Φροντίδα Λέω να χωρίσω τα 2 budgie που έχω στο ίδιο κλουβί

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης gelaki
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
@gelaki Από ότι βλέπω η Γκόλντι είναι στον πάτο του κλουβιού και κοιμάται, μια ένδειξη ότι η αρρώστια της είναι σε προχωρημένο στάδιο. Παρόλα αυτά βλέπω καθαρό το φτέρωμα της. Πρέπει να την πάτε οπωσδήποτε και άμεσα σε πτηνίατρο! Κελαηδάει καθόλου? Τρώει? Πίνει νερό?
 
Παρατήρησα επίσης ότι ο πάτος του κλουβιού είναι βρομικος. Έτυχε ή έτσι είναι πάντα? Φωτογραφία του κλουβιού?
 
Καλημερα σας δυστυχώς η γκολντι δεν τα κατάφερε κοιμήθηκε στεναχωρήθηκα παρά πολύ ήταν πολύ αργα κακός που δεν έδωσα σημάσια νωρίτερα !!
Τα παπαγαλάκια τα καθαρίζω κάθε δυο μέρες κ κάτω στον πάτο μου έδωσαν απ το Πέτρου μια σκόνη αλατιού εάν δεν κάνω λάθος με σπασμένα όστρακα κ ίσως γι αυτό φαίνεται βρώμικο το κλουβάκι κ τροφή επισσεις αλλάζω μέρα παρά μέρα η βιταμίνες που εχω κ τις ανακατεύω στην τροφή είναι τις ΡΙΟ την εχω πάρει απ το Πέτ είναι με αυγό το ίδιο κ το ίδιο κ η τροφή είναι της ριο κ είναι για μην πέφτουν τα φτερακια τους εχω δοκιμάσει κι άλλες αλλά με αυτή δεν βλέπεις κανεναν φτερακι κ την τρώνε σε σύγκριση με άλλες που κ τα φτερά του Θωμά έπεφταν κ τρωγαν επιλεκτικά σπόρους
 
Λυπάμαι για την απώλειά σου.
Τώρα όμως επειδή δεν ξέρεις από τι πέθανε κι αν αυτό είναι μεταδοτικό, καλό θα ήταν να βγάλεις το άλλο πουλί από το κλουβί και να απολυμάνεις όλο το κλουβί και τα σύνεργά του. Πέταξε ό,τι τροφή έχει παραμείνει σε ταΐστρες.
Η απολύμανση μπορεί να γίνει με 1/10 χλωρίνη / νερό (1 μέρος χλωρίνη + 9 μέρη νερό), καυτό νερό, νερό και σαπούνι (σαπούνισμα), οινόπνευμα (όλα αυτά θα πρέπει να τα κάνεις) και τέλος αφήνεις το κλουβί να στεγνώσει και όταν θα πάψει να μυρίζει χλωρίνη, τότε βάζεις μέσα το άλλο πουλάκι. Όλα αυτά αν υπάρχει άλλο κλουβί. Αν όχι, τότε δεν κάνεις την πλύση με χλωρίνη.
Τέλος παρακολουθείς πολύ στενά για πολλές ημέρες (πάνω από μήνα) το άλλο παπαγαλάκι, και αν δεις ο,τιδήποτε σε προβληματίσει, π.χ. να είναι λίγο άτονο ή ληθαργικό το πηγαίνεις άμεσα στον γιατρό.
Εναλλακτικά προς το τελευταίο, επικοινωνείς με το Διαγνωστικό Κέντρο της Κομοτηνής, τους λες την κατάσταση και τους στέλνεις τα δείγματα που θα σου ζητήσουν (δεν είναι ακριβό το κόστος)
 
@gelaki κρίμα το πουλάκι. Λυπάμαι πολύ. Εγώ συμφωνώ σε όλα με τον @ianos όσον αφορά την απολύμανση αλλά επειδή από την αρχή η Γκολντι είχε αυτά τα συμπτώματα κ δεν ξέρεις την αιτία θανάτου, θα σου έλεγα να μην περιμένεις κ να πας το θηριάκι σου στην Δουκακη για έλεγχο. Επίσης όσον αφορά τις τροφές Ρίο (μιλώντας όμως για καναρινι), θα σου έλεγα να τις αλλάξεις με κάποιες καλύτερης ποιότητας. Οι παπαγαλογονεις έχουν αναφέρει στο φόρουμ τις προτιμήσεις τους κ μπορείς να ανοίξεις κ νέο θέμα σχετικά με την διατροφή τους. Κ πάλι λυπάμαι πολύ. 😥RIP Γκολντι.
 
