που δινεις για να θεραπευτει. Ακολουθα τις συμβουλες του γιατρου και του φορουμ κι ολα θα πανε καλα πιστευω.👍 Κι οταν ερθει η ωρα να σου χτυπησουν την πορτα ή το τηλεφωνο για να το παρουν πισω πεστους χαιρετισματα.
 
Καλησπέρα! Επέστρεψα να σας ενημερώσω για την πορεία μας! Έχουμε πάρει την αντιβίωσή μας και περιμέναμε 2-3 μέρες για να μπορέσουμε να πάρουμε δείγμα από τις κουτσουλιές μας. Αυτή τη στιγμή παίρνουμε το δείγμα μας και περιμένουμε να ανοίξει το ιατρείο για να πάρουμε τηλέφωνο! Δεν έχω μπορέσει ακόμα να βρω Epithol για τα ποδαράκια του γιατί κανένα κατάστημα στην περιοχή μου δε συνεργάζεται με τη συγκεκριμένη εταιρία και αποφάσισα μέχρι να το βρω να του βάζω βαζελίνη. Το κακό νέο είναι ότι φοβάμαι πως έχει ακάρεα ράμφους ή και τραχείας γιατί μετά το Pinex που του έβαλα δεν είδα σοβαρή βελτίωση και μάλιστα χθες, το πουλάκι με ξύπνησε μέσα στη νύχτα από το θόρυβο που έκανε με το ράμφος του (μέσα στη νύστα μου και μέσα στην πλήρη ησυχία, μού φάνηκε σαν πολλά γυάλινα μπαλάκια που έπεφταν σε ξύλινο πάτωμα!) Μετά άρχισε να τινάζεται πολύ έντονα και τελικά ηρέμησε. Σήμερα το πρωί χτύπαγε με μανία το ράμφος του στην ταΐστρα. Έχω όμως και ένα ενθαρρυντικό! Εχθές, παρά το χάλι του, προσπαθούσε ο φουκαράς να μου κελαηδήσει! Μου έλεγε 3-4 νοτίτσες κάθε τόσο! Αυτό με ενθάρρυνε λίγο μπορώ να πω. Πιστεύω πως θα τα καταφέρουμε!
 
Καλό φάρμακο για τα ακάρεα της τραχείας (και όχι μόνο), είναι και το pulmosan η χρήση του οποίου πρέπει να την ξεκινήσεις αφού διαβάσεις το σχετικό άρθρο, έτσι θα ξέρεις αν είναι απαραίτητη η χρήση του για το καναρίνι σου.
Επικουρικά μέχρι να βρεις το epithol μπορείς να χρησιμοποιήσεις και betadine αλοιφή που έχει και αντιβακτηριδιακή δράση. Σίγουρα βοηθάς το πουλάκι να αναρρώσει.. καλή συνέχεια.
 
Επίσης πολύ καλό για τα ακάρεα της τραχείας ειναι το scatt, το οποίο όμως πρέπει να το παραγγείλεις διαδικτυακά, μια και δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα. Αλλά θεωρείται εξαιρετικά, σπάνιο ενα καναρίνι να έχει προσβληθεί από ακάρεα της τραχείας. Ψάξτο λιγάκι ακόμα
 
Α, ωραία! Δεν ήξερα ότι μπορώ να του βάλω betadine αλοιφή! Για την ακρίβεια δεν ήξερα καν ότι βγαίνει σε αλοιφή. Όσο για τα ακάρεα τραχείας, κάπου είχα διαβάσει ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο φάρμακο και ότι η θεραπεία είναι εξαιρετικά δύσκολη γι' αυτό το λόγο. Είχα διαβάσει για φάρμακα που πρέπει να τα στάζεις στα ρουθούνια του πουλιού. Το άρθρο που μου δίνεις είναι πολύ βοηθητικό, ευχαριστώ! Θα ρωτήσω βέβαια και το γιατρό όταν θα πάω για τις κουτσουλιές, γιατί τα φάρμακα αυτά πρέπει να είναι βαριά, μην τα δίνω στο βρόντο!

Ναι, εννοείται ότι θα το ψάξω ακόμα! Βέβαια δε θα μου έκανε εντύπωση ένα πουλί σε αυτή την κατάσταση να έχει κάτι σπάνιο... Μακάρι να μην είναι, θα ρωτήσω το γιατρό σήμερα!
 
Εννοείται οτι στο γιατρό θα πας με το καναρίνι για να το εξετάσει, έτσι δεν ειναι; Στο λέω γιατί ο συγκεκριμένος σε περίπτωση που το πουλί έχει ακάρεα της τραχείας, θα του εφαρμόσει επί τόπου ιβερμεκτινη σε λίγο πιο πυκνή συγκέντρωση από αυτήν του pulmosan
 
Ναι, ναι! Θα το πάω, εννοείται! Αρχικά ήθελα να το αποφύγω γιατί τρομάζει πάρα πολύ ο κακομοίρης και η απόσταση είναι μεγάλη, αλλά νομίζω πως δε γίνεται αλλιώς! Μωρέ, μήπως να του έδινα κανένα ηρεμιστικό (ίσως λίγο χαμομηλάκι); Τον λυπάμαι!
 
Back
Top