Γενικά Μωρό και παπαγάλος στο σπίτι

Τι πρέπει να κάνω με τον παπαγάλο, τώρα που περιμένω να γεννηθεί το μωρό μου; Μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για μια αρμονική συμβίωση παιδιού και παπαγάλου στο σπίτι.

Τι να κάνω με τον παπαγάλο, τώρα που περιμένω να γεννηθεί το μωρό μου;​

παιδί_παπαγάλος.jpg

Διάγετε την πιο ευτυχισμένη περίοδο της ζωής σας. Είστε σε αναμονή του μωρού σας, κάνοντας όνειρα και προετοιμάζοντας το σπίτι σας για τον ερχομό του. Μέσα σ' όλα σας απασχολεί η συμβίωση του βρέφους με τον αγαπημένο σας παπαγάλο και η αντίδραση του πουλιού στο νέο μέλος της οικογένειας.

Πολλοί άνθρωποι με κατοικίδια έρχονται αντιμέτωποι με τέτοιους προβληματισμούς και δυστυχώς κάποιες φορές, όταν πρόκειται περί σκύλων ή γατιών, τα ζώα καταλήγουν στους δρόμους, εξαιτίας των αδικαιολόγητων φόβων των ιδιοκτητών τους.

Όμως τα pets δεν είναι παιχνίδια, είναι έμψυχα πλάσματα και τα φροντίζουμε, όχι για να καλύπτουν κενά αλλά ώστε να παραμείνουν διαχρονικοί σύντροφοι ζωής.

Φυσικά στο διηνεκές το κύριο μέλημά σας θα είναι η προστασία και η φροντίδα του μωρού σας. Θα δεσπόζει στην ζωή σας, θα καταναλώνει τον περισσότερο χρόνο σας και έτσι πρέπει να γίνει.

Ακριβώς λόγω της σοβαρότητας του θέματος, απαιτείται ενημέρωση και γνώση, ώστε να μην εξαρτηθούν οι αποφάσεις σας από αόριστους φόβους. Γιατί, εδώ που τα λέμε, ο φόβος υποκρύπτει άγνοια. Για να μην επηρεαστείτε από δοξασίες αδαών ανθρώπων και μετανιώσετε αργότερα, διαβάστε παρακάτω το τι ακριβώς θα πρέπει να συνυπολογιστεί στην όποια απόφαση λάβετε.

Η περίοδος που θα προηγηθεί πριν κληθείτε να αντιμετωπίσετε την κατάσταση είναι και η πιο σημαντική. Είναι συμβατή η συνύπαρξη βρέφους και κατοικιδίων στο σπίτι; Υπάρχουν κάποιες θετικές πλευρές αλλά και κάποιοι πιθανοί κίνδυνοι;

Η απάντηση είναι ναι και για τα δύο.

Όλα εξαρτώνται από εσάς και τη φροντίδα που θα παρέχετε στα αγαπημένα σας πλάσματα, τα μέτρα προφύλαξης που θα πάρετε, την οργάνωση του χώρου και του χρόνου σας.

Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να γίνει σαφές ότι αναφερόμαστε πάντα σε μωρά που γεννήθηκαν και είναι υγιή, χωρίς ειδικά προβλήματα.

Ποια τα οφέλη από την συγκατοίκηση των παιδιών με ζώα;​


Ανοσολογικά οφέλη​

Είναι πλέον πασίγνωστο, όχι μόνο σε σχέση με τα ζώα αλλά και γενικότερα, πως παιδιά που ζουν σε αποστειρωμένα περιβάλλοντα, γίνονται πιο ευάλωτα, προσβάλλονται εύκολα από ιώσεις, αναπτύσσουν αλλεργίες. Τα παιδιά που διαβιώνουν σε αστικά περιβάλλοντα δεν ανήκουν σε άλλο είδος από αυτά που ζουν σε χωριά, όπου η συναναστροφή των γονέων με πάσης φύσεως ζώα είναι συνεχής και καθημερινή.

