Ασθένειες Ο ιός της ευλογιάς στα πτηνά

Η προσβολή από τον ιό της ευλογιάς παρατηρείται συνήθως στα καναρίνια που στεγάζονται υπαίθρια, στους νεαρούς παπαγάλους, και στα άγρια πουλιά.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ευλογιάς. Ορισμένοι προσβάλλουν μόνο συγκεκριμένα είδη πουλιών και άλλοι προσβάλλουν διάφορα είδη. Παραδείγματος χάριν, η ευλογιά των καναρινιών προσβάλλει μόνο τα καναρίνια και τα πουλιά που μπορούν να διασταυρωθούν με τα καναρίνια.

Μετάδοση της ευλογιάς στα πουλιά​

Η ευλογιά μεταδίδεται με την κατάποση, την εισπνοή ή με την είσοδο του ιού μέσω μιας προϋπάρχουσας ή νέας ανοιχτής πληγής.

Η ασθένεια μεταδίδεται κυρίως από μολυσμένα πτηνά κι από έντομα, όπως τα κουνούπια και τα κόκκινα ακάρεα. Η μετάδοση μπορεί επίσης να γίνει μέσω άμεσης επαφής με μολυσμένο πουλί ή έμμεσης επαφής με μολυσμένα αντικείμενα όπως γάντια, χέρια ή εξοπλισμό (σκεύη τροφής, νερού κλπ.).

Επειδή οι ιοί της ευλογιάς δεν είναι μπορούν να διεισδύσουν μέσω υγιούς επιθηλίου, εισχωρούν στο δέρμα μέσω εκδορών προκαλούμενων π.χ. από κανιβαλισμό, μαχών για τη διεκδίκηση χώρου κυριαρχίας, μαδήματος φτερών, κακού χειρισμού φροντίδας, κ. Α.

Θεωρητικά, η προσβολή από ευλογιά μπορεί να συμβεί καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Ωστόσο, τα περισσότερα κρούσματα εμφανίζονται στα τέλη του καλοκαιριού και το φθινόπωρο, λόγω του μεγάλου πληθυσμού κουνουπιών. Αυτός είναι και ο λόγος που κάνει συνηθέστερη την έξαρση της ασθένειας στα πουλιά που στεγάζονται σε εξωτερικά κλουβιά ή εκτροφεία.

Η περίοδος επώασής του ιού είναι πέντε έως δέκα ημέρες.

Ποια είναι τα σημάδια μιας μόλυνσης από τον ιό της ευλογιάς;​

Τα κλινικά συμπτώματα μπορεί να ποικίλουν, αλλά υπάρχουν τρεις γενικές μορφές της ασθένειας. Σε περιπτώσεις έξαρσης, μπορεί να εμφανιστούν περισσότερες από μια μορφές της ασθένειας.

Δερματική ευλογιά (Dry Pox)​


Τα πουλιά που προσβάλλονται συνήθως είναι τα αρπακτικά και τα ψιττακοειδή.

Συμπτώματα​

Ανάπτυξη κονδύλων στα σημεία του σώματος του πουλιού χωρίς πτέρωμα, συμπεριλαμβανομένων των ποδιών, του ράμφους, και της περιοχής γύρω από τα μάτια. Οι κόνδυλοι εξελίσσονται σε φλύκταινες που σπάζουν κάνοντας αργότερα κρούστα και μπορεί να μολυνθούν στη συνέχεια από βακτηρίδια ή μύκητες.

Στην περίπτωση που προσβληθούν τα μάτια, παρατηρούνται κοκκινισμένα βλέφαρα, ερεθισμός του κερατοειδούς χιτώνα, καταρράκτης και συρρίκνωση του ματιού. Μερικές πληγές μπορεί να είναι πολύ μεγάλες και παραμένουν μέχρι 6 εβδομάδες ή περισσότερο.

Διφθεροειδής ευλογιά (Wet Pox)​


Πουλιά που προσβάλλονται συνήθως: Στρουθιόμορφα, Blue-fronted Amazons, Pionus Parrots

Συμπτώματα​

Το πρώτο σημάδι της ασθένειας είναι συχνά η επιπεφυκίτιδα. Κατόπιν, η ανάπτυξη γκρίζων προς καφετιών πληγών στο εσωτερικό του στόματος, στη γλώσσα, που μπορεί να επεκταθούν μέχρι τον οισοφάγο. Το πουλί είναι πιθανόν να δυσκολεύεται να φάει και να πιει.

