Γενικά Κατασκευή μεγάλου κλουβιού για κοκατίλ

Napoleon

PB New Member
Εγγραφή
20 Ιαν 2019
Μηνύματα
397
Καλησπέρα στην παρέα!
Τώρα που έχω δύο κοκατιλακια σκεφτόμουν ότι αν πάνε όλα καλά και συμβιώσουν θα θελα να τους προσφέρω ένα μεγάλο κλουβί και είχα στο μυαλό μου το να φτιάξω εγώ ο ίδιος ένα κλουβί. Η ιδέα μου είναι να φτιάξω έναν μεταλλικό σκελετό να περάσω σύρμα ή βέργες για να καθορίσω το διάκενο και από πάνω να το "ντύσω" με ξύλο για την αισθητική καθαρά. Οπότε τα πουλιά δεν θα έχουν πρόσβαση στο ξύλο. Επίσης θέλω να κάνω έναν πάτο με συρταρακι για να καθαρίζετε εύκολα.
Μιας και ήρθε το καλοκαίρι κιόλας θα έχω αρκετο χρόνο για αυτό και πιστεύω ότι μια κατασκευή σου προσφέρει και εσένα ευχαρίστηση. Οπότε θα θελα να ρωτήσω τι σίδερα μπορώ να χρησιμοποιήσω ώστε να μην είναι τοξικά για τους παπαγάλους και να μην σκουριάζουν! Η κατασκευή θα είναι 85χ45χ75 (Μήκος x πλάτος x ύψος) νόμιζω καλά είναι για ένα ζευγαράκι!
 
Παρακάτω η δίκη άποψη μου φίλε Ναπολέων 🙂

Η ιδέα μου είναι να φτιάξω έναν μεταλλικό σκελετό
Οπότε θα θελα να ρωτήσω τι σίδερα μπορώ να χρησιμοποιήσω
Ανοξείδωτα κα dexion δεν σκουριάζουν. Προσοχή να είναι ανοξείδωτες και οι βίδες/ροδέλες/γκρόβερ που θα χρησιμοποιήσεις.

να περάσω σύρμα ή βέργες
Σύρμα;..Αρκετά ελαστικό🤔.. Πως θα στηρίξεις τα διάφορα αξεσουάρ? Μήπως θα αρχίσουν να το στραβώνουν παίζοντας ή δαγκώνοντας το οι μικροί σου φίλοι;
Θα πήγαινα σε κάτι ποιο στιβαρό. Ανοξείδωτο πλέγμα με μια πλέξη περίπου 1cm x 1cm. η κάτι κοντά σε αυτό.

ώστε να μην είναι τοξικά για τους παπαγάλους
Δεν ξέρω εάν έχει γίνει κάποια ερευνά σχετικά με την τοξικότητα των ανοξείδωτων που προτείνω στα pets. Γενικά όμως, το γεγονός ότι όλοι μας εμπιστευόμαστε χρόνια τώρα τα ανοξείδωτα για να φιλοξενήσουμε την διατροφή μας, έμενα μου αρκεί και θα το χρησιμοποιούσα.
Καλή καθαριότητα/απολύμανση για να φύγουν τα λάδια οι σκόνες και ότι άλλο μετά την κατασκευή και πριν βάλεις τα πουλάκια μέσα.

Ασφαλώς γνωρίζεις ότι υπάρχει και η έτοιμη λύση όπου εκεί μπορείς να αξιώσεις καποια απάντηση/πιστοποίηση περί τοξικότητας κλπ. Όμως..χάνεται η χαρά της δημιουργίας.

Καλή επιτυχία!
 
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σου ήταν ακριβώς τα πρώτα πατήματα που εψαχνα! Οπότε κοιτάμε για ανοξείδωτα μέταλλα!
Επίσης η σιδεροκοληση βγάζει τίποτα μη επιθυμητό που μπορεί να δηλητηριάσει τα πτηνά;
 
Επίσης η σιδεροκοληση βγάζει τίποτα μη επιθυμητό που μπορεί να δηλητηριάσει τα πτηνά;

Πολλά εάν δεν βαφτεί, γαλβανιστεί κλπ κλπ. Άσε που η συγκόλληση ανοξείδωτου θέλει και καποια εμπειρια που δεν ξέρω εάν την έχεις ή όχι. Γιατί να μπλέξεις;
Αλλά, εάν βάψεις μετά μπορεί να είναι τοξική η μπογιά.. Περιπλέκεται και δεν υπάρχει λόγος.. Όταν μιλάμε για βαφές στα κλουβιά μιλάμε για ηλεκτροστατικές βαφές που δεν "ξεκολλάνε" και δεν φθείρονται εύκολα. Συμβατική βαφή μπορεί άνετα να γίνει "τσίχλα" για τα πουλάκια.. Προσωπικά δεν θα έβαφα λοιπόν. Ούτε με "οικολογική" ουτε με τίποτα.

