Διατροφή Το γάλα στη διατροφή των πτηνών

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης MrNek36
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Αρχικα το αρθρο αναφέρεται σε ορνιθες και γαλοπουλες και εξιστορεί μεθοδους της δεκαετίας του 40.

Ανέφερα ότι το άρθρο είναι της δεκαετίας του '40, αναφέρετε σε πουλερικά και εφαρμόζεται μέχρι σήμερα με σχετικές βελτιώσεις. Γιατί να το επαναλαμβάνουμε;

Ζητάω περισσότερα στοιχεία για τα πτηνά συντροφιάς μας, τα οποία δυστυχώς δεν βρίσκω και δε μας παραθέτεις ούτε εσύ για να βοηθήσεις στη συζήτηση.

Δε θα συμφωνήσω ότι τα μεν είναι για σύντομη ζωή και ανορθόδοξη ανάπτυξη, γιατί υπάρχει αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο, μιας και είναι για ανθρώπινη κατανάλωση. Ποιος με διαβεβαιώνει με στοιχεία ότι οι συνθήκες παρασκευής και οι πρώτες ύλες των αυγοτροφών που δεν ελέγχονται είναι καλύτερες;

Δυστυχώς, η μόνη πηγή πληροφοριών είναι τα πουλερικά. Στο επόμενο link παρουσιάζονται τα όρια προσθήκης γάλακτος σε σκόνη στη διατροφή τους (good-quality protein; can be included at up to 5% )


Για να μην επαναλαμβάνουμε τα ίδια πράγματα, μπορεί κάποιος να παραθέσει στοιχεία, μελέτες, βιβλιογραφία για τα πτηνά συντροφιάς για μια εποικοδομητική συζήτηση; Αν όχι, μπορούμε να πάρουμε σαν βάση τη βιβλιογραφία των πουλερικών; Καλό θα είναι να μείνει το θέμα σε κάποιο επίπεδο...
 
Νομιζω οτι δεν χρειαζεται παραπανω πληροφορια στο αν τα πουλια ειναι δυσανεκτικα στην λακτοζη και προτεινεται η μη χρηση τους.
To εχουμε κανει ηδη και εγω αλλα και ο @Φοίβος αλλα να το κανω ακομα μια φορα.


Αυτο που σιγουρα δεν εχουμε δει ειναι καποιο αρθρο που να αναφερει οτι τα πτηνα ειναι οκ ή ειναι καλο ή προτεινεται να τρεφονται με γαλακτοκομικα και αυτο ακριβως ζητηθηκε και απο τον Σταυρο.

Ωσπου να δουμε ενα τετοιο αρθρο νομιζω οτι το θεμα δεν εχει περαιτερω νοημα μιας και μεχρι τωρα το μονο που εχει προκυψει ειναι οτι τα πουλια δεν πρεπει να τρεφονται με γαλακτοκομικα.

Ως εκ τούτου θα επανελθω στο θεμα οταν υπαρξει, αν υπαρξει ποτε, κατι τετοιο γιατι προς το παρον νομιζω οτι με το ζορι γινεται μια προσπαθεια να βαφτιστει το ψαρι κρεας
 
Νώντα, σ' ευχαριστώ προσωπικά για την έρευνά σου.
Στην περίπτωση της σπιτικής αυγοτροφής μου αντί για σόγια ως έξτρα πρωτεΐνη χρησιμοποιώ αλμπουμίνη
Το χαρακτηρίζει μέτρια πηγή πρωτεΐνης και για το λόγο αυτό προστέθηκε η σόγια τα τελευταία χρόνια στο σιτηρέσιο τους.
Η παρακάτω αναφορές είναι ίσως οι πιο σχετικές στο θέμα που συζητάμε.



