Γενικά Να τα αφήσω μαζί ή να τα χωρίσω;

Nikolina

PB Member
Εγγραφή
23 Ιουν 2020
Μηνύματα
424
Πόλη
Κεφαλονιά
Καλησπερα! Είμαι καινούρια, δείξτε επιείκεια!
Εχω από το Δεκέμβριο ένα αρσενικό καναρίνι! Κελαηδουσε πολύ και καλά αλλά από αρχές Μαΐου σταμάτησε να κελαηδάει και άρχισε η πτερορροια. Κάποιοι μου είπαν ότι είναι φυσιολογικό αυτή την εποχή και του έβαζα ειδική μπάρα για πτερορροια, αλλά αν και δεν του φευγουν πολλα, ακόμα μαδάει.
Μου είπαν ότι επειδή είναι περιοδος αναπαραγωγής να του παρω μια θηλυκιά για να παρει τα πανω του. Του πηρα πριν 10 μέρες. Τα έβαλα αρχικά σε κλουβί μικρό μαζί, δεν έδωσαν ιδιαίτερη σημασία το ένα στο άλλο, τσακωνοντουσαν μόνο για το φαγητό! Μετά από 5 μέρες τα έβαλα σε ζευγαρωστρα χωρίς το διαχωριστικό, και έβαλα και μια φωλιά και νημα. Η θηλυκιά τραβάει το νημα αλλά το πεταει κάτω και σημερα το έβγαλα το νημα.
Το θεμα μου τώρα είναι, ότι δεν με πειραζει να μη ζευγαρώσουν, αλλά ο αρσενικός ακόμα δεν κελαηδάει. Πρέπει να τα χωρισω και να τα βάλω σε ξεχωριστά κλουβιά; Αν τα αφήσω μαζί, που η ζευγαρωστρα είναι μεγάλη να έχουν άπλα, υπάρχει προβλημα;
Μήπως του έκανα ζημια μεγαλυτερη τη θηλυκιά που έβαλα; Η θηλυκια τιτιβιζε λίγο και σημερα ουτε αυτό, δεν ακουγονται καθόλου, τι να κάνω; Για καλό την έφερα, μην τους κανω ζημιά!
Ευχαριστώ εκ των προτερων και συγνώμη αν είναι αυτονόητα αυτά που ρωτάω, αλλά δε γνωρίζω και από το ιντερνετ δεν βγάζω άκρη!
 
Καλησπερα και καλως ηρθες Νικολινα!

Εχουν γινει 2 σημαντικα λαθη.
Το πρωτο ειναι οτι η εποχη ειναι ακαταλληλη για αναπαραγωγη πλεον, οπως παρατηρησες κι εσυ τα πουλια μπαινουν στην πτερορροια που σημαινει οτι εχουν αφησει την αναπαραγωγικη περιοδο.
Το δευτερο λαθος ειναι οτι δεν τηρησες καραντινα στα πουλακια.

Ποια ειναι η ειδικη μπαρα για πτερορροια, για εξηγησε μας λιγο.
Απο petshop πηρες τις συμβουλες που μας αναφερεις;
 
Τελευταία επεξεργασία:
από αρχές Μαΐου σταμάτησε να κελαηδάει και άρχισε η πτερορροια
Μου είπαν ότι επειδή είναι περιοδος αναπαραγωγής να του παρω μια θηλυκιά για να παρει τα πανω του
Τον Μάιο είναι εποχή αναπαραγωγής και όχι πτερόρροιας. Κατά την πτερόρροια τα πουλιά δεν έχουν κουράγιο να κελαηδίσουν, πόσο μάλλον να αναπαραχθούν. Διάβασε μερικά πράγματα για την πτερόρροια. <- (πάτησε τα μπλε γράμματα).

Η πτερόρροια τον Μάιο δεν είναι φυσιολογική. Μπορεί να οφείλεται σε διατροφικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες, σε εξωτερικά παράσιτα ή ακόμη και σε κάποια ασθένεια. Διάβασε περισσότερα για την παθολογική πτερόρροια.