Πληγές μπορούν να εμφανιστούν και γύρω από τα μάτια, προκαλώντας μερικές φορές σοβαρά έλκη στον κερατοειδή και μόνιμη βλάβη στα στο μάτι.

Σηψαιμική ευλογιά​


Πουλιά που προσβάλλονται συνήθως: Καναρίνια, Σπίνοι

Συμπτώματα​

Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως ξαφνικά και προσβάλλουν πολλά συστήματα του οργανισμού. Το πουλί μπορεί να παρουσιάσει πολλά συμπτώματα της ασθένειας συμπεριλαμβανομένων του ανορθωμένου πτερώματος, απώλειας όρεξης, και λήθαργο. Αναπτύσσουν πνευμονία, με αποτέλεσμα την κυάνωση και πολλά πεθαίνουν μέσα σε 2 έως 3 ημέρες.

Διάγνωση​

Η διάγνωση της μόλυνσης γίνεται συχνά με μικροσκοπική εξέταση των κυττάρων που λαμβάνονται με στικ από την πληγή και την τοποθέτηση του υλικού στη διαφάνεια του μικροσκοπίου απλώνοντάς το πάνω σε αυτήν.

Διάγνωση της ασθένειας μπορεί επίσης να γίνει με βιοψία και απομόνωση του ιού από τους προσβληθέντες ιστούς.

Θεραπεία​

Δεν υπάρχει κανένα φάρμακο που να σκοτώνει τον ιό, έτσι η θεραπεία περιορίζεται στη συμπτωματική αντιμετώπιση με την κατάλληλη υποστηρικτική αγωγή, που θα βοηθήσει το πουλί να αναρρώσει.

Η βιταμίνη Α μπορεί να χορηγηθεί στους παπαγάλους για να βελτιώσει την υγεία του δέρματος και την επούλωση των πληγών του στόματος και του οισοφάγου. Μπορούν ακόμη να χρησιμοποιηθούν αντιβιοτικά και αντιμυκητισιακά για να προλάβουν ή να θεραπεύσουν δευτερογενείς λοιμώξεις.

Οι κρούστες γύρω από τα μάτια μπορούν να μαλακώσουν με κομπρέσες με νερό και ήπιο σαμπουάν μωρών ή αφέψημα χαμομηλιού. ΜΗΝ προσπαθήστε να αφαιρέσετε τις κρούστες. Οι οφθαλμικές αλοιφές μπορούν να χρησιμοποιηθούν εάν επηρεαστούν τα μάτια.

Για την αντιμετώπιση των κονδύλων στα πόδια μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάποια απολυμαντική ή αντιβιοτική δερματική αλοιφή για τοπική χρήση.

Σε πουλιά που δεν μπορούν πλέον να φάνε μόνα τους, η σίτιση με σωλήνα είναι απαραίτητη.

Πρόληψη​

Για τον έλεγχο της εκδήλωσης ευλογιάς
  • Αποτρέψτε την έκθεση των πουλιών στα κουνούπια με τη χρήση σήτας.
  • Χρησιμοποιήστε το εμβόλιο κατά της ευλογιάς που διατίθεται για συγκεκριμένα είδη, π.χ., περιστέρια, καναρίνια, ή ψιττακοειδή, για να εμβολιάσετε τα υγιή πουλιά.
  • Απομονώστε τα προσβεβλημένα πουλιά από τα υπόλοιπα. Πάντα να ταΐζετε και να περιποιείστε πρώτα τα υγιή πουλιά και μετά να φροντίζετε τα άρρωστα. Να πλένετε πολύ καλά τα χέρια σας μετά από την περιποίηση των άρρωστων πουλιών.
  • Να χρησιμοποιείται ξεχωριστό εξοπλισμό για το τάισμα με το χέρι σε κάθε πουλί. Καθαρίστε και απολυμάνετε τα σκεύη τροφής και νερού και οποιαδήποτε αντικείμενα ή υλικά χρησιμοποιήθηκαν για το τάισμα με το χέρι, καθώς επίσης και οποιοδήποτε εξοπλισμό έχει έρθει σε επαφή με τις στοματικές εκκρίσεις των πουλιών. Τα κατάλληλα απολυμαντικά περιέχουν 1% υδροξείδιο του καλίου (KOH), 2% υδροξείδιο του νατρίου (NaOH), και 5% φαινόλη.
  • Προστατεύστε τα πουλιά από πληγές, διότι ο ιός της ευλογιάς μπορεί να εισέλθει στο σώμα μέσω ενός ανοίγματος του δέρματος ή μιας ανοικτής πληγής.