Κι όμως, κατά τεκμήριο, τα τελευταία είναι υγιέστερα και πιο εύρωστα και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την καθαρότητα του αέρα που αναπνέουν ή με τη διατροφή τους, αλλά και με τη συνύπαρξή τους και την καθημερινή τους επαφή με ζώα και φυτά, όπως και με την από νωρίς έκθεσή τους σε πολυποίκιλα αντιγόνα και μολυσματικούς παράγοντες και τη σταδιακή, διαρκή και συνακόλουθη ενδυνάμωση και προσαρμογή του ανοσοποιητικού τους συστήματος.

Στην μάχη με τα μικρόβια δεν θα βγούμε ποτέ νικητές, αφού μελέτες αναφέρουν πως καθένας μας "φιλοξενεί" και μεταφέρει στο σώμα του περισσότερα από τον ανθρώπινο πληθυσμό της γης. [1] Συνεπώς, η μόνη μας επιλογή είναι να ζούμε μαζί τους και να μένουμε αλώβητοι. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την ενίσχυση του οργανισμού μας και την σταδιακή ανάπτυξη της ανοσίας μας.

Έρευνες σε βάθος 5ετίας και 8ετίας σε κατοίκους της Γερμανίας και της Αυστραλίας, έδειξαν ότι μεταξύ κατόχων και μη, κατοικιδίων κάθε είδους, σκύλων, γατών, πουλιών, ψαριών, οι πρώτοι ήταν και παρέμεναν υγιείς και υποβάλλονταν σε λιγότερες ιατρικές επισκέψεις κατά τα προαναφερθέντα διαστήματα.

Στις ενδείξεις καλύτερης υγείας, έμφαση δίνεται στη χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, στις λιγότερες προσβολές από εποχικές ιώσεις κάθε είδους, αλλά και στη γενικότερη καλύτερη φυσική κατάσταση των ανθρώπων που έχουν κατοικίδια, καθώς και στην πιο χαρούμενη προσωπικότητά τους με πιο θετική στάση τους όσον αφορά στη ζωή. [2]

Έρευνα του Dr. Dennis Ownby, MD, παιδιάτρου και επικεφαλής του τμήματος Αλλεργίας και Ανοσολογίας του Ιατρικού Κολεγίου της Γεωργίας, στην Augusta, έδειξε ότι 474 παιδιά από την γέννησή τους έως 7 ετών με πολλαπλά κατοικίδια στο σπίτι, είχαν λιγότερες από τις μισές πιθανότητες να αναπτύξουν αλλεργίες από παιδιά χωρίς κατοικίδια στο σπίτι.

Τα παιδιά που είχαν τα ζώα εμφάνισαν λιγότερες θετικές δερματικές δοκιμασίες σε αλλεργιογόνα εσωτερικού χώρου, στη σκόνη, στα ακάρεα και επίσης σε αλλεργιογόνα του εξωτερικού περιβάλλοντος όπως τα αγριόχορτα και το γρασίδι. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η πρώιμη έκθεση σε κατοικίδια ζώα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ενός παιδιού στην ανάπτυξη άσθματος.

