Κλούβα εξωτερικού χώρου 3 Χ 3 Χ 2 μ.

Γεια χαρά, και από μένα.

Πολύ καλή και όμορφη φαίνεται η κλούβα σου φίλε ΓΙΩΡΓΟΣ Ζ, Θα σε ανταμείψει σίγουρα. Τα πουλιά που ζουν σε κλούβες είναι πολύ πιο υγιή, σπαθάτα και πιο δυνατά από αυτά που ζουν σε κλουβιά.

Με την ευκαιρία θα ήθελα να πω και εγώ λίγα πράγματα, με βάση την εμπειρία μου, μετά από 3 εξωτερικές κλούβες που έχω φτιάξει. Τα παρακάτω αναφέρονται βασικά σε υπαίθριες κλούβες.

Χρίση διπλού πλέγματος. Απαραίτητο. Προστατεύει τα πουλιά από τους θηρευτές τους, ειδικά τους νυχτερινούς (κουκουβάγιες, γκιόνηδες, ποντίκια, γάτες νυφίτσες, κουνάβια κτλ). Πολύ συχνά τα πουλιά κοιμούνται ή ξεκουράζονται εκτεθειμένα πάνω στο πλέγμα και είναι πολύ εύκολος στόχος. Στην κλούβα που έχω τώρα η απόσταση μεταξύ των πλεγμάτων είναι περίπου 5 πόντοι (10 πόντοι ακόμα καλύτερα).

Βάση κλούβας, Η βάση της κλούβας πρέπει να είναι όσο πιο βαθιά γίνεται μέσα στο έδαφος για να αποφύγουμε θηρευτές που σκάβουν, εκτός βέβαια αν το έδαφος μέσα στην κλούβα δεν σκάβεται. (πχ μπετόν) Στην κλούβα μου (που μέσα έχει χώμα) η βάση (alpha blocks) μπαίνει περίπου 40 πόντους μέσα στο έδαφος.

Πλευρές κλούβας. Δύο με τρείς πλευρές πρέπει να είναι πάντα προστατευμένες για τους εξής λόγους:
1. Προστατεύουν τα πουλιά από το αέρα και την πλάγια βροχή,
2. Δίνει στα πουλιά αίσθημα ασφάλειας με αποτέλεσμα να μην στρεσάρονται όταν κάποιος θηρευτής προσπαθεί να τα πιάσει.

Στην κλούβα μου έχω καλύψει 3 πλευρές (βορινή-τοίχος, ανατολική-φενιζόλ και δυτική, νάιλον). Η βορινή πλευρά πρέπει να είναι συνεχώς προστατευμένη. Προσοχή όμως στην χρίση του νάιλον, γιατί αν το βλέπει ο ήλιος μπορεί να υπερθερμάνει την κλούβα.

Σκεπή κλούβας (εξωτερικά). Να προεξέχει από τις πλευρές τις κλούβας για να και να προστατεύει από την πλάγια βροχή, και για να μην «γλύφει» το νερό που τρέχει. Αυτό μειώνει το χρόνο ζωής της κλούβας αλλά και βάζει σε κίνδυνο την ζωή των κατοίκων της σε περίπτωση νυχτερινής βροχής

Οροφή κλούβας (εσωτερικά). Πρέπει να είναι από ενιαίο υλικό, χωρίς εμπόδια, εσοχές/εξοχές και υλικά που μπορούν να τραυματίσουν τα πουλιά όταν κάνουν βραδινή πτήση πανικού.

Πόρτα κλούβας. Για να ελαχιστοποιήσουμε τις αποδράσεις, η καλύτερη λύση είναι να έχουμε διπλή πόρτα,. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε το ύψος της πόρτας πρέπει να είναι αρκετά μικρότερο από το ύψος της κλούβας. Τα πουλιά συνηθίζουν να πετάνε ψιλά όταν απειλούνται και να δραπετεύον πάνω από τα κεφάλια μας. Με το παραπάνω τρόπο φτάνουν πάνω από την πόρτα όταν αυτή είναι ανοιχτή αλλά δεν δραπετεύουν.

Επίσης θα ήθελα να τονίσω ότι η κατασκευή μιας κλούβας σε περιοχές που έχει χιονόπτωση, δυνατό αέρα, ή σε κήπους με μεγάλα δέντρα πρέπει να γίνεται προσεκτικά και να λαμβάνεται υπόψη το φορτίο που μπορεί ξαφνικά να δεχτεί.

Για να καταλάβετε τι εννοώ να αναφέρω παράδειγμα παλιού καναρινά, στο Ελληνικό, ο οποίος έχασε όλα τα πουλιά του όταν, μετά από καταιγίδα, έπεσε πάνω στην κλούβα του μεγάλο κλαρί από δέντρο και τη διέλυσε. Όσα πουλιά δεν σκοτώθηκαν δραπέτευσαν.

