Ασθένειες Ορνίθωση ή κάτι άλλο;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης xxx
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Κινδυνεύεις να το χάσεις το πουλί με τα τόσα που σκοπεύεις να του δώσεις ενώ μπορεί να μην έχει απολύτως τίποτα.
 
Οκ λοιπόν. Πρώτον δες αν είναι υγρό το περιβάλλον γύρω από το μάτι της. Αν είναι δηλαδή κάτι παθολογικό ή απλά απώλεια φτερών. Είδα και ξαναείδα τη φωτό και δε μπο΄ρεσα να το δω καθαρά. Φόρα γάντια καλού κακού αφού φοβάσαι ορνίθωση. Αν είναι απλή απώλεια φτερών μόνο βιταμίνες. Από τη στιγμή που θα βγούν οι νεοσσοί μη διαννοηθείς κάν να βάλεις μπανιέρα. Θα μετράς νεκρά πουλάκια. Αν είναι κάτι παθολογικό, δηλαδή είναι σα πληγή ή βγάζει υγρό ή κάτι άλλο κάνε ότι σου είπε ο γιατρός. Να ξέρεις πως τα θυληκά έχουν τόσο ανεπτυγμένο το αίσθημα της μητρότητος που μπορεί να πάσχουν από κάτι και να ψοφήσουν πάνω στο κλώσσημα χωρίς να πάρεις χαμπάρι. (Το έπαθα πριν 1 μήνα με δικό μου πουλάκι). Από αντιβιώσεις ευρέου φάσματος εμένα με έχει βοηθήσει πολλές φορές η Aviomycine της Tafarm. Αν είναι ορνίθωση θες άλλη αντιβίωση εξειδικευμένη.
 
έβγαλα τη ζευγαρώστρα στη βεράντα να χει καλύτερο φως μπας και της βγάλω καμιά πιο καθαρή φωτογραφία! Την είχα 5 λεπτά έξω! Παρατήρησα τα εξής!βασικά δεν βλέπω να έχει πάρει μεγαλύτερη έκταση η πτώση τριχώματος... Παρατήρησα ότι μόλις βγήκε από τη φωλιά έφαγε κανονικά και σποράκια και αυγοτροφή και ήπιε και νερό! Δεν είναι φουσκομένο και είναι ευδιάθετο! Παρατηρήθηκε έντονος κνησμός και με τα 2 πόδια στο κεφάλι της εναλλάξ! Επίσης έτριβε το κεφάλι της στην πατήθρα αρκετές φορές δεξιά-αριστερά η γνωστή διπλή κίνηση που κάνουν! Τώρα ξανακάθησε στη φωλιά της!βασικά δεν βλέπω να βγάζει μωρά μάλλον στρεσαρίστηκε ο αρσενικός και δεν είχε βατέψει λόγω της μεταφοράς από αθήνα σε λάρισα λόγω των εορτών! Είναι η πρώτη φορά που παρακαλάω να είναι άσπορα για να ασχοληθώ με την καναρινούλα και να γίνει καλά! Θέλει συνεχή παρατήρηση! Σήμερα της έβαλα μόνο πολυβιταμίνη στο νερό και τίποτε άλλο! Αναμένω εξελίξεις! Έχω προμηθευτεί και betadine-γλυκερίνη και αλοιφή lamisil για να είμαι έτοιμος!βάζω μερικές φωτογραφίες της, σημερινές! Δεν παρατηρώ υγρασία στο μάτι της είναι ξερό! Επίσης παρατήρησα όσο την είχα στη βεράντα και ήταν εκτός φωλιάς 2 φορές έκανε πάνω στην πατήθρα πάνω-κάτω πολύ έντονα τον πισινό της σα να χόρευε! Κουνιόταν ολόκληρη η πατήθρα!
 

Συνημμένα

  • P5080092 (Large).webp
    P5080092 (Large).webp
    49,3 KB · Προβολές: 69
  • P5080093 (Large).webp
    P5080093 (Large).webp
    40,2 KB · Προβολές: 70
  • P5080095 (Large).webp
    P5080095 (Large).webp
    40,7 KB · Προβολές: 66
  • P5080096 (Large).webp
    P5080096 (Large).webp
    59 KB · Προβολές: 66
  • P5080097 (Large).webp
    P5080097 (Large).webp
    58,7 KB · Προβολές: 66
Παρατηρήσεις από τα ζευγάρια μου:
Αυτό με τον πισινό το κάνουν πάντα οι θυληκιές που κλωσσάνε για πολλές γέννες σερί και κάθονται για πολύ καιρό.Ίσως να φταίνε τίποτα ακαθαρσίες που μείναν εκεί, ίσως τις "τρώει" ο κώλος τους από το πολύ καθισιό πάνω σε νήμα-μαλλί. Πολλές χάνουν γενικά πολλά πτερά μετά τη δεύτερη γέννα. Και στο κεφάλι και στο λαιμό και γύρω απ τα μάτια και στην περιοχή της αμάρας παντού. Αυτό για μένα πάντα ήταν σημάδι ότι το πουλάκι κουράστηκε από τη διαδικασία της αναπαραγωγής. Γι αυτό σου λέω από πρωσοπική πείρα πως μπορεί κυριολεκτικά να μην είναι απολύτως τίποτα.
Και το να ξύνει τις γυμνές περιοχές όπως όλα τα πουλιά πάλι μου φαίνεται φυσικό. Αυτό που πρέπει να προσέξεις είναι να καθαρίζεις ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ τα ξυλάκια γιατί από τα πόδια τους γεμίζουν υπολείμματα κουτσουλιές και όντως τότε θα μολυνθεί. Δε λέω ότι σίγουρα είναι θέμα πτερόρροιας γι αυτό και σε ρώτησα πως σου φαίνεται η περιοχή γύρω απ το μάτι μια και μπορεί όντως να είναι παθολογική κατάσταση ακόμη και ορνίθωση που ανέφερες και τότε μπορεί και συ να έχεις πρόβλημα. Σε δική μου αντίστοιχη περίπτωση διέκοψα τη διαδικασία και απομόνωσα το θυληκό για να ασχοληθώ μ αυτό. Αν μπορείς τώρα να βάλεις τα αυγά σε άλλη παραμάνα αυτό δε το ξέρω πάντως όσο μπορώ να εκφέρω άποψη από μακρυά, η γνώμη μου είναι να διακόψεις την αναπαραγωγή και να απομονώσεις το πουλάκι για να παρατηρήσεις τη συμπεριφορά του. Και του χρόνου αν είναι γερό θα ξανακάνει αυτό που κάνει σήμερα :)
 