Ψυχολογικά οφέλη - Προσωπικότητα​

Πολλοί ψυχολόγοι και παιδίατροι έχουν αναφερθεί στη θετική συμβολή των κατοικιδίων ζώων στην προσωπικότητα και στην ψυχολογία των παιδιών. Η αναπτυξιακή ψυχολόγος Gail F. Melson αναφέρει μεταξύ άλλων:
  • Τα παιδιά νηπιαγωγείου που έχουν σχέσεις με ζώα κατανοούν καλύτερα τη βιολογία και τη λειτουργία του οργανισμού αλλά επιπρόσθετα εμφανίζουν και μεγαλύτερη δυνατότητα να κάνουν συγκρίσεις ανά είδος, σε αντίθεση με όσα δεν έχουν.
  • Παιδιά δημοτικού σχολείου που έχουν ζώα, φαίνεται να έχουν λιγότερο άγχος, να στρέφονται για υποστήριξη στα ζώα τους σε καταστάσεις νευρικότητας ή θλίψης αλλά και να χειρίζονται πιο ήρεμα και διαλλακτικά τις αντιδικίες τους, δείχνοντας σαφώς μεγαλύτερη ενσυναίσθηση.
  • Ανάμεσα σε έφηβους και μεταλυκειακές ηλικίες που έχουν σχέση με ζώα, παρατηρείται ανάπτυξη και διατήρηση της προσαρμοστικότητάς τους, ευκολία στην διαχείριση κοινωνικών σχέσεων, αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, καθώς και ότι μπορούν να αναλάβουν ηγετικές θέσεις και να προσφέρουν κοινωνικό έργο. [3]
  • Οι ιατρικές επισκέψεις είναι συνήθως στρεσσογόνες για τα παιδάκια. Μελέτη μέτρησε την αρτηριακή πίεση, τους καρδιακούς παλμούς και την αγωνία όπως αυτή προκύπτει από τη συμπεριφορά των παιδιών σε δύο διαφορετικές επισκέψεις, παρουσία σκύλου (αγνώστου στα παιδιά) ή χωρίς αυτήν και το αποτέλεσμα έδειξε σαφέστατα χαμηλότερες μετρήσεις παρόντος του σκύλου. [4]
  • Η σχέση με τα ζώα είναι ο καλύτερος τρόπος για να γαλουχηθούν τα παιδιά στην ιδέα να νοιάζονται για τους άλλους, με τον τρόπο που οι άλλοι χρειάζονται για να είναι καλά, στη συμπόνοια, στη μη λεκτική επικοινωνία.
  • Ακόμα και αν υποθέσουμε πως για τα κοριτσάκια αυτή η ιδέα περνάει μέσα από την φανταστική φροντίδα μίας κούκλας, αυτό δεν είναι αρκετό και πάντως δεν συμβαίνει συνήθως με τα αγοράκια.
  • Παρέχουν μαθήματα για τη ζωή, την αναπαραγωγή, τη γέννηση, και για ασθένειες, ατυχήματα, θάνατο και πένθος.
  • Η φροντίδα των ζώων συντροφιάς μπορεί να διδάξει το σεβασμό για τα άλλα έμβια όντα και την αγάπη για την φύση.
  • Τέλος οι κοινές δραστηριότητες με τα κατοικίδια, αποτελούν συνδετικό κρίκο όλης της οικογένειας, αφού πολλές φορές συμβαίνει όλοι ταυτόχρονα να παίζουν και να ασχολούνται μαζί τους ή να συζητούν θέματα που αφορούν τη φροντίδα τους.
Παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα παιδιά είναι ήπια με τα κατοικίδια ζώα, κάποια μπορεί να επιδείξουν εξαιρετικά τραχεία συμπεριφορά ή ακόμα και καταχρηστική. Απαιτείται λοιπόν η προσοχή σας και η παρακολούθηση, όχι μόνο για την ασφάλεια παιδιού και πτηνού αλλά και για την πιθανή ψυχολογική διερεύνηση του θέματος.

Ανεξαρτήτως αυτού, εξηγείτε στο παιδί σας ανά διαστήματα, σε σχέση και με την ωριμότητα της εκάστοτε ηλικίας του, τους τρόπους της σωστής φροντίδας και συμπεριφοράς προς το κατοικίδιό σας και τα ζώα γενικότερα.

Έλεγχος της υγείας του παπαγάλου μας​

Τα ζώα είναι ωφέλιμα για την ψυχική και σωματική υγεία όλων μας αλλά αυτό ισχύει για τα υγιή ζώα μας. Κανονικά ο τακτικός έλεγχος της υγείας του παπαγάλου μας, εντάσσεται στα πλαίσια της πάγιας ορθής φροντίδας του αλλά αν μέχρι σήμερα το έχετε αμελήσει, πλέον είναι απαραίτητο να γίνει και μάλιστα άμεσα!

Υπάρχουν ασθένειες των πουλιών μεταδοτικές προς τον άνθρωπο και ιδίως προς τις λεγόμενες ευάλωτες ομάδες, όπως βρέφη, ηλικιωμένοι και ανοσοκατεσταλμένοι;

Ναι, υπάρχουν αλλά είναι εφικτό και εύκολο να διερευνηθεί αν ο παπαγάλος μας πάσχει ή είναι φορέας κάποιας εξ' αυτών, με μία επίσκεψη και μικροβιολογικές εξετάσεις σε ειδικευμένο κτηνίατρο-πτηνίατρο.

