Ασθένειες Ο ιός της ευλογιάς στα πτηνά

Η προσβολή από τον ιό της ευλογιάς παρατηρείται συνήθως στα καναρίνια που στεγάζονται υπαίθρια, στους νεαρούς παπαγάλους, και στα άγρια πουλιά.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ευλογιάς. Ορισμένοι προσβάλλουν μόνο συγκεκριμένα είδη πουλιών και άλλοι προσβάλλουν διάφορα είδη. Παραδείγματος χάριν, η ευλογιά των καναρινιών προσβάλλει μόνο τα καναρίνια και τα πουλιά που μπορούν να διασταυρωθούν με τα καναρίνια.

Μετάδοση της ευλογιάς στα πουλιά​

Η ευλογιά μεταδίδεται με την κατάποση, την εισπνοή ή με την είσοδο του ιού μέσω μιας προϋπάρχουσας ή νέας ανοιχτής πληγής.

Η ασθένεια μεταδίδεται κυρίως από μολυσμένα πτηνά κι από έντομα, όπως τα κουνούπια και τα κόκκινα ακάρεα. Η μετάδοση μπορεί επίσης να γίνει μέσω άμεσης επαφής με μολυσμένο πουλί ή έμμεσης επαφής με μολυσμένα αντικείμενα όπως γάντια, χέρια ή εξοπλισμό (σκεύη τροφής, νερού κλπ.).

Επειδή οι ιοί της ευλογιάς δεν είναι μπορούν να διεισδύσουν μέσω υγιούς επιθηλίου, εισχωρούν στο δέρμα μέσω εκδορών προκαλούμενων π.χ. από κανιβαλισμό, μαχών για τη διεκδίκηση χώρου κυριαρχίας, μαδήματος φτερών, κακού χειρισμού φροντίδας, κ. Α.

Θεωρητικά, η προσβολή από ευλογιά μπορεί να συμβεί καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Ωστόσο, τα περισσότερα κρούσματα εμφανίζονται στα τέλη του καλοκαιριού και το φθινόπωρο, λόγω του μεγάλου πληθυσμού κουνουπιών. Αυτός είναι και ο λόγος που κάνει συνηθέστερη την έξαρση της ασθένειας στα πουλιά που στεγάζονται σε εξωτερικά κλουβιά ή εκτροφεία.

Η περίοδος επώασής του ιού είναι πέντε έως δέκα ημέρες.

Ποια είναι τα σημάδια μιας μόλυνσης από τον ιό της ευλογιάς;​

Τα κλινικά συμπτώματα μπορεί να ποικίλουν, αλλά υπάρχουν τρεις γενικές μορφές της ασθένειας. Σε περιπτώσεις έξαρσης, μπορεί να εμφανιστούν περισσότερες από μια μορφές της ασθένειας.

Δερματική ευλογιά (Dry Pox)​


Τα πουλιά που προσβάλλονται συνήθως είναι τα αρπακτικά και τα ψιττακοειδή.

Συμπτώματα​

Ανάπτυξη κονδύλων στα σημεία του σώματος του πουλιού χωρίς πτέρωμα, συμπεριλαμβανομένων των ποδιών, του ράμφους, και της περιοχής γύρω από τα μάτια. Οι κόνδυλοι εξελίσσονται σε φλύκταινες που σπάζουν κάνοντας αργότερα κρούστα και μπορεί να μολυνθούν στη συνέχεια από βακτηρίδια ή μύκητες.

Στην περίπτωση που προσβληθούν τα μάτια, παρατηρούνται κοκκινισμένα βλέφαρα, ερεθισμός του κερατοειδούς χιτώνα, καταρράκτης και συρρίκνωση του ματιού. Μερικές πληγές μπορεί να είναι πολύ μεγάλες και παραμένουν μέχρι 6 εβδομάδες ή περισσότερο.