Αυτά από μένα. Σίγουρα υπάρχουν εδώ μέσα εκτροφείς με απίστευτα περισσότερες γνώσεις από μένα
 
ρε βασιλη ασε τα πουλια ησυχα οταν τα πουλια ταιζουν ετσι συμβαινει γδερνονται φευγουν τα πουπουλα απο το ραμφος των μικρων
 
δεν είχα πτώση τις μέρες που ταίζε τα μωρά της προηγούμενης γέννας! Να καταλάβεις το πρώτο αυγό της τελευταίας γέννας το γέννησε την τετάρτη μετά την Κυριακή του Πάσχα! Αυτό το παρουσίασε εδώ και 3-4 μέρες! Κλωσσούσε η κανάρα στην τρίτη γέννα της στις 12-13 μέρες κλωσσήματος το παρουσίασε!
 
Καλά ρε γιατί το έβαλες και τρίτη φορά το πουλάκι;Δε το λυπάσαι;Κρίμα είναι. Δύο και πολύ είναι. Γιατί να το πάμε στα άκρα;
 
άλλοι τα βάζουν 5 γέννες οι 3 σου φαίνονται πολλές εσένα;
 
οκ απόψεις είναι... Τι να κάνουμε:)... Ούτε εγώ σου επιτέθηκα πριν αν ένιωσες έτσι!
 
Κατ' αρχήν καλά έκανες και έβγαλες τη φωτογραφία της κουκουβάγιας. Το μικρό κολύμπρι είναι πολύ πιο όμορφο. Κατα δεύτερον θεωρώ κακό να βάζουμε το ίδιο θυληκό για πάνω από 2 σερί γέννες. Είναι σαν εκμετάλλευση. Δηλαδή να μη το ξεζουμίσουμε το πουλάκι μόνο και μόνο επειδή έχει ανεπτυγμένο ένα ένστικτο για αναπαραγωγή. Καταλαβαίνεις τι εννοώ έτσι; Βέβαια ο καθένας το βλέπει διαφορετικά.
 
θα διαφωνησω σαφως με τις 5 γεννες που ανφερεται παραπανω οτι καποιοι κανουν. Αυτο ειναι καθαρο ξεζουμισμα του πουλιου που γινεται για ευνοητους λογους. Για το αν ειναι οι 2 ή οι 3 γεννες το αποδεκτο οριο πιστευω εξαρταται απο το ποσους νεοσσους το πουλι μεγαλωνε σε καθε γεννα και απο τον αν βοηθουσε ο αρσενικος ή οχι στο μεγαλωμα. Παντως σιγουρα πρεπει να μεινουμε στις δυο ανεξαρτητα απο αυτους τους λογους αν εχει ερθει η εντονη ζεστη ή εχει αρχισει η πτερροροια στα πουλια.
 
παιδιά καλησπέρα δεν είχα τόσες μέρες δυνατότητα πρόσβασης οπότε σας γράφω τώρα! Η κανάρα έστρωσε πλήρως έβγαλε πάλι τρίχες στα σημεία των ματιών! Δεν έδωσα αντιβίωση παρά μόνο 1 μέρα! Μετά έδινα μόνο πολυβιταμίνες! Στην πρώτη γέννα μεγάλωσε 1 νεοσσό στη δεύτερη 4 στην τρίτη ήταν όλα τζούφια επειδή δεν είχε βατέψει ο κάναρος λόγω μάλλον stressαρίσματος λόγω μεταφοράς! Έχω από χτες που την έβαλα με καρδερίνα για τη συνέχεια! Σήμερα είχε έτοιμη φωλιά σε 2-3 μέρες την περιμένω! Όσο για τα περί 2-3-4-5 γεννών θα αναφέρω ότι το πουλί είναι πρησμένο από κάτω ακόμη και έτοιμο να ''σκάσει''! Και να μην το έβαζα να ζευγαρώσει θα τα γεννούσε στον πάτο τα αυγά! Κρίμα από το Θεό είναι! Θα είναι η τελευταία μάλλον αν είναι ένσπορα τα αυγά! Αν όχι θα τη βάλω ακόμη μία με καρδερίνα!
 
Back
Top