Γενικά Μια όμορφη οικογένεια καναρινιών

Έχω διαβάσει ότι με κάποια διαδικασία που μπορεί μόνο ένας έμπειρος εκτροφεας να καταφέρει, έχει γέννες όλο τον χρόνο. Δηλαδή μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες αναπαραγωγής
όποτε κρίνει και είναι έτοιμος. Πιστεύω όμως ότι οι πιο πολλοί από εμάς έχουν ήδη τελειώσει και με την δεύτερη γέννα τώρα. Κάποιοι ακόμα και με τρίτη.
Η Χρυσή τομή μάλλον είναι να αξιολογηθεί το κουράγιο της καναρας ή του καναρου.
Πολύ σωστά. Εδώ είναι που μπαίνει η παράμετρος εμπειρία. Επίσης επειδή ο μεταβολισμός τους είναι πολύ γρήγορος μπορεί να πάθουν κάτι μέσα σε μερικές ώρες. Ο έμπειρος και σίγουρος για τον εαυτό του εκτροφέας δεν θα πανικοβληθεί ότι κι αν προκύψει.
 
@MARY58, @esam δεν αναφέρομαι στα παραπάνω υπό την έννοια του σωστού / λανθασμένου, αλλά ούτε και του έμπειρου / μη έμπειρου. Απλά καταθέτω μία άποψη που ουδεμία σχέση έχει με την συνεχόμενη ωοτοκία ή πολλούς κύκλους αναπαραγωγής μέσα σε όλο το έτος. Κυρίως επικεντρώνομαι στο γεγονός της μη απόρριψης εν δυνάμει ζωών, όταν αυτό είναι δυνατό να συμβεί και βάσει της σκέψης ότι εφόσον το θηλυκό καναρίνι είναι στην ορμονική φάση της απόθεσης αυγών, και δεν συντρέχει λόγος υγείας, προφανώς και ο οργανισμός της θα είναι κατάλληλα προετοιμασμένος για να τα εκκολάψει / μεγαλώσει. Είναι κάτι σαν τη σχέση κόστους / οφέλους, στην οποία πρέπει κανείς να ισορροπήσει στο μέγιστο όφελος με το ελάχιστο κόστος, απλά στην παράμετρο βάζω ως όφελος τόσο την ευζωία του θηλυκού όσο και το να δοθεί η δυνατότητα της ζωής στα μικρά.
 
Έχεις δίκιο ianos@ πάντως, ήμουν λάθος.
Περισσότερο το συνειδητοποιούσα αυτό που έλεγες κ απευθυνόμουν στον εαυτό μου παρά σε σένα. Απλά δεν το σκέφτηκα καλύτερα.

Είναι κάτι σαν τη σχέση κόστους / οφέλους, στην οποία πρέπει κανείς να ισορροπήσει στο μέγιστο όφελος με το ελάχιστο κόστος, απλά στην παράμετρο βάζω ως όφελος τόσο την ευζωία του θηλυκού όσο και το να δοθεί η δυνατότητα της ζωής στα μικρά.
Συμφωνώ. Είναι δύσκολες οι ισορροπίες κ η σωστή εκτίμηση της υγείας των γονιών απαιτεί εμπειρία από τους φροντιστές. Γι'αυτό το καλύτερο, κατά την γνώμη μου, είναι να προλαβαίνει κάποιος, όσο μπορεί βέβαια, καταστάσεις κ να μην μπαίνει σε τέτοια διλήμματα. Όπως λέει κ ο @esam, όταν γίνεται κ επιτρέπεται από το χρονικό διάστημα της αναπαραγωγής,
Πιστεύω όμως ότι οι πιο πολλοί από εμάς έχουν ήδη τελειώσει και με την δεύτερη γέννα τώρα.
Όταν δεν μπορείς να το αποφύγεις εκεί
Εδώ είναι που μπαίνει η παράμετρος εμπειρία.
 
....στην παράμετρο βάζω ως όφελος τόσο την ευζωία του θηλυκού όσο και το να δοθεί η δυνατότητα της ζωής στα μικρά
Δεν μπορείς να τα έχεις και τα δύο χωρίς ρίσκο. Δυστυχώς ! Ηδη απο χθές (Θερινό ηλιοστάσιο) η ημέρα άρχισε να μικραίνει. Σταδιακά, αυτό θα μεταφραστεί απο τον οργανισμό του θηλυκού, ώς σήμα για ορμονικές μεταβολές, που θα οδηγήσουν σε αλλαγή πτερώματος. Μέσα στον Ιούλιο δηλαδή, αυτό το θηλυκό θα έχει να μεγαλώσει τα νεούδια του και να "ξεμπερδέψει" τα αλληλοσυγκρουόμενα σήματα ενστίκτου και ορμονών. Το στρές θα είναι πολλαπλάσιο σε σχέση με μια απλή αναπαραγωγική περίοδο. Η κατάληξη μάλλον απροσδιόριστη και εξαρτόμενη απο πολλούς παράγοντες. 🤔
 
@mgerom
Δεν μπορείς να τα έχεις και τα δύο χωρίς ρίσκο
Μάκη, θεωρώ ότι το ρίσκο είναι δύο τύπων: η υγεία του θηλυκού και η ζωή των αυγών (η εκκόλαψη των εμβρύων και το μεγάλωμα των νεοσσών). Για το πρώτο έχω να πω ότι ένα υγιές θηλυκό τα βγάζει άνετα πέρα και η πτερόρροιά του από μικρή εμπειρία που έχω πηγαίνει λίγο πιο μετά. Η ζωή των εμβρύων και η εκκόλαψη των νεοσσών είναι φυσικά πιο αβέβαιη, λόγω υψηλής θερμοκρασίας και χαμηλής υγρασίας κυρίως. Αλλά αφού το αρχικό λάθος έχει γίνει, δλδ η γέννηση ένσπορων αυγών, δεν βλέπω άλλον δρόμο για να υπάρξει το μέγιστο κέρδος για όλους τους οργανισμούς.
 
Back
Top