Φροντίδα Κλουβί καναρινιού - Λάθος και σωστά πράγματα + Ερωτήσεις

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Pepita
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Pepita

PB New Member
Εγγραφή
1 Μαϊ 2020
Μηνύματα
34
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Καλησπέρα σε όλη την παρέα. Έχω κάποιες ερωτήσεις σχετικά με το κλουβί του καναρινιού, αλλά και το καναρίνι το ίδιο, το οποίο το πήραμε πριν από λίγες ημέρες.

Είναι περίπου 3 μηνών και ψευτοτραγουδάει κάπως(όχι πολύ). Αρσενικό. Το όνομά του, Pepe. Είναι αρκετά ζωηρό και φαίνεται ότι είναι χαρούμενο, απλά δε τραγουδάει πολύ.

1) Το κλουβί είναι έτσι όπως το πήραμε. Ίσως δεν είναι καλό αυτό το κυρτό που κάνει πάνω, καθώς πετάει, πάει να κρεμαστεί κάθετα από εκεί και η καμπύλη επιφάνεια δεν το αφήνει καλά. Αυτό κατάλαβα στην πορεία. Σωστό ή λάθος;
Όπως και να έχει, δε μπορώ να το αλλάξω εύκολα τώρα.

2) Τα καναρίνια, όπως ξέρουμε όλοι μας, αρέσκονται στις οριζόντιες πτήσεις, για αυτό με προβληματίζει η έλλειψη δεύτερου κλαδιού στο κάτω μέρος.
Όπως βλέπετε, στο πάνω μέρος έχει δύο κλαδιά και του αρέσει να κάνει οριζόντιες πτήσεις από το ένα στο άλλο.
Αλλά νιώθω ότι από αριστερά μεριά το ύψος είναι μεγάλο από το κλαδί και ίσως να μην είναι το βέλτιστο να πηδάει από εκεί κάτω και από κάτω πάνω, με αποτέλεσμα πολλές κάθετες πτήσεις. Έχω πάρει ένα ακόμη κλαδάκι και θα ήθελα να μου πείτε ποιο είναι το βέλτιστο μέρος να το βάλω. Για παράδειγμα, αντιδιαμετρικά από το κάτω δεξιά;

3) Οι τροφές που έχω είναι οι εξής, οι οποίες μετά από έρευνα που έκανα στο petbirds, θεωρούνται άριστες.
(Όπως διάβασα, οι χύμα ίσως να μην είναι έμπιστες, έτσι τις πέταξα και τις άλλαξα με τις εξής):

Σπόρια/ Κυρίως Τροφή: ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΚΑΝΑΡΙΝΙΑ MANITOBA CANARY BEST PREMIUM 1KG

Βιταμίνη: ΒΙΤΑΜΙΝΗ ΚΟΚΚΙΝΗ "PATE RED" 400GR

Καθώς και μία πολυβιταμίνη μέσα σε νερό, ονόματι: Vitamix plus solution

Για την βιταμίνη, αυτή λέει από έξω ότι
"Σιτηρέσιο: Δίνοντας ένα ποσό ίσο με το ένα τέταρτο του ημερησίου σιτηρεσίου. "
Τι εννοεί εδώ; Πρέπει να κάνω μια μίξη της τροφής 75% και αυτού 25% μήπως;
Με τι ποσότητα πρέπει να βάλω την τροφή και τη βιταμίνη;
Γιατί εγώ τα έχω όπως σας δείχνω στην εικόνα. Σωστό ή όχι;

Επίσης, μία φορά τη βδομάδα του δίνω λίγο μηλαράκι καθαρισμένο και σκοπεύω και να του δίνω και αυγό (βρασμένο τουλάχιστον 12 λεπτά), και να κάνω ένα μίγμα αυγοτροφής, με αυτό, ελάχιστη ρίγανη κυρίως, πράγματα που διάβασα εδώ μέσα από έμπιστους posters.

Σκοπεύω και λίγο αγγουράκι στις ζέστες σίγουρα.

Επίσης, μια φορά την εβδομάδα του βάζω μπανιέρα στη μέση κάτω, μπαίνει και τρελαίνεται. Στις ζέστες σκοπεύω να το κάνω επίσης.

Καθάρισμα κλουβιού κάθε 3 μέρες κάπου.