το γάλα ήταν χρήσιμη αν και ατελής πηγή βιταμινών
Αυτός είναι ο πιο εύσχημος τρόπος για να δηλώσεις ότι, αν μη τι άλλο το γάλα δεν είναι και η πιο κατάλληλη τροφή για τα πουλιά.
Στην περίπτωση της σπιτικής αυγοτροφής μου αντί για σόγια ως έξτρα πρωτεΐνη χρησιμοποιώ αλμπουμίνη.
Γιατί δεν χρησιμοποιείς τη σόγια;
μπορώ να παραθέσω και φωτογραφίες από τις κουτσουλιές τους
Νώντα, κάνουμε μία συζήτηση για να καλύψουμε τα κενά της γνώσης μας. Δεν δικάζουμε. Δεν είσαι υποχρεωμένος να αποδείξεις τίποτα και σε κανέναν, σε θέματα που αφορούν την προσωπική σου ζωή. Στις συζήτησεις μας ενδιαφέρουν μόνο οι τεκμιριωμένες απόψεις επί του θέματος
 
Κάποτε, κάποιοι "προχωρημένοι" εκτροφείς έβαζαν στην αυγοτροφή βρεφικό γάλα σε σκόνη. "Περιέχει και ταυρίνη" έλεγαν! Δυστυχώς, δεν έμαθα ποτέ, αν τα καναρίνια τους κουτούλαγαν τα κάγκελα, σαν μαινόμενοι ταύροι. Θεωρώ ότι μερικές φορές από το πολύ διάβασμα και τη μεγάλη διάθεση να ευχαριστήσουμε, όσο γίνεται περισσότερο τους πτερωτούς φίλους μας, γινόμαστε υπερβολικοί. Ίσως και επικίνδυνοι γι' αυτούς. Θα ήθελα πραγματικά να παραθέσουμε, όσοι επιθυμούν βέβαια, όπως έκανε ο Νώντας, απλά παραδείγματα επιτυχημένης διατροφής πτερωτών φίλων από το παρελθόν, για να δούμε, αν το γάλα, το σιτέλαιο, η μαγιά μπύρας, η χολίνη, το παντζάρι, η σόγια, το αγκάθι της μαρίας, η καμελίνα, το foniopaddy, το chia, τα pellets και άλλα πολλά, έχουν θεαματικά αποτελέσματα σε σχέση με αυτά, τα λίγα και απλά, που χρησιμοποιούσαμε παλιότερα.
 
Στα κοτόπουλα έχεις πολλές θετικές χρήσεις πάντως.
Δημήτρη, η γνώμη μου είναι πως είναι λάθος να το δούμε συγκριτικά. Τα κοτόπουλα προορίζονται για το τραπέζι μας και η ζωή τους τερματίζεται σε μερικές εβδομάδες. Στα ωδικά πτηνά μας ενδιαφέρει η απότομη αύξηση του μεγέθους τους; Άνοιξα μόνο το πρώτο λινκ και διάβασα κάπως στα γρήγορα την έρευνα. Το πείραμά τους διήρκεσε 3 εβδομάδες και η τελευταία στήλη στους πίνακες τους είναι το άθροισμα των εφαρμογών. Ποιος μας λέει ότι την 6-7 ή 10η εβδομάδα το ποσοστό <10% που έκριναν ως ασφαλές ότι δεν θα δημιουργήσει αθροιστικό πρόβλημα; Επίσης αυξήθηκε λέει το fecal score (ποσότητα κοπράνων) τα οποία λέει ότι έγιναν νερουλά. Αυτό στα κοτόπουλα προφανώς και δεν ενδιαφέρει τη βιομηχανία και τον βιομήχανο. Τους χομπίστες κατόχους των ωδικών πτηνών που ζυγίζουν 20 γρ. Δεν τους ενδιαφέρει;
 
Ανέστη παρέθεσα 2-3 links απο τα δεκάδες για να υπάρχει και αυτό το άλλο σαν αντίλογος.
Δεν έχω όρεξη ούτε βρίσκω το ενδιαφέρον να το παίξω επιστήμονας, να αποφανθώ για το γάλα γενικά ή και να συμβουλέψω τον κάθε χομπίστα ως προς αυτό.
Μπήκα στην διαδικασία απλά και μόνο επειδή το γάλα στην διατροφή των πτηνών είναι μια πραγματικότητα.

