Γενικά Μεταλλαγμενοι φλωροι

αλεξανδρε πολυ ομορφα, να τα χαιρεται ο φιλος σου,το σατινε ολα τα λεφτα, προσφατα απεκτησα ενα αχατη θηλυκο φλωρο και ενα ιζαμπελ αρσενικο, για την νεα χρονια παντα
 
πραγματικα πρωτη φορα βλεπω μεταλλαξεις φλωρων ειναι πολυ ωραια πουλια.
 
Το μόνο που μου μένει είναι να δω από φανέτο και σκαρθί... Τότε θα πεθάνω... 😀


Enas filos stin ollandia exei to mono gnosto metalaksi apo Skarthaki, pou parxei stigmis. Einai Skarthaki Axatis.

Kai apo to Faneto parxoune metalaksi Pastel.

Mou ipane tha mou stelnoune fotografies...omos den ksero einai kala na to balo edo kai meta ego fteo an o Thanasi piasei kati.

Alexandros
 
Αλέξανδρε όταν θα βάλεις τις φώτο στείλε μου προσωπικό μήνυμα, για να ειδοποιήσω νοσοκομεία και τα λοιπά... Το θέμα είναι να δω σκαρθάκια και φανέτα μεταλλαγμένα και τίποτα άλλο... 😀
 
Διαβάζοντας και βλέποντας το ποστ, μετά την έκπληξη που μου προξένησαν οι καταπληκτικές φωτογραφίες καθώς πρώτη φορά βλέπω μεταλλαγμένους φλώρους, έμεινα να αναρωτιέμαι τι σημαίνει μετάλλαξη;
Είναι μια διαδικασία που μπορεί να βοηθηθεί από την επιλεκτική διασταύρωση του κάθε είδους ή πρέπει να διασταυρωθούν ο φλώρος με κάποιο άλλο είδος της οικογένειας για να κληρονομήσει η επόμενη γενιά του γονίδια πχ. χρώματος;
Τα μεταλλαγμένα πουλιά είναι γόνιμα;


Ίσος οι απορίες μου να ακούγονται αφελείς σε κάποιους, είναι όμως απορίες.
 
Afto malon einai problima me to Melanini. Afto den einai metalaksi.
Mexri simera den iparxei apogono me to idio xroma. Malon einai to idio me to pardalo stis karderines kai tous spinous. Mexri simera den boroune na apodiksoune afto einai klironomika.


Alexandros
 
Όλες οι παραλλαγές στα χρώματα, τον τύπο φτερώματος, το μέγεθος κτλ. Που βλέπουμε σε πουλιά του ίδιου είδους, είναι ποικιλίες αυτού του είδους και οφείλονται σε μεταλλάξεις. Οι μεταλλάξεις αυτές προέρχονται από γονίδια που διαφοροποιούνται από τη μία γενιά στην άλλη και μας δίνουν αυτά τα οπτικά αποτελέσματα στα πουλιά. Ας δούμε όμως τους διάφορους όρους που θα συναντήσουμε στη γενετική, οι οποίοι θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα την εξέλιξη των πτηνών. Μεταλλάξεις: Στη βιολογία, μετάλλαξη είναι μία αλλαγή στην αλυσίδα του DNA ενός οργανισμού. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν αντιγράφεται κάποιο σφάλμα του DNA κατά την διαίρεση των κυττάρων, λόγω έκθεσης σε ακτινοβολία ή χημικά κλπ. Οι περισσότερες μεταλλάξεις δεν έχουν κανένα αντίκτυπο στη λειτουργία ή στα χαρακτηριστικά του οργανισμού στον οποίο δημιουργούνται. Στα πουλιά, μας ενδιαφέρουν οι μεταλλάξεις, οι οποίες κληρονομούνται και φαίνονται στα χαρακτηριστικά τους. Μια μετάλλαξη μπορεί να επηρεάζει το πουλί θετικά, αρνητικά (κάνοντας το ποιο ευάλωτο), ή ακόμη και να μην το επηρεάζει καθόλου, οπότε ονομάζεται ουδέτερη μετάλλαξη.
Παράθεση από το Untitled Document
Πλην ελαχίστων περιπτώσεων όπως ο κόκκινος παράγοντας στα καναρίνια για παράδειγμα, οι μεταλλάξεις προέρχονται από τυχαίες αλλαγές στο DNA των πουλιών όπως περιγράφω πιο πάνω. Το δύσκολο δεν είναι τόσο να δημιουργηθεί μια μετάλλαξη αλλά να την κρατήσει κάποιος στην εκτροφή του. Στη φύση δημιουργούνται συνεχώς αλλά λόγω των τυχαίων ζευγαρωμάτων εξαφανίζονται και αφωμειώνονται από τον αρχέγονο πληθυσμό.
 