Στις τελευτές χιονοπτώσεις στην Βορειανατολική Αττική στην κλούβα μου είχε συσσωρευτεί χιόνι ύψους 1,5 μέτρων. Τα εμβαδόν τις σκεπής είναι περίπου 8 τμ. Υπολογίστε για τι φορτίο μιλάμε…

Μία κλούβα με καλυμμένες κάποιες πλευρές και σκεπή, μπορεί να γίνει ένα πολύ ωραίο αερόστατο. Φανταστείτε τι δύναμη ασκείται μέσα της, όταν μπαίνει μέσα αέρας με ταχύτητα 8-9 μποφόρ….
 
Γιώργο, πρόσεξε & τον κοκκινολαίμη.
Ως εντομοφάγο είναι επικίνδυνο να τον έχεις μέσα με σποροφάγα.
Για τον κοκκινολαίμη έχει αναφερθεί επιθετικότητα, ακόμα & απέναντι στο είδος του.
Κάποιος που ασχολείται με εντομοφάγα μπορεί να σε κατατοπίσει περισσότερο.
 
Παιδιά θέλω να κάνω μια ερώτηση σχετικά με την κλούβα και με φυτά... Θα ήθελα να καλύψω τις δύο πλευρές με άγριο κισσό... λέτε να δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα στα πουλιά;
 
Φιλε Γιωργο,
Ο κισσος εχει 2 βασικα ειδη. Το ενα ειναι αυτο που εχει και ασπρο χρωμα στα φυλλα του, ενω το αλλο εχει μονο πρασινο χρωμα και μεγαλυτερα φυλλα.
Το δευτερο ειδος ειναι καλυτερο γιατι δεν προσελκυει τα κουνουπια και τα ποντικια, και κατα τη γνωμη μου πιο όμορφο, ιδιως την ανοιξη που αλλαζει φυλλωμα. Ρωτησε κι ενα γεωπονο, αυτοι ξερουν καλυτερα.
Πολυ καλη η κατασκευη σου, ανεβασε φωτο προσθεσεις πραγματα.

Φιλικά
Χρηστος
 
παιδια καλησπερα επειδη θα μεγαλωσω και αλλο την κλουβα μου θελω να ρωτησω κατι... Μπορω να βαλω περδικεσ και ορτυκια μαζι με τα αλλα πουλακια;
 
Αρκετά καλό, ελπίζω το ίδιο και πρακτικό.
Θα σου προτεινα να κλείσεις τη μία πλευρά με μόνιμη ξύλινη κατασκευή (κόντρα πλακέ θαλάσσης) δημιουργώντας μια πλάτη που θα βοηθήσει την ψυχολογία των πουλιών και θα ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας, ιδίως αφότου βρίσκεται σε εντελώς ανοιχτό χώρο και θα μπορούσαν να δεχθούν επίθεση από κουκουβάγιες ή γεράκια.
Όταν το κάνεις, θα παρατηρήσεις ότι όλα θα κουρνιάζουν στην κλειστή πλευρά το βράδυ...
 
παιδια καλησπερα επειδη θα μεγαλωσω και αλλο την κλουβα μου θελω να ρωτησω κατι... Μπορω να βαλω περδικεσ και ορτυκια μαζι με τα αλλα πουλακια;

-Σίγουρα οι πέρδικες και τα ορτύκια δεν θα διεκδικήσουν ζωτικό χώρο
απο τα άλλα πουλάκια σου, αλλά το μικροβιακό φορτίο που θα "κουβαλούν"
θα είναι ίσως αρκετά διαφορετικό απο εκείνο των υπολοίπων πουλιών.
Εκεί μάλλον υπάρχει ο φόβος. Στην πιθανή μεταφορά και ανάπτυξη
κάποιον ασθενειών.☹
 
Οι πέρδικες και το ορτύκια θα περπατούν στο έδαφος και θα κινούνται μεταξύ των περιττωμμάτων των υπόλοιπων πουλιών;
Μπορείς να διατηρήσεις πολλά διαφορετικά πουλιά μαζί αρκεί να είναι της ίδιας οικογένειας (συνομοταξίας) και να έχουν ίδιες σχετικά διατροφικές συνήθειες.
 
κανε κατι με τη πορτα. Πρεπει να ειναι διπλη, να μη σου φευγουν οταν μπενεις. Μου φανηκε μονη
 
Η κλούβα μου μεγάλωσε και άλλο για περισσότερη άνεση ακόμα..

δείτε φωτο...
 

Συνημμένα

  • 11042009253.webp
    11042009253.webp
    90,8 KB · Προβολές: 1.051
  • 11042009254.webp
    11042009254.webp
    95,1 KB · Προβολές: 676
Back
Top