Πήγαινε σε λύση συναρμολόγησης και όχι συγκόλλησης και προσπάθησε να διατηρήσεις την απλότητα και την στιβαρότητα χωρίς περίπλοκες εφαρμογές.
 
Θα μπορούσε να γίνει βάση και συρταρακι πλαστικό με κάποιον τρόπο;
[automerge]1560938539[/automerge]
Ναι θα διαβάσω και στην ενότητα να πάρω ιδεες
 
Θα μπορούσε να γίνει βάση και συρταρακι πλαστικό με κάποιον τρόπο;

Ευκολότερο θα είναι με ανοξείδωτη λαμαρίνα 1 με 1,5 mm όπου θα πρέπει να στραντζαριστεί στα άκρα.

Με τα πλαστικά θα πρέπει να πετύχεις καμιά έτοιμη λύση γιατί για να το φτιάξεις μόνος σου δεν το συνιστώ..
Πολυκαρβονικό θα μπορούσε να είναι μια οικονομική λύση άλλα για να γίνει σαν ταψάκι θα πρέπει συγκολλήσεις εσύ με κολλά τα πλαϊνά ή να δημιουργήσεις μια μικρή κύρτωση στα άκρα χρησιμοποιώντας φλόγιστρο με μεγάλη προσοχή και τέχνη. Όλα αυτά είναι χρόνος συν αμφίβολο αποτέλεσμα.. Δεν θα ήταν η επιλογη μου.. Μην το κάνεις περίπλοκο..
 
Άρα μεταλλική και η βάση. Το βάρος θα αυξηθεί πολύ έτσι;
 
Όχι δραματικά εάν πας για 1mm. Ένα ταψάκι θελεις.. Το κόστος ναι θα επιβαρυνθεί.. Το βάρος όχι τόσο.. Με άλλα λόγια, δεν θα γίνει ασήκωτη από το ταψάκι.
 
Θα μπορούσε να γίνει βάση και συρταρακι πλαστικό με κάποιον τρόπο;
Είχα φτιάξει παλιότερα κάτι τέτοιο με έτοιμα συρτάρια. Φαντάζομαι ότι υπάρχουν ακόμη στο εμπόριο, οπότε ίσως ήταν μία καλή επιλογή.

kleisti-zevgarostra-80cm.webp
 
Πολλές φόρες μπορεί να υπάρχουν έτοιμα προϊόντα που θα σε οδηγήσουν σε μια λύση που ενδεχομένως να μην είχες σκεφτεί.
Αυτό που πρότεινε ο @Stavros αυτόματα λύνει το θέμα άλλα από την άλλη απαιτεί αναπροσαρμογή στον σχεδιασμό. Όμως μπορεί η λύση αυτή να αποδειχτεί πολύ καλύτερη από ότι αυτό που αρχικά είχες κατά νου. Άρα να προσαρμόσεις την κατασκευή σου πάνω σε αυτό ή το άλλο. Κανε τις έρευνες σου και δες τι από όλα αυτά θα σου κάνει την ζωή ευκολότερη.

Για αυτό πριν τον τελικό σχεδιασμό και την αγορά των υλικών κάτσε και ψάξε να δεις φωτογραφίες από διάφορες κατασκευές. Σίγουρα θα πάρεις ιδέες.

Π.Χ. το ταψάκι είναι ένα θέμα.. Μέτρα, κόψε, πήγαινε το για στραντζάρισμα, γυρνά πίσω κλπ κλπ. Χρόνος + χρήμα. Με την αγορά του έτοιμου ένα υλικό απο την λίστα υλικών σου διαγράφεται και είναι έτοιμο προς χρήση σε ελάχιστο χρόνο.
 
@GreekMan72, Κατάλαβα και έχεις απόλυτο δίκαιο. Γιατί ναι μεν θέλουμε την ευχαρίστηση των κατασκευών αλλά όχι να ξοδέψουμε και περισσότερα χρήματα και χρόνο σε κάτι το οποίο ένα έτοιμο θα δώσει καλύτερη λύση.
Έχεις να μου προτείνεις μήπως κανένα ηλεκτρονικό κατάστημα που να μπορώ να δω σκετους πατους κτλ?
 
Επειδη κι εγω εχω κανει αρκετες κατασκευες, απο εμπειρια θα σου πω οτι ειναι καλυτερο να δωσεις 10-15 ευρω παραπανω και να φτιαξεις αυτο που θελεις παρα να πας σε λυσεις ημίμετρα.
Συνηθως μετα καταληγεις να δαπανας περισσοτερα χρηματα 😛
 
Back
Top