Κατασκευή φωλιάς για Parrotlet

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης jk1980
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

jk1980

PB Member
Εγγραφή
14 Σεπ 2016
Μηνύματα
890
Πόλη
Αγία Βαρβάρα
Σας παρουσιάζω τις φωλιές που κατασκεύασα και χρησιμοποιώ για την αναπαραγωγή των Parrotlet μου. Έφτιαξα το πορτάκι στο πίσω μέρος της φωλιάς πρώτον γιατί θεωρώ ότι τα πουλιά στρεσάρονται λιγότερο στον καθημερινό έλεγχο σε σχέση με τις φωλιές που ανοίγουν από πάνω (με τη λογική ότι οι θηρευτές επιτίθενται από πάνω και πάντα σύμφωνα με τη δική μου εμπειρία) και κατά δεύτερον γιατί έχω προσαρμόσει ένα "συρτάρι" στο εσωτερικό της φωλιάς για ευκολότερο και γρηγορότερο καθαρισμό της φωλιάς χωρίς να χρειάζεται να μετακινώ όλη τη φωλιά. Για κάθε φωλιά υπάρχει και ένα δεύτερο "συρτάρι".

Οι φωλιές έχουν διαστάσεις 20cmx16cmx16cm με διάμετρο τρύπας εισόδου στα 6 εκατοστά. Η διάμετρος του βαθουλώματος στο συρτάρι είναι στα 8 εκατοστά. Είναι φτιαγμένες από κόντρα πλακέ θαλάσσης διαφορετικού πάχους. Τα πλαϊνά και η οροφή έχουν πάχος 8mm, ο πάτος τόσο της φωλιάς όσο και του "συρταριού" 1 cm και τα πλαϊνά του συρταριού 6 mm. Για την συγκόλληση των ξύλων χρησιμοποίησα ξυλόκολλα οικολογική μη τοξική κατάλληλη για παιδικές χειροτεχνίες και καρφιά-βελόνι για ακόμα πιο σταθερή ένωση.

Τα ξύλα παραγγέλθηκαν και κόπηκαν στο Leroy Merlin με κόστος περίπου στα 3,50 ευρώ για κάθε κατασκευή (φωλιά και δύο "συρτάρια").Από το ίδιο κατάστημα αγοράστηκαν επίσης και όλα τα μεταλλικά μέρη (μεντεσέδες, γατζάκια, άγκιστρα) με κόστος περίπου 4 ευρώ για κάθε φωλιά. Συνολικά η κάθε φωλιά μου κόστισε 7,50 με 8 ευρώ.
Τις συγκεκριμένες φωλιές τις χρησιμοποιώ από πέρσι και είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος από την λειτουργικότητά τους και από την αποδοχή των πουλιών.



rsz_dsc_0030.webp rsz_dsc_0031.webp rsz_dsc_0032.webp rsz_dsc_0033.webp rsz_dsc_0034.webp rsz_dsc_0035.webp
 
Πολυ ωραια και προσεγμενη κατασκευη! Μπραβο! Να σου πω εγω εχω στα δικα μου κοκατιλ το πορτακι να ανοιγε απο πανω! Δεν εχω αντιμετωπισει προβλημα! Ειναι και τι σε βολευει κιολας!
 
Σίγουρα είναι και τι σε βολεύει και τι έχεις συνηθίσει. Εγώ είχα πρόβλημα στον καθημερινό έλεγχο ειδικά με ένα θηλυκό που δε έβγαινε με τίποτα από τη φωλιά όσο ήμουν από πάνω.Άσε που έκανε και επιθέσεις με κίνδυνο να σπάσουν τα αυγά. Τώρα με το που ανοίξω τη φωλιά πουλάει λίγο τσαμπουκά αλλά βγαίνει εύκολα και μόλις τελειώσω τον έλεγχο επιστρέφει στη θέση της.Αλλά και στο θέμα του καθαρισμού με έχει βολέψει αφάνταστα. Ετοιμάζω το δεύτερο "συρτάρι" με πριονίδι, βγάζω αυτό που είναι στη φωλιά, μεταφέρω τους νεοσσούς και το τοποθετώ στη φωλιά.Λιγότερος χρόνος, λιγότερη ένταση για το ζευγάρι αφού δεν μετακινείται ολόκληρη η φωλιά.
 