Σχετικό περιεχόμενο​

Εμβολιασμός καναρινιών για ευλογιά και πότε
Video εμβολιασμού καναρινιών κατά του ιού της ευλογιάς
 
Θα θελα να ρωτήσω τα καναρίνια τα οποία έχουν περάσει την αρρώστια της ευλογιάς ξαναεμφανίζουν στο μέλλον συμπτώματα; Γνωρίζω ότι είναι φορείς της αρρώστιας αλλά αυτό που θα θελα να μάθω εάν ένα καναρίνι το οποίο έχει σημάδια ευλογιάς και επουλώνονται και καθαρίζει από αυτα, στο μέλλον το ίδιο καναρίνι θα τα ξανά εμφανίσει πάλι; Η απλός είναι μόνο φορέας και από αυτό μεταδίδετε στους απογόνους του;
 
Θεωρώ (ίσως και να είναι λάθος) ότι το ερώτημά σου θα πρέπει να το ανοίξεις σαν νέο θέμα στο κατάλληλο πεδίο του φόρουμ.
Οι γνώμες διχάζονται: υπάρχουν πολλοί που θα σου πουν ότι όχι, τα ίδια καναρίνια που έχουν περάσει ευλογιά δεν επανενμφανίζουν την ασθένεια, παρότι παραμένουν φορείς. Υπάρχουν και άλλοι (μεταξύ των οποίων κι εγώ) που ισχυριζόμαστε ότι ναι, ενδέχεται να εμφανίσουν εκ νέου την ασθένεια. Ο ίδιος το έχω διαβάσει στο παρελθόν για 2 μεμονωμένες περιπτώσεις καναρινιών τα οποία σε διάστημα 3 μηνών από την από την αποθεραπεία τους από την ασθένεια (δλδ, εξαφάνιση συμπτωμάτων) επανεμφάνισαν την ασθένεια.
Το ζήτημα είναι πότε είχαν τα δικά σου έναρξη της ασθένειας και πότε θεώρησες ότι έληξε η όλη ιστορία.
 
Θεωρώ (ίσως και να είναι λάθος) ότι το ερώτημά σου θα πρέπει να το ανοίξεις σαν νέο θέμα στο κατάλληλο πεδίο του φόρουμ.
Είναι στο σωστό σημείο Γιάννη. Η ερώτηση όπως εκφράζεται αφορά στην ευλογιά γενικά και όχι σε προσωπικό θέμα του nicperi. Η συζήτηση μπορεί να γίνει εδώ.
 
Αν δεν πεσει το ανοσοποιητικο, δεν θα την εμφανισει παλι. Μπορει ομως να κολλησει αλλο στελεχος του ιου, οπως καθε καναρινι.
Μεταδιδεται με το αιμα. Δεν περναει στο αυγο,ωστοσο, μπορει να μεταφερθει απο τον γονεα κατα την αναθρεψη, μεσω των συχνων πληγων του στοματος.
 
ωστοσο, μπορει να μεταφερθει απο τον γονεα κατα την αναθρεψη, μεσω των συχνων πληγων του στοματος.
... Νομίζω επίσης και από τα σάλια σε περίπτωση που το ανοσοποιητικό του γονέα έχει καταβληθεί από εξάντληση στην αναπαραγωγική διαδικασία, και με τις ελάχιστες αμυχές του στόματος των μικρών μπορεί - χωρίς να είμαι βέβαιος - να μεταδοθεί ο ιός (σε αναζωπύρωση).
 
... Νομίζω επίσης και από τα σάλια σε περίπτωση που το ανοσοποιητικό του γονέα έχει καταβληθεί από εξάντληση στην αναπαραγωγική διαδικασία, και με τις ελάχιστες αμυχές του στόματος των μικρών μπορεί - χωρίς να είμαι βέβαιος - να μεταδοθεί ο ιός (σε αναζωπύρωση).
Γιάννη το πέθανες όλο το κλουβί!
Για να απαντήσω στην ουσία, από μνήμης θυμάμαι ότι δεν υπάρχει στο σάλιο. Μπορεί να κάνω και λάθος.
Τώρα οι περισσότερες αναφορές προκύπτουν απο πτηνά που έχουν αναρρώσει και είναι απλά φορείς.
Το πιο πιθανό είναι πως όταν ο ιός βρίσκεται σε έξαρση να είναι και η παραμικρή συμβίωση, επικίνδυνη.
 