Επίσης, διάβασα ότι είναι καλό να του κάνω τα ποδαράκια με ένα στικ με betadin ή βαζελίνη, ή ένα μίγμα. Για αυτό θα ήθελα λεπτομέρειες, σας παρακαλώ.
Είναι σημαντικό, καθώς το προηγούμενό μου καναρινάκι το έχασα από πρόβλημα στο πόδι με αρρώστια, μετά από ιατρικό λάθος.

Κάνω κάτι από αυτά λάθος;

4) Μπορείτε να μου πείτε αν τα κόπρανά του είναι ΟΚ χρώμα; Ή κάτι άλλο που βλέπετε. Προφανώς, η φωτογραφία είναι επίτηδες τραβηγμένη, 2-3 μέρες μετά από τον καθαρισμό για αυτόν τον λόγο.
Αν θέλετε, μπορώ να σας βάλω μια πιο κοντινή φωτογραφία για αυτό το λόγο.

-

Σχετικά με το τραγούδι:

Έχω παρατηρήσει ότι δεν τραγουδάει πολύ(λίγα, πεταχτά εδώ κι εκεί, δε ξέρω αν είναι ακόμη μικρό). Τι θα μπορούσα να κάνω για αυτό;

Τι κάνω ήδη:
Προς το παρών δεν το βγάζω εκτός σπιτιού πολύ, γιατί δε με βολεύει, αλλά φροντίζω να προσέχω την υγιεινή του αρκετά και να το έχω σε ηλιόλουστο μέρος του σπιτιού, χωρίς να το χτυπάει ο ήλιος άμεσα φυσικά.
Επίσης, όταν φεύγω και το αφήνω μόνο του,το αφήνω δίπλα σε κάποια τραγούδια που υποτίθεται είναι ειδικά για να τραγουδήσει το καναρίνι από το Youtube(δε ξέρω αν είναι έμπιστα). Δυστυχώς, κάποιες ώρες συνεχόμενες μπορεί να λείπω και είναι μόνο του. Ελπίζω αυτό να μη το ρίχνει.
Και επίσης, το βάζω για ύπνο σε σχετικά σκοτεινό μέρος με τη δύση του ήλιου, και αυτό ξυπνάει περίπου κατά την ανατολή.
Όταν ανοίγω τη βρύση, τραγουδάει και φαίνεται ότι χαίρεται αρκετά.
Έχω ακούσει από pet shops ότι υπάρχουν κάποιες ουσίες που υποτίθεται το βοηθάνε να τραγουδάει περισσότερο, αλλά έρχομαι να σας ρωτήσω, για να επιβεβαιώσω αν κάτι τέτοιο ισχύει.
Αλλά γενικότερα, σίγουρα όχι όσο θα ήθελα και προβληματίζομαι σχετικά με το αν είναι καλά, αν τόσο μπορεί να τραγουδήσει, ή αν μπορώ να του κάνω κάτι άλλο για να το βοηθήσω.

Συγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις, αλλά πραγματικά θέλω να το προσέξω όσο περισσότερο γίνεται.

ΥΓ: Επίσης, ακούει πολύ Heavy Metal. Τι να κάνουμε...Αγάπες είναι αυτές!
 

