Ασθένειες Καναρίνι 25 ημερών χωρίς φτερά στο στέρνο

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης crisam
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

crisam

PB New Member
Εγγραφή
16 Νοε 2020
Μηνύματα
186
Πόλη
Αθήνα
Καλησπέρα. Σήμερα μου έστειλαν φωτογραφία από το τελευταίο καναρινάκι τιμπραντο της αναπαραγωγής λόγο ότι βρίσκομαι διακοπές εδώ και 10 ημέρες. Είναι 25 ημερών. Εδώ και 10 ημέρες το έχω αφήσει μόνο με τον πατέρα για να το ταΐζει. Έβγαλα την μητέρα για να μην έχω άλλη γέννα τέτοια εποχή όπου την μια και από την άλλη για να μην το μαδάει στην προσπάθεια της να βρει υλικό για την φωλιά. Παρατηρώ ότι μπροστά στο στέρνο δεν έχει φτέρωμα. Πτερρόρια από τώρα σε αυτήν την ηλικία; Δεν μου ξανά έχει τύχει. Ρώτησα τον άνθρωπο που έβγαλε την φωτογραφία αν βλέπει τίποτα ψείρες. Από όσο μπορεί να δει δεν βλέπει κάτι. Στο δια ταύτα, επιστρέψω την Παρασκευή οπότε θα έχω καλύτερη εικόνα από κοντά. Να τον βάλω μόνο του είναι ακόμα μικρός και δεν ξέρω καν αν τρώει μόνος του έστω και αυγό ή αυγοτροφή (αν και πιστεύω ότι δεν μπορεί). Να τον μαδάει ο πατέρας; Σας επισυνάπτω φωτογραφίες. Όταν επιστρέψω θα πάρω πολυβιταμίνες για την πτερρόρια . Την Nekton Bio. Ελπίζω να μην είναι κάτι άλλο. Πάντως και ο πατέρας που είναι μαζί στο κλουβί είναι καλά και όλα τα άλλα στα άλλα κλουβιά. Μόνο αυτό έχει αυτό το πρόβλημα. Τουλάχιστον έτσι είδαν και μου είπαν.
 

Συνημμένα

  • IMG-29856a32cabe45b51cb1221dedc9d0dc-V_800x600.webp
    IMG-29856a32cabe45b51cb1221dedc9d0dc-V_800x600.webp
    45 KB · Προβολές: 37
  • IMG-a41cd336d92b3565df1fcdca5ba2d132-V_800x600.webp
    IMG-a41cd336d92b3565df1fcdca5ba2d132-V_800x600.webp
    32,6 KB · Προβολές: 37
Είναι λες και υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην ανάπτυξη των πουπουλων σε αυτό το σημείο. Μήπως έγινε κάποιο περιστατικό με τον πατέρα;
 
Δεν γνωρίζω. Ούτε μπορώ να δω αν λείπουν τα φτερά ουράς. Αν λείπουν και αυτά τότε πιθανότατα να έγινε κάτι με τον πατέρα. Πάντως αν έγινε αυτό δεν μου έχει συμβεί ξανά με αρσενικό.
 
Αν το άφησες μόνο του με τον πατέρα για να το ταΐσει, είναι πολύ πιθανό να του το έκανε. 'Ομως δεν του το 'έκανε με σκοπό να κάνει ζημιά. Μου έχει τύχει πολλές φορές. Για να ταΐσει παραπάνω ο μπαμπάς τους τα τσίμπαγε ελαφρώς στο στήθος και πολλές φορές και στο κεφάλι, με αποτέλεσμα να χάνουν σε αυτό το σημείο πούπουλα.. Δεν έχω δει θηλυκό να το κάνει αυτό σε πουλάκια. Σε όλες τις περιπτώσεις πάντως μετά απο 2-3 μήνες τα πούπουλα είχαν αναπληρωθεί. Στη φωτογραφία όμως εδώ φαίνεται να λείπει και η ουρά. Γι αυτό μάλλον θέλει προσοχή μήπως είναι άρρωστο. Να σε ρωτήσω πως ξέρεις οτι ειναι αρσενικό? Λες ότι είναι 25 ημερών.
 
