Διατροφή Ξηρά μυρωδικά και μπαχαρικά για τους παπαγάλους μας

• Θεματοθέτης Θεματοθέτης maria p
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Κινόα σίγουρα O σπόρος ΚΙΝΟΑ (QUINOA SEED) στη διατροφή των πτηνών . Αμύγδαλα επίσης πολύ λιπαρά και δεν μπορούν να κοπούν από καναρίνια, θα πρέπει να τα κάνεις τρίμμα και δεν ξέρω αν χορηγείται. Το ίδιο ισχύει και για τις σταφίδες.
Περίμενε καναρινάδες γι' αυτά.

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Κινόα σίγουρα O σπόρος ΚΙΝΟΑ (QUINOA SEED) στη διατροφή των πτηνών . Αμύγδαλα επίσης πολύ λιπαρά και δεν μπορούν να κοπούν από καναρίνια, θα πρέπει να τα κάνεις τρίμμα και δεν ξέρω αν χορηγείται. Το ίδιο ισχύει και για τις σταφίδες.
Περίμενε καναρινάδες γι' αυτά.
ωραια ευχαριστω. Για το salat mix, μια φιλη παλια ειχε παπαγαλακια μπατζι και τους το εδινε αλλα σκετο. Δεν ειχε ποτε καποιο θεμα απ οσο γνωριζω, αλλα δεν το λεω με σιγουρια γιατι πια δεν εχω νεα της.

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Γνωρίζοντας την ωφελιμότητα των ξηρών αρωματικών βοτάνων όπως η ρίγανη, το θυμάρι, ο βασιλικός κτλ στην υγεία των πτηνών μας αλλά και κάποιων μπαχαρικών όπως η κανέλα, το πιπέρι καγιέν κτλ και αξιοποιώντας τις πληροφορίες του petbirds Βότανα στη διατροφή των πουλιών - βότανα | PetBirds σε εβδομαδιαία βάση τοποθετώ στα κλουβιά ένα ξεχωριστό μπωλάκι τροφής στο οποίο βάζω τα εξής:
Ρίγανη, βασιλικό, θυμάρι πάντα.
Δυόσμο ή και τσουκνίδα φορά παρά φορά.
Το salat mix της vitakraft πάντα (θέλω την γνώμη σας γι' αυτό το προϊόν αν το χρησιμοποιείτε).
Κανέλα, πιπέρι καγιέν, πιπέρι κόκκινο γλυκό πάντα.
Λίγο σουσάμι πάντα.
Αμύγδαλο ωμό πάντα (επειδή έχω μικρομεσαίους παπαγάλους, παίρνω το ωμό φιλέ αμύγδαλο και το τρίβω και με το χέρι σε μικρά κομματάκια).
Δυο τρεις σταφίδες κομμένες σε πολύ μικρά κομματάκια πάντα.
Κόκκινη κινόα πάντα.
Φυσικά τα πουλάκια στο διάστημα της εβδομάδας αδειάζουν τα μπωλάκια (και πριν περάσει το διάστημα) αλλά εγώ τηρώ το χρονοδιάγραμμα.
Θέλω την γνώμη σας και να συζητήσουμε τα υλικά, αν κάποια δεν πρέπει σε αυτήν την συχνότητα, αν παραλείπω κάποια ουσιώδη και απαραίτητα και γενικά να γίνει κουβέντα επί του θέματος.
Σας έβαλα και μία φωτογραφία μια και σήμερα ήταν η μέρα αλλαγής.
https://community.petbirds.gr/attachments/30025
Πιπέρι καγιέν; αλήθεια; δεν το έχω χρησιμοποιεί ποτέ στο παπαγαλάκι μου.

