Γενικά Να κόψω τα φτερά του κοκατίλ μου;

panospiano

PB Member
Εγγραφή
21 Ιουν 2009
Μηνύματα
283
Πόλη
Λάρισα
. Για να μπορεσω να το εκπαιδευσω μεσα στο σπιτι;Επισης μπορει να το κανει αυτο καποιος σε πετ σοπ?:)
 
Καλησπέρα Πάνο! Κοίτα εγώ είμαι υπέρ στο να κόψημο των φτερών για λόγους όπως το να χτηπήσει ενω πετάει πάνω σε κάποιον τύχο κτλ... Επίσης έτσι σε κάποιες περιπτώσεις(σχεδόν σε όλες) εκπαιδεύετε(βασικά σε μαθαίνει)καλήτερα... Τώρα στα περισσότερα pet-shop Ναι μπορούν να του τα κόψουν τα φτερά!
 
Το κοκατιλ σου ειναι αγριο η ταισμενο στο χερι; Αν ειναι αγριο δεν υπαρχει λογος να του τα κοψεις και αν δεν ξερεις καλυτερα να στα κοψει ο πτηνιατρος η καποιος που ξερει...
 
Εγώ δεν θα εμπιστευόμουν πετ σοπ. Σε ένα παπαγαλάκι μου στην κυριολεξία τα είχαν πετσοκόψει! Πάντως, δεδομένου οτι το κοκατίλ είναι ήμερο, και έχεις τις σωστές οδηγίες, και κάποιον να σε βοηθήσει, δεν είναι δύσκολο να τα κόψεις μόνος σου.
 
Παιδια δεν ειναι αγριο εκπαιδευεται ευκολα μου ειπε αυτος που το αγορασα στο πετ σοπ. 😉
 
Ξέχνα οτιδήποτε σου είπε ο πετσοπάς. Αυτοί λένε οτιδήποτε θέλεις να ακούσεις για να πουλήσουν. Δεδομένου οτι το πουλί λοιπόν δεν είναι ήμερο τότε το κόψιμο καλύτερα την πρώτη φορά να το κάνει ένας κτηνίατρος.
 
Δεν ειναι οτι μου το ειπε ο πετσιοπας το πουλι φαινεται οτι ειναι ημερο. Δεν ειπαρχει περιπτοση!



Εαν μπορεσω και βρω πτηνιατρο εδω που μενω, γιατι οπως ειπα μενω λιγι πιο εξω απο την Λαρισα θα το παω εκει.Αλλιως αναγκαστικα σε πετ σοπ.:)Σας αφεινω τωρα τα υπολοιπα αυριο 😉
 
Ψαλίδισμα φτερών μπορεί να κάνει και κάποιος "απλός" κτηνίατρος με μιά εμπειρία στα πουλιά. Μπορείς να ρωτήσεις κάποιους κτηνιάτρους αρκεί να ξέρεις οτι είναι ειλικρινείς.
 
Καλημερα. Που να ξερω βρε Μαρια οτι ειναι ηλικρινεις; Σας ειπα τι θα κανω αν δεν βρω πτηνιατρο αναγκαστικα θα το παω σε πε σοπ. 😉
 
Ξέχνα οτιδήποτε σου είπε ο πετσοπάς. Αυτοί λένε οτιδήποτε θέλεις να ακούσεις για να πουλήσουν.

Μην το γενικεύουμε βρε παιδιά... Συμφωνώ ότι πολλοί μπορεί να μην είναι σωστοί επαγγελματίες, να μην προσφέρουν στα πουλιά τις καλύτερες δυνατές συνθήκες και να κοιτάνε πώς θα πουλήσουν οτιδήποτε. Αλλά αυτό δεν ισχύει για όλους. Υπάρχουν και μαγαζάτορες pet shop που είναι πολύ σωστοί και είναι υπόδειγμα στην δουλειά τους και μπορεί να γνωρίζουν πέντε πράγματα.

Μην λέμε τα χειρότερα και μην απομακρύνουμε τους πάντες απ' τα pet shop... Μπορούμε να τους προϊδεάζουμε όμως για να μην πιαστούν κορόιδο στον κάθε επιτήδειο.

