Διατροφή Καναρίνι τρώει μόνο κανναβούρι

Οκ θα το δοκιμάσω Αλλά σε θα παχύνει αν τρώει όλο τους λιπαρός σπόρου;
Δοκίμασε το για λίγες μέρες μόνο. Δεν θα παχύνει σε μια εβδομάδα ειδικά αν είναι σε μεγάλο κλουβάκι.
 
Ακόμη και για τα πουλιά η επιλογή της τροφής είναι κάτι παραπάνω από αναμενόμενη.
Όπως κι εμείς έτσι κι αυτά ξεκινούν πρώτα με τα "νόστιμα", συνεχίζουν με τα "δεύτερα" και ολοκληρώνουν με τα "τελευταία όταν απουσιάζουν πλέον τα προηγούμενα.
Βάζοντας κάθε μέρα φρέσκια τροφή ρισκάρουμε σε μεγάλο βαθμό για να μην πω πως χαλάμε την ισορροπία στην διατροφή του πουλιού.
Η ημερήσια ποσότητα του φαγητού που χρειάζεται ένα καναρίνι εξαρτάται:
  1. από την ηλικία του
  2. από το μέγεθός του σε σχέση με το ΜΟ
  3. από την φάση του κύκλου της ζωής του
  4. από την εποχή και τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος
  5. από τη δραστήριότητά του
  6. από τις διαστάσεις του χώρου που κινείται.
  7. από τον εσωτερικό μεταβολισμό ή όχι της τροφής
  8. και ένα σωρό ακόμη πραγματάκια που αδυνατώ να θυμηθώ
Από τη στιγμή που δεν γνωρίζουμε πόσους σπόρους ακριβώς χρειάζεται το συγκεκριμένο καναρίνι με την καθημερινή τροφοδοσία (κουταλάκι ή δεν ξέρω κι εγώ τι) χαλάμε εντελώς την διατροφή του και συνήθως το οδηγούμε σε παχυσαρκία.

Κι ο λόγος είναι πολύ απλός...
Για να καλύψουμε τις ημερήσιες απαιτήσεις του βάζουμε πάντα λίγο περισσότερο (για να μη ρισκάρουμε) με αποτέλεσμα πάντα να πέφτουν λίγο παραπάνω ανά ημέρα οι λιπαροί και προτιμιταίοι σπόροι!

Προτείνω λοιπόν να αφήσουμε τα πειράματα και τα κουταλάκια στην άκρη
Το κάθε μείγμα έχει ισορροπία στην αναλογία σπόρων...

Αν λοιπόν γεμίσουμε το τάγιστρο (ένα τάγιστρο ανά καναρίνι) και το αφήσουμε θα διαπιστώσουμε πως αρχικά θα φάει τους αρεστούς σπόρους, αλλά σταδιακά και επειδή θα αραιώνουν οι πρώτοι θα καταφύγει στους λιγότερο αρεστούς και στο τέλος εξ αιτίας της πείνας θα φάει και τους αρχικά "αδιάφορους".
Μόνο έτσι όμως θα φάει όλους τους σπόρους...
Μόνο έτσι θα παραμείνει σε καλή σωματική "γραμμή" χωρίς ελλείψεις αλλά και χωρίς παχυσαρκίες.
Μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα θα διαπιστώσεις την περιοδικότητα αλλαγής του μείγματος μέσα στο τάγιστρο για κάθε πουλί και έτσι θα ξέρεις κάθε πότε να τους αλλάζεις...
Συνήθως ένα κανονικό τάγιστρο έχει μείγμα αρκετό για ένα καναρίνι για 5-7 μέρες
Κατά τη γνώμη μου μόνο έτσι έχουμε κοπάδι σε φυσιολογική κατάσταση.
 