Τώρα θα προσπαθήσω να απαντήσω στα 2-3 σημεία που έθεσες.
Δημήτρη, η γνώμη μου είναι πως είναι λάθος να το δούμε συγκριτικά.
Και καλά κάνεις και εγώ δεν κινούμαι μακρυά απο αυτό,ωστόσο είναι τεχνικό λάθος σε έναν συλλογισμό να απορρίπτουμε την σύγκριση αλλά να χρησιμοποιούμε τα αρνητικά συμπεράσματα που εμπεριέχονται στην εκάστοτε έρευνα σαν επιχείρημα.Ή την απορρίπτουμε όλη ως έχει ή την δεχόμαστε όλη ως έχει. Πιστεύω οτι είναι σημαντικό σημείο αυτό διότι είτε μιλάμε για παπαγάλους είτε για καναρίνια,όλα τα στοιχεία, καλά και κακά,έρχονται απο την βιομηχανία κοτόπουλων.
Επίσης αυξήθηκε λέει το fecal score (ποσότητα κοπράνων) τα οποία λέει ότι έγιναν νερουλά. Αυτό στα κοτόπουλα προφανώς και δεν ενδιαφέρει τη βιομηχανία και τον βιομήχανο.
Αν δεν τους ενδιέφερε δεν θα υπήρχε σαν παράγοντας στην έρευνα.Αυτό λοιπόν σαν γεγονός είναι αληθινό και έχει την σημασία του. Παρασκευάζουν όμως οι εταιρείες προιόντα διατροφής για pet με 2% λακτόζη ή αυτό το ποσοστό είναι πολύ μικρότερο. Δεν ταίζουν και σκέτο γάλα.
Ποιος μας λέει ότι την 6-7 ή 10η εβδομάδα το ποσοστό <10% που έκριναν ως ασφαλές ότι δεν θα δημιουργήσει αθροιστικό πρόβλημα;
Αυτό κανείς ποτέ δεν το απαντά και ποτέ κανείς δεν το εξακριβώνει τουλάχιστον στις σπιζίδες. Στους παπαγάλους μόνο έχω δει μια μακρόπνοη μέριμνα με διαφοροποίηση συγκεκριμένων προϊόντων χαμηλού σιδήρου, για την ασθένεια.
Στα ωδικά πτηνά μας ενδιαφέρει η απότομη αύξηση του μεγέθους τους;
Πιστεύω κάνεις λάθος σε αυτό.Αν δεν ενδιέφερε η ανάπτυξη των νεοσσών γενικά, δηλαδή αν δεν έμπαιναν στο παιχνίδι οι πρωτείνες, η απορροφησιμότητα της τροφής,τα μέταλλα κτλ θα είχαμε μείνει όλοι στο αυγό και θα κρατούσαμε την αγορά μόνο εκεί. Το γάλα ειδικά για τις πρωτεΐνες του παίζει πάρα πολύ στην αγορά σκευασμάτων αναπαραγωγής.
Τα κοτόπουλα προορίζονται για το τραπέζι μας και η ζωή τους τερματίζεται σε μερικές εβδομάδες.
Αν ανοίξεις το τρίτο Link θα δεις οτι δίνουν ορό γάλακτος για βελτιστοποίηση της υγείας των ζώων.
Είναι αυτή η δήλωση απο μόνη της επιχείρημα; Για μένα όχι.
 
