Διατροφή Κινόα (quinoa) στη διατροφή των πτηνών

Οι σπόροι κινόα (quinoa) εισήχθησαν τα τελευταία χρόνια στη διατροφή των κατοικίδιων πτηνών, λόγο της υψηλής τους διατροφικής αξίας. Μάθετε ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και πως τους προσφέρουμε στα πτηνά.

Χαρακτηριστικά του σπόρου κινόα​

Ξηροί σπόροι κινόα
Ξηρός σπόρος Κινόα

Έπειτα από την ένταξη των σπόρων Chia (κία), καμελίνα (Camelina sativa) και η περίλλα (Perilla seed) στη διατροφή των πτηνών, οι εκτροφείς ξεκίνησαν να χορηγούν και τον σπόρο κινόα λόγο της υψηλής του διατροφικής αξίας.

H ιδιαίτερη διατροφική αξία των σπόρων οφείλεται στην πρωτεΐνη, τόσο υψηλό ποσοστό σε σχέση με άλλες φυτικές τροφές, όσο και στο είδος των αμινοξέων που διαθέτει, όπως η μεθειονίνη και η λυσίνη σε ποσοστά μάλιστα ελάχιστα πιο χαμηλά από αυτά του αυγού.

Έτσι, η κινόα μπορεί να συμπληρώσει τη διατροφή των πουλιών χωρίς να τα επιβαρύνει με τα αρνητικά της υπερβολικής ζωικής πρωτεΐνης, που χορηγείται κυρίως μέσω του αυγού.

Υπάρχουν βέβαια και περίοδοι όπως η ανάπτυξη των νεοσσών και η πτερόρροια, που οι ανάγκες για πρωτεΐνη είναι πολύ μεγάλες και εκεί το αυγό είναι αναντικατάστατο.

Τέλος, στην καταξίωσή της συμβάλει και η σημασία που έδωσε η διαστημική υπηρεσία ΝΑΣΑ στην κινόα, που όπως αναφέρει, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στη διατροφή των αστροναυτών που μένουν για καιρό στο διάστημα.

Τα οφέλη του σπόρου quinoa στα πτηνά​

Το ποσοστό των λιπαρών του σπόρου κινόα είναι μόλις 6%, συγκρίσιμη με τον καναρινόσπορο (ασπούρι) αλλά και τα διάφορα είδη millet. Αυτό, την κάνει ικανή να αναπληρώνει σε ελεύθερη ποσόστωση καθημερινά ακόμη και αυτούς τους βασικούς σπόρους, χωρίς να αυξάνει θερμιδικά το ημερήσιο σιτηρέσιο των πτηνών, ενώ συγχρόνως προσφέρει ακόμη περισσότερα από αυτούς.

Έχει δηλαδή αρκετά υψηλότερη σύσταση σε λιπαρά οξέα σε σχέση με τους βασικούς σπόρους, παρόλο που τα λιπαρά της είναι χαμηλά, ενώ παράλληλα διαθέτει υψηλά ποσοστά φωσφόρου που είναι απαραίτητος για την αφομοίωση του ασβεστίου που δίνουμε στα πουλιά μας μέσω του σουπιοκόκαλου αλλά και του παρόμοιου της σπόρου αμάρανθου, που διακρίνεται για την υψηλή σύστασή του σε ασβέστιο.

Τα παραπάνω καθιστούν την κινόα ιδανική λύση στη διατροφή υπέρβαρων πουλιών που ακολουθούν πρόγραμμα διαίτης. Η σύσταση της σε πρωτεΐνη βοηθά στη διατήρηση της μυικής μάζας και παράλληλα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης πτερόρροιας λόγω έλλειψης πρωτεΐνης και λιπαρών οξέων που δίνουν και λάμψη στο φτέρωμα.

Χορήγηση στα πουλιά​

Ο πιο απλός και άμεσος τρόπος θα ήταν η προσθήκη του κινόα στο βασικό μείγμα σπόρων των πουλιών. Παρ' όλα αυτά, η προτίμιση των πτηνών στον άγριο σπόρο λόγω της θρεπτικής του αξίας, τον οδήγησε μέσω της φυσικής επιλογής και εξέλιξης των ειδών, να αναπτύξει στον εξωτερικό του φλοιό του ουσίες, τις λεγόμενες σαπωνίνες, που η πικρή τους γεύση απωθεί τα πουλιά από τη βρώση του.

