Φροντίδα Μέσα στο σπίτι ή στο μπαλκόνι το καναρίνι;

Giagalakis

PB New Member
Εγγραφή
8 Οκτ 2019
Μηνύματα
55
Κάπου διάβασα το να βάζεις το καναρινι μέσα στο σπιτι το βράδυ μειώνει το προσδόκιμο της ζωής του, είναι προτιμότερο να το εχω και το βράδυ έξω στο μπαλκόνι;
 
Κάπου διάβασα το να βάζεις το καναρινι μέσα στο σπιτι το βράδυ μειώνει το προσδόκιμο της ζωής του, είναι προτιμότερο να το εχω και το βράδυ έξω στο μπαλκόνι;
Είναι προτιμότερο το καναρίνι να βρίσκεται σε ένα σταθερό σημείο, όταν είναι στο μπαλκόνι πρέπει να είναι προφυλαγμένο από ρεύματα αέρα, βροχή, και απο την άμεση επαφή με τον ήλιο και πάντα να υπάρχει προστασία από τα αρπακτικά.
Το καναρίνι όταν βρίσκεται σε ένα σταθερό σημείο προετοιμάζει τον οργανισμό του ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες για να μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτές.
Τα καναρίνια μου βρίσκονται μόνιμα στο μπαλκόνι και χρειάστηκε να τα μεταφέρω μία φορά σε εσωτερικό χώρο για λίγες ημέρες σε περίοδο με κάυσωνα.
Στο πολύ κρύο τα βοηθάω με αύξηση των λιπαρών σπόρων (καναβούρι).
Οι αλλαγές από το κρύο του μπαλκονιού στη ζέστη του εσωτερικού χώρου μπορούν να δημιουργήσουν αρκετά προβλήματα στο καναρίνι όπως πτερόροια.
 
Αν έχω καταλάβει καλά, το λένε επειδή αναστατώνεται/αγχώνεται το πουλάκι με τις αλλαγές.
Αλλά από πάντα στο πατρικό μου, το χειμώνα ανάλογα το πόσο κρύο είχε ήταν και η ώρα που ερχόντουσαν μέσα. Και το καλοκαίρι επίσης, ανάλογα με τη ζέστη. Έτσι συνεχίζω κι εγώ πλέον στο σπίτι μου. Πρόβλημα δεν είχαμε ποτέ.
Αλλά ίσως είναι και ανάλογα το πόσο άνετα και ασφαλή νοιώθουν τα πουλάκια με την οικογένεια, για το θέμα του άγχους. Ή αν έχουν μείνει από την αρχή μόνιμα έξω, οπότε είναι εξοικειωμένα με κρύο/ζέστη ανάλογα την εποχή.
Ο δικός μου για παράδειγμα, όταν τον βγάζω έξω το χειμώνα, προς το μεσημεράκι που έχουμε λίγο ήλιο, παρόλο που πάντα θα του έχω μισοσκεπασμένο το κλουβί να κόβει τον αέρα, αν κρυώνει με κοιτάζει μ ένα κακομοιριασμένο ύφος, λες και είναι εξορία. Όχι οτι μέσα έχουμε περισσότερη ζέστη, χωρίς καλοριφέρ κιόλας...
 
Ενα πουλακι οταν ειναι μονιμα στο μεσα εξω συνεχως προσπαθει να προσαρμοστει σε μια νεα θερμοκρασια.
Αυτο θα το οδηγησει μαθηματικα στην ασθενεια.

Τα πουλακια τα εχουμε ειτε μεσα ειτε εξω και αν προκειται να γγαλουμε εξω ενα πουλακι,θα πρεπει να εχει περασει την πτερορροια στον χωρο που θα εγκατασταθει μονιμα.
Αυτο θα πρεπει να συμβει ωστε το πτερωμα του να εχει διαμορφωθει για εξωτερικες συνθηκες διαμονης.