Δεν διαφωνούμε στο ότι είναι πραγματικότητα. Δεν διαφωνούμε επίσης και το ότι η επιστήμη πίσω απο τις υπόλοιπες τροφές των πτηνών συντροφιάς βασίζεται σε έρευνες που έγιναν για την ορνιθοβιομηχανία.
Εδώ όμως ξεχάσαμε και κάτι άλλο βασικό. Τα κοτόπουλα συγκαταλέγονται στα παμφάγα. Τα καναρίνια όμως όχι. \

The quality of a protein is determined by two primary factors. The first is the balance of amino acids within
that protein. To be optimally utilized, the protein should have an amino acid profile similar to that of the animal’s body. If this occurs, each individual amino acid will be present in approximately the right proportion that the body needs with no major excesses or deficiencies of any one amino acid. This profile is achieved only in a few foods, most notably in eggs and in milk. It seems obvious that these two protein sources would fit the profile of the body, because they provide the only source of food during early periods of rapid growth.
πηγή: Avian Medicine (1994), Branson, Harrison & Harrison

Γιατί με βάση το παραπάνω κάποιος να διαλέξει το γάλα αφού το αυγό του κάνει τη δουλειά; Σχετικά με την αγορά που αναφέρεις, προσωπικά δεν με αγγίζει. Η αγορά για να μου πουλήσει και να κερδίσει $$$, θα μου πουλήσει παπάδες.
 
δεν απογαλακτίζεται ΠΟΤΕ, προσπαθεί (μάλλον από συνήθεια ή λάθος πληροφόρηση), να το επιβάλει ώπου μπορεί.

Καταρχάς γενικώς για το γάλα, δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με την Σίσσυ η οποία είμαι σίγουρος ότι ξέρει γιατί γράφει αυτό που γράφει!

Φυσικά, σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση δεν θέλω ή προσπαθώ να ακυρώσω τις όποιες αναλύσεις γύρω από την χρήση γάλακτος στα πουλάκια! Δεν το έχω ψάξει συνεπώς δεν μπορώ να το αμφισβητήσω/επιβεβαιώσω εφόσον δεν διαθέτω τα κατάλληλα επιχειρήματα. Διαβάζω τα δικά σας και θαυμάζω τις γνώσεις σας και το εξαιρετικό επίπεδο τεκμηρίωσης επί του θέματος.

Ωστόσο, δεν θα έμπαινα καν στην διαδικασία να χρησιμοποιήσω γάλα για τα πουλάκια μου, γιατί στην κοινή πρωτόγονη δικη μου λογική το γάλα ως τροφή το έχω συνδυάσει με τα θηλαστικά και μόνο.
Από την άλλη μεριά υπαρχουν τόσες εκατοντάδες διατροφικές επιλογές για τα πουλακια μας που δεν νομίζω να τους λείψει το γάλα για να παραμείνουν ζωντανά και εύρωστα.


Τώρα, και επειδή είμαστε μεταξύ μας, για μένα ενδιαφέρον δεν έχει μόνο το συγκεκριμένο θέμα..
Με ενδιαφέρει αντιστοίχως εάν θα έχει το θέμα αυτό την ίδια χρήση και εξέλιξη με αυτό της "αυγοτροφής"..

Δηλαδή : πιάνουμε μια ανθυπολεπτομέρεια ως άλλοθι για να την μετατρέψουμε σε αντικείμενο αντιπαράθεσης.. Ετσι. Για να φτιάξουμε την μέρα μας. Για να δούμε λοιπόν..
 
Δηλαδή : πιάνουμε μια ανθυπολεπτομέρεια ως άλλοθι για να την μετατρέψουμε σε αντικείμενο αντιπαράθεσης.. Ετσι. Για να φτιάξουμε την μέρα μας. Για να δούμε λοιπόν..

Τι περιγράφεις ως ανθυπολεπτομερεια Δημητρη;
 
Την χρήση των γαλακτοκομικών προϊόντων στην παρασκευή των τροφών Αντώνη.

