Ασθένειες Κόκκινη ψείρα στο μπαλκόνι μου

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης lina
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
@misalouris παιδια εχει γεμισει το μπαλκονι μου εχω φυτα...τρομαξα κ γω για ψειρες,τελιακ πως αντιμετωπιζεται? ωστε να ναι ασφαλη και τα γατακια μου?
 
@misalouris παιδια εχει γεμισει το μπαλκονι μου εχω φυτα...τρομαξα κ γω για ψειρες,τελιακ πως αντιμετωπιζεται? ωστε να ναι ασφαλη και τα γατακια μου?
Η ψείρα των πτηνών (κόκκινη ψείρα) δεν παρασιτεί σε κανένα θηλαστικό και συνεπώς ούτε στις γάτες.. ούτε στον άνθρωπο... και αντιμετωπίζεται με τους τρόπους που η αρθρογραφία του petbird προτείνει και έχει καλύψεις σχεδόν απόλυτα
Ο τετράνυχος είναι έντομο που παρασιτεί σε φυτά (πχ. αγουράκια, φασουλάκια κλπ) και σίγουρα δεν παρασιτεί σε ζώα ή πουλιά και αντιμετωπίζεται με φάρμακα από γεωπόνο.
Οι γάτες και γενικά τα οικόσιτα τετράποδα, έχουν δικά τους παράσιτα και ασφαλώς υπάρχουν εξειδικευμένα σκευάσματα για την προστασία τους... απλά μιλάμε με τον κτηνίατρο για τις λεπτομέρειες.
 
@misalouris Ο τετράνυχος είναι λίγο εύκολο να τον μπερδέψεις με ψήρα. Βλέπω εκατομμύρια στο εξωχικό μου πάνω στα λουλούδια και ππραγματικά είναι φτυστοί οι ψἠρες. Όμως είναι άκακος για τους υπόλοιπους ζωντανούς οργανισμούς πέρα των φυτών και των ανθών ειδικά.
 
Καλησπέρα,
μόλις είδα και γω στο μπαλκόνι μου (5ος) καμιά 10αριά από δαύτα, μέρα μεσημέρι. 🤮
Είναι μόνο στα πλαϊνά και όχι πάνω στα φυτά και άνθη. Ελπίζω να πρόκειται για τετράνυχο!

ψείρα.webp
 
@fortunatos πιστεύω τετρανυχος γιατί απλά είναι ολόιδιο με την πρωτη φωτογραφία του θεματοδότη.
[automerge]1681391428[/automerge]
Κ ολόιδιο με αυτό στο δεύτερο βίντεο του @misalouris στο ποστ #18.
Έκανα μια αναζήτηση και είδα ότι κυκλοφορούν σκευάσματα, ακόμα και βιολογικά, για καταπολέμηση και προστασία των φυτών. Το γράφω για όσους τα εντοπίσουν.
Είναι πολύ μικρά, στον ήλιο φαίνονται με γυμνό μάτι να κυκλοφορούν.
 
  • Like
Αντιδράσεις: jk1980
Εάν χρησιμοποιήσεις φάρμακο πρόσεξε τι φάρμακο θα χρησιμοποιήσεις για να μην βλάψει τα πουλάκια.
 
@nikolkara άμα τηρείς την ετήσια αποπαρασιτωση στα γατάκια για ενδοπαρασιτα και εξωπαρασιτα δεν κολλάνε , προληπτικά μπορείς να βάλεις και αμπούλα.
 