Το αν είναι σωστός ή όχι κι αν παρουσιάζει φύκια για μεταξωτές κορδέλες θα το κρίνει ο καθένας μας και θα πράξει ανάλογα. 😉

. Για να μπορεσω να το εκπαιδευσω μεσα στο σπιτι;

Πάνο ρίξε μια ματιά κι εδώ: https://community.petbirds.gr/threads/Κόψιμο-φτερών-πτήσης-παπαγάλων-Υπέρ-ή-Κατά.7877/
 
Pano απ'οτι εχω δει δεν ειναι τιποτα το κοψιμο, εγω τα κοβω μονος μου και στα κοκατουα και στα λοβμπερντ! Εγω νομιζω πως πρεπει να προσεξεις οταν του τακοψουν γιατι μετα θα χρειαζεται να τα κοβεις μονη σου γιατι μεγαλωνουν πολυ γρηγορα!
 
Πάνο εγω πιστεύω να κόψεις τα φτερά του παπαγάλου σου γιατι έτσι θα σε μάθει και πιο εύκολα... Του δικου μου του τα κόβω...
 
Η γνώμη μου είναι οτι το κόψιμο φτερών χρειάζεστε μόνο μια φορά για ενα καινούριο πουλί που δεν είναι ήμερο... μετα πρέπει να του αφήσεις τη δυνατότητα να πετάει...
... Επίσης η λύση μπορεί να είναι να κάνεις ΜΗ αυστηρό κόψιμο... (δηλαδή να κόψεις μόνο 2-3 πρώτα φτεράκια).
, στησ φωτογραφίες ειναι αυστηρό κόψιμο των φτερών.
 

Συνημμένα

  • wing1.webp
    wing1.webp
    8,8 KB · Προβολές: 1.223
  • wing2.webp
    wing2.webp
    7,1 KB · Προβολές: 280
  • wing5.webp
    wing5.webp
    9,1 KB · Προβολές: 332
  • wing4.webp
    wing4.webp
    8,6 KB · Προβολές: 553
  • wingdone.webp
    wingdone.webp
    6,8 KB · Προβολές: 224
αυτή η εικόνα είναι πιο σωστή...
 

Συνημμένα

  • feather2.webp
    feather2.webp
    14 KB · Προβολές: 210
Συμφωνω Αναστασια. Υπαρχουν πετσοπαδες που ειναι αριστοι στην δουλεια τους! Μην τα λεμε οπως θελουμε! Σας ευχαριστω παιδια. Τελικα θα τα κοψω τα φτερα του. 😉
 
Εγώ στο δικό μου κοκατίλ (3 μηνών)δυστυχώς αναγκάστηκα να τα κόψω (βασικά μου τα έκοψαν). Γιατί πετούσε πολύ ατσούμπαλα κ πήγαινε στα πιο άκυρα σημεία.. Πχ πίσω από την τηλ..χτες εγκλωβίστηκε πίσω από την πολυθρόνα κ φοβήθηκε πολύ κλπ...
Δεν είχα σκοπό να το κάνω, αλλά αγχώθηκα με αυτά που έκανε. Γενικως είναι κατά του κοψίματος...όμως τώρα τα παραέκοψαν και πέφτει απότομα κάτω γτ δεν μπορεί να πάρει ύψος κ φοβάμαι μη χτυπάει κι έτσι. Γτ πέφτει με το στήθος.. :'( Αν κ δεν το πολύκάνει.. Κάθεται πάνω μας..
Θα αργήσουν να μεγαλώσουν; Ξέρετε; Επίσης υπάρχει λέτε κίνδυνος επειδή πέφτει απότομα;
 
Εγώ στο δικό μου κοκατίλ (3 μηνών)δυστυχώς αναγκάστηκα να τα κόψω (βασικά μου τα έκοψαν). Γιατί πετούσε πολύ ατσούμπαλα κ πήγαινε στα πιο άκυρα σημεία.. Πχ πίσω από την τηλ..χτες εγκλωβίστηκε πίσω από την πολυθρόνα κ φοβήθηκε πολύ κλπ...
Δεν είχα σκοπό να το κάνω, αλλά αγχώθηκα με αυτά που έκανε. Γενικως είναι κατά του κοψίματος...όμως τώρα τα παραέκοψαν και πέφτει απότομα κάτω γτ δεν μπορεί να πάρει ύψος κ φοβάμαι μη χτυπάει κι έτσι. Γτ πέφτει με το στήθος.. :'( Αν κ δεν το πολύκάνει.. Κάθεται πάνω μας..
Θα αργήσουν να μεγαλώσουν; Ξέρετε; Επίσης υπάρχει λέτε κίνδυνος επειδή πέφτει απότομα;

