Εκπαίδευση Νέο κοκατίλ, προσαρμογή και εξοικείωση με το χέρι

Καλησπέρα ονομάζομαι Παναγιώτης και έχει εδώ και έναν μήνα υιοθέτησα ένα κοκατιλ με το όνομα Ρίκο. Του πήρα πριν δυο μέρες ένα μεγαλύτερο κλουβί διότι το 1ο που είχα ήταν μικρό. Έχει εδώ και δύο εβδομάδες κάνω προσπάθεια με το χέρι να του δώσω κεχρί αλλά είτε ήταν αναστατωμένο είτε καθόταν και κοιτούσε το κεχρί και δεν ερχόταν. Του βάζω λαχανικά κάθε μέρα αλλά δεν τα τρώει. Την μόνη τροφή που τρώει είναι από pet shop χύμα για κοκατιλ. Κάθε μέρα του αλλάζουμε το νερό. Κάθομαι όσο μπορώ κοντά του να του μιλάω όταν λείπουμε του βάζω μουσική και έχω ανοιχτό το κρυφό φωτισμό να μην είναι στα σκοτάδια. Η κυρία που τον υιοθετήσαμε μας είπε κάποια πράγμα που τα ακολουθούμε. Μας είπε ότι το κλουβί που πήραμε είναι ακατάλληλο παρόλο που είδα ότι ένιωσε πολύ καλύτερα σε σχέση με πριν. Έχω βάλει μέσα φυσικά κλαδιά από ελιά και είπα να μην το γεμίσω πολύ με πατήθρες καθώς παρήγγειλα και παιχνίδια να ασχολείται. Μόλις έδειξα βίντεο με το καινούργιο κλουβί η κυρία μας μιλούσε με τρόπο επιθετικό και μου έδειξε ότι και να κάνω είναι λάθος, ένα από αυτά είναι για την τροφή παρόλο που έχω παραγγείλει αυτή που μας πρότεινε είπα να τελειώσω αυτή που είχα καβάτζα μέχρι να έρθει η καινούργια μου είπε επίσης ότι το κλουβί δεν είναι σωστό αν και μου το πρότεινε η ίδια. Μου έχει δημιουργήσει άγχος και δεν ξέρω πια εάν ο Ρίκο θα μπορέσει να έρθει στο χέρι μου. Μπορεί κάποιος να με βοηθήσει να μου πει τι να κάνω να το έχω τουλάχιστον υγείες και χαρούμενο; Ευχαριστώ

Παναγιώτη, το πρώτο που χρειάζεται τώρα είναι να φύγει λίγο το άγχος. Ένας μήνας δεν είναι μεγάλο διάστημα για ένα κοκατίλ που άλλαξε σπίτι, ανθρώπους, χώρο και τώρα και κλουβί. Το ότι δεν παίρνει ακόμα κεχρί από το χέρι δεν σημαίνει ότι κάτι κάνεις λάθος ή ότι δεν θα εξοικειωθεί μαζί σου. Θέλει χρόνο και σταθερότητα.

Μην προσπαθήσεις να τα διορθώσεις όλα μαζί. Κάτσε κοντά του, μίλα του ήρεμα και άφησέ τον να σε παρατηρεί χωρίς να πιέζεται. Το κεχρί μπορείς να το χρησιμοποιείς σαν κάτι θετικό, αλλά όχι με τρόπο που να νιώθει ότι το χέρι τον κυνηγάει. Στην αρχή αρκεί να το δέχεται από κοντά ή να το βλέπει ως κάτι ευχάριστο.

Για την τροφή, καλό είναι να φύγεις σταδιακά από τη χύμα και να περάσεις σε 👉 επώνυμη, σφραγισμένη τροφή για κοκατίλ. Τα λαχανικά συνέχισε να τα βάζεις, χωρίς να περιμένεις ότι θα τα φάει αμέσως. Πολλά πουλιά θέλουν χρόνο μέχρι να δοκιμάσουν κάτι νέο. Κοίταξε το ο παπαγάλος μου δεν τρώει λαχανικά, θα σε βοηθήσει.

Για το κλουβί, χωρίς φωτογραφία και διαστάσεις δεν μπορεί να πει κάποιος αν είναι σωστό ή λάθος. Τα φυσικά κλαδιά είναι καλή επιλογή, αρκεί να είναι καθαρά και τοποθετημένα έτσι ώστε να μπορεί να κινείται άνετα. Καλύτερα να μη γεμίσει από την αρχή με πολλά πράγματα.

