Φροντίδα Μωρό περιστεράκι ή δεκαοχτουράκι

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Bianca
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Bianca

PB New Member
Εγγραφή
16 Αυγ 2009
Μηνύματα
17
Πόλη
Αθήνα
Καλημέρα σε όλους.

Χτες το απόγευμα βρήκα μέσα σε μια γλάστρα στο μπαλκόνι μου έναν νεοσσό, είτε είναι περιστεράκι είτε δεκαοχτουράκι, δεν μπορώ να είμαι σίγουρη. Το πουλάκι είχε πέσει από φωλιά του πάνω ορόφου, και ενώ την εντοπίσαμε, δεν έχω τρίμετρη σκάλα για να το ανεβάσω ξανά πάλι στη φωλιά του, κι έτσι του φτιάξαμε μια μικρή φωλιά σ' ένα ψάθινο καλαθάκι και το κράτησα στο σπίτι.
Χτες το τάισα βρεγμένα ψιχουλάκια ψωμιού μ' ένα λεπτό ξυλαράκι, έφαγε κάμποσο, κούρνιασε και κοιμήθηκε. Σήμερα το πρωί έδειχνε να πεινάει αρκετά, όταν πλησίαζα τη φωλίτσα του ανασηκωνόταν, φώναζε και κούναγε τα φτεράκια του. Το τάισα ξανά με τον ίδιο τρόπο και του έσταξα και δυο σταγονίτσες νερό στο στοματάκι του μ' ένα σταγονόμετρο.

Δυό ώρες αργότερα δείχνει πάλι ζωηρό κι έτοιμο για ένα ακόμη τάισμα. Θα του δώσω ξανά το ίδιο, αφού είναι Κυριακή και δεν μπορώ να βρω πετ σοπ ή κτηνιατρίο ανοιχτό. Διάβασα τα διάφορα ποστ και είδα οτι αναφέρετε το κ5 για περιστεράκια. Να του δώσω απ' αυτό; Επίσης του έβρασα ένα αυγό και σκέφτηκα να αναμίξω λίγο από το ασπράδι με το ψωμάκι.
Ξέχασα να πω ότι μας... Κουτσούλησε κανονικά κανά δυο φορές ως τώρα, άρα τουλάχιστον ξέρουμε ότι τρώει και χωνεύει :)

Το μικρό δείχνει αρκετά ζωηρό, ακόμη και μέσα στο καλαθάκι που το έχω, φτεροκοπάει και μετακινείται συχνά, κατόρθωσε μάλιστα και να σκαρφαλώσει το καλαθάκι και να βγει έξω. Οπότε αναρωτιέμαι μήπως ξαναπέσει απ' τη φωλιά του δεν ξέρω αν θα είναι τόσο τυχερό να βρεθεί στη γλάστρα μου ή απ' τον πέμπτο κάτω...

Τώρα, οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής κι όποιος μπορεί να με βοηθήσει θα του ήμουν υπόχρεη, διότι δεν μου ξανάτυχε τέτοια φάση κι έχω λίγο πελαγώσει.

-Να κάνω απόπειρα αύριο το πρωί να το ανεβάσω ξανά στη φωλιά του; Η μάνα του ήρθε χτες αργά το απόγευμα, πήγε ως τη φωλιά και έφυγε. Νομίζω πως ήρθε ξανά σήμερα το μεσημεράκι, αλλά δεν είμαι σίγουρη, δεν πρόφτασα να βγω να δω καλά.
Υπάρχει περίπτωση να απογοητευτεί η μάνα του και να μην επιστρέψει ξανά στη φωλιά αν περιμένω ως αύριο;

-Πόσο μικρό νομίζετε πως είναι; Υπάρχει περίπτωση να καταφέρω να το μεγαλώσω ώσπου να πετάξει και να φύγει; Κι αν ναι, πόσο καιρός θα πάρει ως αυτό το στάδιο; Τι να το ταίζω ως τότε; Θα ήθελα να το βάλω πίσω στη μάνα του αλλά ξέρω ότι η..."κυρία" που μένει από πάνω, αν βρει τη φωλιά όταν γυρίσει από διακοπές θα τη χαλάσει και το μικρό πάει χαμένο... Άραγε θα μεγαλώσει ικανοποιητικά μέχρι τέλος Αυγούστου; Νομίζω μέχρι τότε θα λείπει η "κυρία" του από πάνω.