Καλησπέρα. Για τον πατέρα έλεγα. Μέχρι τώρα δεν μου έχει τύχει το αρσενικό να βγάζει τα φτερά από τον νεοσσό. Στην προηγούμενη γέννα στο ίδιο ζευγάρι πάλι σε έναν νεοσσό είχα πρόβλημα. Του είχαν βγάλει τα φτερά της ουράς αλλά και κύρια. Γενικά τον είχαν ματώσει. Τότε όμως είχα την θηλυκή μέσα και του τα έβγαζε για υλικό στη φωλιά . Τουλάχιστον έτσι πιστεύω -α γιατί απουσίαζαν για λίγες μέρες εκτάκτως και όταν επέστρεψα το βρήκα έτσι. Όμως ήταν 28 ημερών οπότε τον έβαλα μόνο του σε κλουβί με αυγό (αλλαγή κάθε 2 ώρες) και αυγοτροφή . Ήταν αρκετά μεγάλος οπότε μετά από λίγες μέρες άρχισε να τρώει μόνος του. Μετά από 15 ημέρες βγήκαν και τα φτερά ουράς. Τα κύρια τώρα μετά την πτερρόρια. Οπότε τώρα εφόσον και αυτό έχει πρόβλημα θεωρώ ότι κάτι γίνεται με τον πατέρα. Την Παρασκευή όταν γυρίσω από διακοπές θα τον δω από κοντά . Θα είναι 28 ημερών οπότε θα τον βάλω μόνο του σε κλουβί και θα τον έλεγχο το Σαββατοκύριακο το αν αρχίζει να τρώει ή όχι. Από σήμερα του ξεκίνησα και pterophene. Τέτοια εποχή μόνο αυτό βρήκε ο άνθρωπος που τα προσέχει. Ελπίζω από αρχές της άλλης εβδομάδας να έχουν ανοίξει κάποια καταστήματα για τα πάρω αυτά που χρειάζεται για την πτερρόρια.
 
Να τον βάλω μόνο του είναι ακόμα μικρός και δεν ξέρω καν αν τρώει μόνος του έστω και αυγό ή αυγοτροφή (αν και πιστεύω ότι δεν μπορεί). Να τον μαδάει ο πατέρας;
Ρώτησα γιατί έτσι όπως το γράφεις φαίνεσαι βέβαιος ότι είναι αρσενικό. Ξέρω ότι τα παρδαλά τιμπραντο κελαηδάνε λίγο πιο γρήγορα από τα άλλα χρώματα γιατί το έχω παρατηρήσει. Αλλά όχι από τις 25 μέρες. Έτσι είπα μήπως υπάρχει και κάτι άλλο εκτός από το κελάηδισμα ώστε κατάλαβες ότι είναι αρσενικό. Τέλος πάντων να το χαίρεσαι και περαστικά αν τελικά έχει κάτι.
 
Καλησπέρα. Η υποψία μου δυστυχώς επιβεβαιώθηκε. Ο πατέρας τα έκανε όλα . Το μικρό είναι σε άσχημη κατάσταση. Του έχει βγάλει όλα τα φτερά στο στέρνο ,τα φτερά ουράς καθώς και κύρια φτερά. Είναι η πλάτη γεμάτη αίματα. Ακόμα του έχει πιθανός σπάσει και το αριστερό πόδι. Το πίσω δάχτυλο είναι νεκρό. Του βάζω το δάχτυλο αλλά δεν σφίγγει τα δάχτυλα. Δεν τον βλέπω να τρώει μόνος του. Αύριο θα προσπαθήσω να τον ταΐσω με κρέμα να δω πως θα πάει. Θα του βάλω και αραιωμένο betadine στις πληγές ( αν βγάλει το βράδυ).Είναι όλο το κάτω μέρος. Πραγματικά τον έχει σακατέψει. Όπως είχα αναφέρει το έκανε και σε άλλο μικρό σε προηγούμενη γέννα αλλά νόμιζα ότι το έκανε το θηλυκό. Τώρα καταλαβαίνω γιατί έβρισκα νεκρούς νεοσσούς καθώς και ότι η θηλυκή δεν έβγαινε σχεδόν καθόλου από την φωλιά. Ενοχλούσε τους νεοσσούς και κάποιους κατάφερε και τους σκότωσε. Πιθανόν το έκανε για να ζευγαρώσει ξανά. Τώρα που το κατάλαβα δυστυχώς είναι αργά.
 