Κατά την δική μου λογική, δεν μιλάμε για την βασική τροφή τους. Ούτε καν για ένα μείγμα σπόρων ως.. Εξτραδάκι.. Δεν μιλάμε καν για λαχανικά, φρούτα κλπ..
Αναλύουμε ένα υποπροϊον που θα αποτελεί ή όχι μέρος μιας εκ των συμπληρωματικών διατροφών των μικρών μας φίλων.

Προσωπικά μου κάνει σαν να έχω ένα αυτοκίνητο και να αναλύω το πόσο θα αυξηθούν οι επιδόσεις του εάν του αλλάξω τα πατάκια. Κατά την λογική "του γλάρου στο τάνκερ" σίγουρα κάτι θα αλλάξει.. Το θέμα είναι το πόσο δραματικό είναι αυτό..

Τώρα την άποψη μου για το γάλα αυτό καθαυτό την παρέθεσα ήδη. Λέω όχι.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Η αυγοτροφη κατεχει βασικο ρολο στην διατροφη των πτηνων Δημήτρη,ισως βασικοτερο και απο αυτο των σπορων κατα την προετοιμασία για αναπαραγωγη, κατα την διαρκεια της και κατα το ταισμα των νεοσσων.
Μεσω της αυγοτροφης κυριως"ρυθμιζουμε" παραμετρους και οχι μεσω των σπορων.
 
Δεν διαφωνώ καθόλου Αντώνη! Ίσα ίσα! Και για αυτό ενώ εγώ την είχα σταματήσει (χωρίς ιδιαίτερο λόγο) την προηγούμενη εβδομάδα την ξανάρχισα και μάλιστα με την αυγοτροφή που μου πρότεινες. 👍

Όμως δεν είναι η αποκλειστική τους διατροφή.. Εγώ εκεί τοποθετώ τους σπόρους.Αυτο που φροντίζω να μην μου τελειώσει ποτέ είναι οι σπόροι.Αν μου τελειώσει η αυγοτροφή δεν θα τρελαθώ.. (βεβαία ξέρεις ότι δεν τελειώνει ποτέ τίποτα)
Μπορεί και να είμαι λάθος βεβαίως..
 
Αυτο ειναι ενα αλλο κεφαλαιο Δημητρη, η αναγκαιοτητα δηλαδη της αυγοτροφης ή οχι και ο ρολος της στη διατροφή των πτηνων.

Σε οτι αναφορα ομως το γαλα σε αυτο το θεμα δεν εχει κατατεθει (και προσωπικη μου αποψη ουτε προκειται κι ολας) καποια τεκμηριωμένη αποψη περι καταλληλοτητας.
 
Ούτε και για το αν τα πατάκια του αυτοκίνητου βοηθούν στην αύξηση των επιδόσεων του 😉

Σοβαρολογώντας..H παραδοχή ή μη των απόψεων έτσι όπως αναπτύσσονται σε αυτά τα θέματα (αυτό και ένα άλλο) έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό..
Δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή η μία άποψη ή η άλλη γιατί υπάρχει προφανές θέμα αποδοχής των καταθετών των απόψεων σε προσωπικό επίπεδο και όχι σε επίπεδο τεκμηρίωσης. Ψιλό-ατέρμονη μου βγαίνει η κουβέντα..

