Ασθένειες Κόκκινο εξόγκωμα στο πόδι καναρινιού

• Θεματοθέτης Θεματοθέτης PRO
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

PRO

Πόλη
Θεσσαλονίκη
Το καναρινι μου παρουσιασε ενα κοκκινο εξογκωμα στο αριστερο του ποδι. Μηπως γνωριζει καποιος τι μπορει να εχει. Εχω χορησει για μια εβδομαδα epithol κ fucidin (την fucidin επανω στο εξογκωμα)Παραθετω και φωτο:

Συνημμένα

• DSC00065.webp
    DSC00065.webp
    11,1 KB · Προβολές: 470
  • DSC00066.webp
    DSC00066.webp
    10 KB · Προβολές: 348
  • DSC00067.webp
    DSC00067.webp
    8,9 KB · Προβολές: 509
εμενα για χτυπημα μου μοιαζει...😎:)
ισως καπου σκαλωσε το δαχτυλακι του...
προσεξε το παντως. αν δεν υποχωρησει γραψε παλι
περαστικα:)

Υ. Γ το δεξι του ποδι ειναι

επισης
-τουλαχιστον - για οσο καιρο ειναι ετσι το ποδι του, αν εχεις κατω σχαρα καλυτερα να την αφαιρεσεις( μηπως το τραυματιζει πατωντας πανω της) κ να βαλεις λιγο αμμο για πουλια:)

Τσίμπημα από κουνούπι είναι η πιο συχνή αιτία για τέτοιου είδους πληγές.

Το τσίμπημα κουνουπιού συνήθως οδηγεί σε ευλογιά ή διευθεροευλογιά. Δες αν υπάρχουν αλλού σημάδια στο σώμα ή στο ράμφος. Μάλλον για χτυπηματάκι φαίνεται. Θα πρότεινα να ψάξεις το πτηνό για σημάδια και να του βάλεις αντί όλων των άλλων μπεντοντίν για 5-7 ημέρες (την 1η αδυάλυτο τις επόμενες σε ανάμιξη 1/3 μπεταντί με γλυκερίνη)

• Like
Αντιδράσεις: PRO
Τι αποτελεσματα ειχες μετα την χρηση των παραπανω ; Δεν δειχνει κατι σοβαρο να ειναι αλλα σε τι κατασταση ειναι τωρα το πουλι;

Το καναρινι ειναι σε αριστη φυσικη κατασταση. Δεν εχει αλλου καποιο εξογκωμα. Πριν την χρηση της epithol ειχε πιο κοκκινα ποδια και απο το κατω μερος τον ποδιων ασπρες φολιδες, επισης παρατηρησα κανα 2 μικροσκοπικες μαυρες κουκιδες(μαλλον ακαρεα).Λετε το εξογκωμα να δημιουργηθηκε απο τα ακαρεα;Επισης στο πατο του κλουβιου εχω ψιλο πριονιδι. Μηπως να αντικαταστουσα αυτα τα πλαστικα κλαρακια με αλλα; Μηπως ειναι ακαταλληλα;

Πολύ καλή υγιεινή του κλουβιού και των πατήθρων, άλλαξε τις πατήθρες με ίσιες ξύλινες ή πλαστικές, έλεγξε το κλουβί για τυχών επικύνδυνα σημεία, εφάρμοσε την θεραπεία που σου δοθηκε και με την πρώτη ευκαιρία κόψε τα νυχάκια του πουλιού.

• Like
Πριν την χρηση της epithol ειχε πιο κοκκινα ποδια και απο το κατω μερος τον ποδιων ασπρες φολιδες,επισης παρατηρησα κανα 2 μικροσκοπικες μαυρες κουκιδες(μαλλον ακαρεα).Λετε το εξογκωμα να δημιουργηθηκε απο τα ακαρεα;Επισης στο πατο του κλουβιου εχω ψιλο πριονιδι. Μηπως να αντικαταστουσα αυτα τα πλαστικα κλαρακια με αλλα;Μηπως ειναι ακαταλληλα;
τα πρηξιματα πιστευω οτι δημιουργουνται απο τσιμπηματα η χτυπηματα γενικα
κ τα δικα μου πουλια ειχαν ακαρεα στα ποδια αλλα δεν παρατηρησα πρηξιμο κ κοκκινιλα σε συγκεκριμενο σημειο.