Δυστυχώς και εγώ το ίδιο θέμα. 4 το μεσημέρι και στα πόδια μου στο μπαλκόνι κυκλοφορεί αυτό το υπέροχο "αραχνοειδές" που μοιάζει σαν κόκκινη ψείρα, είναι ακριβώς σαν την φωτό του θεματοδότη. Έξω έχω αρκετά φυτά κυρίως κάκτους και παχύφυτα. Στο σκότωμα άφησε κόκκινη γραμμή. Πολύ μικρό σε μέγεθος και όλα τα πουλιά είναι δίπλα σε ράφια. Δεν μπορώ να ελέγξω όσα έχουν κάνει φωλιά αλλά μπορώ να ελέγξω το ένα που είναι μόνο του. Θα βάλω και βρεγμένο χαρτί στα κλουβιά να δώ το θα γίνει μέχρι το πρωί. Ας ελπίσουμε να είναι τετράνυχος. Να προσθέσω εδώ ότι κάτω από τα ράφια έχω από την αρχή της αναπαραγωγικής περιόδου pinex σε σκόνη. Είναι καθόλου αποτρεπτική αυτή στις κόκκινες (πέρα από το el..tor δλδ) ψείρες;
 

Συνημμένα

  • Screenshot_2023-05-29-17-18-10-000_com.android.chrome.webp
    Screenshot_2023-05-29-17-18-10-000_com.android.chrome.webp
    66,6 KB · Προβολές: 11
@Kostas Pyl είναι ίδιο με το ζωύφιο του θεματοδότη. Ολόιδιο. Άρα 99% τετρανυχος. Αποχαιρέτα τα παχύφυτα ή εάν έχεις κηπευτικά! Για τους κάκτους αμφιβάλλω αν πάθουν κάτι. Καλά κάνεις το τεστ της χαρτοπετσέτας αλλά πιστεύω ότι δεν θα βρεις τίποτα.
ΥΓ. Η φωτογραφία είναι από το μπαλκόνι σου; Αν ναι, όλοι το ίδιο πάτωμα έχετε στο μπαλκόνι σας; 🤭
 
[automerge]1685378287[/automerge]
 
Καλημέρα, τι έγινε με το τεστ χαρτοπετσέτας; Έλεγξες επίσης το πουλάκι που είναι μόνο του;
Αποχαιρέτα τα παχύφυτα ή εάν έχεις κηπευτικά!
Μην αποχαιρετάς τίποτα...απλά ρίξε φάρμακο. Κυκλοφορούν και "οικολογικά" παρασκευάσματα :
 
@ianos Λοιπόν έχω σπορά από 300 κάκτους astrophytym myriostigma. Εννοείται ότι δεν πετάω τίποτα. Υπάρχουν και βιολογικά σκευάσματα και άλλες μέθοδοι για ζωύφια. Οι χαρτοπετσέτες ήταν άσπρες. Το πουλί δεν είχε τίποτα επάνω. Δεν είδα επίσης κάνα αδελφάκι του να κάνει βόλτα στο μπαλκόνι. Θα ξανατσεκάρω και βρω δεν βρώ θα ενημερώσω το post για να έχουμε καλύτερη εικόνα της κάθε περίπτωσης (βάση δεδομένων δλδ)
 
Λοιπόν νέα ενημέρωση. Δεν υπάρχει θέμα δεν κυκλοφορεί τίποτα ούτε στα κλουβιά ούτε έξω. Έγινε προσεκτικός επανέλεγχος και είμαστε άνευ κόκκινης ψείρας. Να προσθέσω εδώ ότι κάτω απ'τα ράφια που τοποθετώ τα κλουβιά και επί του δαπέδου έχω σκορπίσει καλού κακού σκόνη pinex την οποία ανανεώνω κάθε μήνα. Όχι πολύ απλά καλύπτω το πάτωμα. Δεν ξέρω αν κάνει κάτι στις κόκκινες ψείρες αλλά από μυρμήγκια έχω ησυχάσει (σημείωση: επειδή έχω γλάστρες έξω σε κάποιες από αυτές είχαν μεταφερθεί μερμηγκακια τα όποια που και που βγαίναν βόλτα). Ενδεχομένως να μην σκοτώνει κάποια ζωύφια αλλά να τα απωθεί. Ακόμα καλύτερα θα προσθέσω αν ισχύει κάτι τέτοιο.
 