Afto malon einai problima me to Melanini. Afto den einai metalksi.
Mexri simera den iparxei apogono me to idio xroma. Malon einai to idio me to pardalo stis karderines kai tous spinous. Mexri simera den boroune na apodiksoune afto einai klironomika.


Alexandros
Για τη φανέτα πάντως την αναφέρει και στο βιβλίο Εγκυκλοπαίδεια Κατοικίδιων Πτηνών σαν πολύχρωμη μετάλλαξη αν και δεν ξέρω κατά πόσο είναι η ίδια περίπτωση. Σύμφωνα με το ίδιο βιβλίο πάντα υπάρχει και ανοιχτόχρωμη μετάλλαξη. Δυστυχώς δεν έχει φωτογραφίες από καμία από τις δύο ☹. Στην περίπτωση της καρδερίνας ακόμη το ψάχνουν οι εκτροφείς για το αν κληρονομείται ή αν είναι αποτέλεσμα έλλειψης κάποιων στοιχείων. Υπάρχει δυσκολία στη σταθεροποίηση μιας τέτοιας μετάλλαξης καθώς τα πουλιά που την εμφανίζουν είναι άγρια πιασμένα και πολύ δύσκολα να αναπαραχθούν σε συνθήκες αιχμαλωσίας. Μακάρι να κληρονομείται και να εμφανιστεί μια νέα παρδαλή μετάλλαξη καρδερίνας στο μέλλον.
 
ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ
Μετάλλαξη στα πουλιά είναι όταν αλλάζει από την φύση ο γεννότυπος του και αυτό εμείς αυτό το αντιλαμβανόμαστε στο φαινότυπο (αυτό που βλέπουμε), δηλαδή το χρώμα του πουλιού έχει αλλάξει και η εμφάνιση του δεν έχει τα χρώματα του αρχέγονου του είδους.
Η μετάλλαξη μεταφέρεται κληρονομικά, από γενιά σε γενιά. Ανάλογα που είναι η θέση των γονιδίων που κάνουν την μετάλλαξη εννοείται σε ποίο χρωμόσωμα είναι συνδεδεμένο, έχουμε δύο διαφορετικούς τύπους μετάλλαξης την φυλοσύνδετη μετάλλαξη και την αυτοσωματική. Οι πιο πολλές μεταλλάξεις είναι δεμένες με τα χρωματοσώματα X & Y που είναι υπεύθυνα για το φύλλο του πουλιού. Στις αυτοσωματικές μεταλλάξεις τα γονίδια της μετάλλαξης είναι δεμένα με τα υπόλοιπα ζευγάρια χρωματοσωμάτων, δηλαδή πλην του X & Y.
Έτσι βλέπουμε πως η βασική διαφορά των δύο μεταλλάξεων είναι ότι η φυλοσύνδετη έχει σχέση με το φύλλο, γι’αυτό ποτέ δεν μπορεί να είναι φορέας της μετάλλαξης το θηλυκό, είναι μόνο τα αρσενικά, τα θηλυκά έχουν την μετάλλαξη μόνο στο φαινότυπο. Ενώ στην αυτοσωματική μετάλλαξη μπορούν να είναι και τα θηλυκά και τα αρσενικά φορείς της μετάλλαξης.
Οι πιο πάνω μεταλλάξεις έχουν και επί μέρους χαρακτηριστικά όπως επικρατούσα ή υπολειπόμενη. Υπολειπόμενα γονίδια δεν μπορούμε να συνεχίσουμε αν είναι παρόντα επικρατούντα γονίδια.
Τελικά έχουμε 4 διαφορετικά στοιχεία που παίζουν ρόλο στις μεταλλάξεις.
Οι μεταλλάξεις λοιπόν είναι:

