Αναπαραγωγή Να πάρω τα αυγά από μέσα ή να τα αφήσω να τα κλωσσάνε;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Dimitre
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
30-11-2023.
Τα δυο βγήκαν από τη φωλιά. Στο κλουβί επικρατεί μια αναστάτωση. Οι γονείς τσακώνονται μεταξύ τους και με τα μικρά τους. Υπάρχει κάποια εξήγηση γι' αυτό;
Οσο αφορά το λοφίο δεν έκανα τίποτα, αλλά έτσι όπως τα βλέπω τώρα θα τους το μαδήσουν. Λες και δεν είναι δικα τους παιδιά συμπεριφέρονται. Τα τσιμπάνε παντού. Απορώ...

Η απόχρωση που είναι το μεσαίο, πως λεγεται και πως ξεχωρίζει το φύλο;
_X5A5080.jpg_X5A5082.jpg_X5A5095.jpg
 
Η απόχρωση που είναι το μεσαίο, πως λεγεται και πως ξεχωρίζει το φύλο;
Ονομάζεται pearl cockatiel (πέρλα) και τα περισσότερα είναι συνήθως θηλυκά.
Εάν μέχρι την ηλικία των 9-12 μηνών οι πέρλες παραμένουν είναι θηλυκό, εάν οι περισσότερες φύγουν είναι αρσενικό.

Από ότι κατάλαβα τα πουλάκια είναι 5 εβδομάδων.
Σε πολύ λίγο, ίσως σε μια εβδομάδα, ίσως και λιγότερο θα αρχίσουν να τρώνε μόνα τους.
Μόλις σιγουρευτείς ότι σιτίζονται μόνα τους , τα χωρίζεις από τους γονείς τους, τα βάζεις σε άλλο κλουβί, και βγάζεις και την φωλιά.
 
Υποθετικό ερώτημα: Αν υπήρχε η δυνατότητα διαχωρισμού των μικρών από τους γονείς τους με ένα κάγκελο, ώστε να μπορούν να σιτίζονται μέσα από αυτό (κάτι ανάλογο δλδ με τα μικρά καναρίνια και τις ζευγαρώστρες τους, οι οποίες φυσικά είναι ακατάλληλες για κοκατίλ), οι γονείς τους θα τα τάιζαν επαρκώς; (ό,τι γίνεται με τα καναρίνια δλδ)
 
Ναι τα μικρά πρέπει να φύγουν αμέσως. Αν δεν ξέρουν να τρώνε καλά μόνα τους ακόμα, ίσως πρέπει να σκεφτείς το ενδεχόμενο να τα ταΐζεις εσύ συμπληρωματικά με κρέμα. Εγώ πιστεύω καλύτερα να αναλάβεις αυτήν την ευθύνη για να αποφύγεις κάποια πιθανη παιδοκτονία.
 
Αντιγράφουν και μια συμπεριφορά από τους γονείς τους άσχημη και όταν θα κάνουν και αυτά παιδιά θα νομίζουν ότι έτσι πρέπει να μεγαλώσουν τα δικά τους παιδιά 😣... Χώρισε τα τα καημένα ..κάθονται πλάτη στην φωτογραφία σαν σε τιμωρία ☹️...
 
Δεν έχω επιλογή. Δεν μπορώ να αναλάβω το τάισμα τους. Υπομονή θα κάνω.
Υπάρχει και τρίτο στην παρέα. Βγήκε και αυτό, αν και είναι πολύ μικρότερο. Οσο τα ταΐζουν θα μεγαλώσουν.
 
Τελευταία επεξεργασία:
  • Like
Αντιδράσεις: MARY58
Αν τα ταΐζουν, νομίζω είναι καλύτερη η ιδέα του @ianos, με το χώρισμα να τα ταΐζουν οι γονείς (λέμε τώρα). Αν μπορεί να γίνει όπως τα καναρίνια κ αν βέβαια μπορεί να μπει χώρισμα στο κλουβί τους.
 