μια που ειπες ομως <Πριν την χρηση της epithol ειχε πιο κοκκινα ποδια και απο το κατω μερος τον ποδιων ασπρες φολιδες>
προσεξε κ αυτο που σωστα ανεφερε η georgina...

για τις πατηρθες ακουσα οτι υπαρχουν κ πιο μαλακες απ τις κλασσικες.
απο κει που ψωνιζω για τα πουλια, ηταν να φερουν τετοιες, αλλα ακομα δεν φερανε
θα τις δω πρωτα κ το πιθανοτερο... Θα τις δοκιμασω.

παντως ανα διαστηματα τους αλλαζω πατηθρες,
-εχω διαφορων τυπων-
για να μην πατανε μονιμως σ ενα σχημα μονο

καλα κανεις (μαλλον) που εχεις πριονιδι.

ο γιατρος μου παντως, μου ειχε προτεινει αμμο

κ ειναι εντελως εναντιον στις σχαρες κατω στον πατο του κλουβιου , γιατι οπως μου ανεφερε, ειναι αιτιες συχνοτατων ατυχηματων στα ποδια των πουλιων.:)

• Like
Σας ευχαριστω πραγματικα ολες/ολους για τις πολυτιμες συμβουλες σας!Ηθελα να ρωτησω και κατι αλλο οταν λεμε ισιες πατηθρες τι εννουμε;

Σας ευχαριστω πραγματικα ολες/ολους για τις πολυτιμες συμβουλες σας!Ηθελα να ρωτησω και κατι αλλο οταν λεμε ισιες πατηθρες τι εννουμε;
αυτες χρησιμοποιεις;
σαν την κοκκινη;

Συνημμένα

• pati8ra.webp
    pati8ra.webp
    38 KB · Προβολές: 145
Ναι σαν την κοκκινη εχω αλλα θα τις αντικαταστησω με ισιες, σαν αυτες στις φωτο του nick.

εγω τους εχω μια τετοια στην κατω θεση
κ μια ισια στην επανω που κοιμουνται. (αναποδα απ οτι στην φωτο δλδ)
απ οτι καταλαβα προτιμανε καπως τις ισιες.😛

μεχρι να περασει το προβλημα με το ποδαρακι του,... Καλυτερα, αλλαζε τες κ συ συχνα
κ καθαριοτητα αν μπορεις καθε μερα :)

Αυτές τις πατήθρες τις έχει ο Κτηνιατρικός Κύκλος και κατά τη γνώμη μου οι καφέ είναι και οι καλύτερες.

Καλό είναι οι πατήθρες να είναι διαφορετικού διαμετρήματος και σχεδίου για να γυμνάζονται τα δάχτυλα των ποδιών.
Το πριονίδι όταν δεν είναι επεξεργασμένο έχει πολλά μικρόβια και σκόνη.
Όταν είναι κουνελιού η χαμστερ με το φτερούγισμα ανασηκώνεται και δεν κάνει τίποτα.
Όταν είναι σπασμένο ξύλο είναι ότι καλύτερο για τα πουλιά.

Τώρα για την χρήση η όχι σχάρας οι γνώμες διίστανται.

Γνώμη δικιά μου είναι ότι πρέπει να έχουμε σχάρες σε όλα τα κλούβια της οποίες θα της καθαρίζουμε τακτικότατα, είναι πολύ άσχημο εκεί που κάνουν την ανάγκη τους τα πουλιά να πατάνε η να σκαλίζουν και να τρώνε τους πεσμένους σπόρους.

Τώρα για την χρήση η όχι σχάρας οι γνώμες διίστανται.

Γνώμη δικιά μου είναι ότι πρέπει να έχουμε σχάρες σε όλα τα κλούβια της οποίες θα της καθαρίζουμε τακτικότατα, είναι πολύ άσχημο εκεί που κάνουν την ανάγκη τους τα πουλιά να πατάνε η να σκαλίζουν και να τρώνε τους πεσμένους σπόρους.
κ γω προβληματιζομαι πανω σ αυτο, δημητρη.
2 τινά ομως
το ενα
πανω στην σχαρα κολλανε καποιες ακαθαρσιες, ετσι κ αλλιως.

