Αναπαραγωγή Νέοι γονείς cockatiel βγαίνουν από τη φωλιά.

petrostsiou

PB New Member
Εγγραφή
28 Απρ 2024
Μηνύματα
8
Καλησπέρα σε όλους. Θέλω να κάνω μια ερώτηση. Το ζευγάρι cockatiel που έχω έκανε τρία αυγά. Έσκασαν και τα τρία με μια ημέρα διάφορα. Το πρώτο γεννήθηκε πολύ μικρό και το πέταξαν στην άκρη. Προσπάθησα να το μεγαλώσω με κρέμα αλλά δεν τα κατάφερα. Τα άλλα δύο βγήκανε πολύ δυνατά και τα προσέχουν και τα ταιζουν οι γονείς τους. Απλά κάποιες στιγμές βγαίνουν και οι δύο από τη φωλιά. Είναι λογικό αυτό; Κυρίως μέσα μένει ο αρσενικός και η θυλάκια είναι περισσότερο έξω και καλοπιζεται.. να ανησυχήσω; Ευχαριστώ όλους εκ των προτέρων.
 
Καλημέρα. Να τα χαίρεσαι τα μικρά.
Μέχρι να σου απαντήσει κάποιος που γνωρίζει σχετικά, αν θέλεις, γράψε μας τις τροφές τις οποίες δίνεις στο ζευγάρι, τώρα που έχουν μικρά.
 
Πόσων ημερών είναι τα μωράκια τώρα;
Γενικότερα όταν ξεκινούν και βγάζουν φτέρωμα δεν χρειάζεται να είναι πάντοτε κάποιος από πάνω τους για να τα κρατάει ζεστά. Επίσης το τάισμα όσο περνάνε οι μέρες το αναλαμβάνει περισσότερο το αρσενικό παρά το θηλυκό.
Όσο συνεχίζουν και τα ταΐζουν και τα μωρούλια έχουν γεμάτους προλοβούς και μεγαλώνουν, δεν θα αγχωνόμουν πολύ.
Το βράδυ κοιμάται κάποιος από τους γονείς μέσα μαζί τους;
 
Καλημέρα σε όλους και σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον που δείχνεται. Από τροφή τις δίνω σπορακια της vitakraft και βραστό αυγό κάθε μέρα. Δύο με τρείς φορές την εβδομάδα τους κάνω μερικά βραστά λαχανικά κυρίως αρακά, καρότο και καλαμπόκι και φροντίζω να έχουν στικ ασβεστίου. Τα μωράκια είναι 4 και τριών ημερών σήμερα. Το βράδυ κοιμούνται όλοι μαζί μέσα στη φωλιά. Επίσης δείχνουν να αναπτύσσονται, τουλάχιστον στα δικά μου άπειρα μάτια. Απλά κάποιες στιγμές μέσα στην ημέρα είναι και οι δύο γονείς έξω για κανένα δεκάλεπτο με τέταρτο. Μου φαίνεται λίγο παράξενο με βάση όσα έχω διαβάσει αυτόν τον καιρό να τα αφήνουν έστω και τόσο λίγο οι γονείς τους μόνα. Τι λέτε;
 
Αν και δεν είμαι καθόλου ειδικός σε κοκατίλ, το να τα αφήνουν μόνα τους για ένα 10λεπτο ή 15λεπτο, δεν μου φαίνεται κάτι αξιοσημείωτο, προφανώς και οι γονείς χρειάζονται λίγο χρόνο για τις ανάγκες τους και τα πουλιά βρίσκονται σε σχετικά σταθερή θερμοκρασία εντός σπιτιού δλδ, και όχι σε εξωτερικό χώρο που μπορεί οι μεταστροφές του καιρού να είναι σημαντικές.
Το στικ ασβεστίου τι είναι;
Το αυγό θα πρέπει να αλλάζει ανά 2-3 ώρες διότι εύκολα αλλοιώνεται και αναπτύσσει παθογόνους μικροοργανισμούς.
 