Διφθεροειδής ευλογιά (Wet Pox)​


Πουλιά που προσβάλλονται συνήθως: Στρουθιόμορφα, Blue-fronted Amazons, Pionus Parrots

Συμπτώματα​

Το πρώτο σημάδι της ασθένειας είναι συχνά η επιπεφυκίτιδα. Κατόπιν, η ανάπτυξη γκρίζων προς καφετιών πληγών στο εσωτερικό του στόματος, στη γλώσσα, που μπορεί να επεκταθούν μέχρι τον οισοφάγο. Το πουλί είναι πιθανόν να δυσκολεύεται να φάει και να πιει.

Πληγές μπορούν να εμφανιστούν και γύρω από τα μάτια, προκαλώντας μερικές φορές σοβαρά έλκη στον κερατοειδή και μόνιμη βλάβη στα στο μάτι.

Σηψαιμική ευλογιά​


Πουλιά που προσβάλλονται συνήθως: Καναρίνια, Σπίνοι

Συμπτώματα​

Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως ξαφνικά και προσβάλλουν πολλά συστήματα του οργανισμού. Το πουλί μπορεί να παρουσιάσει πολλά συμπτώματα της ασθένειας συμπεριλαμβανομένων του ανορθωμένου πτερώματος, απώλειας όρεξης, και λήθαργο. Αναπτύσσουν πνευμονία, με αποτέλεσμα την κυάνωση και πολλά πεθαίνουν μέσα σε 2 έως 3 ημέρες.

Διάγνωση​

Η διάγνωση της μόλυνσης γίνεται συχνά με μικροσκοπική εξέταση των κυττάρων που λαμβάνονται με στικ από την πληγή και την τοποθέτηση του υλικού στη διαφάνεια του μικροσκοπίου απλώνοντάς το πάνω σε αυτήν.

Διάγνωση της ασθένειας μπορεί επίσης να γίνει με βιοψία και απομόνωση του ιού από τους προσβληθέντες ιστούς.

Θεραπεία​

Δεν υπάρχει κανένα φάρμακο που να σκοτώνει τον ιό, έτσι η θεραπεία περιορίζεται στη συμπτωματική αντιμετώπιση με την κατάλληλη υποστηρικτική αγωγή, που θα βοηθήσει το πουλί να αναρρώσει.

Η βιταμίνη Α μπορεί να χορηγηθεί στους παπαγάλους για να βελτιώσει την υγεία του δέρματος και την επούλωση των πληγών του στόματος και του οισοφάγου. Μπορούν ακόμη να χρησιμοποιηθούν αντιβιοτικά και αντιμυκητισιακά για να προλάβουν ή να θεραπεύσουν δευτερογενείς λοιμώξεις.

Οι κρούστες γύρω από τα μάτια μπορούν να μαλακώσουν με κομπρέσες με νερό και ήπιο σαμπουάν μωρών ή αφέψημα χαμομηλιού. ΜΗΝ προσπαθήστε να αφαιρέσετε τις κρούστες. Οι οφθαλμικές αλοιφές μπορούν να χρησιμοποιηθούν εάν επηρεαστούν τα μάτια.

Για την αντιμετώπιση των κονδύλων στα πόδια μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάποια απολυμαντική ή αντιβιοτική δερματική αλοιφή για τοπική χρήση.

Σε πουλιά που δεν μπορούν πλέον να φάνε μόνα τους, η σίτιση με σωλήνα είναι απαραίτητη.