Βέβαια, υπάρχουν σήμερα επιλεγμένες για καλλιέργεια ποικιλίες, οι σπόροι των οποίων έχουν μικρότερο ποσοστό σαπωνινών στο φλοιό τους. Αυτοί οι σπόροι θα μπορούσαν ίσως να καταναλωθούν από τα πτηνά. Υπάρχουν μαρτυρίες εκτροφέων που επιβεβαιώνουν ότι κάποιοι σπόροι κινόα στην ξηρή μορφή τους έχουν θετική και κάποιοι άλλοι αρνητική αποδοχή από τα πτηνά.

Πρόσφατα τους δοκίμασα και γω σε αυτή τη μορφή, γιατί μέχρι τώρα τους έδινα σε μορφή φύτρου. Η αποδοχή τους σε ξηρή μορφή αναμεμειγμένους στην αυγοτροφή, με εξέπληξε θετικά.

Φύτρα​

Προσωπικά παρέχω εδώ και καιρό την κινόα υπό μορφή φύτρου αναμεμειγμένου στην αυγοτροφή. Η καλλιέργεια φύτρων εξαλείφει το πρόβλημα των σαπωνινών διότι απομακρύνονται με το συχνό ξέπλυμα των φύτρων.

Πληροφορίες για την παρασκευή φύτρων για τα πτηνά.

Το ξέπλυμα είναι και ο τρόπος που προτείνεται για την κατανάλωση της κινόα από τον άνθρωπο, όταν ο σπόρος είναι πικρός. Βέβαια, συνήθως δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα διότι πολλές φορές οι σπόροι ξεπλένονται και στεγνώνουν πριν συσκευαστούν.

Ανάμειξη με άλλες τροφές​

Ένας άλλος τρόπος που μπορούν να δοθούν στα πτηνά είναι αναμειγμένοι με κάποια τροφή που τους αρέσει, αυγοτροφή, είτε μαζί με τους υπόλοιπους σπόρους κία, καμελίνα κλπ που δίνουμε ως "κέρασμα".

Βρασμός​

Προβληματιζόμενος για τον τρόπο χορήγησης των σπόρων στα πουλιά και αφού συμβουλεύτηκα διάφορες πηγές [1] αποφάσισα να τους βράσω για 2-3 μόνο λεπτά σε διπλάσιο σε όγκο νερού σε αναλογία και μετά τους άφησα για λίγο να ηρεμήσουν.

Παρατήρησα ότι οι σπόροι απορρόφησαν το περισσότερο νερό (όπως το κουσκούς και το ρασκ) και συγχρόνως εμφάνισαν το ριζίδιο του φύτρου στο εσωτερικό τους και έγιναν ιδιαίτερα μαλακοί.

Αυτή του την ιδιότητά τους μπορούμε να την εκμεταλλευτούμε είτε για να διαλύσουμε στο νερό τις χρωστικές ώστε στη συνέχεια να απορροφηθούν ομοιόμορφα από την κινόα και να δοθούν σε ομοιογενή αναλογία στα πουλιά, είτε για να προσθέσουμε διάφορα οφέλιμα έλαια.

Χρησιμοποιώ σιτέλαιο που αποτελεί την μεγαλύτερη φυσική πηγή βιταμίνης Ε σε αναλογία 1 κουτάλι του γλυκού σιτέλαιο σε 2 κουταλιές της σούπας κινόα. Χρησιμοποιώ επίσης γαιδουραγκαθέλαιο - καρθαμέλαιο (distelol - safflower oil) που είναι πλούσιο σε ωφέλιμα για τον οργανισμό ω3 λιπαρά οξέα.

Έπειτα, βάζω τους σπόρους σε διάφορες αναλογίες στην αυγοτροφή, η οποία γίνεται αποδεκτή από τα πουλιά με ιδιαίτερη θέρμη.

Στην αυγοτροφή​

Προσωπικά προσθέτω τους σπόρους στο τριμμένο <Link Removed>. Αν μάλιστα επιλεγούν άλευρα αμάρανθου ή βρώμης για την παρασκευή του αυγόψωμου, μαζί με την προσθήκη ελαφρών βρασμένων σπόρων κινόα θα έχουμε κάνει ένα τέλειο διατροφικό συνδυασμό σε μια ανώτερης θρεπτικής αξίας αυγοτροφή.

