Παρατηρήσεις από τα ζευγάρια μου:
Αυτό με τον πισινό το κάνουν πάντα οι θυληκιές που κλωσσάνε για πολλές γέννες σερί και κάθονται για πολύ καιρό.Ίσως να φταίνε τίποτα ακαθαρσίες που μείναν εκεί, ίσως τις "τρώει" ο κώλος τους από το πολύ καθισιό πάνω σε νήμα-μαλλί. Πολλές χάνουν γενικά πολλά πτερά μετά τη δεύτερη γέννα. Και στο κεφάλι και στο λαιμό και γύρω απ τα μάτια και στην περιοχή της αμάρας παντού. Αυτό για μένα πάντα ήταν σημάδι ότι το πουλάκι κουράστηκε από τη διαδικασία της αναπαραγωγής. Γι αυτό σου λέω από πρωσοπική πείρα πως μπορεί κυριολεκτικά να μην είναι απολύτως τίποτα.
Και το να ξύνει τις γυμνές περιοχές όπως όλα τα πουλιά πάλι μου φαίνεται φυσικό. Αυτό που πρέπει να προσέξεις είναι να καθαρίζεις ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ τα ξυλάκια γιατί από τα πόδια τους γεμίζουν υπολείμματα κουτσουλιές και όντως τότε θα μολυνθεί. Δε λέω ότι σίγουρα είναι θέμα πτερόρροιας γι αυτό και σε ρώτησα πως σου φαίνεται η περιοχή γύρω απ το μάτι μια και μπορεί όντως να είναι παθολογική κατάσταση ακόμη και ορνίθωση που ανέφερες και τότε μπορεί και συ να έχεις πρόβλημα. Σε δική μου αντίστοιχη περίπτωση διέκοψα τη διαδικασία και απομόνωσα το θυληκό για να ασχοληθώ μ αυτό. Αν μπορείς τώρα να βάλεις τα αυγά σε άλλη παραμάνα αυτό δε το ξέρω πάντως όσο μπορώ να εκφέρω άποψη από μακρυά, η γνώμη μου είναι να διακόψεις την αναπαραγωγή και να απομονώσεις το πουλάκι για να παρατηρήσεις τη συμπεριφορά του. Και του χρόνου αν είναι γερό θα ξανακάνει αυτό που κάνει σήμερα :)