Δεν τιθεται θεμα αντοχης σε χαμηλες θερμοκρασιες εφ'οσον εχει συμβει αυτο που αναφερω με την διαδικασια της τερορροιας και εφ'οσον εχει το καταλληλο σιτηρέσιο.
 
Θα έλεγα, συμπληρωματικά προς τα προηγούμενα ποστ, ότι όταν η εποχή είναι τέτοια, ώστε η διαφορά θερμοκρασίας μέσα - έξω δεν υπερβαίνει τους 5 βαθμούς, η μετακίνηση του κλουβιού είναι σχετικά ασφαλής, π.χ. Για να πάρει το πουλάκι λίγο ήλιο. Εννοείται και οι υπόλοιπες συνθήκες (βροχή, αέρας κλπ) θα πρέπει να προσομοιάζουν ή να μην επιδρούν στο κλουβί.
Επίσης το "μέσα" ενέχει κινδύνους, όπως οι οσμές, τα ρεύματα, οι ατμοί αντικολλητικών επιστρώσεων κουζινικών σκευών, η διατάραξη της ροής του φυσικού φωτισμού (να μην κοιμάται τις ώρες που απαιτείται) κλπ, η αίσθηση "ασφάλειας" από τα κουνούπια...
Οπότε, όπου επιτρέπεται, μια απλή κατασκευή προστασίας από αρπακτικά (και ένα τούλι για τα κουνούπια) θα μπορούσε να είναι η λύση.
 
Οι γενικοί άποψη είναι ή μέσα ή έξω δεν είναι καλό να αλλάζει θέση το κλουβί γιατί όπως ανέφερε και ο Αντώνης το πουλί βρίσκεται σε μια διαρκή προσπάθεια προσαρμογής στο χώρο.

Και θα συμφωνήσω και με τον Γιάννη ότι μια καλή κατασκευή για προστασία από αρπακτικά - κουνούπια είναι αρκετά για την διαμονή του στο μπαλκόνι εφόσον δεν είναι σε ρεύμα δεν εκτίθενται στην βροχή και τόν ήλιο.

Εγώ προσωπικά τα έχω στο μπαλκόνι, στης μεγάλες ζέστες κατά της μεσημεριανές ώρες τα έβαζα μέσα,
και πάντα με κλειστό κλιματισμό.
Δεν είναι λογικό από τούς 39 βαθμούς να πάμε στους 23.
Για τους κρύους μήνες δεν έχω εμπειρία αλλά απ' ότι διάβασα τα πουλιά σε νορμάλ θερμοκρασία δεν έχουν πρόβλημα, παρόλα αυτά έχω νάιλον στο μπαλκόνι οπότε θα προσπαθήσω να μην τα εκθέσω σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες προστατεύοντας τα και από τους δυνατούς ανέμους που μπορεί να δημιουργηθούν.
 
Οι γενικοί άποψη είναι ή μέσα ή έξω δεν είναι καλό να αλλάζει θέση το κλουβί γιατί όπως ανέφερε και ο Αντώνης το πουλί βρίσκεται σε μια διαρκή προσπάθεια προσαρμογής στο χώρο.

Ακριβως Παυλο και επειδη εδω εχουμε φιλους απο ολη την Ελλαδα αλλα και το εξωτερικο δεν μπορουμε να παμε με γνώμονα οτι στην Αθηνα δεν εχει μεγαλη διακύμανση η θερμοκρασια.
 
Ερώτησις: Θεωρείτε ότι ο μόνος αποτρεπτικός παράγοντας για να αποφεύγουμε το μέσα- έξω είναι η δυσκολία προσαρμογής στη διαφορά θερμοκρασίας;
Αν η θερμοκρασία είναι ίδια; Πχ: Έχω το κλουβί ακριβώς δίπλα στην ανοιχτή μπαλκονόπορτα τη νυχτα και αποφασίζω να το βγάζω κατά τις 10 έξω, που πάνω κάτω δεν υπάρχει διαφορά θερμοκρασίας. Τι πρόβλημα μπορεί να υπάρξει;
 
Η θέση του κλουβιού θα πρέπει να είναι τέτοια που να του παρέχει ψυχολογική ασφάλεια.
Το πουλί αντιλαμβάνεται ως χώρο του όχι μόνο το κλουβί του αλλά και όλον τον περιβάλλοντα χώρο του.
Η συνεχείς αλλαγές της τοποθεσίας του κλουβιού εκτός από το στρες που προκαλεί σε ένα πουλί το κάνει νευρικό και σταδιακά φιλάσθενο.
 