ήταν πολύ αργα κακός που δεν έδωσα σημάσια νωρίτερα !!
Όταν ένα πουλάκι ασθενεί προσπαθεί να κρύψει την ασθένεια του γι'αυτό και είναι αρκετά δύσκολο, ειδικά για έναν φροντιστή χωρίς μεγάλη πείρα να το καταλάβει.
Τα συμπτώματα ασθένειας στα budgie είναι :
Ασυνήθιστα περιττώματα, αλλαγή στην ποσότητα το χρώμα και την σύσταση τους.
Ασυνήθιστη ανάπτυξη των φτερών ή ασυνήθιστη πτερόρροια.
Ασυνήθιστη αναπνοή.
Αλλαγή στο τρόπο που κοιμάται δηλαδή:
Να κοιμάται συνέχεια.
Να κάθεται με τα δυο πόδια στα κλαδί όταν πάντα κοιμάταιι στο ένα πόδι
Να έχει το κεφάλι στραμμένο στην φτερούγα και τα μάτια μισάνοιχτα.
Επισης κάθε αλλαγή στις συνηθισμένες δραστηριότητες , στο παιχνίδι του, στο τραγούδι του, στο καθαρισμό των φτερών του στην αλληλεπίδραση με τα άλλα πουλιά και τους ανθρώπους,
στην ενεργητικότητα του, και στην αλλαγή της αγαπημένης του πατήθρας, είναι σημάδια ασθένειας.
  • Άλλα σημάδια είναι:
  • τα μαύρα αγκαθωτά φτερά στο κεφάλι (εκτός από την περίοδο της πτερόρροιας )
  • η αιμορραγία, και το να πίνει πολύ περισσότερο νερό από ότι πίνει συνήθως.
  • Ο αποπροσανατολισμός, τα θαμπά ή πρησμένα μάτια, η έντονη πτερόρροια ,το να πέφτει από την κούρνια του, τα φτερά του προσώπου και του κεφαλιού να έχουν βλέννα και ημι- μασημένη τροφή, να καμπουριάζει, να μην έχει όρεξη για φαγητό, να κάθεται στον πάτο του κλουβιού, να έχει λερωμένη αμάρα (αμάρα του πουλιού είναι η οπή εξόδου του αυγού και της κοτσουλιάς) η ακατάστατη εμφάνιση, ο εμετός και η απώλεια βάρους.
  • RIP Γκολντι
 
@gelaki Εάν έχεις ακόμα το σώμα της καλύτερα να της κάνεις μια νεκροψία για να δεις από τι πέθανε. Έτσι ώστε εάν είχε κάποιο ιο να πας και την άλλη να ξεκινήσει θεραπεία πριν είναι αργά.
RIP Γκολντι.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Ευχαριστω πολυ για τις συμβουλες σασκ τις πληροφοριες που μου δωσατε το εχω κανει ειδη αυτο με θωμα(που δεν ειναι θωμας) το εκανα χθες το βραδυ θα δω κ αυτο για τις τροφες που μου ειπατε . Η γκολντι εξ αρχης ηταν πολυ ησυχη σε συγκριση με τον θωμα ετρωγε ομως επινε το νερακι επαιζε με το θωμα καθοταν στα κλαρακια τωρα το καλοκαιρι τους ειχα βαλει πισινα τους αρεσε πολυ κοιμοταν περισσοτερο απ τον θωμα , το θεμα ειναι οτι ειχα ενα θεμα υγειας του μικρου μου γιου κ αμελησα αυτο το χειροτερο απ ολα ειναι οτι ο μικρος μου τα λατρευει τα παπαγαλακια του κ εχθες το βραδυ την εψαχνε να δω πως θα το διαχειριστω κ αυτο , χθες τιν βγαλαμε απ το κλουβακι της κ εκεινη ξανα εμπαινε παλι μεσα η ψυχουλα. 😭
 
Θα συμφωνήσω με τον @Vada, τα πτηνά μικρού μεγέθους, ξέρουν να κρύβουν καλά την αρρώστια τους, καθώς στην φύση τα αρπακτικά εστιάζουν στα ευάλωτα ζώα (αυτά δηλαδή που είναι κάτω στο έδαφος). Οπότε η ασθένειά της, ήταν σε προχωρημένο στάδιο.

RIP Γκόλντι
 
Αυτή είναι η τελευταίο φωτογραφία που την έβγαλα!
 

Συνημμένα

  • D9D3BF30-7CA6-4129-A23F-3555E227533A.webp
    D9D3BF30-7CA6-4129-A23F-3555E227533A.webp
    43,6 KB · Προβολές: 14
@gelaki Εάν έχεις ακόμα το σώμα της καλύτερα να της κάνεις μια νεκροψία για να δεις από τι πέθανε. Έτσι ώστε εάν είχε κάποιο ιο να πας και την άλλη να ξεκινήσει θεραπεία πριν είναι αργά.
RIP Γκολντι.
Λήδα, δεν είναι κοστοβόρα μια νεκροψία; Κ που γίνεται;
 
Back
Top