Συνημμένα

  • Pepe.webp
    Pepe.webp
    68,7 KB · Προβολές: 115
Τελευταία επεξεργασία:
Καλώς ήρθες και εσύ και ο όμορφος Pepe σου! Καλά κάνεις και θέλεις να γνωρίζεις τόσα πράγματα, είναι σημαντικό για μια σωστή σχέση ανάμεσα σε σένα και το καναρινάκι σου.
Εγώ θα σου πω κάποια αρχικά πράγματα και θα σε κατατοπίσουν ορθότερα και πιο έμπειρα μέλη.
1. Για το κλουβί η διαπίστωσή σου είναι σωστή. Το ιδανικό για καναρίνια είναι κλουβιά με ορθογώνιο σχήμα, όσο μεγαλύτερα τόσο το καλύτερο για να έχουν χώρο.
2. Όπως βλέπω το κλουβί καλύτερα θα ήταν να τοποθετήσεις τις πατήθρες σε ένα τριγωνικό σχήμα: μία πάνω αριστέρα, μία κάτω στην μέση και μία επίσης πάνω δεξία, για να επιτύχεις περισσότερες πτήσεις. Να προσέξεις οι πάνω πατήθρες να μην είναι τέρμα στην άκρη του κλουβιού ώστε να μην ακουμπάνε τα φτερά της ουράς στα κάγκελα. Κρατώ μία επιφύλαξη για το αν χρειάζεται μόνο 2 πατήθρες λόγω του μέγεθους του κλουβιού. Σίγουρα πάντως θέλουν αλλαγή. Επίσης, θα σου πρότεινα όταν μπορέσεις να πάρεις ξύλινες πατήθρες γιατί οι πλαστικές δεν κάνουν καλό στα ποδαράκια του καναρινιού.
3. Η βασική τροφή σου είναι μια χαρά. Αυτήν χρησιμοποιώ και εγώ στο δικό μου. Όσον αφορά τις βιταμίνες δεν ξέρω αν χρειάζονται. Αν η διατροφή που του προσφέρεις είναι πλήρης (με φρούτα-λαχανικά-αυγό) ίσως είναι περιττές αλλά περίμενε και κάποια άλλη απάντηση.
Όσο για το μπανάκι, καλό θα ήταν, αν έχεις τον χρόνο, να το βάζεις κάθε μέρα. Θα το αφήνεις μισή ώρα περίπου το πρωί και αν δεν μπει, το βγάζεις από το κλουβί. Σίγουρα καλό θα του κάνει.
Περίμενε και απαντήσεις για τα υπόλοιπα που σε προβληματίζουν. Να σκέφτεσαι πάντα πως πρόκειται για έναν ζωντανό οργανισμό και αφού αναφέρεις πως το πήρες πριν λίγες μέρες χρειάζεται λίγο υπομονή για να προσαρμοστεί και σίγουρα εφόσον θα το προσέχεις τόσο θα σε ανταμείψει με το κελάηδημά του. Δεν νομίζω πως χρειάζεται κάτι άλλο, μόνο φροντίδα και χρόνο.
 
Ευχαριστώ. Είχα διαβάσει αρκετά εδώ μέσα πριν γράψω, και το είχα στα υπ΄όψιν αυτό με τις ξύλινες πατήθρες.
Θα προσπαθήσω να βρω από κάπου(αν και θα το εκτιμούσα να μου προτείνατε κάποιες).
Ευχαριστώ πολύ!
 
@Pepita Να είσαι καλά! Φαίνεται πως έχεις διαβάσει και σε ενδιαφέρει και για αυτό ακριβώς δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα, μην αγχώνεσαι! Εγώ έχω πάρει αυτές τις πατήθρες: http://www.birdmarket.gr/kloubia-pouliwn/pathures/Ξυλινη- Πατηθρα- 30cm -(8-10mm). Μπορείς βέβαια να ψάξεις και αλλού. Στο είπα κυρίως ως παθούσα γιατί εγώ είχα θέμα με τα ποδαράκια του καναρινιού μου και με βοήθησαν πολύ! 🌸
 
Καλησπέρα, να το χαίρεσαι!

Κάνε τις αλλαγές που βλέπεις στην φωτογραφία
Pepe.webp

Επίσης, διάβασα ότι είναι καλό να του κάνω τα ποδαράκια με ένα στικ με betadin ή βαζελίνη, ή ένα μίγμα.
ΟΧΙ δεν είναι καλό ούτε χρειάζεται σε ένα πουλί που δεν έχει πρόβλημα.
Το κλουβί πρέπει να τοποθετηθεί σε ένα σημείο κοντά σε τοίχο για να αισθανθεί ασφάλεια και να μην είναι εκτεθειμένο από όλες τις πλευρές.
Το πουλάκι επίσης πρέπει να έχει επαφή με το ηλιακό φως (όχι απευθείας έκθεση στον ήλιο- όχι ότι κάνει κακό για 10 λεπτά) σε εξωτερικό χώρο χρησιμοποιώντας πάντα προστασία από αρπακτικά.