σε νορμάλ θερμοκρασία δεν έχουν πρόβλημα,
Εάν το -2°C , θεωρείται μια μη νορμάλ θερμοκρασία τότε θα ήθελα να προσθέσω ότι μπορώ να επιβεβαιώσω από προσωπική εμπειρία πως, επίσης, δεν υπάρχει κανένα θέμα για τα πουλάκια. Αντέχουν χωρίς προβλήματα.
Αρκεί να έχουν την σωστή προστασία, διατροφή και προετοιμασία όπως έχει προαναφερθεί.
 
Έχω επιφυλάξεις για κάποια στοιχεία που συζητήθηκαν σε αυτό το θέμα.
Δεν είμαι σίγουρος ότι η κάλυψη με πλαστικό μπορεί να ανεβάσει τη θερμοκρασία ενός κλουβιού σε εξωτερικό χώρο, τον χειμώνα, αν δεν πέφτει ήλιος στο κλουβί, δλδ τη νύχτα. Πιστεύω ότι το κλουβί, είναι δύσκολο να τυλιχτεί ερμητικά σε πλαστικό, και προφανώς αν κάτι τέτοιο επιτευχθεί, επικίνδυνο, για έλλειψη οξυγόνου.
Ακόμα, το να αλλάζει κανεις ένα κλουβί, μεταξύ δυο κατάλληλων θέσεων, πρωί - βράδυ, π.χ. σε εξωτερικό χώρο ή ακόμα και μέσα σε ένα σπίτι, δεν νομίζω ότι διαταράσσει την ψυχολογία ενός πουλιού, με την εξαίρεση της φάσης στην οποία κλωσσά. Νομίζω, ότι το πουλάκι μπορεί να συνηθίσει και να αποδεχτεί αυτές τις δυο θέσεις. Άλλωστε, συχνά τα ελεύθερα πουλιά δεν κοιμούνται στο ίδιο δέντρο, ίδιο κλαδί, κλπ, αλλά αυτό μάλλον δεν αποτελεί και επιχείρημα καθώς τα άγρια πτηνά είναι εξοικειωμένα με συνεχείς αλλαγές θέσεων σε φυσικά περιβάλλοντα.
 
Δεν είμαι σίγουρος ότι η κάλυψη με πλαστικό μπορεί να ανεβάσει τη θερμοκρασία ενός κλουβιού σε εξωτερικό χώρο,
Δεν την ανεβάζει Γιάννη. Διαπιστωμένο στην πράξη. Μόνο ο αέρας "κόβει" και ίσως ανέβει λίγο η σχετική υγρασία. Για να είμαι ποιο ακριβής, το σημείο δρόσου. Τότε δηλαδή που η υγρασία μετατρέπεται σε σταγονίδια (πολύ χοντρικά). Αλλά για να συμβεί αυτό χρειάζεται συνδυασμός πολλών παραμέτρων και δεν χρειάζεται να πλατιάσουμε.
Στην περίπτωση που φυσάει η όποια αλλαγή θα είναι μόνο στο κομμάτι "feels like" όπου εκτός πλαστικού θα νιώθουμε, αλλά δεν θα μετράμε, λίγο περισσότερο κρύο.
Ακόμα, το να αλλάζει κανεις ένα κλουβί, μεταξύ δυο κατάλληλων θέσεων, πρωί - βράδυ, π.χ. σε εξωτερικό χώρο ή ακόμα και μέσα σε ένα σπίτι, δεν νομίζω ότι διαταράσσει την ψυχολογία ενός πουλιού, με την εξαίρεση της φάσης στην οποία κλωσσά.
Σίγουρα δεν θα είναι καταστροφικό και μακάβριο για το πουλακι εάν γινεται όπως το περιγράφεις. Βέβαια, κάτω από την λογική ότι εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, η δική μου γνώμη είναι, εάν φυσικά αυτό είναι εφικτό, το σημείο να είναι σταθερό όλες τις μέρες και εποχές του χρόνου.
 