Πρόληψη​

Για τον έλεγχο της εκδήλωσης ευλογιάς
  • Αποτρέψτε την έκθεση των πουλιών στα κουνούπια με τη χρήση σήτας.
  • Χρησιμοποιήστε το εμβόλιο κατά της ευλογιάς που διατίθεται για συγκεκριμένα είδη, π.χ., περιστέρια, καναρίνια, ή ψιττακοειδή, για να εμβολιάσετε τα υγιή πουλιά.
  • Απομονώστε τα προσβεβλημένα πουλιά από τα υπόλοιπα. Πάντα να ταΐζετε και να περιποιείστε πρώτα τα υγιή πουλιά και μετά να φροντίζετε τα άρρωστα. Να πλένετε πολύ καλά τα χέρια σας μετά από την περιποίηση των άρρωστων πουλιών.
  • Να χρησιμοποιείται ξεχωριστό εξοπλισμό για το τάισμα με το χέρι σε κάθε πουλί. Καθαρίστε και απολυμάνετε τα σκεύη τροφής και νερού και οποιαδήποτε αντικείμενα ή υλικά χρησιμοποιήθηκαν για το τάισμα με το χέρι, καθώς επίσης και οποιοδήποτε εξοπλισμό έχει έρθει σε επαφή με τις στοματικές εκκρίσεις των πουλιών. Τα κατάλληλα απολυμαντικά περιέχουν 1% υδροξείδιο του καλίου (KOH), 2% υδροξείδιο του νατρίου (NaOH), και 5% φαινόλη.
  • Προστατεύστε τα πουλιά από πληγές, διότι ο ιός της ευλογιάς μπορεί να εισέλθει στο σώμα μέσω ενός ανοίγματος του δέρματος ή μιας ανοικτής πληγής.

Σχετικό περιεχόμενο​

Εμβολιασμός καναρινιών για ευλογιά και πότε
Video εμβολιασμού καναρινιών κατά του ιού της ευλογιάς
 
Οι απαντήσεις εν πολλοίς κρύβονται στις πιθανότητες κάθε ενδεχομένου, τις οποίες δεν ξέρω εάν γνωρίζουμε με ακρίβεια.

Π.χ: Σε θεωρητικό επίπεδο υπάρχουν αρκετοί τρόποι μετάδοσης του ιού. Στην πράξη όμως πόσο πιθανό είναι να γίνει η μεταφορά του ιού με καθέναν από αυτούς τους τρόπους; Μήπως η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων οφείλεται σε μετάδοση με τσίμπημα κουνουπιού ώστε να μην υπάρχει νόημα να ασχολούμαστε με τα υπόλοιπα;

Η επίσης: Όταν λέμε ότι ένα πουλάκι που έχει επιβιώσει της ευλογιάς είναι άνοσο αλλά μπορεί και να συνεχίσει να απεκκρίνει τον ιό... Τι εννοούμε με το ''μπορεί'' ; 1 στις 10; 1 στις 100 ή 1 στις 1000; Αυτό έχει τεράστια σημασία για το κατά πόσο θα πρέπει να ανησυχούμε εάν έχουμε ένα τέτοιο πουλάκι στην εκτροφή μας.

Χωρίς να μπορώ να είμαι κατηγορηματικός, με τα όσα μέχρι στιγμής έχω κατά νου, μετάδοση πρακτικά γίνεται μέσω κουνουπιών οπότε κοιτάω να προστατευτώ από αυτά. Και φυσικά να έχω ''γερά'' πουλιά που να μπορούν να περάσουν ανώδυνα πιθανή λοίμωξη.
 
Η παρατήρηση έχει δείξει οτι μάλλον δεν χρειάζεται να θεωρούμε "μπαμπούλα" έναν φορέα αλλά. Ποιός είναι εκείνος που θα προτιμήσει να πάρει πουλάκια απο μια εκτροφή που τα μέλη της είναι σε μεγάλο ποσοστό φορείς, κπο την στιγμή που δεν αποκλείεται κατηγορηματικά κάθε πιθανότητα μεταφοράς του ιού ; Εν τέλη, τα ερωτηματικά παραμένουν και θα μείνουν αναπάντητα ως ένα βαθμό. Με εκείνο που θα συνταχθώ, είναι το.
Χωρίς να μπορώ να είμαι κατηγορηματικός, με τα όσα μέχρι στιγμής έχω κατά νου, μετάδοση πρακτικά γίνεται μέσω κουνουπιών οπότε κοιτάω να προστατευτώ από αυτά. Και φυσικά να έχω ''γερά'' πουλιά που να μπορούν να περάσουν ανώδυνα πιθανή λοίμωξη.
 