το έχω σε ηλιόλουστο μέρος του σπιτιού,
Αν ανοίγεις τα τζάμια θα εκμεταλλευθεί ο οργανισμός του την ηλιακή ακτινοβολία, με κλειστά τζάμια ο οργανισμός του θα την στερηθεί.
Καθώς και μία πολυβιταμίνη μέσα σε νερό, ονόματι: Vitamix plus solution
Να ακολουθήσεις πιστά τις οδηγίες στην ποσότητα και το χρονικό διάστημα.
Βιταμίνη: ΒΙΤΑΜΙΝΗ ΚΟΚΚΙΝΗ "PATE RED" 400GR
Μήπως γράφει ΑΥΓΟΤΡΟΦΗ;
 
Καλησπέρα σε όλους παιδιά! Σας ευχαριστώ.

@ΙΩΑΝΝΗΣ@ , η κόκκινη βιταμίνη είναι η εξής:
Μαλακή κόκκινη βιταμίνη για καναρίνια με μέλι και αυγό - Manitoba Pate Red 400g
Επισυνάπτω τη φωτογραφία. Δε λέει δοσολογία πάνω βασικά, είναι σε άλλες γλώσσες κιόλας.
Αλλά σε διάφορα petshops ελληνικά θα τη βρείτε.

Σχετικά με τη φωτό που έβαλες, δοκίμασα να το κάνω, τα 2 κλαδάκια πάνω, μια χαρά, τα έβαλα.
Το από κάτω δεν μπαίνει, γιατί είναι το πορτάκι, και εκεί τα σίδερα είναι το ένα πιο κοντά στο άλλο δυστυχώς και δε παίρνουν κλαδάκια... ☹
Τι να κάνω τώρα;
 

Συνημμένα

  • manitoba-pate-red-400gr.webp
    manitoba-pate-red-400gr.webp
    18,3 KB · Προβολές: 7
Το από κάτω δεν μπαίνει,
Τα σύρματα έχουν ελαστικότητα, τοποθέτησε την πατήθρα πιο χαμηλά κοντά στο πλαστικό σκαφάκι.
η κόκκινη βιταμίνη είναι η εξής:
Μαλακή κόκκινη βιταμίνη για καναρίνια με μέλι και αυγό - Manitoba Pate Red 400g
Είναι όντως αυγοτροφή για κόκκινα καναρίνια
''κόκκινη (με χρωστική) μαλακή αυγοτροφή για καναρίνια 400gr''
 
Οκ. Ευχαριστώ. Νομίζω είναι μια χαρά και δε πέφτει από μεγάλο ύψος πλέον. Πολύτιμη η βοήθειά σας. Όλα είναι όπως τα είπατε λογικά.

Άρα, αυγοτροφή όπως την έχω σωστά; Ούτως ή άλλως, τα σπόρια τον "τραβάνε" περισσότερο από ότι βλέπω.

Σχετικά με το έξω, τον έχω μέσα προς το παρών, και δε ξέρω αν μπορώ να τον έχω κάπου έξω εύκολα δυστυχώς, θα το δω όμως.
Η εναλλαγή μέσα έξω είναι ΟΚ; Πχ να κάτσει έξω μόνο για δύο ώρες τη μέρα;
 

Συνημμένα

  • 1N.webp
    1N.webp
    39,5 KB · Προβολές: 78
  • 2N.webp
    2N.webp
    210,5 KB · Προβολές: 78
Θα τοποθετήσεις και ένα σουπιοκόκκαλο για να είσαι ''full OK''
Η εναλλαγή μέσα έξω είναι ΟΚ; Πχ να κάτσει έξω μόνο για δύο ώρες τη μέρα;
Όταν οι καιρικές συνθήκες είναι καλές δεν υπάρχει πρόβλημα, όταν είναι έξω πρέπει να μην είναι εκτεθειμένο σε ρεύματα αέρα και να είναι προστατευμένο από τα αρπακτικά.

Το βασικό πρόβλημα του μέσα έξω είναι ότι ένα πουλί που ζει σε εσωτερικό χώρο προετοιμάζεται ανάλογα για την εναλλαγή των εποχών και αντίστοιχα ένα πουλί που ζει σε εξωτερικό χώρο προετοιμάζεται και αυτό για τις αντίστοιχες συνθήκες διαβίωσης.

Όταν ένα πουλί που ζει σε εσωτερικό χώρο βγει στο κρύο του μπαλκονιού το χειμώνα θα είναι απροετοίμαστο.
Όταν ένα πουλί που ζεί σε εξωτερικό χώρο μπει μέσα στο σπίτι το χειμώνα θα πιστέψει ότι ήρθε το καλοκαίρι και ο οργανισμός του θα αντιδράσει ανάλογα.
 
