Ασθένειες Ο Σποτ έχει τρύπα στο ράμφος

Είναι άσχετο με το υπόλοιπο θέμα του σποτ, σε ένα άλλο θεματολόγιο μπορουμε να συζητήσουμε και αυτό
Χαίρομαι που τελικά το καταλαβαίνεις και η ίδια οτι δεν χρειαζόταν να αναφερθείς :)
 
Για να μην μείνει το θέμα ασαφές και αφήσει ερωτηματικά, να πούμε για το ράμφος των πουλιών.
Το ράμφος είναι η εξέλιξη και η προσαρμογή των δοντιών στις ανάγκες των φτερωτών πλασμάτων. Ως τέτοιο είναι αφενός οστέϊνο, κάτι σαν τα δικά μας δόντια, γεμάτο απολήξεις νεύρων και αιμοφόρα αγγεία. Ένας σοβαρός τραυματισμός του ράμφους ως εκ τούτου, πέραν του τεράστιου πόνου, μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία που θα στοιχίσει στο πουλί την ίδια του τη ζωή.
Αφετέρου, το ράμφος περιβάλλεται από κεράτινη επίστρωση (αποκαλούμενη ραμφοθήκη-rhampotheca), δομικής πρωτεΐνης (ίδια με αυτή που δημιουργείται το δέρμα, τα νύχια, το καβούκι της χελώνας κτλ). Η επίστρωση αυτή μεγαλώνει, αναπλάθεται, σε μερικά πτηνά μπορεί και να αλλάζει χρώμα εξαιτίας διάφορων αιτιών.
Σε παπαγάλους κυρίως που έχουμε υπερανάπτυξη του άνω ράμφους και συστήνεται προσεκτικό λιμάρισμα, αυτό ακριβώς εννοούμε, να προσέξουμε να περιορίσουμε μόνο το προεξέχον κεράτινο σημείο που προσομοιάζει με το νύχι μας και δεν πονά και να μην φτάσουμε στο οστέϊνο σημείο που είναι σαν δόντι και πονάει έντονα αλλά και ματώνει.

Βλάβες του εσωτερικού κυρίως ράμφους, αφού πρώτα μεριμνήσουμε για την παύση της αιμορραγίας, μπορεί να επιδιορθωθούν μόνο από οδοντίατρο με χρήση ακρυλικής κόλλας.
Αυτοεπούλωση έχουμε μόνο στην κεράιτνη στιβάδα.
Προφανώς ο Spot είχε βλάβη σε αυτήν ή επουλώθηκε το περιβάλλον τμήμα και υπάρχει τρυπίτσα ενδιαμέσως. Αυτό μόνο ο γιατρός ίσως και η Άλκηστις μπορούν να δουν.
Για να επιβεβαιώσετε τα γραφόμενά μου ή να διαβάσετε περαιτέρω, ανατρέξτε εδώ https://academy.allaboutbirds.org/features/birdanatomy/ skin-beak
εδώ
https://books.google.gr/books?id=v9...jAJ#v=onepage&q=rhamphotheca in greek&f=false
ή κάντε γενική αναζήτηση στο google "is birds beak self repaired?":)
 
Back
Top