- Υπάρχει περίπτωση να το αναλάβουν είτε το ΕΚΠΑΖ είτε το ΑΝΙΜΑ;
Να τους τηλεφωνήσω;

Σας ευχαριστώ πολύ όλους, περιμένω με αγωνία απαντήσεις.

Ιφιγένεια.
 
Και οι φωτό του μικρού!

Και οι φωτό του μικρού!
 

Συνημμένα

  • 1.webp
    1.webp
    15 KB · Προβολές: 835
  • 2.webp
    2.webp
    38,7 KB · Προβολές: 322
  • 3.webp
    3.webp
    22 KB · Προβολές: 276
  • 4.webp
    4.webp
    11,3 KB · Προβολές: 343
Εγω νομιζω οτι ειναι δεκαοχτουρα στην ηλικια οπος το βλεπω δεν θα εχεις ιδιετερο προβλημα να το μεγαλοσεις. Θελει ομως πολυ υπομονη. Ταισε το και λιγο σιταρι θα του ανηγεις το στομα και θα βαζεις 4/5 σπιρια προς τον λαριγγα.
 
εισαι σε πολυ καλο δρομο καλο ειναι να να παρεις μια ιδικη κρεμα... Καλη ειναι και αυτο που του δεινεις αλλα καλο ειναι να εχεις και μια κρεμα για παν ενδεχωμενο... και ειναι πιο θρεπτικη... εγω παντως παλια τους εδινα σε συριγκα αλευρι με νρο και μεγαλωναν πολυ καλα... και οι κουτσουλιες μια χαρα...



και μετα το φαι μη ξεχνας να του δεινεις λιγο νερακι...
 
Παιδιά, ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

Θέμη, θα ψάξω να του βρω το κ5 που αναφέρετε για τα περιστέρια σε άλλο θέμα, προμηθεύτηκα και σύριγγες μεγάλες με μακρύ ρύγχος.
Πόση κρέμα πρέπει να του δίνω ημερησίως; Σε ml ας πούμε

Επίσης, μπορώ να το ταίζω 3 φορές τη μέρα, πρωί, απόγευμα και βράδυ γιατί τις υπόλοιπες ώρες δουλεύω. Είναι αρκετό;

Gako, το στάρι ολόκληρα σπυριά; Θα μπορεί να τα καταπιεί;

Λέτε θα κάνω καλά να το ξαναβάλω στη φωλιά του, ή μήπως δεν ξαναγυρίσει η μάνα του;

Ευχαριστώ και πάλι

Ιφιγένεια
 
εγω πιστευω πως η μανα του πιθανον δεν το θελει... Τωρα που το φροντιζεις... Πηρε και τη μυρωδια σου οποτε... υπρχει κυνιδινοσ να το πεταξει απο τη φωλια η να το γεμιζει τσιμπιματα.. απο προσωπικη εμπερια μιλαω... 3 φορες την ημερα καλουτσικα ειναι αρκει να το ταιζεις τοσο ως να γεμισει ο προλοβος.. Ξερεις πρεπει να το πιανεις και να βλεπεις αν ειναι γεματος... καλυτερα να αποφυγεις το συταρι προς το παρον... και το exact κανει καλη δουλεια... 3 εβδομαδες ακομα πρεπει να το φροντιζεις... ιδικα αν το αφησεις ελευθερο. Γιατι κυνδυνευει σε μικρη ηλικα απο γατες... καλυτερα να το πρωσεχεις μεχρι να ανεξαρτητοποιηθει πληρως...
 