Ναι, κι εγώ για αναζωπύρωση μιλώ. Δυστυχώς όταν ο ιός είναι ενεργός βρίσκεται από ό,τι είχα διαβάσει και σε όλα τα σωματικά υγρά όπως και στα στοματικά.
 
Δεν υπάρχει θέμα συζήτησης νομίζω εάν θα μεταδοθεί ο ιός στους νεοσσούς. Είναι δεδομένο, ακόμα και στα υπόλοιπα καναρινιά του εκτροφείου πολύ δύσκολα κάποιο θα την γλιτώσει. Αυτό που με προβληματίζει είναι εάν τα ιδία καναρινιά μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα ξαναεμφανίσουν τα συμπτώματα
 
Είναι δεδομένο, ακόμα και στα υπόλοιπα καναρινιά του εκτροφείου πολύ δύσκολα κάποιο θα την γλιτώσει.
Δεν έχει γίνει σαφές οτι θέλει μολυσμένο αίμα και οτι τον ρόλο του μεταφορέα διαδραματίζει συνήθως το κουνούπι;
 
When the virus is transmitted directly, this would usually occur through aerosols, consumption of infected bird tissue or by general contact with the diseased bird. Healthy birds are at increased risk of acquiring the disease through existing wounds or scabs when in close contact with diseased birds. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Canarypox
Όντως το σύνηθες ειναι αυτο που λες, αλλά τίποτα δεν εξασφαλίζεται και με την έλλειψη φορέων μετάδοσης όπως τα κουνούπια, αν έχει κανεις πτηνό με ενεργό νόσο σε επαφή με άλλα υγιή πουλιά.
 
Δεν υπάρχει θέμα συζήτησης νομίζω εάν θα μεταδοθεί ο ιός στους νεοσσούς. Είναι δεδομένο, ακόμα και στα υπόλοιπα καναρινιά του εκτροφείου πολύ δύσκολα κάποιο θα την γλιτώσει.
Δεν ξέρω αν έχει γίνει αντιληπτό ότι αν κάποιος από τους γονείς είναι απλά φορέας του ιού, δεν μεταδίδει τον ιό στους νεοσσούς πάρα μόνο μέσω του αίματος(τραυματισμού). Σε ερώτησή μου φέτος σε πτηνίατρο, αν οι νεοσσοί μπορούν να κολλήσουν τον ιό από το τάισμα των γονιών μέσω του σάλιου, μου απάντησε αρνητικά.
Αν οι γονείς έχουν τον ιό ενεργό, τότε ναι οι νεοσσοί μπορούν πολύ εύκολα να κολλήσουν.
 