Για μένα το μόνο τεκμήριο το οποίο θα το θεωρούσα αδειασειστο θα ήταν, να έχω δυο ίδια πουλάκια, ίδιας ράτσας ηλικίας κλπ κλπ τα οποία θα τα έχω σε πανομοιότυπες συνθήκες διαβίωσης και διατροφής. Πανομοιότυπες! Το μόνο που θα άλλαζε θα ήταν ότι στου ενώς την αυγοτροφή θα είχα και γάλα και στους άλλου όχι.
Θα τα παρατηρούσα για μερικά χρονιά. Συμπεριφορές, υγειά, επιδόσεις σε επίπεδο φωνής, πτερώματος ζωηράδας, αναπαραγωγής κλπ.
Οταν λοιπόν θα έβλεπα κάποια διαφορά σε ένα εκ των δυο θα είχα καποια (όχι απολυτά γιατί απόλυτο δεν υπάρχει) σοβαρά τεκμήρια για να ισχυριστώ κάτι. Είμαι σίγουρος ότι κανένας από εμάς που ισχυριζόμαστε το ένα ή το άλλο δεν έχει ούτε καν σε ένα μικρο ποσοστό τέτοιου είδους εμπειρια ή τεκμήρια. Έχει;
Ότι επικαλούμαστε είναι προσωπικές εμπειρίες από διάφορα πουλάκια, διηγήσεις φίλων, εγκυκλοπαιδική γνώση, προσωπικούς συλλογισμούς, φιλτράρισμα πληροφορίας και εξαγωγη αποτελέσματος. (Αφήνω έξω τον συναισθηματικό αρνητικό παράγοντα του "εγώ")
Το αποτέλεσμα όμως αυτό στην ορολογία των μηχανικών ειναι un-calibrated και δεν εχει traceability (ακολουθία) γιατί δεν έχει σταθερές συνιστώσες σε κανένα από τα παραδείγματα που αναφερεται.

Άρα για μένα, ατέρμονη κουβέντα + un-calibrated τεκμήρια + αντικείμενο όχι ζωτικής ή κρίσιμης σημασίας = Aμβίβολο συμπέρασμα = υποκειμενική τελική επιλογή.

Φυσικά είναι αποκλειστικά και μόνο η δίκη μου οπτική και απολογούμαι προκαταβολικά εάν σε κάποιο σημείο μπορεί να "διαβάζομαι" ως εριστικός ή προσβλητικός. Καμιά τέτοια πρόθεση δεν έχω.
 
Η δυσανεξια στην λακτοζη και κατ'επέκταση η ακαταλληλότητα των γαλακτοκομικων δεν προκυπτει απο συγκριτικα εμπειρικα παραδειγματα και αποψεις Δημητρη.

Προκυπτει απο την επιστημη και στην συγκεκριμενη περιπτωση την κτηνιατρική, γι αυτο και εχει παρατεθει βιβλιογραφια πιο πανω.
 
Για μένα το μόνο τεκμήριο το οποίο θα το θεωρούσα αδειασειστο θα ήταν, να έχω δυο ίδια πουλάκια, ίδιας ράτσας ηλικίας κλπ κλπ τα οποία θα τα έχω σε πανομοιότυπες συνθήκες διαβίωσης και διατροφής. Πανομοιότυπες! Το μόνο που θα άλλαζε θα ήταν ότι στου ενώς την αυγοτροφή θα είχα και γάλα και στους άλλου όχι.
Δημήτρη δεν είναι αρκετά τα δύο πουλιά για να βγουν συμπεράσματα. Αυτό που κάνει περισσότερο αξιόπιστη μία έρευνα είναι ο αριθμός των πειραματόζωων. Όσο μεγαλύτερος ο αριθμός τόσο πιο αξιόπιστη η έρευνα, σε συνδυασμό με το βάθος χρόνου της έρευνας.

Εν πάση περιπτώσει, νομίζω ότι το θέμα που συζητάμε έχει δύο παραμέτρους: η πρώτη είναι εάν το γάλα είναι συμβατή τροφή με το πεπτικό σύστημα των πουλιών και η δεύτερη, αν τελικά δεν είναι, κατά πόσο τους βλάπτει ή όχι η σίτισή τους με αυτό.

Το πρώτο φαντάζομαι ότι μπορεί να αποδειχθεί. Ως βιοϊατρικό θέμα πιστεύω ότι μπορεί να ελεγχθεί και να αποδειχθεί αν μεταβολίζεται ή όχι το γάλα από τον οργανισμό των πουλιών. Το δεύτερο είναι που χρειάζεται την έρευνα, η οποία κατά την άποψή μου δεν θα έπρεπε να μας αφορά.