Χμμ, ναι Θέμη, το φαντάστηκα κι εγώ ότι μπορεί η μάνα του να μη το θέλει τώρα που έχει τη μυρωδιά μας πάνω. Είχε χρόνια ο νονός μου περιστέρια, και κάτι ψιλοθυμάμαι από τα τότε.

Σχετικά με το φαί του τώρα, πήγα σε 2 πετ σοπ στη γειτονιά μου, ο ένας έλειπε, ο άλλος δεν είχε κ5. Θυμήθηκα που αναφέρθηκε κάπου σ' ένα θέμα ρυζάλευρο, και πήγα στο μάρκετ και του πήρα κρέμα γιότης για μωρά "κρέμα βανίλια, ρυζάλευρο, γάλα 12 βιταμίνες, σίδηρος"!

Κατάλαβες, δεν έχω κάνει δικά μου μωρά να ταίζω, θα βρεθώ να ταίζω το περιστερίνι με κρέμες για μωρά :)

Ελπίζω να κάνει η κρεμούλα αυτή, εσύ τι λες;

Θα κάνω και μια χαζή ερώτηση, (τι να κάνω, είπα εξ αρχής, είμαι άσχετη και πελαγωμένη), ανέφερες να γεμίζει ο πρόλοβός του φαί. Να υποθέσω ότι πρόλοβος είναι χμμμ η κοιλίτσα του;
Και πάλι ευχαριστώ όλους για τη βοήθεια ως τώρα.
Ίφι.
 
εγω παντως παλια τους εδινα σε συριγκα αλευρι με νρο και μεγαλωναν πολυ καλα... και οι κουτσουλιες μια χαρα...

Θεμη αυτο που το ακουσες;Ειναι εντελως λαθος. Εισαι και τυχερος που σου εζησαν. Δηλαδη με αραιωμενο ζυμαρι στην ουσια τα μεγαλωνες; 😱

Θυμήθηκα που αναφέρθηκε κάπου σ' ένα θέμα ρυζάλευρο, και πήγα στο μάρκετ και του πήρα κρέμα γιότης για μωρά "κρέμα βανίλια, ρυζάλευρο, γάλα 12 βιταμίνες, σίδηρος"!

Κατάλαβες, δεν έχω κάνει δικά μου μωρά να ταίζω, θα βρεθώ να ταίζω το περιστερίνι με κρέμες για μωρά :)

Ελπίζω να κάνει η κρεμούλα αυτή, εσύ τι λες;


Η κρεμα για τα μωρα δεν ειναι και οτι καλυτερο. Προσπαθησε τουλαχιστον να βρεις σκονη για νεοσσους παπαγαλους(που την αραιωνεις με νερο)


Θα κάνω και μια χαζή ερώτηση, (τι να κάνω, είπα εξ αρχής, είμαι άσχετη και πελαγωμένη), ανέφερες να γεμίζει ο πρόλοβός του φαί. Να υποθέσω ότι πρόλοβος είναι χμμμ η κοιλίτσα του;
Και πάλι ευχαριστώ όλους για τη βοήθεια ως τώρα.
Ίφι.

Δες την φωτογραφια που σου παραθετω. Ο προλοβος βρισκεται στο κυκλωμενο σημειο που εχω μαρκαρει.
 

Συνημμένα

  • prasinokefali.webp
    prasinokefali.webp
    23,5 KB · Προβολές: 208
ναι ο προβλος ειναι ο "σακος" που εχουν στο λαιμο τους ολα τα πουλια. αμα αυτο ειναι γεματο τοτε το πουλι ειναι ταϊσμενο! Εσυ συμφωνα με αυτον θα το ταϊζεις. σου προτοινω να παρεις την exact για παπαγαλους απο το petshop εγω ταίζω τωρα περιστερακια και οι κουτσουλιες τους ειναι μια χαρα και μεγαλωνουν πολυ ομορφα! Ουτε και εγω βλεπω με καλο ματι την τροφη για μωρα...
 
Fotis και Marilenaki, ευχαριστώ πολύ.