Στικ ασβεστίου εννοώ το σουπιοκοκαλο. Το αυγό το βάζω πρωί και το βγάζω το βράδυ. Είναι επικίνδυνο λέτε; Επίσης μέσα στη φωλιά έχω χαρτί κουζίνα το οποίο και μαδάνε, λέτε να βάλω κάτι άλλο; Το αλλάζω το χαρτί και καθαρίζω τη φωλιά κάθε δεύτερη ημέρα, προσπαθώντας να προκαλέσω όσο το δυνατόν μικρότερη αναστάτωση. Οι γονείς δεν είναι ημεροι. Συγνώμη που τα γράφω έτσι συγκεχυμένα και μαζεμένα απλά είναι μια νέα πρωτόγνωρη για εμένα κατάσταση και δε θα ήθελα να πάθουν κάτι τα πουλάκια.
 
Θα πρέπει να αλλάζεις το αυγό συχνότερα σίγουρα, ειδικά την συγκεκριμένη εποχή. Λογικά όταν το βγάζεις έχει ήδη ξεραθεί.
Στη φωλίτσα κανονικά βάζουμε πριονίδι, αυτό που είναι για τα χάμστερ κλπ., τουλάχιστον 4-5 εκατοστά για να μην γλυστράνε τα ποδαράκια των νεοσσών. Μπορείς να καθαρίσεις αλλά συνήθως μετά το δεκαήμερο για να μην τους προκαλείς αναστάτωση. Δεν ξέρω όμως πόση απορροφητικότητα έχει το χαρτί κουζίνας και αν μπορείς να το αφήσεις περισσότερες μέρες χωρίς αλλαγή.
Γνώμη μου είναι να μην ταράξεις τους γονείς με πολλές αλλαγές στη ρουτίνα τους τώρα εφόσον προσέχουν τα μικρά.
 
Δεν ξέρω αν τα μικρά του συγκεκριμένου είδους κάνουν splayed legs, αλλά με δεδομένο το πριονίδι που αναφέρεται πιο πάνω (για να μην γλιστράνε) ίσως, κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να τα ελέγχεις καθημερινά τα μικρά, όσο πιο διακριτικά γίνεται φυσικά.
Για το αυγό σου έγραψα πιο πάνω πόση ώρα μπορείς να το έχεις και τι ρίσκο παίρνεις αν το αφήνεις παραπάνω. Οπότε σου προτείνω ανεπιφύλακτα να ακολουθήσεις την οδό της ασφάλειας. Στην περίπτωση που δεν βρίσκεσαι εκεί για να το αλλάζεις, ίσως καλό θα ήταν να φτιάξεις αυγοτροφή ή να αγοαράσεις μία του εμπορίου, επώνυμη, σε κλειστή συσκευασία την οποία θα ανοίξεις εσύ, αφού έχεις δει την ημερομηνία λήξεως και αφού επίσης έχεις διαπιστώσει το ποσοστό πρωτεΐνης σε αυτήν (το οποίο πριν την αγοράσεις καλό θα ήταν να συζητηθεί).
 
Πολύ ωραία. Δεδομένου ότι δεν είναι δυνατόν να αλλάζω το αυγό κάθε δύο ώρες θα εκτιμούσα πολύ κάποια πρόταση για αυγοτροφη του εμπορίου όπως και για βελτίωση της διατροφής τους σύμφωνα με αυτή που σας περιέγραψα. Επίσης, θα λέγατε πως είναι καλή ιδέα να αλλάξω αύριο το υπόστρωμα της φωλιάς με το πριονίδι και μετά να τα αφήσω στην ησυχία τους; Το ρωτάω γιατί το χαρτί πέραν του ότι το τρώνε δεν απορροφά τις κουτσουλιές και καταλήγουν να κυλιούνται σε αυτές.
 