Τελευταία επεξεργασία:
η όποια αλλαγή θα είναι μόνο στο κομμάτι "feels like"
Στο σημείο αυτό δηλώνω, αδιάβαστος! Το real feeling που λέμε στην Ελληνικήν, είναι μια γκάμα αισθητικών σημείων τα οποία έχω βιώσει αλλεπάλληλες φορές κυριολεκτικά στο πετσί μου, όπως φαντάζομαι όλοι μας, αλλά αν και κατά πόσο αυτού του είδους η "υποκειμενικότητα" (που μόνο τέτοια δεν είναι από ό,τι υποπτεύομαι) μπορεί να επηρεάζει την υγεία και το καλώς έχειν ενός οργανισμού, παραμένει θολό στο μυαλό μου.
 
Πιστεύω ότι το κλουβί, είναι δύσκολο να τυλιχτεί ερμητικά σε πλαστικό
Δεν εννοούσα να τυλίξω το κλουβί, είναι νάιλον τέντες που καλύπτουν το μπαλκόνι.
 
Δεν εννοούσα να τυλίξω το κλουβί, είναι νάιλον τέντες που καλύπτουν το μπαλκόνι.
Ναι, Παύλο, το κατάλαβα, αλλά και έβαλα το παράδειγμα του ερμητικού τυλίγματος του κλουβιού, για να πω ότι ακόμα και έτσι να γίνουν τα πράγματα, και πάλι η θερμοκρασία δεν πιστεύω ότι θα ανέβει μέσα στο κλουβί μια χειμωνιάτικη νύχτα με π.χ. 3 βαθμούς.
 
Η feel like θερμοκρασια βεβαια δεν βρισκει εφαρμογη στα ζωα γιατι κατα τον υπολογισμο της περαν της θερμοκρασια, της ταχύτητας του αερα και της σχετικης υγρασίας λαμβανεται υπ'οψιν και ο ρυθμος αποβολης της θερμοτητας απο το ανθρωπινο σωμα.
Αναφερεται σε εμάς δηλαδη.
 
Η feel like θερμοκρασια βεβαια δεν βρισκει εφαρμογη στα ζωα γιατι κατα τον υπολογισμο της περαν της θερμοκρασια, της ταχύτητας του αερα και της σχετικης υγρασίας λαμβανεται υπ'οψιν και ο ρυθμος αποβολης της θερμοτητας απο το ανθρωπινο σωμα.
Αναφερεται σε εμάς δηλαδη.
Καλά, αυτά είναι προφανή. Αλλά αυτό που ήθελα να θέσω είναι ότι για να υπάρχει σε εμάς real feeling, θα υπάρχει και στα ζώα. Από την άλλη όμως το ουσιαστικό ερώτημα είναι αν και κατα πόσο η αίσθηση αυτή επιδρα στην ομοιόσταση, πέραν της θερμοκρασιακής μεταβολής του εξωτερικού περιβάλλοντος.
 
είναι ότι για να υπάρχει σε εμάς real feeling, θα υπάρχει και στα ζώα

Και να υπηρχε δεν βλεπω καμια χρησιμότητα του για να ειμαι ειλικρινής.
Στο ανθρωπο υπαρχει αντικειμενικη χρησιμοτητα του αλλα δεν βλεπω καποια εφαρμογη που θα μπορουσε να εχει στα ζωα απο την αποψη οτι εκεινα εχουν διαφορετικο μηχανισμο αντιμετωπισης της θερμοκρασιας.
 
Back
Top