@patrickios και @mgerom οι τοποθετησεις σας θέτουν και το δίλημμα που προκυπτει και περα απο το πρακτικο ειναι βαθεως ηθικο.

Εγω παντα προτεινω και παντα θα προτεινω πουλάκια που εχουν νοσησει να βγαινουν εκτος αναπαραγωγης γιατι εν γνώσει φερνουμε νεους φορεις στη ζωη σε αντιθετη περιπτωση και το βρισκω ανηθικο.
 
@patrickios και @mgerom οι τοποθετησεις σας θέτουν και το δίλημμα που προκυπτει και περα απο το πρακτικο ειναι βαθεως ηθικο.

Εγω παντα προτεινω και παντα θα προτεινω πουλάκια που εχουν νοσησει να βγαινουν εκτος αναπαραγωγης γιατι εν γνώσει φερνουμε νεους φορεις στη ζωη σε αντιθετη περιπτωση και το βρισκω ανηθικο.

Μα το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει μέχρι σήμερα σαφής απάντηση για το εάν υπάρχει κάθετη μετάδοση από γονείς - φορείς στο έμβρυο. Και αν υποθέσουμε ότι υπάρχει θεωρητικά, δε γνωρίζουμε τη συχνότητα. Εάν είναι κάτι με ρεαλιστικές πιθανότητες, έστω και λίγες, συμφωνώ απόλυτα πως δεν υπάρχει λόγος να μπαίνουν στην αναπαραγωγή. Εάν τώρα οι πιθανότητες είναι οι λεγόμενες ''ακαδημαϊκές'', είναι άλλη συζήτηση.

Αν εννοείς γενικά ότι επειδή δεν ξέρουμε τις πιθανότητες καλό είναι να το αποφεύγουμε ώσπου να έχουμε νέα δεδομένα, συμφωνώ.
 
@patrickios αυτο ακριβως που λες εννοω, νομιζω το ιδιο θα καναμε αν αφορουσε κι εμας τους ανθρωπους και δεν θα παιζαμε με τις πιθανοτητες... Καλλιον του θεραπευειν το προλαμβανειν...
 
@patrickios αυτο ακριβως που λες εννοω, νομιζω το ιδιο θα καναμε αν αφορουσε κι εμας τους ανθρωπους και δεν θα παιζαμε με τις πιθανοτητες... Καλλιον του θεραπευειν το προλαμβανειν...

Μα σαφώς, δεν το συζητάμε αυτό.

Να πω τέλος έτσι για να υπάρχει, πως δύο κτηνίατροι με τους οποίους το έχω συζητήσει μου έχουν πει πως δεν υπάρχει κάθετη μετάδοση. Δεν ξέρω όμως αν η άποψή τους οφείλεται στο ότι δε γίνεται να υπάρξει ή αν στο ότι είναι εξαιρετικά απίθανο οπότε δεν το λαμβάνουμε υπόψιν.
 
Βασικά το προηγούμενο μήνυμά μου διεκόπη απότομα και δεν μπόρεσα - δεν υπήρχε χρόνος - να το ολοκληρώσω, ειδικά αφού είχαν σβηστεί τουλάχιστον 5 λεπτά γραφής.
Το πιθανότερο είναι ότι σε φορέα (εμβολιασμένο πχ) κάθετη μετάδοση στο αυγό δεν υπάρχει. Το τάισμα και η εξάντληση του θηλυκού (ή και του πατέρα) είναι ζητήματα τα οποία θα μπορούσαν δυνητικά να συσχετιστούν με μετάδοση της ασθένειας από τους γονείς, αλλά κι αυτό δεν το ξέρουμε.
Επίσης να συμπληρώσω ότι ούτε κι εγώ δέχθηκα να μου χαρίσουν ένα καναρίνι το οποίο ήθελα πολύ, όταν έμαθα ότι νόσησε από ευλογιά, για ευνόητους λόγους. Το ζήτημα λοιπόν είναι υπό διερεύνηση, και μάλλον μας λείπουν (ή εξαιρέστε το "μας") πολλά δεδομένα, που θεωρώ απίθανο να διευκρινιστούν στο άμεσο τουλάχιστον μέλλον.
 
