Φροντίδα Εκπαίδευση καναρινιού για να πετά ελεύθερο στο σπίτι

Ο παπαγάλος θα σε ακούσει και θα καταλάβει τί του λες όταν του πεις να μπει στο κλουβί του. Το αν θα σε υπακούσει είναι άλλο θέμα. Το καναρίνι όχι. Γιαυτό είτε με εποπτεία είτε όχι το θέτουμε σε κίνδυνο. Δηλαδή και με εποπτεία τί θα του πεις; Μην πετάξεις και πέσεις με φόρα στον τοίχο γιατί θα χτυπήσεις;
Πες το λόγο δουλειάς έχω μάθει να είμαι λίγο καχύποπτος αλλά σκέφτομαι κιόλας τί μπορεί να πάει στραβά. Πάντα υπάρχει μια πιθανότητα να πάει κάτι όπως δεν το περιμένεις. Όσο μηδηνή και να είναι υπάρχει οπότε όταν στο θέμα μας υπάρχει η πιθανότητα να πάει κάτι λάθος διαπραγματεύεστε τη ζωή του πτηνού σας για μια πτήση που απλά θα χαρείτε για 10 λεπτά εσείς;Γιατί το πτηνό δεν ξέρω κατά πόσο θα χαρεί.
Δηλαδή βρε παιδιά αν κάποιος ασφαλίσει ένα δωμάτιο και το αφήσει να πετάξει 10-20 λεπτά είναι κακό ή σημαίνει ότι θα πεθάνει το πουλί;
Όχι @Φοίβος δεν είναι και το μεγαλύτερο κακό.Αλλά δεν προσφέρει και καλό. Γιαυτό δεν υπάρχει λόγος να το κάνει.
 
Από την προσωπική μου εμπειρία είναι πολύ επικίνδυνο να αφήνουμε μικρά πουλιά να πετάνε ελεύθερα στο δωμάτιο μας. Οι κίνδυνοι είναι πάρα πολλοί, εκτός αν υπάρχει κάποιο δωμάτιο μόνο για αυτή την χρήση. Τα περισσότερα πτηνά σκοτώνονται ή τραυματίζονται από άνοιγμα πόρτας και χτυπήματα σε τζάμια/ τοίχους.
 
Φυσικά εάν δεν υπάρξει ειδικά διαμορφωμένος χώρος, δεν πρόκειται να επιχειρήσω να το αφήσω ελεύθερο. Μέχρι στιγμής δεν έχω δοκιμάσει να ανοίξω το κλουβί, όμως δεν το βλέπω και να το δοκιμάσω τελικά. Θα προσπαθήσω απλά να εξοικειωθεί μαζί μου και να μην με φοβάται όταν βάζω το χέρι μου στο κλουβί, ίσως και αν μπορέσω να τρώει και από το χέρι μου.
Ευχαριστώ πάντως για τις γνώμες σας.
 