Ακόμα και αν ο παπαγάλος σας βρεθεί φορέας κάποιας νόσου, μην τρομάζετε. Με την συνεργασία και τις συμβουλές του πτηνιάτρου σας, μπορείτε να φροντίσετε το πουλάκι, ώστε το περιβάλλον να είναι ασφαλές όταν θα υποδεχθείτε το πολύτιμο μωράκι σας.

Καλό είναι να προνοήσετε έγκαιρα, τουλάχιστον 5 μήνες πριν την πολυπόθητη άφιξη, ώστε να έχετε τον χρόνο να αντιμετωπίσετε κάθε ενδεχόμενο.

Μέτρα υγιεινής και προφύλαξης​

Θα πάρετε φυσικά λεπτομερείς οδηγίες αποστείρωσης δοχείων και εξαρτημάτων από τον παιδίατρό σας, καθώς και γενικές οδηγίες κανόνων καθαριότητας.
  • Μην χρησιμοποιείτε το ίδιο σφουγγαράκι πλυσίματος πιάτων για την οικογένεια και τον παπαγάλο και το ίδιο θα συνεχίσετε και στο μέλλον.
  • Καθαρίζετε καλά τον νεροχύτη σας μετά το πλύσιμο των σκευών του πουλιού, αφήνοντας να τρέξει άφθονο νερό. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε, σαπούνι πιάτων, ξύδι και από καιρού εις καιρόν χλωρίνη απλή.
  • Πλένετε τα χέρια σας κάθε φορά που πιάνετε το πουλί και φυσικά πάντα πριν πιάσετε το μωρό σας.
  • Έχετε μόνιμα στην τσέπη σας κάποιο απολυμαντικό χεριών ή εύκαιρα υγρά πανάκια στους χώρους που βρίσκεστε με το μωρό σας, γιατί ποτέ δεν ξέρετε τι μπορεί να προκύψει.
  • Ενισχύστε την ανοσία του παπαγάλου σας κάνοντας συχνή χρήση στη διατροφή του χλωρών κυρίως αλλά και ξηρών αρωματικών βοτάνων, όπως ρίγανη, θυμάρι, βασιλικό, δυόσμο, δεντρολίβανο, χαμομήλι, εχινάκεια, φασκόμηλο.
  • Ενδυναμώνετε τον οργανισμό του και θα μοσχοβολάει το σπίτι σας, ηρεμώντας και το μωρό μας. Μία-δύο φορές τον μήνα, μπορείτε να του δίνετε και αφέψημα των ίδιων βοτάνων αλλά και βιολογικό μηλόξυδο στην ποτίστρα του.
  • Έχετε ασφαλισμένο και αμετακίνητο το κλουβί στο σημείο που βρίσκεται, όταν το μωράκι σας θα αρχίσει να μπουσουλάει.
  • Την ίδια περίοδο, που τα παιδιά περνούν από το στοματικό στάδιο και δοκιμάζουν τα πάντα με το στόμα τους, καλύψετε αν είναι δυνατόν περιμετρικά, τα κατώτερα σημεία του κλουβιού (γύρω από τον πάτο) με κάποιο υλικό όπως πλέξιγκλας.
  • Βάλτε λουκέτα σε κάθε πόρτα του κλουβιού και να ασφαλίσετε κάθε σημείο που θα μπορούσε ανοίγοντάς το το παιδί να αποδράσει ο παπαγάλος.
  • Μην αφήνετε ποτέ το παιδί σας μόνο του στον χώρο αυτό (αυτό βέβαια ισχύει έτσι κι αλλιώς σ' αυτές τις ηλικίες).
  • Αν χρησιμοποιείτε βοηθό-νταντά, φροντίστε για την σχολαστική εκπαίδευσή της, το ίδιο και για τους γονείς σας, αν εκείνοι βοηθούν κάποιες ώρες.
  • Καθαρίζετε συχνότερα τον πάτο και γενικά κλουβί και σκεύη. Αν το κλουβί σας είναι παλαιό, ευκαιρία να το αντικαταστήσετε. Θα μειώσετε το μικροβιακό φορτίο. Να έχετε υπ' όψιν σας ότι γενικά ως προς την προφύλαξη, εστιάζουμε κυρίως στις κουτσουλιές των πτηνών μας.
  • Μην χρησιμοποιείτε ισχυρά απολυμαντικά. Είναι πιο επικίνδυνα από τα ίδια τα μικρόβια και καταστρέφουν και ωφέλιμους μή - παθογόνους μικροοργανισμούς.
  • Μην ξεχνάτε: η καλύτερη ασπίδα του μωρού σας είναι το γάλα σας, ο θηλασμός.