Στην πραγματικότητα κι εγώ κάπως έτσι λειτουργώ, όπως περιγράφει ο Γιάννης, στο ποστ 23. Παρόλα αυτά, μία μου καναρα ειναι παχύσαρκη, ακριβώς επειδή η ταΐστρα της φτάνει για 3 ημέρες και όχι ας πούμε για 5, όπως στα άλλα πουλιά. Θέλω να πω ότι το ζήτημα ειναι και ιδιοσυγκρασιακό, το πόσο τρώει το κάθε καναρίνι δλδ, και να προσθέσω ότι εξαρτάται και από το φύλο και την ηλικία, καθώς έχω την εικόνα ότι τα θηλυκά μεγάλης ηλικίας τρώνε περισσότερο.
Φυσικά η Εν λόγω, επιτίθεται στην κυριολεξία σε κάθε τι λιπαρό, αφού τις προάλλες φοβόμουν να φάω παϊδάκια μπροστά της μην και σπάσει κανένα κάγκελο και μου την πέσει😱
. Στη φάση λοιπόν αυτή, που το πουλάκι τρώει μόνο κανναβούρι και όχι τους υπόλοιπους σπόρους, το πρώτο που θα έκανα θα ήταν να υπολογίσω με το μάτι ποσό κανναβούρι έφαγε κι έπειτα να βάλω μια ανάλογη ποσότητα, την επόμενη ημέρα, από ασπούρι και μέχρι το απόγευμα, να δω αν έφαγε, τι έφαγε, πόσο έφαγε. Εννοείται ότι πριν από το παραπάνω, θα είχα πιασει το πουλί, και θα είχα δει αν έχει καρίνα, αν ειναι αδύνατο, παχουλό κλπ. Αν πράγματι ήταν αδύνατο, τότε θα άρχιζα να προβληματίζομαι αν ειναι καλά στην υγεία του, αν ειναι σε θέση να σπάσει τους πιο σκληρούς σπόρους, θα κοιτούσα μέσα στο στόμα του κλπ.
 
Μια ένσταση στα παραπάνω με τις γεμάτες ταίστρες είναι πως πολλά καναρίνια σπάζοντας τους σπόρους οι φλούδες/τσόφλια δεν πέφτουν στον πάτο του κλουβιού αλλά μέσα στην ταίστρα πράγμα που δυσκολεύει την αναζήτηση οποιουδήποτε σπόρου μέσα στην γεμάτη ταίστρα (μισή με φλούδες ΠΑΝΩ και μισή ΚΑΤΩ με μη προσβάσιμους από το πουλί σπόρους).
Για αυτό -από ότι έχω δοκιμάσει- επιμένω πως η καλύτερη τεχνική ταίσματος είναι η μια κουταλιά (της σούπας) τροφής ανά πουλί κάθε δύο ημέρες, αν δεν αρέσει η μεζούρα υπολογίστε μια μισογεμάτη συνηθισμένη ταίστρα.
Την επόμενη ημέρα από την τροφοδοσία με τον έλεγχο και την αλλαγή νερού προαιρετικά φυσάω ή φέρνω τα πάνω κάτω στο μίγμα της ταίστρας με μια κίνηση σεφ όπως σοτάρουμε στο τηγάνι ή γυρνάμε την ομελέτα! Δεν μπορώ να βρω την κατάλληλη λέξη ή να το περιγράψω καλύτερα... 😉

Γράφω "προαιρετικά" γιατί αυτό έχει να κάνει περισσότερο με εμένα και όχι πως είναι απαραίτητο για τα πουλιά...
 
Τελευταία επεξεργασία:
Μια ένσταση στα παραπάνω με τις γεμάτες ταίστρες είναι πως πολλά καναρίνια σπάζοντας τους σπόρους οι φλούδες/τσόφλια δεν πέφτουν στον πάτο του κλουβιού αλλά μέσα στην ταίστρα
Σπύρο, έχεις απόλυτο δίκιο. Κι εγώ καθημερινά φυσάω τα φλούδια.
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Back
Top