Άννα ποιος του τα έκοψε; Με σωστό ψαλίδισμα το πουλάκι θα μπορούσε να προσγειωθεί χωρίς κίνδυνο να χτυπήσει. Επειδή είναι μόνο 3 μηνών θα περάσει σύντομα την πρώτη του πτερόροια (4-9 μηνών) και θα τα αντικαταστήσει. Ένα νεαρό πουλί όμως το αφήνουμε να μάθει να πετάει και να προσγειώνεται προστατεύοντας το απο τους κινδύνους στο χώρο, κλείνοντας ανοίγματα που μπορεί να σφηνωθεί, κουρτίνες για να μην χτυπήσει σε τζάμια κτλ. Αφού λοιπόν λες ότι πέφτει με το στήθος θα πρέπει να προσέχεις πολύ να μην χτυπήσει. Στρώνε μια χοντρή πετσέτα διπλωμένη εκεί που κάθεται για να είσαι σίγουρη ότι αν είναι να πέσει θα πέσει τουλάχιστον στα μαλακά.
 
Θα πρότεινα να μην τα κόψετε καθόλου, συχνότερα τραυματιζονται τα πουλακια που έχουν κομμένα φτερά(δεν μπορούν να ελέγξουν την πτήση κλπ) και παλι μπορεί να δραπετεύσουν (και κινδυνεύουν πολυ περισσότερο αν συμβεί αυτό) και αν τα κόψετε είναι πολύ σημαντικό να περιμένετε να μάθει πρώτα να πετάει καλά και μετά (είναι πολύ σημαντικό στάδιο σωματικά και ψυχολογικά - αναπτυξιακά). Η δικιά μου μια χαρά εκπαιδεύτηκε χωρίς κομμένα φτερά και πολύ σύντομα μετά τις πρώτες ατσαλες πτήσεις(θελει λιγο προσοχη, κλειστές κουρτίνες κλπ) έμαθε και αποφεύγει πάντα τα τζάμια (καναμε μαζι τουκ-τουκ στο τζάμι καθε μέρα για να το καταλάβει γρηγορότερα) και τοίχους και κάνει φοβερές πτήσεις. Επίσης βοηθάει με δαγκώματα και φωνές γιατί μπορούν να φύγουν αν νιώθουν άβολα αρα νιώθουν πιο ασφαλή, έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση κλπ. Αν αποφασίσετε να τα κόψετε να το κάνει πτηνιατρος αφου συζητησετε τους λόγους κλπ! (πετσοπαδες "ειδικοί" και απλοί κτηνιατροι, οσο καλοπροαιρετοι και να είναι μπορεί να κάνουν ζημιά).
[automerge]1573651650[/automerge]
Τουλάχιστον για τα ήμερα πουλάκια θεωρώ πως αν δεν υπαρχει σοβαρός ιατρικός λόγος δεν είναι σωστό να τα κόβουμε, η "ευκολία" στην όποια εκπαίδευση οφείλεται απλα στο ότι δεν μπορεί να μας ξεφύγει, ενω αν πετάνε μας "αναγκάζουν" να μελετήσουμε το μάθημα μας, να έχουμε υπομονή, να το κάνουμε σωστά και να είναι ενδιαφέρον για αυτά ώστε να συμμετέχουν απο επιλογή και εμπιστοσύνη.
Φυσικά αν γίνει από λάθος (πχ το βρούμε έτσι) να κοπούν, με υπομονη και λιγο βοήθεια θα ξαναμαθουν να πετάνε ακόμα και σε μεγαλύτερη ηλικία.

Το σκεφτομαι λιγο σαν να ειχα σκυλάκι με δεμένα πόδια ώστε να μην τρέχει, μπορεί να ζήσει έτσι, δεν είναι ακρωτηριασμός, θα είναι πιο εύκολο να ελεγχθεί, αλλά θα ήμουν λάθος να το κάνω αυτό σε ένα ζωάκι που εγω επέλεξα να έχω.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Back
Top