Χωρίς να μπορώ να είμαι κατηγορηματικός, με τα όσα μέχρι στιγμής έχω κατά νου, μετάδοση πρακτικά γίνεται μέσω κουνουπιών οπότε κοιτάω να προστατευτώ από αυτά. Και φυσικά να έχω ''γερά'' πουλιά που να μπορούν να περάσουν ανώδυνα πιθανή λοίμωξη.

Άρα αν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και είναι υγιής έχουν τής ίδιες πιθανότητες να μην νοσήσουν ποτέ ή και αν νοσήσουν να το περάσουν ανώδυνα και να γίνουν καλά με πουλιά που δεν είναι φορείς.

Επίσης τα πουλιά που αγοράζουμε δεν έχουν κάρτα υγείας δεν ξέρουμε τι ασθένειες έχουν περάσει και αν είναι φορείς και παρόλα αυτά τα ζευγαρώνουμε.

Επίσης να συμπληρώσω ότι ούτε κι εγώ δέχθηκα να μου χαρίσουν ένα καναρίνι το οποίο ήθελα πολύ, όταν έμαθα ότι νόσησε από ευλογιά, για ευνόητους λόγους

Αν δεν υπάρχει απόδειξη για κάτι ποιός είμαι εγώ που θα το καταδικάσω.

Αν ήξερα ότι με την φροντίδα μου θα γινόταν καλά θα το έπαιρνα και αν γινόταν καλά και ήταν υγιείς θα το ζευγάρωνα, αν ήταν καταδικασμένο και πάλι θα το έπαιρνα, κάποιος πρέπει να το φροντίσει.
(Δε είμαι αντίθετος σε αυτό που έγραψες είναι η άποψη σου απλά σκάλωσα σε αυτό που έγραψες για να γράψω την δική μου)
 
Αν δεν υπάρχει απόδειξη για κάτι ποιός είμαι εγώ που θα το καταδικάσω.

Αν ήξερα ότι με την φροντίδα μου θα γινόταν καλά θα το έπαιρνα και αν γινόταν καλά και ήταν υγιείς θα το ζευγάρωνα, αν ήταν καταδικασμένο και πάλι θα το έπαιρνα, κάποιος πρέπει να το φροντίσει.
(Δε είμαι αντίθετος σε αυτό που έγραψες είναι η άποψη σου απλά σκάλωσα σε αυτό που έγραψες για να γράψω την δική μου)
Μα δεν καταδίκασα κανέναν. Μου πρότειναν να μου χαρίσουν πουλάκι που είχε περάσει την ασθένεια της ευλογιάς και είπα όχι, διότι τα δικά μου πουλιά δεν είχαν και δεν ήθελα, έστω και με μικρή πιθανότητα, να κολλήσουν.
Το πουλί ήταν ήδη καλά και υπήρχε άνθρωπος που το φρόντιζε, δεν ήταν καταδικασμένο
 
"Καταδικάσω" μάλλον λάθος έκφραση.

Από την στιγμή πού πέρασε την ασθένεια.
( Η νόσος έκανε τό κύκλο της και τώρα είναι υγιής.)

Γιατί ένα πουλάκι που είναι καλά να πρέπει να περάσει την υπόλοιπη ζωή τού μόνο του επειδή υπάρχει η υποψία ότι κάποια στιγμή θα ξαναεμφανιστεί η ασθένεια και θα νοσήσει χωρίς να είμαστε σίγουροι για αυτό.

Αφού στην ουσία έχει της ίδιες πιθανότητες με αυτές που έχει ένα υγιές πουλί να εκδηλώσει αυτή την ασθένεια.