Όπως καταλαβαίνεις η επιλογή του θηλυκιού για να του φτιάξει το κέφι δεν ήταν η καλύτερη. Εκτός του επιπλέον στρες που του δημιουργεί σε αυτήν την κατάσταση η ύπαρξη ενός ακόμη πουλιού στο χώρο, υπάρχει και ο κίνδυνος να δημιουργηθεί πρόβλημα και στο θηλυκό αν αυτό που έχει το αρσενικό είναι κάτι μεταδοτικό. Ακόμη, μπορεί να ασθενήσει το αρσενικό από μια ασθένεια που μετέφερε το θηλυκό στο χώρο του. Διάβασε περισσότερα για την καραντίνα στα πτηνά.

Πες μας όμως αν θέλεις, σε τι χώρο ζουν τα πουλιά; Η διατροφή τους ποια είναι ακριβώς; Επίσης, ανέβασε μια φωτογραφία του κλουβιού μαζί με τα πουλιά. Αυτήν καλύτερα αύριο για να μην τα ενοχλείς τέτοια ώρα.
 
Ποια ειναι η ειδικη μπαρα για πτερορροια, για εξηγησε μας λιγο.
Απο petshop πηρες τις συμβουλες που μας αναφερεις;
Καλησπερα! Ναι μου τη δωσαν από το pet shop. Αν θυμάμαι καλά το κουτί ήταν ροζ απ εξω, είχε 2 καναρίνια και έγραφε πανω ότι είναι για πτερορροια.
[automerge]1592944627[/automerge]
@Stavros καλησπερα και ευχαριστώ για την απάντηση σας! Τα διάβασα όλα αυτά που μου επισυναψατε. Το αρσενικό το ειχαμε για 6 μήνες μεσα στο σπίτι και η τροφή που μας έδωσαν από το pet shop ήταν μια ανάμεικτη. Εγώ επιπλέον του έβαζα, αυγό, μήλο η καροτο. Τώρα που το έβαλα στο άλλο κλουβί, παλι του έχω αναμεικτη, πηρα και αυγό τροφή και του βάζω λίγη κάθε 2 μέρες και του χω βάλει λίγο καρπουζι και βερυκοκο! Αλλά από το Δεκέμβρη μέχρι το Μάιο που ξεκίνησε η πτερορροια η διατροφή του ήταν ίδια..
Θα σας στείλω αυριο φωτογραφία με το κλουβί, δεν ξέρω αν επιτρέπεται εδώ να αναφέρω και τις τροφές. Ευχαριστώ!
 
Τελευταία επεξεργασία:
Καλησπερα! Ναι μου τη δωσαν από το pet shop. Αν θυμάμαι καλά το κουτί ήταν ροζ απ εξω, είχε 2 καναρίνια και έγραφε πανω ότι είναι για πτερορροια.

Εννοεις στικακι με σπορια;
 
Εννοεις στικακι με σπορια;
Ναι! Σας μπέρδεψα μάλλον, συγνώμη!
[automerge]1592945540[/automerge]
Αυτό είναι το κλουβί που τα έχω τωρα. Και ξεχασα να προσθεσω ότι τις τελευταίες 10 μερες τα έχω βγάλει στην αυλη, σε σημείο όμως που ουτε να τα χτυπάει ο ήλιος, ουτε αέρα να έχει, ουτε γατες!

01.webp
 
Εντελως άχρηστο και φυσικα δεν εχει να κανει με την πτερορροια.
Ειναι τα ιδια σπορια που τους προσφερεις με την προσθηκη αχρειαστων σακχαρων για να κολλαει στο στικ. Και φυσικα πολυ πιο ακριβο απο τα σπορια.
Οταν τελειωσει μην ξαναπαρεις.

Αφαιρεις την κουνια, το νημα, την φωλια και τις 2 απο τις 5 πατηθρες.
Το κλουβι αυτο "σηκωνει" 3 πατηθρες σε σχημα αναποδο τριγωνο.
Οι 2 θα ειναι στο επανω μερος(στο υψος που εχεις την μια μονη της τωρα) θα τις βαλεις στην νοητη ευθεια του κενου αναμεσα στις ταιστρες.
Η τριτη που θα μπει χαμηλα (στο υψος που εχεις την χαμηλοτερη δεξια αναμεσα στις ταιστρες) εκει που ειναι η ποτιστρα και 2 κενα πιο δεξια, στο μεσο του κλουβιου δηλαδη.