Έχεις τεράστια γκάμα τροφών για να εναλλάσσεις. Έχεις διαβάσει αυτό; Η διατροφή των παπαγάλων απο τον Tony Sil

Πιστεύω ότι υπάρχει μια ανακρίβια η και λάθος στο συγκεκριμένο άρθο, ίσως έχει "χαθεί" κάπου στη μετάφραση...
Καλό θα είναι αν όντως είναι λάθος να το διορθώσουμε.
Συγκεκριμένα:

Τα καλλιεργούμενα φρούτα θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στη διατροφή των παπαγάλων, αλλά να επιλέγετε ποικιλίες που δεν είναι σαν «πακέτα ζάχαρης». Αυτό σημαίνει να ψάχνετε για παλιές καλλιεργούμενες ποικιλίες ή γι’αυτές που προορίζονται για μαγείρεμα. Τα τροπικά φρούτα είναι άριστα. Πολλά μπορεί να έχουν υψηλά επίπεδα σακχάρων αλλά είναι διατροφικά ανώτερα απο αυτά του εύκρατου κλίματος, κι αυτό κατά τη γνώμη μου δικαιολογεί τη χρήση τους. Μάνγκο, παπάγια, αβοκάντο, φραγκόσυκα, καραμπόλα κ. Α. είναι όλα κατάλληλα.

Σε πληθώρα δημοσιεύσεων στο διαδίκτυο γίνετε αναφορά για το αβοκάντο ότι είναι τοξικό για τους παπαγάλους και
ανήκει στη λίστα απαγορευμένων τροφών.

Για το σκόρδο ποια είναι η άποψη σας;

Εξαιρετικό αντιοξειδωτικό, αντιμικροβιακό κλπ. αλλά προσωπικά δεν το χρησιμοποιώ... κάτι με "φοβίζει"...

χρησιμοποιώ συχνά τσάϊ βοτάνων (συνταγή-παρασκευή κλεμένα απο τον Paianas ) δεν ξέρω αν είναι τυχαίο πάντως έχω δει διαφορά στη διάθεση και συμπεριφορά των πουλιών... Πιο δραστήρια πιο παιχνιδιάρικα...
Νιώθω καλυμμένος με αυτό.

Πιστεύω ότι υπάρχει μια ανακρίβια η και λάθος στο συγκεκριμένο άρθο, ίσως έχει "χαθεί" κάπου στη μετάφραση...
Καλό θα είναι αν όντως είναι λάθος να το διορθώσουμε.
Συγκεκριμένα:

Σε πληθώρα δημοσιεύσεων στο διαδίκτυο γίνετε αναφορά για το αβοκάντο ότι είναι τοξικό για τους παπαγάλους και
ανήκει στη λίστα απαγορευμένων τροφών.

Κανενα απολυτως λαθος. Και για να υπερβαλω και λιγο επειδη τον Τony Silva τον θεωρω εναν απο τους γκουρου του ειδους, αν οχι τον τοπ οφ δε τοπ, θα πω οτι ο Τονυ Σιλβα ξερει πολυ καλα τι λεει. 😉 Οι αγριοι παπαγαλοι εχουν παρατηρηθει να τρωνε αβοκαντο χωρις να δηλητηριαζονται. Αυτο συμβαινει διοτι πιθανοτατα τρωνε κι αλλες τροφες που βοηθουν στη δευσμευση κι αποβολη των τοξικων (για το σωμα τους) ουσιων. Και δεν ειναι μονο το αβοκαντο στη λιστα με τις "δηλητηριωδεις" τροφες που καταναλωνουν στη φυση.

Προχωρηστε το βιντεο στο 1.35 και θα το διαπιστωσετε.
Για να δείτε αυτό το περιεχόμενο χρειάζεται η συγκατάθεσή σας για τον ορισμό cookie τρίτων.
Για πιο λεπτομερείς πληροφορίες, ανατρέξτε στη σελίδα μας για τη χρήση cookies.

Ηθελα απο καιρο να το ποσταρω αυτο αλλα δισταζα μηπως παρω καποιον απροσεχτο στο λαιμο μου. Ετσι μαζι με τα παραπανω βρισκω την ευκαιρια να τονισω οτι δεν υπαρχει κανενας λογος να ρισκαρουμε οτιδηποτε. Ο Τονυ Σιλβα ξερει πολυ καλα τι κανει ενω εμεις οχι. Ας αφησουμε το αβοκαντο στην ακρη κι ας δωσουμε βαση σε ολες τις υπολοιπες ασφαλεις για ολους τροφες που προτεινει.