Πραγματικά κανίβαλος. Έβρισκα νεκρούς νεοσσούς και έλεγα ότι δεν τα τάιζε η θηλυκή γιατί δεν την έβλεπα να σηκώνεται από την φωλιά. Μάλιστα οπότε έβρισκα νεκρό νεοσσό τάιζα με κρέμα τουλάχιστον μία φορά για να δει το θηλυκό και να αρχίσει να ταΐζει. Τώρα καταλαβαίνω ότι δεν άφηνε την φωλιά γιατί την ενοχλούσε ο αρσενικός όπως και ότι ενοχλούσε και τους νεοσσούς. Λόγο δουλειάς φυσικά δεν μπορούσα να δω πως συμπεριφέρεται ολοι την ημέρα. Όσο ήμουνα εγώ παρών δεν έβλεπα να κάνει τίποτα.
 
@crisam λες να την βγάλει ο μικρός; Εσύ παντως θα κάνεις ότι μπορείς. Όσο για τον πατροκτόνο, του αξίζει να μείνει μόνος. Τέλος πάντων, τα ένστικτα είναι που επικρατούν θα μου πεις, δεν φταίει αυτός, αλλά όπως κ ναχει...
 
Έβλεπα ότι όταν καθάριζα το κλουβί και έβλεπε στην κλούβα τα άλλα θηλυκά καθώς και στις ζευγαρωστρες τα μικρά η συμπεριφορά του ήταν ακριβώς όπως κάνουν για ζευγάρωμα τα αρσενικά. Έντονο κελαιδισμα προς τα άλλα πουλιά με τεντωμένο κορμό και κινήσεις χορού. Μου έκανε εντύπωση γιατί σε όλα τα άλλα ζευγάρια τα αρσενικά ήταν σχετικά ήρεμα. Όπως και να έχει έτσι είναι τα πράγματα. Θηλυκά αφήνουν νεοσσούς, αρσενικά κάνουν τα πάντα για να ζευγαρώσουν ξανά ( χάλασμα φωλιάς , παρενόχληση νεοσσών καθώς και τις θηλυκής). Δυστυχώς δεν μπορούμε να προβλέψουμε το χαρακτήρα κάθε ζωντανού. Μόνο όταν το δούμε μπορούμε να έχουμε μια εικόνα και αυτό σχετικό είναι. Μπορεί με άλλη κανάτα να είναι διαφορετικό. Πάντως να πω την αλήθεια δεν το ξανά διακινδυνεύω με τον ίδιο. Θα τον αφήσω σαν δάσκαλο για να ακούν τα μικρά καθόλη την αναπαραγωγική περίοδο.
[automerge]1660940614[/automerge]
Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρει.
 
Πάντως να πω την αλήθεια δεν το ξανά διακινδυνεύω με τον ίδιο. Θα τον αφήσω σαν δάσκαλο για να ακούν τα μικρά καθόλη την αναπαραγωγική περίοδο.
Και πολύ καλά θα κάνεις.
Αν δεις και δεν τα καταφέρνεις με το τάισμα του νεοσσού με κρέμα (που θα τα καταφέρεις πιστεύω, αν και στην αρχή θα είναι δύσκολο να ανοίξει το στόμα), βάλε το πάλι με τον πατέρα του, με χώρισμα στο κλουβί και πιθανά θα το ταΐσει (αν το μικρό ζητήσει φαγητό, που στην κατάσταση που βρίσκεται ίσως και να μην έχει την ενέργεια να το κάνει).
Ελπίζω τα πράγματα να πάνε καλά ή έστω καλύτερα.
 
Δηλαδή πρώτα του έβγαλε τα πούπουλα από το στήθος, του έβγαλε τα φτερά της ουράς και σε μεταγενέστερο χρόνο του επιτέθηκε και το λάβωσε? Ενώ συγχρόνως το τάιζε? Γιατί το μικρό δεν είναι ατάιστο. Η έτρωγε μόνο του η το τάιζε ο πατέρας. Τους νεοσσούς πως τους σκότωνε δεν έβρισκες σημάδια? Τους έπνιγε? Δεν ξέρω τι να πω πολύ περίεργη συμπεριφορά. Σίγουρα είδες τον αρσενικό να επιτίθεται?
 
@crisam μπράβο. Δύσκολο το έργο που έχεις μπροστά σου, αλλά καλά τα πρώτα δείγματα. Το πόδι του πως είναι; Του τοχει σπάσει;
Μην τον πιστεύετε πιθανόν είναι κάποιο παιδί και παίζει γράφοντας εδώ. Διαβάστε τι γράφει σε άλλα θέματα και θα καταλάβετε.
 
  • Sad
Αντιδράσεις: MARY58
Back
Top