Φυλοσύνδετη ή Αυτοσωματική
Επικρατούσα ή Υπολειπόμενη
Στις καρδερίνες λοιπόν συμβαίνουν τα εξής
Φυλοσύνδετες - υπολειπόμενες
Παστέλ, Αχάτης, Καφέ, Λουτίνο, Ιζαμπέλα (είναι μετάλλαξη από Αχάτη και Καφέ ), Σατινέ (είναι μετάλλαξη από Λουτίνο και Καφέ ).
Αυτοσωματική – υπολειπόμενη
Αλμπίνο, Ασπροκέφαλη, Οπάλ.
Αυτοσωματική – επικρατούσα.
Κίτρινο​

Υπάρχουν ακόμα οι μεταλλάξεις Eύμο, Φαιό, Ασπρόλαιμο που είναι πολύ καινούργιες και ακόμη δεν ξέρουμε σίγουρα πως κληρονομούνται αυτές οι μεταλλάξεις.
Όλες οι παραπάνω μεταλλάξεις, όταν βρίσκονται στον φαινότυπο του πουλιού, είναι ορατές και μπορούμε να δούμε τα χρώματα της μετάλλαξης.​


Alexandros
 
Ζητώ την ταπεινή μου συγγνώμη τότε

Min zitas SIGNOMI, giati. Kathe tetoio Post kai kathe fotografia mas dini kainurgio stixia kai plirofories. An den exoume tetoio post san dika sou den ksekinisi mia zitisi pou OLO kati kainurgio mathenoume kai ksekinisoume na psaksoume.

EYXARISTO POLI GIA TO POST SOU.


Alexandros
 
"Φυλοσύνδετες - υπολειπόμενες
Παστέλ, Αχάτης, Καφέ, Λουτίνο, Ιζαμπέλα (είναι μετάλλαξη από Αχάτη και Καφέ ), Σατινέ (είναι μετάλλαξη από Λουτίνο και Καφέ )."

- Εχω μια απορεία εδώ(δηλαδή πολλές έχω, αλλά σιγά-σιγά)
Το ότι η Ιζαμπελ είναι μετάλλαξη αχάτη-καφέ τί σημαίνει;
Οτι ζευγαρώσαμε τις δυό αυτές μεταλλάξεις μεταξύ τους και πήραμε ΙΖΑΜΠΕΛ;
Τότε όμως δεν πρόκειται για μετάλλαξη, με τον ορισμό που δώσαμε στην αρχή,
αλλά για μια κανονική κληρονομική μεταβίβαση χρωμοσωμάτων. Το αποτέλεσμα
της οποίας είναι η αλλαγή του φαινότυπου.😕

Υ. Γ Μήπως να ξεκινήσουμε απο εδώ ένα νέο thread με τίτλο σχετικό με την Γεννετική;
(γιατί τώρα οι απαντήσεις και ή τυχόν συζήτηση δεν θα αφορά τους φλώρους αποκλειστικά)
 
Gia sou Maki,

Afto malon den einai mono ena kainurgio thema, mou fenete afto einai olokliro kategoria.


Alexandros
 
Back
Top