Στο ξαναγράφω δεν είμαι αντίθετος με αυτώ που έγραψες εξάλλου έχεις περισσότερες γνώσεις επί του θέματος.

Εγώ σαν Παύλος από την στιγμή που δεν υπάρχει κάποιο ιστορικό και όλα είναι πιθανότητες θα ρίσκαρα να το ζευγαρώσω και θα παρατηρούσα υποψιασμένος και με επιφύλαξη για τυχόν ενδείξεις εμφάνισης της ασθένειας.

Και σε καμία περίπτωση δεν εννοούσα ότι δεν θα το φρόντιζες.
Δεν έχω σκοπό να προσβάλλω κανένα.
 
Αντώνη δεν είμαι ειδικός και δεν θέλω να επιμείνω.
Κάτι παραπάνω ξέρετε.
Παύλο, κατάλαβα πολύ καλά τι έγραψες, και φυσικά δεν μου φάνηκε εξαρχής προσβλητικό. Συζήτηση κάνουμε και ο καθένας έχει την άποψή του. Αλλά να σου εξηγήσω τι εννοώ...

Πρώτα από όλα δεν είμαι ειδικός και σέβομαι την άποψή σου η οποία περισσότερη ανθρωπιά δεν θα μπορούσε να έχει.

Αλλά, αν με πρόληψη (κουνουπιέρα κλπ) τα πουλιά μου έχουν λιγότερες πιθανότητες να κολλήσουν τον Ιό της Ευλογιάς, γιατί να βάλω μια ωρολογιακή βόμβα στο κοπάδι μου; Και ναι, σαφέστατα ένα πουλί που έχει περάσει ευλογιά, ίσως να είναι και άνοσο, κατά το άρθρο που όλοι διαβάσαμε, αλλά αν δεν είναι; Κι αν κάποια στιγμή μεταδίδει;

Όσον αφορά στο ζευγάρωμα του αποθεραπευμένου πουλιού, αν το δει κανείς σαν άτομο, έχεις δίκιο. Αλλά τα περισσότερα καναρίνια που πωλούνται, χαρίζονται κλπ, δεν ζευγαρώνουν ποτέ, γιατί οι αποδέκτες τους δεν σκοπεύουν να τα ζευγαρώσουν. Δεν παίρνω λοιπόν αυτό που νόσησε και παίρνω ένα άλλο το οποίο θα ζευγαρώσει στη θέση αυτού. Κάπως έτσι...

Πάντως έχω φάει το διαδίκτυο με το κουτάλι για μετάδοση Ιού σε έμβρυα και τίποτα δεν βρίσκω.
 
@ianos Δεν έχω βρει κι εγώ κάτι στο διαδίκτυο. Γι αυτό και έθεσα αυτά τα ερωτήματα χθες, όμως απ´οτι βλέπω η κοινή πρακτική είναι «απλά απέφυγε το» χωρίς όμως να υπάρχουν ενδείξεις, απλά για να έχει ο καθένας το κεφάλι του ήσυχο. Σίγουρα λοιπόν η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία, αλλά και το να θεωρούμε ένα πουλάκι με ευλογιά καταδικασμένο, πάλι δε το βρίσκω σωστό.
Και το λέω αυτο γιατί υπήρξε υπόνοια πως ένα από τα δικά μου που πήρα μπορεί να είχε περάσει γιατί του λειπει το νύχι στο ποδαράκι του, όποτε όπως είναι φυσικό τρόμαξα και αρχισα να το ψάχνω. Πουθενά όμως δεν είδα κάτι που να λέει πως το πουλάκι θα νοσήσει ξανά. Αν ήταν έτσι γιατί να τους κάνουν εμβόλια και μάλιστα να τα θεωρούν τη μόνη σιγουρη λύση; Αν πρόκειται το πουλάκι να εμφανίσει ανα πάσα στιγμή έναν ιο που έχει στο αίμα του; Μου φαίνεται περίεργο. Σαν να περναμε εμείς δεύτερη φορά την ανεμοβλογιά.