Καλημέρα και πάλι. Σήμερα δυστυχώς βρήκα το μικρότερο από τα δύο νεκρό και το μεγαλύτερο είδα σαν να έχει αίματα στην κοιλιά του. Ανεβάζω φωτογραφία να δείτε. Είναι άρρωστο λέτε;
 

Συνημμένα

  • IMG_20240430_092916_copy_1200x1600.webp
    IMG_20240430_092916_copy_1200x1600.webp
    74,7 KB · Προβολές: 9
Πω, πω, λυπάμαι.
Προσπάθησε να βάλεις πριονίδι άμεσα. Προφανώς τα έχουν τσιμπήσει κάποιος από τους γονείς, χωρίς να είμαι βέβαιος. Δεν ξέρω τι να πω....να χωρίσεις τον αρσενικό; και να κόψεις κίνηση το τι κάνει το θηλυκό; Υπάρχει περίπτωση να έχουν ψείρες;
 
  • Like
Αντιδράσεις: MARY58
Το αρσενικό φροντίζει περισσότερο το μικρό και το ταΐζει. Κάνει κινήσεις σαν να το καθαρίζει ας πούμε. Λέτε να το τσιμπάει; Ψείρες πως να έχουν; Ανθρώπινες δεν παίζει. Αν το έβγαζα εντελώς να το ταΐσω στο χέρι; Είναι πολύ δύσκολο πέντε ημερών που είναι;
 
  • Like
Αντιδράσεις: MARY58
Ναι, είναι δύσκολο αλλά όχι αδύνατο. Το ζήτημα είναι ότι πρέπει και να ζεσταίνεται. Χρειάζεται επίσης κρέμα νεοσσών και πολύ αυστηρή καθαριότητα και να είσαι στα όρια των θερμοκρασιών που αναγράφονται στις οδηγίες της. Το θεωρώ δίκοπο μαχαίρι ή ύστατη λύση με αμφίβολα αποτελέσματα. Αλλά από την άλλη πιστεύω ότι εάν δεν τίθεται ζήτημα παρασίτου (ψείρας και όχι, δεν πρόκειται για ψείρες ανθρώπων), τότε δεν μπορεί, κάποιος από τους γονείς την έχει κάνει τη δουλειά. Εκεί που έχει πληγούλες, είχε ξεκινήσει να βγάζει πούπουλα; Αν ναι, τότε ίσως κάποιος από τους γονείς ψάχνει να δημιουργήσει υπόστρωμα για τη φωλιά, και βάσει αυτής της υπόθεσης σου είπα ότι πρέπει να βάλεις άμεσα πριονίδι.
Μακάρι να γινόταν να ήμουν πιο συγκεκριμένος στις λύσεις που σου προτείνω.
 
Ευχαριστώ πολύ για όλη την υποστήριξη πραγματικά. Θα βάλω τώρα πριονίδι και θα περιμένω ως αύριο να δω πως πηγαίνει. Η σκέψη να εφαρμόσω με μια μπατονετα ίσως, λίγο μπεταντιν και μετά να το ξεβγαλω με φυσιολογικό ορό είναι κακή; Έχει κίνδυνο να σταματήσουν να το φροντίζουν;
 