Γιώργο εγώ ότι σου λέω μόνο για κακό δεν στο λέω. Επειδή είσαι μικρός ηλικιακά και σε βλέπω μιλάς σαν ενήλικος που δείχνει ότι είσαι σοβαρό παιδί καλό θα ήτανε αρχικώς να μάθουμε να συμβιώνουμε με αυτό που κατέχουμε.Αυτό στο κλουβάκι του και εμείς στο δωμάτιό μας. Πρωτίστως μας νοιάζει η σωστή του διαβίωση με ότι αυτό συνεπάγεται. Ευρύχωρο κλουβί καλή διατροφή πάντα νερό προστατευμένο και καθαριότητα.Αυτά αρκούν και να είσαι σίγουρος το καναρινάκι σου θα είναι χαρούμενο. Γιαυτό σου λέω οι σκέψεις των ελεύθερων πτήσεων καλό θα ήταν να βγούνε από το μυαλό σου για την ώρα. Επίσης αν θες τόσο πολύ να το κάνεις να τρώει από το χέρι σου ή άντε να πετάει τότε η μόνη συμβουλή μου θα ήτανε να το βάλεις το καναρινάκι να ζευγαρώσει και να εξημερώσεις κάποιο από τα μικρά.Αυτό δηλαδή που έχεις θα μου πεις δεν εξημερώνεται; Μπορεί και ναι μπορεί και όχι. Γιαυτό δεν είναι σωστό να πειραματιστείς με αυτό. Όμως και από τα μικρά που θα είναι πιο εύκολο να τα εξημερώσεις πάλι υπάρχουνε κίνδυνοι. Κυρίως ξεκινάμε από αυτό. Πότε το ταίζουμε εμείς;Όταν οι γονείς του πεθάνουνε και δεν μπορεί να σιτιστεί μόνο του ή όταν οι γονείς του για διάφορους λόγους δεν το ταίζουνε. Τότε ναι για μένα δεν το αφήνουμε στη μοίρα του. Καλύτερα να προσπαθήσουμε να το σώσουμε αν και πολλές φορές οι γονείς βλέπουνε κάτι που εμείς δεν βλέπουμε και το αφήνουνε. Η παρέμβασή μας για εμένα είναι υποχρεωτική για άλλους όχι. Ο καθένας κάνει ότι νομίζει πάνω σε αυτό.Αν συμβούν τα παραπάνω και ξεκινήσουμε να το ταίζουμε υπάρχουνε πάλι ένα σωρό κίνδυνοι γιατί δεν ξέρουμε αν ταίζουμε σωστά και με όλα τα συναφή. Την αναγκαία θερμοκρασία της κρέμας και όλα τα υπόλοιπα. Το συμπέρασμα είναι πως για να το ταίσουμε θα πρέπει να συμβεί κάτι από τα παραπάνω.Αν αναλάβεις εσύ τη σίτισή του και επιβιώσει και μεγαλώσει τότε ναι θα το έχεις εξημερώσει.Αν όμως οι γονείς του το ταίζουνε κανονικά δεν υπάρχει ο λόγος της εξημέρωσης για να παρέμβουμε. Γιατί αν το ταίσουμε κινδυνεύει να μείνει ατάιστο από τους γονείς του μετά και να το παρατήσουνε.
Εγώ όταν βγήκανε τα μικρά και απογαλακτιστήκανε έβαλα δυο καναρινάκια σε ένα κλουβί και δυο σε άλλο. Στο ένα κλουβί ενώ σιτιζόντουσαν μόνα τους πάνω κάτω ενός μηνός όταν έβαζα μπρόκολο ή αυγοτροφή έβαζα το χέρι μου να δω αν θα πλησιάσουνε. Το ένα με όχι πολλές προσπάθειες ήρθε και έτρωγε. Δειλά βέβαια αλλά ήρθε. Δεν έκατσε στο χέρι μου απλά ήτανε στην πατήθρα και έτρωγε από το χέρι μου. Δεν με ακουμπούσε. Το άλλο καναρινάκι δεν ερχότανε φοβότανε και καθότανε στην άλλη πατήθρα φοβισμένο. Κανά δυο φορές που το έκανα το ένα ερχότανε. Είμαι σίγουρος πως αν το έκανα κάθε μέρα αυτό θα είχε εξημερωθεί. Όμως το γεγονός ότι το άλλο χτυπιότανε παραπέρα να γλυτώσει από το χέρι μου με έκανε να μην το ξαναπροσπαθήσω και να τα αφήσω στην ησυχία τους.
 