Στο κλουβι θα βαλεις επισης ενα σουπιοκοκκαλο, απο petshop.

Η τερμα αριστερα ταιστρα τι εχει μεσα;
 
Ωραια, να παιρνεις παντα συσκευασμενα προιοντα και επώνυμα.
Διατηρειται και στο ξυγειο σε αεροστεγες σκευος ή εκτος σε δροσερο και σκιερο μερος.
Αν θυμασαι τι μαρκας ηταν, μας λες.
 
Το πιθανοτερο ειναι να εχεις παρει αυτη

Ειναι πιο υγρη σε σχεση με αυτη που παραθεσες εσυ.
Αλλα οποια απο της 2 και να εχεις ειναι κορυφαιες.
 
@Tony Forpus τέλεια! Θα δω αυριο ποια ειναι, τη φυλάω στο ψυγείο. Μπορείτε να μου πειτε και κάθε ποτε να τους βάζω; βάζω λίγη ανά δευτερη μερα και το βράδυ τους τη βγάζω και την πεταω, επειδή είπαν ότι θέλει ψυγείο, μην παει και χαλάσει και τους κάνω ζημιά!
 
Να βαζεις λιγοτερη ποσοτητα για να μην την πετας, κριμα ειναι.
Αν ειναι σε πτερορροια τα πουλακια και καθε μερα να τρωνε ειναι οκ γιατι σε αυτη τη φαση εχουν μεγαλες διατροφικες αναγκες.
Και λαχανικα μπορεις να βαζεις επισης.

Σε οτι αναφορα αυτο που εγραψες οτι βγαζεις το κλουβακι εξω, προκυπτουν 2 προβληματα.
Τα αρπακτικα(εκτος απο τις γατες) και τα κουνουπια.
Να φτιαξεις ενα προστατευτικο ή να τσεκαρεις αν υπαρχει ενα ετοιμο για τις διαστασεις του κλουβιου σου.
Παρε ιδεες απο εδω.

Στη δευτερη περιπτωση θα πρεπει να το ντυσεις με καποια σιτα για τα κουνουπια. Μεταφερουν τον ιο της ευλογιας των πτηνων και μεταδιδεται με το τσιμπημα.
 
@Tony Forpus δεν την πολυτρωνε η αλήθεια είναι, δεν ξέρω αν μπορώ να τους την μπερδεψω με το βερίκοκο που κάνουν σαν παλαβα!
Επειδή μενω σε βουνό και παλια είχε κάνει επίθεση ένα γεράκι σε ένα Γαρδελι που είχαμε, το έχω στα υπόψιν και γι αυτό τα έχω κάτω από υπόστεγο μεγάλο, να μην μπορέσει να κατεβει με δυναμη. Για τα κουνουπια δεν το ήξερα! Πολλές πληροφοριες! Διάβαζα στο ίντερνετ να μαθαίνω, αλλά κάθε σελίδα έγραφε αλλά! Αυτή τη σελίδα την έγραψε ενας κυριος στο Facebook σε μια ψαρακα σαν και εμένα. Έχω πολυ διάβασμα μάλλον, το θέμα είναι να ξανά κελαηδήσει ο Θόδωρος (από το Μουγκοθοδωρος)
 
Νικολίνα, καλώς ήρθες στην παρέα μας.
Για να κελαηδήσει ξανά ο Θόδωρος (πέθανα από τα γέλια με το "πλήρες βαφτιστικό του όνομα") θα πρέπει να ολοκληρώσει τη φάση της πτερόρροιας δλδ θα χρειαστεί τουλάχιστον 6-8 εβδομάδες από την έναρξή της, ίσως και παραπάνω και θα πρέπει επίσης να μην βλέπει το θηλυκό πουλάκι. Το τελευταίο διότι κελαηδούν για να προσελκύσουν θηλυκό, επομένως όσο λιγότερο τη βλέπει, τόσο περισσότερο θα κελαηδά. Οπότε, καλύτερα τα καναρίνια σου να βρίσκονται σε διαφορετικό κλουβί και άρα προμηθεύεσαι μια νέα ζευγαρώστρα, ώστε να στεγαστεί η κανάρα. (Αν θα χρειαστείς προτάσεις για βρεις κατάλληλο κλουβί πες μας) Επίσης, όπου τα έχεις, καλό θα ήταν να ακολουθούν τον ημερήσιο κύκλο του φωτός, ώστε να ξυπνούν με την ανατολή και να κοιμούνται στη δύση. Και εννοείται, όπως σου ανέφεραν τα υπόλοιπα μέλη, οι τροφές τους θα πρέπει να είναι συσκευασμένες, σουπιοκόκκαλο θα πρέπει πάντα να υπάρχει διαθέσιμο στο κλουβί και λαχανικά, χορταρικά, κηπευτικά, βότανα επίσης καλό θα ήταν να προσφέρονται συχνά μέσα στην εβδομάδα.
 