  • Like
Αντιδράσεις: MARY58
@petrostsiou
Θα πρέπει να καταλάβεις ποιός από τους γονείς ραμφιζει τους νεοσσούς και να τον απομακρύνεις από το κλουβί.
Άν το κάνουν και οι δύο, δυστυχώς η μόνη λύση είναι η άμεση απομάκρυνση τους, και η τοποθέτηση τους σε ξεχωριστά κλουβιά.
Κάνοντας κάτι τέτοιο θα πρέπει να αναλάβεις εσύ το τάισμα των νεοσσών.
Συνήθως το αρσενικό ή το θηλυκό αρχίζει να μαζεύει, ραμφίζει και να μασάει τα αναπτυσσόμενα φτερά στο κεφάλι, την πλάτη και τα άκρα των νεοσσων. Συχνά αυτές οι περιοχές γίνονται ερυθρές και αιμορραγούν.
Τι κάνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις. Πρώτον, εάν το επιτρέπει η ηλικία των νεοσσών τότε μεταφέρονται αμέσως σε ξεχωριστό κλουβί.
Δεύτερον, εάν η κίνηση είναι αδύνατη λόγω της ηλικίας των νεοσσών, όπως στην περίπτωση σου, και το θηλυκό βγάζει τα φτερά, τότε μπορεί να αφαιρεθεί από το κλουβί, αφήνοντας το αρσενικό έτσι ώστε να συνεχίσει να φροντίζει τους νεοσσούς. Εάν ο επιτιθέμενος είναι το αρσενικό τότε πρέπει να απομακρυνθεί και το θηλυκό θα πρέπει να μείνει. Αυτή είναι η μόνη εγγυημένη επιλογή για να αποφύγουμε το μάδημα.
Η εμπειρία έχει δείξει ότι εάν ένας γονέας αρχίσει να τραβάει τα φτερά, θα συνεχίσει να το κάνει ξανά.
Στις πληγές μπορείς να βάλεις αραιωμένο διάλυμα betadine.
Διάβασε και τις οδηγίες για το τάισμα στο χέρι.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Καλησπέρα. Γυρνώντας από τη δουλειά βρήκα το μικρουλι στην άκρη της φωλιάς δυστυχώς νεκρό. Δεν προλάβαινα να οργανώσω όσα χρειάζονταν για το τάισμα στο χέρι. Πήρα και λάμπα κεραμική για να του κάνω ζεστή φωλιά αλλά δυστυχώς. Ευχαριστώ όλους για το ενδιαφέρον και τις συμβουλές σας. Αν θα μπορούσα μια τελευταία ερώτηση. Τι μπορώ να κάνω για να μην ζευγαρώνουν τα πουλιά.; Βρέθηκα άθελά μου με ζευγάρι αλλά δεν μπορώ να γεννάνε και μετά να μου πεθαίνουν. Με στεναχωρεί πάρα πολύ. Ευχαριστώ και πάλι.
 
Καλησπέρα. Γυρνώντας από τη δουλειά βρήκα το μικρουλι στην άκρη της φωλιάς δυστυχώς νεκρό. Δεν προλάβαινα να οργανώσω όσα χρειάζονταν για το τάισμα στο χέρι. Πήρα και λάμπα κεραμική για να του κάνω ζεστή φωλιά αλλά δυστυχώς. Ευχαριστώ όλους για το ενδιαφέρον και τις συμβουλές σας. Αν θα μπορούσα μια τελευταία ερώτηση. Τι μπορώ να κάνω για να μην ζευγαρώνουν τα πουλιά.; Βρέθηκα άθελά μου με ζευγάρι αλλά δεν μπορώ να γεννάνε και μετά να μου πεθαίνουν. Με στεναχωρεί πάρα πολύ. Ευχαριστώ και πάλι.
Λυπάμαι πάρα πολύ για την εξέλιξη της κατάστασης.
Από εκεί και πέρα, σίγουρα το πρώτο βήμα για να τα αποθαρρύνεις, είναι η αφαίρεση της φωλιάς. Επίσης θα βοηθήσει πολύ να μειώσεις τις ώρες φωτός, να κοιμούνται δηλαδή νωρίτερα μέσα στην ημέρα, καθώς και να μην τους παρέχεις συχνά αυγό κλπ. Μείωσε το σε μια φορά την εβδομάδα πχ.
Γενικά να ξέρεις ότι τα κοκατίλ μπορεί να ζευγαρώσουν αλλά να μην κάνει απαραίτητα αυγά το θηλυκό. Επομένως δεν χρειάζεται να τους βάλεις απαραίτητα φωλιά αν το δεις να συμβαίνει. Είχα ζευγάρι που δεν είχε κάνει ποτέ αυγά γιατί δεν τα ενθάρρυνα αλλά ζευγάρωναν αρκετά συχνα.
 