Παιδια σημερα στο μπαλκονι μου ειδα ισως κ 50 κοκκινες ψειρες (αν καταφερω θα ανεβασω φωτο).πρωτη φορα ειδα .εδω που μενω εχει παρα πολλα πουλια ολων των ειδων πχ περιστερια καρακαξες σπουργιτια,αυτος ειναι ενας λογος που δεν βγαζω τα δικα μου εξω για πολυ κ παντα με επιβλεψη.Μετα το σημερινο δεν ξερω τι να κανω
Είναι αραχνακια κόκκινα έχω κι εγώ ψεκασε με αροξολ και θα φύγουν ακόμα και με σκούπα κάθε μέρα
 
@kostellou Elen το αεροξολ είναι τοξικό για τα πουλιά και τα σκοτώνει, σε περίπτωση που γίνεται χρήση του, τα πουλιά πρέπει να απουσιάζουν από τον χώρο
Μιλάμε για μπαλκονι σωστά?υπάρχουν και αοσμα εντομοκτόνα χωρίς προωθητικό αεριο και δεν ψεκάζεις κοντά στα πουλια αλλά κάτω εκεί που είναι τα αραχνακια.και υπάρχουν και βιολογικά εντομοκτόνα όπως η διατομος γη που είναι εντελώς ακίνδυνο για όλα τα κατοικιδια
 
@Kostas Pyl , Κώστα, η σκόνη pinex με μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο βγαίνει στα 7,5 ευρώ τα 200γρ., ενώ η γη διατόμων στα 8 ευρώ τα 500γρ. Δηλαδή μόνο για πρόληψη και εξωτερικά των κλουβιών, όπως εσύ χρησιμοποιείς τη σκόνη pinex, συμφέρει η γη διατόμων για πρόληψη σε σχέση με τα μυρμήγκια.
  • Ο τρόπος δράσης της είναι μηχανικός, αφού προσκολλάται εύκολα στα σώματα όλων των βαδιστικών εντόμων καθώς περπατούν και σχίζει το κηρώδες επίστρωμα τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αφυδατώνονται τα έντομα και τελικά να πεθαίνουν μετά από μερικές μέρες. Σημαντικό πλεονέκτημα της είναι ότι τα έντομα δεν μπορούν να αποκτήσουν ανοσία, δεδομένου ότι δεν περιέχει χημικά.
Το ζήτημα είναι ότι τα μυρμήγκια φτάνουν στον στόχο τους από διάφορα σημεία / διαδρομές..ρίχνεις εσύ τη σκόνη στο πάτωμα κι αυτά φτάνουν στο κλουβί από τον τοίχο κλπ. Ίσως καλό θα ήταν να ρίξεις στις γλάστρες (τις οποίες όμως θα αφήσεις μετά μερικές ημέρες - δεν είμαι βέβαιος, αλλά όσο πιο πολύ γίνεται - απότιστες, ομοίως και στο εξωτερικό περίβλημα των γλαστρών και κάτω, γύρω από αυτές, αρκεί να ξέρεις ότι από τις γλάστρες έρχονται τα μυρμήγκια. Το πόσο αποτελεσματική είναι, δεν το γνωρίζω, αλλά κι εγώ προχθές που έχω γεμίσει (για μία ακόμη φορά με τα άπειρα φυτά που έχω) μυρμήγκια ξεκίνησα την πρώτη εφαρμογή της.


 
Ενδεχομένως να μην σκοτώνει κάποια ζωύφια αλλά να τα απωθεί.
Σχετκά με το pinex, περιέχει μια χημική ουσία (δραστική ουσία) την περμεθρίνη (Permethrin 0,45%) η οποία σκοτώνει τις ψείρες.
Η περμεθρίνη (permethrin) ανήκει στην κατηγορία των φθειροκτόνων και απορροφάται ταχέως διά μέσου του περιβλήματος του εντόμου. Η κύρια προκαλούμενη παθοφυσιολογική βλάβη είναι η επαγωγή ηλεκτροχημικών ανωμαλιών, κατά μήκος των μεμβρανών των διεγερσίμων κυττάρων, οι οποίες οδηγούν σε/αισθητηριακή υπερευερεδιστότητα, αταξία και πρηνισμό (παράλυση).

Πηγή: Γαληνός Οδηγός Φαρμάκων
 
Back
Top