Ο συνδυασμός γνώσης, ενδιαφέροντος για την ψυχολογία των πτηνών και αγάπης δεν θα μπορούσε να έχει παρά ένα αποτέλεσμα λειτουργικό και όμορφο! Μπράβο Γιάννη, εύχομαι οι φωλιές αυτές να γεμίζουν με πολλούς και υγιείς νεοσσούς!👍
 
Μένω εντυπωσιασμένος απ' την ενασχόληση, την ποιότητα της κατασκευής, την φροντίδα με την οποία φτιάχτηκε και το "πιάνουν τα χέρια σου" είναι πραγματικά λίγο.
 
Γιάννη είναι καταπληκτική η δουλειά σου. 😉 Έχω μια ερώτηση όμως σχετικά με το μεγάλο άνοιγμα της βοηθητικής πόρτας. Κλείνεις τους γονείς έξω απο τη φωλιά (μέσα στο κλουβί) για να μην σου ξεφύγει κάποιος ανοίγοντας την τόσο μεγάλη πόρτα;
 
Καλή ερώτηση Ανέστη και ήταν ένα από τα προβλήματα που είχα να λύσω όταν αποφάσισα να προχωρήσω στην κατασκευή της συγκεκριμένης φωλιάς. Την λύση μου την έδωσαν η εμπειρία από τις προηγούμενες γέννες και η καταγραφή της συμπεριφοράς των πουλιών σε ημερολόγιο. Είχα παρατηρήσει λοιπόν ότι το θηλυκό δύσκολα εγκατέλειπε τη φωλιά και ότι το αρσενικό μπαίνει στη φωλιά μόνο για να ταϊσει το θηλυκό και αργότερα τους νεοσσούς. Δεν περνάει δηλαδή χρόνο μέσα στη φωλιά (ακόμα και το βράδυ κοιμάται έξω). Οπότε ουσιαστικά είχα να αντιμετωπίσω μόνο το θηλυκό (και αργότερα τους νεοσσούς). Γι αυτό λοιπόν έφτιαξα την πόρτα να ανοίγει προς τα κάτω.Ανοίγοντας την πόρτα λίγο έχω άμεση οπτική επαφή με το θηλυκό που κλωσσάει ή προσέχει τους νεοσσούς. Εκείνο παίρνει αμέσως αμυντική στάση αλλά με ένα σκουντηματάκι με το δάχτυλο βγαίνει έξω από την φωλιά και κάθεται όσο χρόνο χρειάζομαι για να τσεκάρω την φωλιά. (παράλληλα ξεμουδιάζει, πίνει νερό και τρώει). Πιστεύω ότι ενστικτωδώς βγαίνει από την τρύπα που μπήκε. Μόλις τελειώσω επιστρέφει στη θέση της.Αν είχα τοποθετήσει την πόρτα έτσι ώστε να ανοίγει με αντίθετη φορά, δηλαδή να ανοίγει προς τα πάνω τότε θα έπρεπε να την ανοίξω σχεδόν όλη για να έχω οπτική επαφή με τα πουλιά με ίσως μεγαλύτερο ρίσκο να ξεφύγει κάποιο πουλί. Γενικά πάντως όλες οι κινήσεις γίνονται με πολύ προσοχή.

Και μια φωτογραφία, από περσινή γέννα, λίγο πριν τη μεταφορά των νεοσσών στο καθαρό "συρτάρι" κατά τον εβδομαδιαίο καθαρισμό.


rsz_dsc_0068.webp
 
Back
Top