Απλά ήθελα να εκφράσω τις απορίες μου. Καλή ημέρα σε όλους.
 
Τα πτηνά που επιζούν από τη νόσο συνήθως είναι άνοσα, μπορεί όμως να είναι και φορείς και να απεκκρίνουν τον ιό.
Αυτό, εύλογα, δημιουργεί ανησυχίες. Τίποτα πέραν αυτού (αλλά αυτό δεν είναι και λίγο). 🤔
 
Αντώνη δεν είμαι ειδικός και δεν θέλω να επιμείνω.
Κάτι παραπάνω ξέρετε.

Δεν υπαρχουν ειδικοι εδω Παυλο, ολοι τις αποψεις μας καταθετουμε με βαση την εμπειρία του ο καθενας :)

Οπως ειπε και ο Γιαννης @ianos κι εγω ενα πουλακι που ξερω πως εχει νοσησει δεν θα το εβαζα στο κουμασι μου.

Απο κει και περα δεν το καταδικαζουμε ενα τετοιο πουλακι γιατι εξαλλου δεν κανουν ολοι αναπαραγωγη.
Και απολυτα υγιή πουλια δεν μπαινουν στην αναπαραγωγη ποτε στη διαρκεια της ζωης τους για τους χ λογους. :)
 
Τα πτηνά που επιζούν από τη νόσο συνήθως είναι άνοσα, μπορεί όμως να είναι και φορείς και να απεκκρίνουν τον ιό. Αυτό, εύλογα, δημιουργεί ανησυχίες. Τίποτα πέραν αυτού (αλλα αυτό δεν είναι και λίγο) 🤔.

Φυσικά και δεν είναι, αλλά δε λέει και κάτι. Μπορεί και ίσως και συνήθως είναι λέξεις αόριστες που ο καθένας μεταφράζει όπως θέλει. Είναι σαν να μη γνωρίζουμε ακριβώς, απλώς απαντάμε «ηξεις, αφήξεις» για να καλύψουμε κάθε ενδεχόμενο. Έτσι το βλέπω εγώ. Μια απάντηση για ασθένεια δίκη μας για παράδειγμα, αν ο γιατρός μου έλεγε συνήθως γιατρεύεται, μπορεί ομως και όχι, θα τον κοίταζα σαν χαζη. Απλά μου κάνει εντύπωση που υπάρχει αυτό το «θολό» ας πουμε τοπίο όσον αφορά τα πουλάκια που κατάφεραν να επιβιώσουν. Ο νόμος της φυσικής επιλογής λογικά θα έπρεπε να τα καθιστά σε καλύτερη μοίρα, μια που αποδυκνειουν ότι έχουν πιο γερό οργανισμό από τη στιγμή που δε χρειάζονται πλέον φάρμακα ή θεραπεία για να κρατηθούν στη ζωή. Μήπως είναι απλά μια προκατάληψη που έχει μείνει από στομα σε στόμα από παλιούς εκτροφείς λόγο της θνησιμότητας που είχε η ενεργή ασθένεια κι εμείς απλά τη διαιωνίζουμε; Αλλά αυτή ίσως είναι κουβέντα για άλλο θέμα. 🙂
 
Δεν είναι καθόλου ασαφές @Elenie τουλάχιστον για μένα. Εξηγούμαι. Το συνήθως έχει επαληθευτεί αρκετές φορές μιας και γνωρίζω απο πρώτο χέρι, οτι έχουν νοσήσει ορισμένα (λίγα) πουλιά για δεύτερη φορά και μάλιστα όλα κατά την περίοδο της αλλαγής του πτερώματος. Το γεγονός επίσης οτι κάποια απο αυτά που ήσαν φορείς, μετέφεραν τον ιό στα νεαρά βλαστάρια τους (πιθανότατα με το τάισμα) σε χειμερινές περιόδους που δεν υπάρχουν κουνούπια, δικαιολογεί και το δεύτερο μέρος της πρότασης.
 
Back
Top