Που βρίσκουμε την κινόα​

Την κινόα μπορούμε να τη βρούμε εύκολα και μάλιστα βιολογική, σε όλα τα καταστήματα βιολογικών προϊόντων. Σε κάποια από αυτά μπορούμε να βρούμε και αλεύρι από κινόα.

Η τιμή της είναι αντίστοιχη της περίλλα (μη βιολογικής καλλιέργειας) ενώ είναι φθηνότερη από κία και την καμελίνα.

Σχετικό περιεχόμενο​

<Link Removed>
<Link Removed>
 
Υπάρχουν δύο είδη κινόα, η υπόλευκη και η κόκκινη. Είναι και οι δύο κατάλληλες για τα πουλιά;
 
Στην ξηρή μορφή της δεν την έχει φάει ούτε ένα από τα 35 πουλιά που έχω στο εκτροφείο μου!

Τώρα στην διαδικασία των αμερικανών δεν μπαίνω, πραγματικά ο χρόνος σε αρκετούς από εμάς είναι περιορισμένος.

Ωραίο άρθρο όμως!
 
Και τις δυο της δίνω με μεγάλη αποδοχή! Την υπόλευκη (3 κ.σ) τη βράζω με αιθέριο έλαιο πορτοκάλι (αρέσει στης καρδερίνες) και λίγο νερό στο μπρίκι και την περνάω σε 200 γρ αυγοτροφής!

Την κόκκινη όπως είναι σε ταϊστρούλα και κάνουν πάρτι. :)
 
Την ξεπλένεις κιόλας την υπόλευκη ή την αφήνεις με την πικρίλα της;
 
Όπως είναι τη βράζω Μαρία! Από τη συσκευασία στο μπρίκι για βράσιμο! Μόλις δεις στο βράσιμο να ξεπροβάλει το φύτρο (σε 3-4 λεπτά θα το δεις) είναι έτοιμη!
 
Εμένα την λευκή την τσακίζουν στην κυριολεξία. Τη βράζω 5 λεπτά, την αφήνω άλλο τόσο να φουσκώσει, την ξεπλένω και τη δίνω και στην κυριολεξία δε μένει τίποτα. Τώρα τελευταία μάλιστα την ανακατεύω και με γύρη.
 
Καλησπέρα, εγώ τη δίνω σε μορφή φύτρων μισή μισή με σιτάρι και ανακατεμένη με αυγοτροφη. Εξαφανίζεται σε χρόνο ντέ τέ.
 

Συνημμένα

  • B481B40E-1673-45C7-ACC0-6422EB3864E9.webp
    B481B40E-1673-45C7-ACC0-6422EB3864E9.webp
    18,9 KB · Προβολές: 266
Αυτο κανω και εγω.. αλλα δεν βλεπω προκοπη, μηπως την εποχη αυτη χρειαζονται περισσοτερο ζεστη η φταιη που ειναι βιολογικη;
Εγώ περνώ σπόρους από σούπερ μάρκετ και ακολουθώ τη διαδικασία που περιγράφετε στο https://petbirds.gr/article/sprouted-seeds-birds/ Σε δυο ημέρες έχουν πάταξη φύτρα και είναι έτοιμη για να μπει στην αυγό τροφή και να καταναλωθεί
 
Διαβαζω πολλες φορες για συμπληρωματα στις αυγοτροφες..1 μερος Rask η κους -κους και 1,5 μερος νερου, αυτο σε ποσοτητες ποσο ειναι;
[automerge]1585592198[/automerge]
τι ενοουμε 1 μερος;
 
Διαβαζω πολλες φορες για συμπληρωματα στις αυγοτροφες..1 μερος Rask η κους -κους και 1,5 μερος νερου, αυτο σε ποσοτητες ποσο ειναι;
[automerge]1585592198[/automerge]
τι ενοουμε 1 μερος;

Εννοούμε 100γρ νερο και 100γρ rusk.
Αυτο ειναι το 1 προς ενα 1
Αν ηταν 1 προς 1.5 θα ηταν 100γρ νερο και 150γρ rusk.

Το 100 ειναι τυχαιο νουμερο για το παραδειγμα.
 
Back
Top