το αλλο...
ειχα ρωτησει τον γιατρο
-πως να τρωνε την αμμο απο κατω, εκει που κουτσουλανε κιολας; κ μου χε πει...:
-δεν ειναι χαζα, να πανε να φανε κουτσουλιες...

η κ το αλλο ,
που αφορουσε το νερο στην ποτιστρα*-[υπαρχει ηδη θεμα γι αυτο στο φορουμ]-που κουτσουλουσε μετα μανιας, ενα φλωροκαναρο μου:
-"αν ενα πουλι, δεν εχει προβλημα [με παρασιτα κλπ], το να πιει απ το νερο που εχει ηδη κουτσουλησει μεσα, δεν ειναι κ τρομερο.
δεν θα παθει τπτ..."

τωρα ο καθενας κανει οτι καλυτερο μπορει...

για την ωρα, απο σχαρα δεν ειχα καποιο ατυχημα...
[σε καποια πουλια τις εχω αφαιρεσει σε καποια αλλα, οχι 🙄]

-
*απο τοτε που εβαλα αρκετα ψηλα την ποτιστρα, ησυχασα :)

Εφη δεν είναι κόπος όταν έχεις λίγα πουλιά να βγάζεις τις σχάρες μια φορά την βδομάδα και να της πλένεις. Και δεν κολλάει τίποτα απάνω τους.
Αυτό που κάνει την δουλεία δεν είναι χαζό να πάει και να φάει, το άλλο όμως που βλέπει κολλημένο τον σπόρο πάνω στην ακαθαρσία να είσαι σίγουρη ότι θα την φάει.
Ένα άλλο θέμα που είπες είναι το νερό, λογικό είναι να την βρωμίζουν όταν κάνουμε το λάθος και την τοποθετούμε κοντά σε πατήθρα, να την λερώνουν, αλλά να είσαι σίγουρη ότι,ότι και να βάλεις κοντά σε πατήθρα θα το λερώσουν με ακαθαρσίες.
Απλά λίγο ψιλά και ποιο μακριά από την πατήθρα όλα είναι καλά

Ένα πουλί ελεύθερο στην φύση δεν θα πάει ποτέ να πατήσει η να φάει κοντά από ακαθαρσίες άλλων πουλιών η δικές του.
Μην τα αναγκάζεται να πατάνε και να τρώνε από εκεί.
Η ακαθαρσίες είναι η μεγαλύτεροι εστία μόλυνσης και μετάδοσης ασθένειας.

• Like
Τελικα αντικατεστησα τα πλαστικα κλαδακια που μοιαζουν με κλαδι, με ισια. Ο λογος που τα παραθετω σε φωτο ειναι οτι να συγκεγκριμενα εκτος απο ισια(καλυτερο πατημα) ειναι οτι στο επανω μερος τους εχουν μια επιφανεια με υφη γυαλοχορτου τα οποια θα εμποδιζουν και την γρηγορη αναπτυξη των νυχιων.

Συνημμένα

• DSC00069.webp
    DSC00069.webp
    4,5 KB · Προβολές: 135
Τελικα αντικατεστησα τα πλαστικα κλαδακια που μοιαζουν με κλαδι, με ισια. Ο λογος που τα παραθετω σε φωτο ειναι οτι να συγκεγκριμενα εκτος απο ισια(καλυτερο πατημα) ειναι οτι στο επανω μερος τους εχουν μια επιφανεια με υφη γυαλοχορτου τα οποια θα εμποδιζουν και την γρηγορη αναπτυξη των νυχιων.
ωραιες οι πατηθρες σου,
αλλα νομιζω, οτι αν δεν υποχωρησει το πρηξιμο απ το ποδαρακι του, δεν ειναι κ τοσο καλη ιδεα να παταει σε τραχιά επιφανεια.

ετσι που ειναι πρησμενο ειναι πιο ευκολο (ισως ) να ταλαιπωρηθει -πληγωθει-
παρα ν ανακουφιστει, οταν παταει εκει πανω...🙄😕

Back