@Dimitre μήπως να έβαζες μέσα στα κλουβιά κάποιο φαγητό κεχρι,αυγό και δεν ξέρω τι άλλο ώστε να ξεσπάνε εκεί ; κάτι που να τρελαθούν και να αποσπαστεί η προσοχή τους από τα κεφάλια των μωρών ..επίσης μήπως τους λείπει κάποια βιταμίνη και τα τσουρομαδανε ; κάπου είχα διαβάσει ότι όταν έχουν ελλείψεις βιταμινών τρωνε τα φτερά των μωρών τους ... Βάλε και κανένα παιχνιδάκι να παίζουν τα μωρά που έχουν πάθει το σύνδρομο της Στοκχόλμης 🥴
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Το μάδημα των φτερών από τους γονείς είναι αρκετά συνηθισμένο στα cockatiels.
Τις περισσότερες φορές ευθύνεται το αρσενικό και όταν διαπιστωθεί θα πρέπει να τον απομακρύνουμε και να αφήνουμε το θηλυκό να μεγαλώσει τους νεοσσούς.
Εάν το κάνουν και οι δύο γονείς τότε θα πρέπει να αναλάβουμε εμείς το τάισμα τους.
Δεν μπορούν να μπουν διαχωριστικά γιατί οι γονείς ταΐζουν τα μικρά μόνο μέσα στην φωλιά.
Μερικοί προτείνουν και μία άλλη μέθοδο για να αποτραπεί το μάδημα στους νεοσσούς, δεν γνωρίζω όμως αν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη.
Πρώτον γιατί χρειάζεται να υπάρχει κάποιος στο σπίτι κατά την διάρκεια της ημέρας, και δεύτερο δεν είμαι σίγουρος αν οι γονείς αφήσουν το ύφασμα στην θέση του.
Βάζουμε δηλαδή ένα κομμάτι ύφασμα στην είσοδο της φωλιάς.
Συνήθως βάζουμε λευκό ύφασμα ή ανοιχτά χρώματα, επειδή τα κοκατίλ φοβούνται τα σκούρα χρώματα, άρα όταν οι γονείς είναι έξω από τη φωλιά, οι νεοσσοί θα είναι μόνοι τους.
Πριν κλείσουμε την τρύπα της φωλιάς, θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι τα μωρά είναι ταϊσμένα.
Η φωλιά θα πρέπει να έχει στα πλάγια μικρές τρύπες για να μπαίνει ο αέρας.
Στη συνέχεια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η φωλιά έκλεισε για πολλή ώρα, Για να μην πεθάνουν οι νεοσσοί από την πείνα, πρέπει να ελέγχουμε τα μωρά κάθε 3 ή 4 ώρες και όταν τα βλέπουμε πεινασμένα,
αφαιρούμε το πανί από την τρύπα της φωλιάς για να τα ταΐσουν οι γονείς. Εκτός από την ώρα του φαγητού για να ταΐσουν τους νεοσσούς οι γονείς δεν θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στη φωλιά.


κοκατίλ που μαδάει τα φτερά του μωρού

Η έλλειψη ασβεστίου, νατρίου, και η επιθυμία να ζευγαρώσουν ξανά είναι οι κυριότερες αιτίες που οι γονείς τραβάνε τα φτερά των νεοσσών.
Και κάτι τελευταίο, κάποιοι μόλις αντιληφθούν ότι γίνεται τράβηγμα από τους γονείς βάζουν στα φτερά των νεοσσών κάτι λιπαρό όπως βαζελίνη για να το αποτρέψουν.
Βέβαια θα χρειαστούν πολλά μπάνια για να φύγει όμως υπάρχει η πιθανότητα να βοηθήσει.
 
Το πρώτο. Είναι τεσσάρων μηνών.

_X5A5158.jpg

Στην κορυφή δεξία ο μπαμπάς, τα υπόλοιπα (3) είναι αδέρφια

_X5A5168.jpg

Η μαμά με το μικρότερο



_X5A5174.jpg

Το μικρότερο εχει μείνει αρκετά πισω σε ανάπτυξη σε σχέση με τα αδέρφια του


_X5A5144.jpg




Τα αδέρφια του 5 εβδομάδων

_X5A5155.jpg
_X5A5151.jpg
 
Κάνε όμως κάτι με τους γονείς. Αν συνεχιστεί αυτό μπορεί καμιά μέρα να ανοίξουν το κεφάλι του μικρότερου. Πρέπει να το χωρίσεις επειγόντως! Σκέψου σοβαρά την κρέμα γιατί τώρα που τα άλλα μεγάλωσαν και μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους ο κύριος στόχος των γονέων είναι το μικρό.
 
Αν είσαι Αθήνα και θες βοήθεια με την κρέμα του μωρου πολύ ευχαρίστως να βοηθήσω πάντως ...
 
  • Τέλειο!
Αντιδράσεις: MARY58
Back
Top