Αν δηλαδή το γάλα δεν είναι συμβατή τροφή με τα πουλιά, τότε ως χομπίστες ή ακόμη και ως επαγγελματίες εκτροφείς πτηνών που δεν ανήκουν στη βιομηχανοποιημένη κτηνοτροφία ΔΕΝ θα έπρεπε να το χρησιμοποιούμε.
 
Προκυπτει απο την επιστημη και στην συγκεκριμενη περιπτωση την κτηνιατρική, γι αυτο και εχει παρατεθει βιβλιογραφια πιο πανω.
Δεν το αμφισβητώ καθόλου φίλε.
Άλλωστε την προσωπική μου άποψη για την χρήση του γάλακτος την έχω ήδη κατάθεση. Λέω όχι. Και μίλησα για την πρωτόγονη λογική μου γιατί για να είναι βάσιμη σαν συμπέρασμα ή άποψη θα πρέπει να υπάρχει η συγκεκριμένη μεθοδολογία που περιέγραψα παραπάνω. Μιλάω λοιπόν για το πως και πότε μια αντιπαράθεση είναι βάσιμη ή όχι.

Η επιστημονική τεκμηρίωση φυσικά και δεν αμφισβητείται. Η ίδια η επιστήμη όμως ναι. Αλλιώς δεν θα πηγαίναμε μπροστά.

Τι θέλω να πω.. Ότι όλοι οι ισχυρισμοί μας έχουν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αβεβαιότητας που πρέπει πάντα να συνυπολογίζεται πριν γίνουν απόλυτες θέσεις. Και είναι αυτή η αβεβαιότητα που για να ελαχιστοποιηθεί το δυνατόν περισσότερο θέλει μεθοδολογία και πολύ, πάρα πολύ έρευνα.
Κάνοντας το δικηγόρο του διαβόλου..Ας υποθέσουμε πως ακόμα κι αν αποδειχθεί ότι το γάλα δεν κάνει κακό μπορεί να γυρίσει κάποιος και να πει :
"Ναι δεν κάνει κακό αλλά το γάλα σε συνδυασμό με το αυγό σε συνθηκες σχετικής υγρασίας X και με ταυτόχρονη χορηγία, σπιρουλίνας και μπρόκολου, έχουν υπάρξει περίπτωσεις που έχει πυροδοτήσει το ένα ή το άλλο πρόβλημα.." Επομένως;..φτου και πάλι από την αρχή..

Για αυτό επιμένω στην υποκειμενικότητα της τελικής επιλογής..

Δημήτρη δεν είναι αρκετά τα δύο πουλιά για να βγουν συμπεράσματα.

Χάριν λόγου το εννοώ Σταύρο. Εννοείται πως ένα αποτέλεσμα για να θεωρηθεί στατιστικά ακέραιο και βάσιμο θέλει επαρκή αριθμό δοκιμίων.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Άρα για μένα, ατέρμονη κουβέντα + un-calibrated τεκμήρια + αντικείμενο όχι ζωτικής ή κρίσιμης σημασίας = Aμβίβολο συμπέρασμα = υποκειμενική τελική επιλογή.

Άρα Δημήτρη δεν θα ταΐζεις ούτε αυγοτροφές του εμπορίου, από τη στιγμή που δεν έχουν αναλυτική σύσταση, δεν έχουν γίνει (δεν είναι γνωστές σε εμάς) ποιοτικές μελέτες για καταλληλότητα, πραγματική διατροφική αξία, έλεγχο συντηρητικών, αλλοίωση με το πέρασμα του χρόνου μέχρι την ημερομηνία λήξης κ. Ο. Κ.