Πως θα ελέγξω τις αντιδράσεις του παπαγάλου μου απέναντι στο μωρό;​

Κάθε ζώο -πόσο μάλλον οι ευφυείς παπαγάλοι- έχει τη δική του προσωπικότητα. Ως εκ τούτου λοιπόν και θα υπάρξουν διαφορετικές αντιδράσεις μετά την παρουσία ενός νέου προσώπου στο σπίτι, που μάλιστα συχνά-πυκνά θα κλαίει ή θα φωνάζει. Σε γενικές γραμμές θα περιγράφαμε τις εξής διαφορετικές συμπεριφορές:

Ευχάριστη περιέργεια​

Είστε τυχεροί. Ο παπαγάλος σας απολαμβάνει τις νέες μυρωδιές, βρίσκει ευχάριστη την φασαρία και χαίρεται να εμπλέκεται στα νέα δρώμενα. Αν δεν τον αμελήσετε λόγω της παρουσίας του μωρού, θα περάσετε όλοι μαζί υπέροχες στιγμές.

Ενοχλημένη περιέργεια​

Όλα όσα με χαρά υποδέχθηκε ο παπαγάλος της προηγούμενης παραγράφου, ο δικός σας τα βρίσκει ανυπόφορα ενοχλητικά. Δεν χάνει ευκαιρία να δείχνει την δυσαρέσκειά του, φωνάζοντας και ατακτώντας. Έχετε δουλειά μπροστά σας.

Ζηλιάρης​

Μέχρι ενός σημείου αρκετά δικαιολογημένη συμπεριφορά αφού μέχρι πρότινος, όλες οι φροντίδες σας κατευθύνονταν σε αυτόν και ήταν το επίκεντρο του ενδιαφέροντός σας. Αν ταυτόχρονα τον παραμελείτε, είναι φυσικό να αγανακτεί. Γίνεται ιδιαίτερα επιθετικός, ακόμα και μαζί σας.

Όποια και αν υποθέτετε πως θα είναι η μελλοντική αντίδραση του παπαγάλου σας, επιβάλλεται να ξεκινήσετε την προσαρμογή του στα νέα δεδομένα, πολύ πριν αυτά συμβούν στην πραγματικότητα, δηλαδή τουλάχιστον 4-5 μήνες πριν τη γέννηση του μωρού.

Αν θεωρείτε ότι ο παπαγάλος σας είναι ελλιπώς εκπαιδευμένος, στην ουσία η αλληλεπίδρασή σας δεν είναι ικανοποιητική, ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να ολοκληρώσετε την σχέση σας. Διαβάστε όσα αφορούν την ψυχολογία των παπαγάλων αλλά και κάποιους τρόπους που θα βοηθήσουν στην καλύτερη συμπεριφορά τους.

Διδάξετε στον παπαγάλο σας μια πιο ανεξάρτητη προσωπικότητα, να αισθάνεται αυτάρκης παίζοντας με τα παιχνίδια του κάποιες ώρες. Να μην είναι η μόνη του χαρά η επαφή μαζί σας, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος αν του λείψει η παρουσία σας και τον παραμελήσετε, να αποκτήσει αυτοκαταστροφικές τάσεις, βλάπτοντας τον εαυτό του.

Μην τον παραμελήσετε λοιπόν, αλλά και μην κάνετε το λάθος, εν όψει της αλλαγής, να ασχολείστε πολύ περισσότερο μαζί του, περισσότερο από πριν και φυσικά από την εποχή που θα έχετε να φροντίζετε το μωρό σας. Αυτή η ανατροπή θα είναι κατόπιν ολέθρια για την ψυχολογία του και τις σχέσεις σας και κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο θα υποδεχθεί τον ερχομό του μωρού.