Λάμπρο φυσικά καταλαβαίνω όλα αυτά που λες και τα δέχομαι, αφού για αυτό γράφτηκα σε αυτό το φόρουμ, ώστε να ακούω και να συμβουλεύομαι και από τις γνώμες των άλλων.
Το πουλάκια που έχω δέχονται την καθημερινή φροντίδα που τους χρειάζονται, αλλά και την εβδομαδιαία καθαριότητα που συμβάλει στην καλή διαβίωση τους.
Μιας και από όσο συμπεραίνω, δεν κατέχω τον κατάλληλο χώρο που το πουλάκι θα μπορεί να πετάξει ελεύθερο, αποφάσισα να αρκεστώ στο να ημερέψει με τον καιρό ενασχόλησης μαζί του (είναι μικρό σε ηλικία) και απλά να μην με φοβάται όταν κάνω διάφορες διεργασίες σχετικές με το κλουβί του. Έως τώρα, μπορώ να πω ότι είναι πολύ ήμερος μαζί μου. Όποτε του βάζω αυγό, φρούτα, λαχανικά, βότανα κτλ., δεν χτυπιέται μέσα στο κλουβί, αλλά απλά κοιτάει το χέρι μου (κάνω πολύ σιγανές κινήσεις ώστε να μην τρομάζει παραπάνω) και προσπαθεί να το αποφύγει σιγά σιγά.
Μιας και έχει το ζεύγος του, την ερχόμενη αναπαραγωγική περίοδο θα μπει σε προσπάθεια αναπαραγωγής, όμως μιας και δεν έχω πολύ μεγάλη εμπειρία δεν θα προσπαθήσω να παρέμβω στη φωλιά. Εάν κάποιο πουλάκι όπως λες έχει ανάγκη και χρειαστεί βοήθεια και από εμένα, μπορεί να δώσω κάποιο "χέρι βοηθείας", αλλά δεν είναι ο σκοπός μου αυτός.
Τέλος όπως έχει αναφερθεί και από την @alicedros , αλλά και από άλλους εδώ στο PetBirds, το βασικό κριτήριο κριτήριο στην εκπαίδευση και την εξημέρωση ενός καναρινιού από τον ιδιοκτήτη του, πιστεύω πως είναι ο χαρακτήρας του. Όπως είπες και εσύ ότι ο ένας νεοσσός ερχόταν κοντά σου, ενώ ο άλλος σε απέφευγε έντονα.
 
Το ότι τα φροντίζεις είμαι σίγουρος. Τώρα αν είναι τόσο ήμερο το καναρινάκι σου τί να πω; Μπορεί και κάποια στιγμή να έρθει στο χέρι σου. Ποτέ δεν ξέρεις. Επίσης επειδή πολλές φορές είμαστε πολύ προσεκτικοί και νομίζουμε ότι δεν γίνεται το κακό μια άλλη φορά ένα ενήλικο αρσενικό όταν έβαλα το χέρι μου να του πάρω την αυγοθήκη πέταξε από την μια άκρη του κλουβιού και ενώ είχα ήδη το χέρι μου μέσα βρήκε λίγο χώρο και δραπέτευσε.Αυτό είναι από τα πιο φοβισμένα που έχω και σκεφτόμουνα αυτό δεν θα φύγει γιατί όποτε έβαζα το χέρι μου πάντα έφευγε μακριά. Και όμως το επεξεργαζότανε στο μυαλό του λέω εγώ τώρα και την κατάλληλη στιγμή την έκανε. Για καλή μου τύχη έκλεισα την πόρτα της 'ντουλάπας' που τα έχω στη βεράντα και το ξαναμάζεψα. Είναι αυτό που έγραψα πιο πριν. Πάντα υπάρχει η πιθανότητα να γίνει η στραβή. Γιαυτό όταν ακούμε μεγαλύτερους ηλικιακά εκτροφείς κάτι πρέπει να κρατάμε. Και δεν απευθύνομαι για μένα γιατί εγώ είμαι λίγο καιρό που έχω καναρίνια. Όταν όμως ένα άτομο σαν το @misalouris που έχει ασχοληθεί χρόνια με το χόμπυ λέει μην το προσπαθήσεις τότε καλό είναι να ακούμε πιστά τη συμβουλή του και όχι να προσπαθούμε να αποδείξουμε το αντίθετο. Και δεν το λέω για εσένα το τελευταίο ότι προσπαθείς να αποδείξεις το αντίθετο το λέω γενικώς.
Οτιδήποτε γράφτηκε στο θέμα σου Γιώργο από μέρους μου θέλω να ξέρεις δεν ότι δεν το είπα κακοπροαίρετα. Καλύτερα να πεις τί χαζός είναι αυτός που έχει αυστηρό και επικριτικό ύφος απέναντί μου παρά να σε συμβουλέψω να κάνεις το λάθος.Βέβαια λάθος είναι για μένα για άλλους δεν είναι. Εσύ ακούς όλες τις απόψεις και αναλόγως πράττεις χωρίς να σημαίνει αυτό που λέω εγώ είναι το σωστό. Είναι απλά η άποψή μου στο θέμα σου και τίποτα παραπάνω. Στα λέω τα τελευταία γιατί όπως ξαναδιάβασα τα posts μου το ύφος μου όντως μπορεί να μην ήτανε το πρέπον και να ήμουνα λιγάκι αυστηρός.
 
