Αναπαραγωγή Οι πευκοβελόνες σαν υλικό φωλιάς για ζεμπράκια

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης passenger
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
καλησπερα. Αγαπητε passenger-Νικο θα ηθελα να σε ρωτησω οι πευκοβελονες δεν ειναι επικινδυνες για γονεις και νεοσσους λογου τρυπηματος;Επειδη την πατησα απο υλικο που κυκλοφορει σε pet shop, αυτο με τις φυσικες τριχες κτλ. και εχασε ενας αρσενικος 2 δαχτυλα. Μενδιεφερει γιατι ειμαι μεσα στα πευκα και ομολογω οτι το σκεφτηκα αλλα ειχα ενδοιασμους.
 
Γιώργο τι να σου πω... Εγώ χρησιμοποιώ χρόνια πευκοβελόνες και ποτέ δεν είχα θέμα. Άλλωστε επειδή τις τοποθετούν κυκλικά (σχήμα φωλιά) είναι ακόμα πιο δύσκολο να τρυπηθούν. Επίσης να πω ότι χρησιμοποιώ ξερές κι όχι χλωρές πευκοβελόνες. Η φθορά του χρόνου στις ξερές μειώνει ακόμα πιο πολύ τον κίνδυνο τραυματισμού. Σε κάθε περίπτωση πάντως... Τόσα χρόνια δεν είχα κανένα πρόβλημα με τις πευκοβελόνες
 
Κατά τη γνώμη μου το καλύτερο υλικό φωλιάς για τα παραδείσια πουλια είναι ίνες κοκοφοίνικα. Βεβαια δεν ασχολούμαι τόσο πολλά χρονια με τα παραδείσια όπως εσείς, αλλα μέχρι στιγμής, δεν έχω βρει κάποια καλύτερη πρόταση για υλικό φωλιάς.
00-cages18_zps4f164a26.jpg

Οι ίνες κοκοφοίνικα είναι μακρύ μέχρι 25 εκατοστά λεπτές μαλακες ίνες που προέρχονται από το περίβλημα της καρύδας. Είναι υλικό που αποροθφάει την υγρασία και την κρατάει ζεστη της κρύες μέρες και επιτρέπει να αερίζεται καλά στις ζεστες μέρες του καλοκαιριού. Η φωλια από κοκοφοίνικα πάντα ανασαίνει και μυρίσει πιο λίγο.
Parrotfinch072_zps2a4f3d0d.jpg

Ακατάλληλα θεωρώ για τα παραδείσια κλοστές που δίνουμε στα καναρίνια. Όμως αν θα τα βρούν τα ζεμπράκια, τότε πάντα θα τα βάλουν μέσα στη φωλια. Κλωστές και βαμβάκι συχνά μπερδεύονται στα πόδια τους. Τις νήμες για καναρίνια μπορείτε να τα κόψετε σε κομμάτια 1,5-2 εκατοστά ώστε να μην είναι πολύ μακρύ. Η φωλια μονο απο νήμες δεν έχει παροχή αέρα και με πρώτες κουτσουλιές των μικρών κλείνει κάθε παροχή αέρα = μαζεύει υγρασία = βακτήρια, μύκητες = αρρώστια.
10557205_263642037093456_2889040170660809210_n_zps53f38280.jpg

Σαν καλή και φτηνή λύση θεωρώ αποξεραμένα χορταράκια. Είναι πολύ καλο υλικό φωλιάς ειδικά αν έχετε δυνατότητα να μαζεύεται αγρια χορταράκια μακρυά από το αυτοκινητόδρομο. Να τα απλώσετε στο ήλιο για μερικές μέρες μέχρι να ξεραθούν και είναι έτοιμο!
eggs007-zebra_zpsptd5pc52.jpg

Χορταράκια για κουνέλια είναι κι αυτή μια λύση (όμως εκεί συχνά είναι πολύ μεγάλα και χοντρά χόρτα που δεν κάνουν για μικρά πουλάκια. Αλλα πολύ άνετα μπορείτε να επιλέξετε μια χούφτα λεπτά χορταράκια για τα πουλια σας.

Η ιδέα είναι να δώσουμε στα πουλια μας το υλικό φωλιάς το οποιο είναι πιο κοντά σε αυτό που χρησιμοποιούν στη φύση. Το ότι ένα ζεμπράκι μπορεί να χτίσει τη φωλια από πευκοβελόνες δεν έχω αμφιβολία. Τα δικά μου χτίζουν φωλια και από κομμάτια εφημερίδας. Τα πουλια θα πάρουν το υλικό που θα τους προτείνεται. Στην αιχμαλωσια δεν έχουν άλλη επιλογή. Το θέμα είναι να χτίσουν τη φωλια για να προστατεύονται τα μικρά. Για να είναι άνετη, βολική, υγιεινή και σωστή στα ματια τον πουλιών.
Πιστεύω η σωστή λύση είναι να μπορούμε να τους παρέχουμε τουλάχιστον 4-5 υλικά. Χορταράκια, ίνες κοκοφοίνικα, πευκοβελόνες, πούπουλα κτλ. Τα μαλακα υλικά συνήθως τα βάζουν τελευταία για να γίνει πιο μαλακό το πάτο της φωλιάς.
Gouldians20_zpse271227c.jpg

Στις μικρές ζευγαρωστρες ίσος είναι λίγο δύσκολο να προτείνουμε στα πουλια μας τόσο μεγάλη ποικιλία από υλικά, αλλα στις μεγάλες εξωτερικές κλούβες το θεωρώ αναγκαίο να τους έχουμε ποικιλία επιλογων. Ειδικά αν έχουμε πολλά είδη παραδείσιων σε μια κλούβα. Τα ζεμπρακια (από τη μικρή μου εμπειρία) περνούν ότι τους προτείνεις, και ποτε δεν κολλάνε σε κάτι καινούριο.
 
Ένας απ τους λόγους που χρησιμοποιώ πευκοβελόνες είναι και ότι οι ρητίνες και τα φυσικά έλαια του πεύκου (που υπάρχουν και στις βελόνες) προστατεύουν από μύκητες και παράσιτα. Καλή η ιδέα του κοκοφοίνικα, αλλά εγώ προσωπικά δεν ξέρω που να βρω αυτό το υλικό. Ενώ πευκοβελόνες υπάρχουν σε όλα τα πάρκα/δάση..
 
  • Like
Αντιδράσεις: geopan
Back
Top