Δυστυχώς, σε 4 πετ σοπ που πήρα τηλέφωνο, δεν την έχουν την εξακτ... ☹
(και κάποιοι ούτε που την είχαν ακουστά και με ρωτούσαν τι είναι και σε τι μορφή!)

Την κρέμα για μωρά την απορίψαμε, οπότε ο μικρός θα τη βγάλει και σήμερα με ψωμάκια και αυγό κι ελπίζω να ζήσει άλλη μια μέρα. Θα κοιτάξω μήπως βγάλω άκρη αύριο σε κανένα πετ σοπ του κέντρου. Αν μπορεί κανείς να μου πει στα σίγουρα που θα βρω ας μου στείλει προσωπικό μήνυμα για να μη θεωρηθεί ότι κάνουμε διαφήμιση.

Να στε όλοι καλά.
 
Σε ποια περιοχη μενεις; Στα πετ σιτι φανταζομαι θα βρεις πολυ ευκολα.

Μην αφηνεις τις μερες να περνουν.
 
εμενα εδω στο φορουμ μου ειχανε πει για το ρυζαλευρο παιδια...
 
Fotis στην Πλ. Αμερικής μένω.

Θέμη, όπως βλέπεις το ψάχνω κι εγώ...
 
Bianca τα πετ σοπ στην Αθηνάς έχουν σίγουρα κρέμες για νεοσσούς.
Δεν ξέρω αν τσέκαρες αυτό που είναι απέναντι από τον Αγ. Λουκά Πατησίων. Είναι κοντά σου και το έχω για καλό μαγαζί.
 
Λυπών άκου (μάλλον διάβασε ) από τα τέλια που βλέπω πρέπει να είναι δεκαοχτούρα.
Εγώ στη θέση σου θα το άφηνα εκεί και θα το παρακολουθούσα το πιο πιθανό (σίγουρο) είναι μόλις φώναζε θα το εύρισκε η μανά του και θα το τάιζε. Πριν χρόνια που είχα περιστέρια όταν τα σαΐνια μου έπαιρναν κανένα θηλυκό που είχε μικρά έπαιρνα ψωμί σταρένιο (ψίχα) την μούλιαζα καλά (χυλός)και το τάιζα να είσαι σίγουρη ότι όλα θα πάνε καλά . Μακριά από αλευριά και νερά για τώρα.Απλός θέλει τακτικό τάισμα
 
Καλησπέρα σε όλους.

Βρήκα τελικά το Exact σε μεγάλο πετ σοπ, το έφτιαξα σύμφωνα με τις οδηγίες, κι ο μικρός μου έφαγε περίπου 4-5 ml 🙂

Μάλιστα βοήθησε κι ο ίδιος για πρώτη φορά ανοίγοντας το ράμφος του για να κατεβάσει την κρέμα.

Η χαρά μου κι η ανακούφισή μου είναι απερίγραπτη!

Σας ευχαριστώ όλους παιδιά, χωρίς εσάς δε θα τα είχαμε καταφέρει.

Ευχηθείτε να συνεχίσει καλά το πράγμα και θα σας ενημερώνω.

Καλό βράδυ σε όλους

Ιφιγένεια
 
Ιφιγένεια θα σου πρότεινα να επικοινωνούσες και με τις οργανώσεις που αναφέρεις στο αρχικό σου πόστ ( ΕΚΠΑΖ και ΑΝΙΜΑ), μιας και οι άνθρωποι εκεί είναι πολύ έμπειροι και έχουν εξειδικευμένους γιατρους με γνώσεις που μπορουν να σε διαφωτίσουν σχετικά με την διατροφή του.

Ευχομαι να πανε ολα καλά!
 
να ξερεις πως τα περιστερια απο τη φυση τους δεν ανηγουν το στωμα για να φανε, απλα φουσκωνουν και τιτιβιζουν... καποια στιγμη ισως χρειαστει να το βοηθησεις να ανειξει το στωμα του δεν εννοω να το ζωρισεις αλλα θα βρεις τον τροπο
 
Back
Top