Γιώργο καλύτερα είναι να μην κάνεις τίποτα!
Ούτε να τα αφήνεις να πετάξουν ούτε να τα μάθεις να τρώνε απ'το χέρι σου, άστο καλύτερα μην τα στρεσαρεις και έχεις αλλά μετά!
Αφού θέλεις να κάνεις όμως κάτι τέτοιο η πιο καλή ιδέα είναι να αγοράσεις έναν παπαγάλο! Οι παπαγάλοι είναι αλλιώς και έξω απο το κλουβί βγαίνουν και πετάνε! Μπορείς άνετα να τα βγάζεις έξω απ'το κλουβί για λίγες ώρες να πετάνε, να ξεπιανονται κτλπ πάντα όμως υπό την επίβλεψη σου.
 
Συμμερίζομαι τους φόβους του Λάμπρου. Οι απόψεις μου είναι όμως κοντά στου Ανέστης και της Ηλέκτρα, ιδίως για όσους έχουν θηλυκές που αναπαράγουν και δεν έχουν μεγάλη κλούβα πτήσεων και εκγύμνασης. Η υγιής αναπαραγωγή προϋποθέτει δυναμωμένους μυς.
 
Καλησπέρα σε όλους. Εγώ έχω ένα καναρινάκι που πετά ελεύθερο καθε μέρα. Του ανοίγω κ μπαινοβγαίνει οπότε θέλει. Στέκεται σε συγκεκριμένες θέσεις κ κελαιδαει εκτός κλουβιου. Είναι πολύ φιλικος αλλά δεν έρχεται στο χέρι μου. Τρεις φορές έχει κάτσει στο κεφάλι μου κ κάθεται δίπλα μου στο τραπέζι όταν διαβάζω τα παιδιά μου επειδή του βάζω μπρόκολο σε ένα πιατακι ή σπορακια. Συχνά κάνει μπάνιο κ στο νεροχύτη. Οταν πλένω πιάτα έρχεται κ φωνάζει κ του γεμιζω νεράκι κα κάνει μπανακι. Τον έχω τραβήξει κ βίντεο πρόσφατα. Θα το ανεβασω να το δείτε!
 
Καλησπέρα σε όλους. Εγώ έχω ένα καναρινάκι που πετά ελεύθερο καθε μέρα. Του ανοίγω κ μπαινοβγαίνει οπότε θέλει. Στέκεται σε συγκεκριμένες θέσεις κ κελαιδαει εκτός κλουβιου. Είναι πολύ φιλικος αλλά δεν έρχεται στο χέρι μου. Τρεις φορές έχει κάτσει στο κεφάλι μου κ κάθεται δίπλα μου στο τραπέζι όταν διαβάζω τα παιδιά μου επειδή του βάζω μπρόκολο σε ένα πιατακι ή σπορακια. Συχνά κάνει μπάνιο κ στο νεροχύτη. Οταν πλένω πιάτα έρχεται κ φωνάζει κ του γεμιζω νεράκι κα κάνει μπανακι. Τον έχω τραβήξει κ βίντεο πρόσφατα. Θα το ανεβασω να το δείτε!
Ουαου! Μια καθημερινότητα μια ρουτίνα συνηθισμένη απ όλη την οικογένεια! Υπέροχη σχέση! Εύχομαι να συνεχίσετε να έχετε αυτή τη σχέση για χρόνια. Αλλά και πάλι θα σε συμβούλευα να καλύψεις τα παράθυρα και να το προσέχεις όταν είναι εκτός κλουβιου μην πάει να πιει νερό από κανένα βάζο κτλ και έχετε άλλα. Αφού έχετε αναπτύξει αυτή τη σχέση συνέχισε την αλλά με προσοχή και όταν είναι ελεύθερος τα μάτια σου 114!
 