Αν θέλεις, ανέβασε φωτογραφίες από το κλουβί όπως είναι στημένο τώρα, μαζί με τις διαστάσεις του και την τροφή που έχεις παραγγείλει, για να σου πούμε πιο συγκεκριμένα τι θα κρατούσαμε και τι ίσως θα αλλάζαμε. Πάντως από αυτά που γράφεις δεν φαίνεται ότι έχεις χαλάσει κάτι με τον Ρίκο. Περισσότερο φαίνεται ότι χρειάζεται ηρεμία, σταθερά βήματα και λιγότερη πίεση και για τους δυο σας.

Αυτό είναι το κλουβί με την ίσια πατηθρα να την έχω πάρει από το pet shop όπου πήρα και το κλουβί. Τα ξύλα όπως είδατε τα άλλα είναι φυσικά τα πήρα από το χωράφι με τις ελιές. Το κλουβί έχει διαστάσεις 76*46*46. Πάντως από την πρώτη στιγμή εγώ τον είδα να αναπτερώνεται. Η τροφή που σας είπα είναι η vitakraft Australian( δυστυχώς δεν έχω φωτογραφία να σας στείλω. Επειδή η πρώτη που είχα παραγγείλει τελείωσε για αυτό τον λόγω του έβαλα χύμα που είχα για να μην μένει χωρίς φαγητό μέχρι να έρθει η καινούργια. Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές και καλή σας μέρα.

• Like
Αντιδράσεις: MARY58
@PanosK2909 δεν έχεις ανεβάσει φωτογραφίες.
Η ελιά είναι ασφαλές ξύλο, αλλά πρέπει να μην έχει φυτοφάρμακα, βαφές ή χημικά. Κ προφανώς, για να μπορείς να χρησιμοποιήσεις το ξύλο που μάζεψες απαιτείται προετοιμασία, όπως για παράδειγμα ψήσιμο.
Διάβασε για τις ξύλινες πατηθρες αυτό

@MARY58 Ευχαριστώ πολύ για την λίστα. Παρόλα αυτά το γνωρίζω για το ξύδι και το νερό σε αναλογία 50-50 εάν δεν κάνω λάθος όλου και το έχω κάνει. Οι φωτογραφίες όσο μπορεί να φανεί είναι αυτές. Όπως θα δείτε μπροστά έχω βάλει την πατηθρα που αγόρασα και από πίσω είναι τα κλαδιά ελιάς. Ευχαριστώ και πάλι

Συνημμένα

• IMG_0264.webp
    IMG_0264.webp
    577 KB · Προβολές: 10
  • IMG_0257.webp
    IMG_0257.webp
    568,3 KB · Προβολές: 12
  • IMG_0260.webp
    IMG_0260.webp
    496,3 KB · Προβολές: 10
  • Like
@PanosK2909 να σου πω την αλήθεια μου φαίνεται λίγο φορτωμένο από πατηθρες. Κ ίσως θέλει ένα παιχνιδάκι. Θα σου πουν περισσότερα για την σωστή διαρρύθμιση όσοι έχουν κοκατιλ. Να τον χαίρεσαι τον Ρίκο.

@MARY58 Ευχαριστώ τα παιχνίδια τα έχω παραγγείλει. Με το καλύτερο που πιστεύω το Τσαντ που πάει πάνω από το κλουβί και την γέφυρα για να είναι σκαρφαλωμένος στο ταβάνι. Θεώρησα ότι είναι καλά από πατήθρες ούτε πολλές ούτε λίγες. Αλλά ναι αν κάποιος που έχει κοκατιλ ξέρει καλύτερα ας μου πει. Και πάλι Ευχαριστώ

• Like
Σήμερα ήταν η πρώτη φορά που ο Ρίκο μου έφαγε κεχρί από το χέρι. Επειδή έπρεπε να φύγω κάποια στιγμή άρχισα να τραβάω το χέρι προς τα πίσω για να το βγάλω. Έπρεπε να τον αφήσω να τελειώσει με το κεχρί ή έπραξα καλά;

@Vamvaka M. Ευχαριστώ πολύ. Επειδή δεν θέλω κάτι τέτοιο ειδικά να τρομάξει το πουλάκι μετά από 1,5 μήνα περίπου που τον έχω πρώτη φορά τον βλέπω δεκτικό οπότε θα τον αφήσω την επόμενη φορά που θα βάλω το χέρι.

Μπορείς να διαβάσεις το παρακάτω άρθρο! Είναι για τη γλώσσα του σώματος των πτηνών!

• Χρήσιμο
Back