Λυπάμαι πολύ, αρκετές φορές οι πρώτες προσπάθειες αναπαραγωγής δεν έχουν αίσιο τέλος.
Είναι δύσκολο να αποτρέψεις ένα θηλυκό κοκατίλ από το να γεννήσει αυγά, ακόμη και τα μόνα θηλυκά που δεν έχουν δει ποτέ αρσενικό γεννούν συχνά αυγά.
Και δυστυχώς, ακόμη και η κλήση από ένα αρσενικό κοκατίλ μπορεί να προκαλέσει την ωοτοκία σε ορισμένα θηλυκά.
Μπορείς να κάνεις πράγματα με το κλουβί, τη διατροφή και το περιβάλλον τους που μπορεί να αποθαρρύνουν την ωοτοκία. Και αν γεννήσει ούτως ή άλλως αυγά, μπορείς απλά να τα πάρεις και να τα αντικαταστήσεις με ψεύτικα. Ένα γόνιμο ωάριο δεν ξεκινά κανενός είδους ανάπτυξη έως ότου επωαστεί για τουλάχιστον 48 ώρες.
Τα κοκατίλ αναπαράγονται στη φύση όταν οι μέρες είναι μεγαλύτερες, ο καιρός είναι πιο ζεστός, τα τρόφιμα είναι άφθονα και έχουν ένα ασφαλές μέρος για να φωλιάσουν.
Στην αιχμαλωσία, παρέχουμε αυτές τις συνθήκες όλο το χρόνο, επομένως πρέπει να μάθουμε μεθόδους για να τους αποτρέψουμε από την αναπαραγωγή καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Ακόμα κι αν θέλουμε να αναπαραχθούν, δεν είναι υγιές να έχουν πολλές αναπαραγωγές όλο το χρόνο – 2 φορές το χρόνο με 6 μήνες ανάπαυση ενδιάμεσα είναι το μέγιστο που πρέπει να τους επιτραπεί.
Μπορείς να μειώσεις το ημερήσιο φως τους σε 8-10 ώρες καλύπτοντας το κλουβί νωρίς κάθε βράδυ.
Αναδιάταξη τα παιχνίδια και τις κούρνιες στο κλουβί και μετακίνηση του κλουβιού σε άλλο μέρος του δωματίου .
Μια πολυσύχναστη περιοχή με μεγάλη κίνηση μπορεί να τους εμποδίσει να αισθάνονται ότι έχουν ένα ασφαλές μέρος φωλιάσματος.
Μην τους δίνεις τίποτα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως φωλιά..
Αν αρχίσει να κάθεται σε μια γωνία του κλουβιού, κρέμασε μερικά παιχνίδια εκεί για να την εμποδίσεις να το κάνει. Μην τους δίνεις τίποτα να τεμαχίσουν – ούτε χαρτί ούτε χαρτόνι.
Όταν είναι έξω από το κλουβί, μην την αφήνεις να μπαίνει σε ζεστά ή σκοτεινά μέρη και μην την αφήνεις να γυρίζει άσκοπα στο σπίτι.
Επίσης δεν πρέπει να έρχονται και να φεύγουν από το κλουβί τους όπως θέλουν – αυτή η μεγάλη ελευθερία μπορεί να προκαλέσει τις ορμόνες και να θέλει φωλιάσει.
Εάν τους δίνεις φρέσκα τρόφιμα, περιόρισε τα σε μικρές ποσότητες 2 ή 3 φορές την εβδομάδα.
Όλα αυτά τα πράγματα μπορούν να βοηθήσουν, αλλά και πάλι μπορεί να κάνει αυγά κάποια στιγμή...
 
Τελευταία επεξεργασία:
Back
Top