Έχεις τεράστια γκάμα τροφών για να εναλλάσσεις. Έχεις διαβάσει αυτό; Η διατροφή των παπαγάλων απο τον Tony Silva

[QUOTE="maria p, post: 257444, member: 4212]Έχεις τεράστια γκάμα τροφών για να εναλλάσσεις. Έχεις διαβάσει αυτό; Η διατροφή των παπαγάλων απο τον Tony Silva[/QUOTE]
Πολύ χρήσιμο το άρθρο Μαρία. Σε ευχαριστώ πολύ. Γενικά προσπαθώ να δίνω στο παπαγαλάκι μου τα πάντα και χαίρομαι που τα δοκιμάζει όλα κατευθείαν και τρελαίνεται με νέες γεύσεις. Τώρα θα δοκιμάσω να της δώσω και άλλες τροφές που αρχικά απέρριπτα επειδή δεν ήξερα. Το δικό μου όμως είναι μικρό παπαγαλάκι (budgie). Ελπίζω να ισχύουν αυτά που διάβασα για το συγκεκριμένο είδος.

Εξαιρετικό αντιοξειδωτικό, αντιμικροβιακό κλπ. αλλά προσωπικά δεν το χρησιμοποιώ... κάτι με "φοβίζει"...

Εγώ ξεκίνησα δειλά να δίνω χλωρό σκόρδο στις ροζέλες και τους άρεσε. Οι eastern δοκίμασαν αμέσως, οι crimson την επόμενη μέρα.
Τρώνε κυρίως το κάτω μέρος (το άσπρο, αυτό που αργότερα γίνεται το κεφάλι του σκόρδου) και αποφεύγουν τα φύλα. Θα τους το κάνω πρόγραμμα, μια δύο φορές το μήνα και όταν δεν θα έχω φρέσκο σκόρδο θα δοκιμάσω σκελίδες σκόρδου.

Εγώ ξεκίνησα δειλά να δίνω χλωρό σκόρδο στις ροζέλες και τους άρεσε. Οι eastern δοκίμασαν αμέσως, οι crimson την επόμενη μέρα.
Τρώνε κυρίως το κάτω μέρος (το άσπρο, αυτό που αργότερα γίνεται το κεφάλι του σκόρδου) και αποφεύγουν τα φύλα. Θα τους το κάνω πρόγραμμα, μια δύο φορές το μήνα και όταν δεν θα έχω φρέσκο σκόρδο θα δοκιμάσω σκελίδες σκόρδου.

Εγώ με τα δικά μου έχω θέμα στο να φάνε οτιδήποτε χλωρό, λίγο μαρούλι κι αυτό όχι πάντα... Κάποια στιγμή θα γράψω την ιστορία τους για το πως τ αγόρασα απο..."εκτροφεα" (λέμε τώρα)

Γιαννη, η καταναλωση φρεσκου σκορδου αλλα και κρεμμυδιου (φυλλων, ριζας) μπορει αν προκαλεσει αναιμια στα πουλια. Περα απο το σκορδονερο (κι αυτο με μετρο) εγω θα απεφευγα καθε αλλη χορηγηση.

Το έχω υπόψιν μου αυτό με την αναιμία αλλά δεν έχω βρει κάποια σοβαρή, εμπεριστατωμένη μελέτη που να δείχνει αρνητικές επιδράσεις στην χρήση σκόρδου στα πτηνά. Πιο πολύ φήμη μου φαίνεται παρά πραγματικότητα.

Αντιθέτως πειράματα σε κοτοπουλάκια με χρήση σκόνης σκόρδου έδωσε θετικά αποτελέσματα (αίμα και βάρος):
Effect of garlic powder on performance and lipid profile of broilers | Scientific Research Publishing - Academia.edu
Growth and hypocholesterolemic properties of dry garlic powder ( Allium sativum ) on broilers | Onyimonyi | African Journal of Biotechnology

Επίσης διαβάζω πολλούς να το χρησιμοποιούν σε πουλιά συντροφιάς χωρίς πρόβλημα. Ειδικά στα περιστέρια χρησιμοποιείται κανονικά. Όπως και να έχει δεν νομίζω ένα κομματάκι σκόρδο το μήνα να τους προκαλέσει κάποιο πρόβλημα. Πάντα με μέτρο, όχι υπερβολές, εξάλλου και στον άνθρωπο η υπερβολική κατανάλωση σκόρδου δεν ενδείκνυται.

Back