@Tony Forpus καλημέρα! Άλλαξα τη ζευγαρωστρα όπως μου είπατε! Σας βάζω φωτογραφία και από τις τροφές που έχω, (την πρωτη μου δωσανε στο pet shop όταν αγόρασα τον αρσενικό, εγώ πηρα και τη δευτερη για να έχουν επιλογές και την αυγό τροφή τους την έβαλα σήμερα λιιιιγο βρεγμένη, όπως μου είπατε!) Απλά μήπως χρειάζεται όντως όπως μου λέει το παιδι απο κάτω να τα χωρισω μήπως αμα του βγαλω τη γυναίκα βρει ο άλλος την υγεία του. Ξέρετε πως είναι αυτά! Χαχαχα
[automerge]1592980482[/automerge]
01erkh.webp
[automerge]1592980515[/automerge]
02erkh.webp
[automerge]1592981063[/automerge]
@ianos καλημέρα και ευχαριστώ για το κείμενο σας! Διάβασα επισης σε σελίδα με καναρίνια στο Facebook ότι για να περασει πιο γρήγορα η πτερορροια καλό είναι να τους βάζεις μπανιέρα, δεν ξέρω αν ισχυει, τους έχω αγοράσει αλλά δεν την έχω βάλει ακόμα, μην κρυώσουν έτσι που είναι ο καιρός.
Τώρα αν χρειαστεί να αλλάξω κλουβί, έχω το παλιο του αρσενικου που είναι το μισό απο τη ζευγαρωστρα. Δεν κάνει αυτό για να βάλω το ένα για την ώρα;
 
Τελευταία επεξεργασία:
Διάβασα επισης σε σελίδα με καναρίνια στο Facebook ότι για να περασει πιο γρήγορα η πτερορροια καλό είναι να τους βάζεις μπανιέρα, δεν ξέρω αν ισχυει, τους έχω αγοράσει αλλά δεν την έχω βάλει ακόμα, μην κρυώσουν έτσι που είναι ο καιρός.
Γενικά όταν τα πουλάκια δεν βρίσκονται σε ρεύματα αέρος, δίνουμε μπανιέρα κάθε πρωί για περίπου 20΄ και μετά την αφαιρούμε. Δεν καθόμαστε στο οπτικό τους πεδίο, όσο έχουν την μπανιέρα διότι μπορεί να αισθάνονται (και είναι) πιο ευάλωτα και να μην μπουν, και δεν την αφήνουμε παραπάνω, διότι λερώνεται και προτιμούμε να μειώσουμε τις πιθανότητες να πιουν ακάθαρτο νερό από εκεί, επίσης την τοποθετούμε όχι κάτω από πατήθρες, για να μην κουτσουλήσουν μέσα στο νερό, και τέλος, φροντίζουμε να αφαιρούμε τις τροφές ώστε να μην βραχούν, διότι η υγρασία τους προκαλεί αλλοίωση. Ειδικά κατά τη φάση της πτερόρροιας η μπανιέρα ενδείκνυται ομοίως.
Τώρα αν χρειαστεί να αλλάξω κλουβί, έχω το παλιο του αρσενικου που είναι το μισό απο τη ζευγαρωστρα. Δεν κάνει αυτό για να βάλω το ένα για την ώρα;
Κάνει, αλλά όσο μεγαλύτερο, τόσο καλύτερα, καθώς επίσης, αν προσβλέπεις σε αναπαραγωγή του χρόνου, καλό θα ήταν να έχεις μια ακόμα ζευγαρώστρα για τους απογόνους.
 
Back
Top