Γενικά Κουκουβάγια στη σκοπιά

Βαγγέλης

PB New Member
Εγγραφή
29 Νοε 2007
Μηνύματα
19
Πόλη
Καρδίτσα
Γειά σε όλους στο φορουμ.
Τον τελευταίο καιρό δεν επιστέπτομαι πολύ συχνά το φόρουμ μιας και υπηρετώ τη θητεία μου στο στρατό. Με την ευκαιρία θα ήθελα να μιραστώ μαζί σας μια ξεχωριστή εμπειρία. Τις τελευταίες ημέρες ή μαλλον νύχτες με επιστέπτεται στη σκοπιά μια κουκουβάγια του είδους tyto alba. Ένα πραγματικά πανέμορφο πουλί.
 

Συνημμένα

  • 535px-Tyto_alba_close_up.webp
    535px-Tyto_alba_close_up.webp
    27,2 KB · Προβολές: 222
Είσαι πολύ τυχερός που κατάφερες να δείς ένα τόσο ξεχωριστό πουλί!

Το ειδος αυτό της κουκουβάγιας ονομάζεται και Ανθρωποπούλι, μιας και το πρόσωπό του σε σχήμα καρδιάς, θυμίζει ανθρώπινη φυσιογνωμία. Εχει μεγάλα μαύρα μάτια, μακρυ λαιμό και κοντή ουρά και ανοιχτόχρωμο φτέρωμα. Χαρακτηριστική είναι η ανατριχιαστική κραυγή του που της έχει δώσει και το όνομα Χαροπούλι.

Το μέγεθός της αγγίζει τα 40 εκατοστά, ενώ το άνοιγμα των φτερών της αγγίζει τα 95 εκατοστά. Ειναι νυκτόβιο αρπακτικό που ζει σε χαλάσματα, σε τρύπες δέντρων και διατρέφεται με μικρά τρωκτικά!
 
Εσυ παντως μην μασας με το πτηνο και την ονομασια του χαροπουλι...χα χα χα!(οπου και αν παραπεμπει αυτο)... Εισαι τυχερος που εχεις μια τετοια συντροφια.Απολαυσε την και παρακολουθησε την..λιγοι εχουν την τιμη.
 
Στην σελίδα: Ορνιθοπανίδα

Το συγκεκριμένο είδος κουκουβάγιας (tyto alba), αναφέρεται ως "Πεπλόγλαυκα ή κλαψοπούλι" και όχι Χαροπούλι.

Σαν χαροπούλι φαίνεται άλλο είδος (Aegolius funereus).
 

Συνημμένα

  • 23.webp
    23.webp
    5,8 KB · Προβολές: 150
Πολύ σωστά το επισημαίνεις Χρήστο! Το πουλί που αναφέρεις ως Χαροπούλι είναι ο Ελατόμπουφος!

Η κουκουβάγια στην οποία αναφερόμασταν αρχικά ονομάζεται απο τον λαικό ( και όχι απο τον επιστημονικό) κόσμο ως Χαροπούλι, λόγω της ανατριχιαστικής κραυγή της και της προτίμησής της στα χαλάσματα.
 
Οι κουκουβαγιες καμια φορα μαζευονται σε σμηνη και πετανε τη νυχτα; γιατι χθες που καθομουνα κατα τις 11-12 η ωρα τη νυχτα εξω στο μπαλκονι ειδα πολλα πουλια να πετανε μαζι
 
Οι κουκουβαγιες καμια φορα μαζευονται σε σμηνη και πετανε τη νυχτα; γιατι χθες που καθομουνα κατα τις 11-12 η ωρα τη νυχτα εξω στο μπαλκονι ειδα πολλα πουλια να πετανε μαζι

Δημητρη το ιδιο ειδα και εγω φετος την ανοιξη και παραξενευτηκα πολυ. Να φανταστεις η φιλη μου, μου τα εδειξε ως UFO! Ομαδα 15 ατομων περιπου μεσα στην νυχτα σαν ασπρα μου φανηκαν αλλα αυτο που με μπερδεξε περισσοτερο ηταν οτι πετουσαν πολυ γρηγορα και με ελιγμους λες και ηταν περιστερια την ημερα. Αλλιως θα ηταν κατι μεταναστευτικο ισως. Το υψος δεν μπορεσα να το υπολογισω μεσα στα σκοταδια. Ξερει κανεις αν μπορει αυτα να ειναι καποιο ειδος γλαυκας;; Εγω τα ειδα στην Βουλιαγμενη.
 
Οντως πολυ παραξενο αυτο που λετε αφου κι εγω ειχα την εντυπωση οτι σχηματιζουνε μονο ζευγαρια... Εψαξα και βρηκα αυτο...

They generally roost singly or in pairs, but may form flocks (a flock of owls is called a “parliament”).

μεταφραση:
Γενικα φωλιαζουνε μονες τους η σε ζευγαρια, αλλα μπορουνε να σχηματισουνε σμηνη (ενα σμηνος απο κουκουβαγιες ονομαζεται "βουλή")

πηγη: Backyard Gardener - Northern Arizona Owls - September 14, 2005
 
Πρεπει να ηταν κουκουβαγιες γιατι μονο αυτες βλεπουνε στο σκοταδι, πραγματικα ηταν εντυπωσιακο το θεαμα, σε κλασματα δευτερολεπτου χαθηκαν μεσα στα χωραφια
 
Πετανε και τα γιδοβυζια το βραδυ. Αυτα που ειδα εγω βεβαια σε χρωμα μοιαζαν περισσοτερο με το ανθρωποπουλι του Βαγγελη στη σκοπια. Μακαρι να μπορουσα να εβλεπα περισσοτερα στοιχεια γιατι τωρα μου το θυμησες και με επιασε παλι η περιεργεια για το τι ηταν τελικα. Το πιθανοτερο ειναι να ηταν αυτο που λεει ο Ανεστης.
 
Να προσθέσω ότι είχα κάποτε την τύχη να φιλοξενώ μία τέτοια κουκουβάγια στο σπίτι μου στην Χίο. Είχα τα πουλιά πάνω στην ταράτσα καλοκαίρι και αργά το βράδυ άκουσα χαλασμό.Ανέβηκα πάνω και την είδα.Ήταν πραγματικά μία κουκουβάγια(κλαψοπούλι). Το πιο εντυπωσιακό ήταν ότι για όσο διάστημα έμεινε περίπου όλο το καλοκαίρι δεν πείραξε ούτε ένα πουλί. Το ενυπωσιακό βέβαια ήταν ότι το πρώι και καθόλη την διάρκεια της ημέρας δεν έβλεπε την τύφλα της.
Να προσθέσω απλά ότι ονομάστηκε κλαψοπούλι γιατί απόλα τα πουλιά του πλανήτη έχει την πιο σπαρακτική φωνή.
 
Φιλε rainbow κανεις λαθος στο οτι μονο οι κουκουβαγιες βλεπουν την νυχτα. Συνηθως τα πουλια που μεταναστευουν προς καποια περιοχη το κανουν την νυχτα και λιγοτερο τη μερα.
 
Back
Top