Αποδεκτές αυγοτροφές τόσο σπιτικές συνταγές, όσο και του εμπορίου από τους περισσότερους - κατά τη γνώμη μου - είναι αυτές που παρουσιάζονται μέσα από την εμπειρία εκτροφέων από τη χρήση τους και ο σχολιασμός τους σε τέτοιους χώρους, όπου λίγο πολύ όλοι απορρίπτουμε τις κίτρινες και κόκκινες χύμα αυγοτροφές και εμπιστευόμαστε (άλλοι περισσότερο, άλλοι λιγότερο) τις επώνυμες ή τις σπιτικές
 
  • Like
Αντιδράσεις: jk1980
Άρα Δημήτρη δεν θα ταΐζεις ούτε αυγοτροφές του εμπορίου, από τη στιγμή που δεν έχουν αναλυτική σύσταση

Όχι φίλε Νωντα, μάλλον δεν έγινα κατανοητός και απολογούμαι εάν για αυτό φταίει ο τρόπος που γράφω..

Ήδη δίνω αυγοτροφή του εμπορίου, όπως έγραψα παραπάνω.. και έδινα και στο παρελθόν.
Και κάποια στιγμή θα φτιάξω και μόνος μου. Έχει βάλει μια εύκολη και γρήγορη συνταγή ο Αντώνης που λέω να την δοκιμάσω. Εαν τελειώσει αυτή μπορεί μετά να δοκιμάσω την δίκη σου(χωρίς το γάλα όμως)μετά του Α του Β του Χ κλπ κλπ.
Ποιος εκτός από τα πουλιά μπορεί να μας πει τι είναι το καλύτερο για αυτά; Όλα τα τρώνε λίγο ή πολύ.. Αργά ή γρήγορα. Ότι τους βάλουμε θα φάνε.. Δεν έχουν και πολλές δυνατότητες να γυρίσουν το πιάτο στον σεφ και να κάνουν παράπονα..

Με όλα όσα ανέπτυξα προσπάθησα να δώσω έμφαση στο ποια είναι κατά την γνώμη μου η σωστή μεθοδολογία που θα οδηγήσει κάποιον από εμάς να είναι απόλυτος (στον μέγιστο δυνατό βαθμό) σχετικά με την θέση που έχει στο ένα ή στο άλλο θέμα.

Η προσωπική μου θέση για το θεμα "γαλα" διαμορφώνεται με έναν ποιο πρωτόγονο και τετράγωνο τρόπο όπως ήδη έγραψα.
Είπα ότι δεν θα έδινα κάτι που να έχει γάλα γιατί θεωρώ το γάλα τροφή για θηλαστικά. Και εκεί για έμενα έχει κλείσει το σκέλος της επιλογής.Βεβαίως αυτό δεν σημαίνει ότι αμφισβητώ τις αναλύσεις, τα πειράματα και συμπεράσματα άλλων φίλων.
Απλά αυτό έχω αποφασίσει εγώ για κάτι που σε βαθμό σπουδαιότητας για τα πουλάκια μου δεν βρίσκεται στην κορυφή αλλά λίγο ποιο κάτω. Ποιο κάτω από την επιλογη της βασικής διατροφής, της καθαριότητας,των χωροταξικών συνθηκών και της προστασίας.
Το να βάλω την αυγοτροφή (με ή χωρις γάλα..σαν τον φραπέ) σε πρώτη προτεραιότητα και να τα έχω σε ένα βρώμικο κλουβί με την ποτίστρα να έχει πρασινίσει, όχι από το κακό της, αλλά από την βρώμα μου φαίνεται γελοίο έως και μεγαλειωδώς ανόητο!
Φυσικά εάν από αυτήν μου την επιλογή τελικά, δεν έχω υγιεί πουλάκια, είτε ακόμα κι αν σε ακραία περίπτωση χάσω κάποιο από αυτά, θα φέρω και την απολυτή ευθύνη.

Έχω χάσει πουλί από ανοησία μου. Και για αυτό τον λόγο είμαι σε αυτό το forum. Για να μειώσω τον βαθμό ανοησίας και άγνοιας μου και για να πάψω να είμαι απόλυτος ειδικά σε θέματα που άπλως..χομπίζω (εάν μου επιτρέπεται το ρήμα)
 
Back
Top