Αυτο το προιον που εχεις δεν θεωρειται αυγοτροφη καθως η περιεκτικότητα σε αυγο ή και υποπροιοντα αυγου ειναι στο 1%.

Η αυγοτροφη στα πτηνα διδεται για να εκπληρωσει καποια συγκεκριμενα πράγματα οπως την προσληψη ζωικης πρωτεινης που κατα κυριο λογο βρισκεται στο αυγο και στα προιοντα αυτου.
 
Ναι, μου το είπανε και από το Petshop αυτό. Θα του δίνω και αυγό, ναι.

Θα πάρω και σαπιοκόκκαλο λοιπόν.

Το πουλί θα είναι εσωτερικού χώρου σίγουρα. Οπότε θα το προσαρμόσω ανάλογα 😉

Ευχαριστώ!
 
Οκ, αφου θα ειναι σε εσωτερικο χωρο το πουλάκι και το κλουβακι του ειναι μεσαιων διαστασεων σημαίνει οτι οι ενεργειακές του αναγκες ειναι μικρότερες σε σχεση με ενα πουλακι που αντιμετωπιζει εξωτερικες καιρικες συνθηκες και βρισκεται σε μεγαλο κλουβι.
Με αυτο ως δεδομενο θα η πρεπει προσληψη μαλακης τροφής να γινεται επιλεκτικά και οχι σε μόνιμη βαση για να διατηρήσει φυσιολογικο βαρος.
 
@mioannou Θα είχες την ευγενή καλοσύνη να μου πεις αν αυτές οι πατήθρες που μου έστειλες, κάνουν για το κλουβί που έχω;
Είναι στην ουσία πατήθρες σχεδιασμένες να ταιριάζουν σε όλα τα κλουβιά; Το ρωτάω, γιατί είμαι έτοιμος να τις παραγγείλω.

Και πάλι, σε και σας ευχαριστώ πολύ!
 
Καλύτερα έτσι φαντάζομαι, σωστά;
Παρήγγειλα ξύλινες πατήθρες(αυτές που μου δείξατε), καθώς και κλαδάκια.
Αυτά https://petbirds.gr/product/πατήθρες-φυσικό-κλαδί-trixie/

Δυστυχώς μόνο δύο από αυτά τα κλαδάκια. Οι ξύλινες πατήθρες που μου προτείνατε είναι φοβερές, απλά πάλι δυστυχώς δεν χωράνε για να σχηματιστεί καλά το τριγωνάκι κάτω, ενώ τα κλαδάκια χωράνε, οπότε έβαλα αυτά τα 2 και επειδή δεν έχω τρίτο την πατήθρα την άλλη που μου προτείνατε. Ελπίζω αυτό να είναι οκ, καθώς και οι θέσεις στα πάντα όπως μου προτείνατε.

Επίσης, όπως μου είπατε την μαλακή τροφή την αναμιγνύω μέσα στα σπόρια σε ένα ποσοστό 10-20%(λίγη δηλαδή).

Και μια ερώτηση: Το σουπιοκόκκαλο μέχρι πόσες μέρες να το αφήσω, πριν του βάλω άλλο; (Είναι αγορασμένο από το εμπόριο).

Αν κάτι δείτε να μην είναι στη βέλτιστη θέση, ενημερώστε με σας παρακαλώ :)

Σας ευχαριστώ ξανά!
 

Συνημμένα

  • 1Παν.webp
    1Παν.webp
    41,8 KB · Προβολές: 82
  • 2Πλαι.webp
    2Πλαι.webp
    39 KB · Προβολές: 80
Πήγαινε στο ανθοπώλη σου και πάρε λίγη ζελατίνα που τυλίγουν τις ανθοδέσμες, κάνε μια τρύπα και βάλτη στο καρφί. Μετά κρέμασε το κλουβί και δεν θα σου λερώνεται ο τοίχος. Εγώ το σουπιοκόκκαλο θα το έβαζα από μέσα, στο τυφλό μέρος του κλουβιού και το νερό στο πλάι, ώστε να μην χάνω την θέα περιμετρικά του κλουβιού. Πανέμορφο, καλή συνέχεια.
 
Back
Top