Τα εμβολια λειτουργουν οπως στους ανθρωπους Γιαννη, ειναι για την δημιουργια αντισωματων.
Αν τωρα ενα καναρινι με ευλογια(ειτε αε εξαρση, ειτε σε υφεση) μπει στην αναπαραγωγη θα μεταφερει τον ιο στην επομενη γενια και η επομενη στην επομενη κοκ.
Εξαρτάται αν υπάρχει "κάθετη μετάδοση" Αντώνη. Ας πούμε το εμβόλιο της ιλαράς όταν το κάνει μια γυναίκα δεν κολλά και το μωρό που θα γεννήσει, αλλά ούτε και αποκτά ανοσία. Μία γυναίκα που είναι φορέας του HIV μπορεί κατά τον τοκετό να μεταδώσει τον Ιό εφόσον ανταλλάσσεται σε αυτήν τη φάση αίμα διά μέσω του πλακούντα
Μάλλον δεν θα έθεσα σωστά το ερώτημα...
Το εμβόλιο για το canary pox θέτει όχι σκέτα αντιγόνα στον οργανισμό των καναρινιών, αλλά τον ίδιο τον Ιό προφανώς μερικώς απενεργοποιημένο, και θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε έτος, διότι διαφορετικά χάνεται η ανοσία των πουλιών. Και μόνο από αυτό καταλαβαίνουμε ότι τα αντισώματα παύουν να υφίστανται σε τίτλους τέτοιους τουλάχιστον ώστε να προστατέψουν το πουλί από μελλοντική προσβολή μετά από ένα έτος.
Τα ερωτήματα λοιπόν που ενσκήπτουν είναι πολλά:
  1. Μπορεί ο Ιός να επανεργοποιηθεί στον οργανισμό τους, άπαξ και έκαναν το εμβόλιο έναν χρόνο μετά;
  2. Μπορεί να μεταδώσουν μέσα στο έμβρυο (αυγό) τον Ιό;
  3. Είναι δυνατό να μεταδώσουν τον Ιό ένα έτος αργότερα κατά το τάισμα;
  4. Πότε (και αν) ένα εμβολιασμένο καναρίνι θα εμφανίσει ευλογιά την επόμενη χρονιά αν δεν προσβληθεί εκ νέου; Και υπό ποίες συνθήκες; Θα πρέπει να "πέσει" το ανοσοποιητικό του; Πέφτει το ανοσοποιητικό τους τόσο κατά τη γέννα;
Τα ερωτήματα ακριβώς τα ίδια ισχύουν και για ένα καναρίνι που έχει ξεπεράσει την ευλογιά κατά το προηγούμενο έτος. Και αυτά βασίζονται στο ότι τα περισσότερα καναρίνια του εξωτερικού προέρχονται από γονείς φορείς της ευλογιάς.
Αν λοιπόν χρειάζεται εξωτερική μετάδοση του Ιού για την εμφάνιση της ασθένειας σε ένα καναρίνι που την έχει ήδη περάσει στο παρελθόν, και αν δεν κολλάει ο Ιός στη φάση του φορέα απευθείας από τον γονέα στο παιδί, τότε με μια κουνουπιέρα λύνεται το πρόβλημα. Αλλά είναι έτσι;
[automerge]1567748713[/automerge]
Αν τωρα ενα καναρινιμε ευλογια μπει στην αναπαραγωγη θα μεταφερει τον ιο στην επομενη γενια και η επομενη στην επομενη
Και τότε γιατί εμβολιάζουν και αυτά τα καναρίνια;
 
Τα ερωτήματα ακριβώς τα ίδια ισχύουν και για ένα καναρίνι που έχει ξεπεράσει την ευλογιά κατά το προηγούμενο έτος.
Συγκεκριμένα, τα εμβόλια είναι ας πούμε. Ο συνήγορος του Διαβόλου... Δλδ τα εν΄δυνάμει επιχειρήματα που έρχονται αντίπαλα προς τη δήλωση
Να εχεις υποψιν σου οτι το συγκεκριμενο πουλακι θα ειναι φορεας του ιου της ευλογιας για ολη του την ζωη.
Με αυτο ως δεδομενο θα πρεπει να μην μπει στην αναπαραγωγη.
 
Πραγματικά θα ήθελα να μεταφερθεί το θέμα της ευλογιάς και της μετάδοσής της ή όχι από ένα πουλί που την έχει περαει στο παρελθόν, άρα είναι φορέας. Η δικές μου απορίες είναι εάν ο ιός λειτουργεί όπως και στους ανθρώπους. Δηλαδή, εάν το πουλί νοσήσει μια φορά από κουνούπι και τη περάσει, έχει αποκτήσει αντισώματα για όλη του τη ζωή; Όταν περάσει η περίοδος που νοσεί και είναι πλέον φορέας του ιού, πώς γίνεται να κολλήσει άλλα πουλια; Δεν είναι το ίδιο όταν περναμε παράδειγμα εμείς ευλογία ή ιλαρά; Κολλάει συνέχεια τα αλλά πουλια ή μόνο κατά τη διάρκεια που νοσεί; Επίσης στους ανθρώπους εάν κάποιος έχει νοσήσει από ίωση όπως ιλαρά, ερυθρά κτλ και έχει τα αντισώματα προστατεύει κατά κάποιο τρόπο το έμβρυο γιατί περνάει τα αντισώματα του στο μωρό. Γιατί αυτό είναι διαφορετικό στα πουλια. Ένα πουλί που έχει νοσήσει περνάει τον ιό στους απογόνους του ή τα αντισώματα του; Και γιατί αυτό είναι κακο ή επικίνδυνο μια που μιλάμε για πουλί με ανενεργή νόσο;
Ευχαριστώ.
 