Ασχοληθείτε έξυπνα, τόσο όσο θα ασχολείστε και στο μέλλον, δημιουργώντας τεχνητά το νέο σκηνικό στο σπίτι. Χρησιμοποιήστε μια κούκλα, αν είναι δυνατόν κάποια που κλαίει, τυλίξτε την με πάνες και κάνετε ενώπιον του πουλιού, ό,τι θα κάνετε με το μωρό σας, τάισμα, ρέψιμο, νανούρισμα, ενώ θα σας παρακολουθεί από το κλουβί του. Μετά δώστε του κάποια λιχουδιά. Όταν υποθετικά το μωρό θα κοιμηθεί σε κάποιο καροτσάκι ή ανάκλιντρο που θα έχετε γι' αυτόν το σκοπό, ώστε να βλέπει ο παπαγάλος σας, ασχοληθείτε για 5-10 λεπτά παίζοντας και ταΐζοντάς τον.

Επαναλαμβάνετε καθημερινά όλα αυτά και επίσης να φροντίζετε όλους τους κανόνες υγιεινής, ώστε να ελαχιστοποιήσετε την πιθανότητα λάθους την εποχή που θα χρειαστεί να το κάνετε στην πράξη. Μιλάτε και εξηγείτε στο πουλί τι συμβαίνει, επιδοκιμάζοντας την ανοχή του με λιχουδιές. Τα πουλιά ερμηνεύουν και συνδυάζουν τον τόνο της ομιλίας.

Αγοράστε έγκαιρα τη βασική κουδουνίστρα του μωρού ώστε να συνηθίσει στον ήχο και να μην στριγγλίζει ενοχλημένα κατόπιν.

Μην στείλετε τον παπαγάλο σε άλλο σπίτι όταν θα βρίσκεστε στο μαιευτήριο. Θα είναι πολύ σκληρό γι' αυτόν να έχει υποστεί το ψυχολογικό στρες της αλλαγής περιβάλλοντος και κατά την επιστροφή του να βρει τον χώρο του διαφορετικό από πριν.

Μην ανησυχείτε για τον θόρυβο του παπαγάλου (εκτός αν είναι εξωφρενικός). Είναι καλύτερα τα μωρά να μαθαίνουν να παίρνουν τον υπνάκο τους σε συνθήκες σχετικής φασαρίας παρά απόλυτης σιωπής.

Μην αφήσετε ελεύθερο το πουλί κοντά στο βρέφος όσο αυτό είναι πολύ μικρό αλλά και αργότερα χωρίς την παρουσία σας. Μην ξεχνάμε ότι κίνδυνοι ελλοχεύουν εκατέρωθεν. Μπορείτε ακόμα να σκεφθείτε το ενδεχόμενο να ψαλιδίσετε κάποια από τα φτερά πτήσης του πτηνού σας ή να του μάθετε τη χρήση του harness για να απολαμβάνει τις κοινές σας βόλτες αργότερα και να αισθάνεται μέλος της παρέας σας.

Μοιραστείτε τη φροντίδα του πουλιού με τον/την σύζυγο ή τους γονείς σας, ώστε να εξοικειωθεί μαζί τους και να τους αποδέχεται ευχαρίστως στο μέλλον όταν παρίσταται ανάγκη. Παροτρύνετε τους φίλους σας να δίνουν λιχουδιές στον παπαγάλο σας και διδάξετέ τον να τις δέχεται. Η κοινωνικοποίησή του θα σας βοηθήσει όταν θα είστε απασχολημένοι με το μωρό σας, να παίζει ή ν' αλληλεπιδρά με τρίτα πρόσωπα.

Να επιδοκιμάζετε τον παπαγάλο σας και να μιλάτε μαζί του εξηγώντας του κι ας μην καταλαβαίνει τι ακριβώς λέτε. Από τον τόνο σας αντιλαμβάνεται το πνεύμα των λόγων σας.

Ελπίζουμε να βοηθήσαμε τους προβληματισμούς σας και πως να βάλετε τα πράγματα σε μια σειρά χωρίς άγχος. Απολαύστε την αναμονή παρέα με τον αγαπημένο σας παπαγάλο και με το καλό να δεχθείτε το μωράκι σας.

Αν κάτι ακόμα χρειαστείτε, θα είναι μεγάλη μας χαρά να βοηθήσουμε όσο μπορούμε.
 
Back
Top