Αλικη μου έχεις δίκιο. Τον αφήνω μόνο όταν είμαι μπροστά εγω. Στα παράθυρα τραβούσαν τις κουρτίνες αλλά τώρα πια κατά ενε περίεργο τρόπο καταλαβαίνει κ δεν στρίβει όπως πετάει. Κ από φυτά έχω μόνο μία φτερη σε κασπω(ελεγξα τη λίστα της Μαριας) κ πάει μόνο εκεί. Τώρα μαθαίνω κ το μικρακι από την καλοκαιρινή γέννα!
 
Καλησπέρα σε όλους. Εγώ έχω ένα καναρινάκι που πετά ελεύθερο καθε μέρα. Του ανοίγω κ μπαινοβγαίνει οπότε θέλει. Στέκεται σε συγκεκριμένες θέσεις κ κελαιδαει εκτός κλουβιου. Είναι πολύ φιλικος αλλά δεν έρχεται στο χέρι μου. Τρεις φορές έχει κάτσει στο κεφάλι μου κ κάθεται δίπλα μου στο τραπέζι όταν διαβάζω τα παιδιά μου επειδή του βάζω μπρόκολο σε ένα πιατακι ή σπορακια. Συχνά κάνει μπάνιο κ στο νεροχύτη. Οταν πλένω πιάτα έρχεται κ φωνάζει κ του γεμιζω νεράκι κα κάνει μπανακι. Τον έχω τραβήξει κ βίντεο πρόσφατα. Θα το ανεβασω να το δείτε!
Φοβερή σχέση, πραγματικά! Πόσο χρονών είναι το πουλάκι; Είναι ταϊσμένο στο χέρι;
Περιμένουμε να δούμε το βίντεο!
 
Καλησπέρα σε όλους. Εγώ έχω ένα καναρινάκι που πετά ελεύθερο καθε μέρα. Του ανοίγω κ μπαινοβγαίνει οπότε θέλει. Στέκεται σε συγκεκριμένες θέσεις κ κελαιδαει εκτός κλουβιου. Είναι πολύ φιλικος αλλά δεν έρχεται στο χέρι μου. Τρεις φορές έχει κάτσει στο κεφάλι μου κ κάθεται δίπλα μου στο τραπέζι όταν διαβάζω τα παιδιά μου επειδή του βάζω μπρόκολο σε ένα πιατακι ή σπορακια. Συχνά κάνει μπάνιο κ στο νεροχύτη. Οταν πλένω πιάτα έρχεται κ φωνάζει κ του γεμιζω νεράκι κα κάνει μπανακι. Τον έχω τραβήξει κ βίντεο πρόσφατα. Θα το ανεβασω να το δείτε!

Αχ τι καλα. Ακουγεται οτι περναει τελεια το μικρουλι σου :)
 
Αντενδείκνυται
Γιατί Αντενδείκνυται;

Φοβερή σχέση, πραγματικά! Πόσο χρονών είναι το πουλάκι; Είναι ταϊσμένο στο χέρι;
Περιμένουμε να δούμε το βίντεο!
Είναι ενός χρονου. Δεν είναι ταισμενο στο χερι. Απλά ήταν απο την αρχή που το αγορασα πολύ φιλικο κ άρχισα να του ανοίγω κ έμαθε να πετά κ να μπαινοβγαίνει.
 
Τί σχέση έχει το ένα με το άλλο;Εσύ Φοίβο τα ακουμπάς κάτω τα φρούτα και τα λαχανικά; Στον νεροχύτη; Πάω πάσο αφήστε τα να πίνουνε νεράκι καθαρό από το νεροχύτη και να κάνουνε το μπανάκι τους εκεί.Αφήστε το να τσιμπολογήσει και για παιχνίδι λίγο το σφουγγαράκι της κουζίνας που κουβαλάει τα περισσότερα μικρόβια και όλα καλά.
 
Back
Top