Νομίζω ότι με αυτό το τμήμα που περιέχεται στο άρθρο που αναφέρει ο Μάκης, κάποια ερωτήματα απαντώνται, αν και όχι με βεβαιότητα.
Τα πτηνά που επιζούν από τη νόσο συνήθως είναι άνοσα, μπορεί όμως να είναι και φορείς και να απεκκρίνουν τον ιό.

Με άλλα λόγια είναι πράγματι παρακινδυνευμένο να βάζουμε όχι μόνο για αναπαραγωγή, αλλά και με άλλα πουλιά για συμβίωση, καναρινάκια που έχουν επιζήσει της νόσου (φορείς).
[automerge]1567751714[/automerge]
Δηλαδή, εάν το πουλί νοσήσει μια φορά από κουνούπι και τη περάσει, έχει αποκτήσει αντισώματα για όλη του τη ζωή;
[automerge]1567751777[/automerge]
Επίσης στους ανθρώπους εάν κάποιος έχει νοσήσει από ίωση όπως ιλαρά, ερυθρά κτλ και έχει τα αντισώματα προστατεύει κατά κάποιο τρόπο το έμβρυο γιατί περνάει τα αντισώματα του στο μωρό. Γιατί αυτό είναι διαφορετικό στα πουλια. Ένα πουλί που έχει νοσήσει περνάει τον ιό στους απογόνους του ή τα αντισώματα του; Και γιατί αυτό είναι κακο ή επικίνδυνο μια που μιλάμε για πουλί με ανενεργή νόσο;
Στην πραγματικότητα
 
ΕΔΩ υπάρχουν απαντήσεις σε αρκετά απο τα ερωτήματα απο τον καθηγητή της έδρας του Πανεπιστημίου της Θασσαλονίκης.

Κυριε Μάκη διάβασα το άρθρο. Ήταν κατατοπιστικοτατο όσον αφορά τους τύπους και την εμφάνιση του ιού και φυσικά όπως υποπτευομουν η καθαριότητα του χώρου παίζει πολύ μεγάλο ρόλο ώστε να μην υπάρξει επιμόλυνση από ακαθαρσίες, βρωμικο νερό κτλ. Τα ερωτήματά μου όμως αφορούσαν κυρίως πουλάκια που έχουν καταφέρει να επιβιώσουν της νόσου και είναι πλέον θεραπευμευμένα. Όσον αφορά αυτό το θεμα στο άρθρο αναφέρει μόνο πως τα συγκεκριμένα πτηνά είναι κατά μεγάλο ποσοστο πλέον ανοσα και ορισμένα μόνο μπορούν αποκρίνουν τον ιο χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες. Άρα, πέρα από τη σοβαρότητα της νόσου όταν είναι ενεργή και μπορεί να μας στοιχίσει το πουλάκι μας ή μεγάλο μέρος της εκτροφής μας λόγο της επικινδυνότητας και της εύκολης μετάδοσης του, γιατί ένα πουλάκι φορέα το αντιμετωπίζουμε σαν μπαμπούλα εφόσον είναι πλέον ανοσο;
[automerge]1567752400[/automerge]
@ianos με πρόλαβες. Γράφαμε παράλληλα. Εγώ αποκόμισα πως το άρθρο επικεντρώνεται κυριως στο τι συμβαίνει όταν είναι ενεργή η νόσος. Ακόμα και στο νέτ που έχω ψάξει κανείς δε λέει ξεκάθαρα τι γίνεται μετά. «Μεγάλο ποσοστό» και «πιθανών» είναι κάπως αόριστα σαν απαντήσεις. Αποκτά το πτηνό ανοσία τελικά ή όχι; Δε γίνεται μια ίωση να φέρεται επιλεκτικά. Αν συνέβαινε αυτό δε θα υπήρχε εμβόλιο. Είναι σαν την εποχική γρίπη και μπορεί το ίδιο πτηνό να ξανά νοσήσει; Τότε η δήλωση περι ποσοστού ανοσιας είναι άκυρη; Συγγνωμη για τα τόσα ερωτήματα, απλά η αλήθεια είναι πως δεν έχω καταφέρει ακόμα να βρω ακριβή απάντηση, παρολο που πρόκειται για ένα θέμα που αγχώνει πολλούς κατόχους πουλιών.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Back
Top