Ασθένειες Ο ιός της ευλογιάς στα πτηνά

Η προσβολή από τον ιό της ευλογιάς παρατηρείται συνήθως στα καναρίνια που στεγάζονται υπαίθρια, στους νεαρούς παπαγάλους, και στα άγρια πουλιά.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ευλογιάς. Ορισμένοι προσβάλλουν μόνο συγκεκριμένα είδη πουλιών και άλλοι προσβάλλουν διάφορα είδη. Παραδείγματος χάριν, η ευλογιά των καναρινιών προσβάλλει μόνο τα καναρίνια και τα πουλιά που μπορούν να διασταυρωθούν με τα καναρίνια.

Μετάδοση της ευλογιάς στα πουλιά​

Η ευλογιά μεταδίδεται με την κατάποση, την εισπνοή ή με την είσοδο του ιού μέσω μιας προϋπάρχουσας ή νέας ανοιχτής πληγής.

Η ασθένεια μεταδίδεται κυρίως από μολυσμένα πτηνά κι από έντομα, όπως τα κουνούπια και τα κόκκινα ακάρεα. Η μετάδοση μπορεί επίσης να γίνει μέσω άμεσης επαφής με μολυσμένο πουλί ή έμμεσης επαφής με μολυσμένα αντικείμενα όπως γάντια, χέρια ή εξοπλισμό (σκεύη τροφής, νερού κλπ.).

Επειδή οι ιοί της ευλογιάς δεν είναι μπορούν να διεισδύσουν μέσω υγιούς επιθηλίου, εισχωρούν στο δέρμα μέσω εκδορών προκαλούμενων π.χ. από κανιβαλισμό, μαχών για τη διεκδίκηση χώρου κυριαρχίας, μαδήματος φτερών, κακού χειρισμού φροντίδας, κ. Α.

Θεωρητικά, η προσβολή από ευλογιά μπορεί να συμβεί καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Ωστόσο, τα περισσότερα κρούσματα εμφανίζονται στα τέλη του καλοκαιριού και το φθινόπωρο, λόγω του μεγάλου πληθυσμού κουνουπιών. Αυτός είναι και ο λόγος που κάνει συνηθέστερη την έξαρση της ασθένειας στα πουλιά που στεγάζονται σε εξωτερικά κλουβιά ή εκτροφεία.

Η περίοδος επώασής του ιού είναι πέντε έως δέκα ημέρες.

Ποια είναι τα σημάδια μιας μόλυνσης από τον ιό της ευλογιάς;​

Τα κλινικά συμπτώματα μπορεί να ποικίλουν, αλλά υπάρχουν τρεις γενικές μορφές της ασθένειας. Σε περιπτώσεις έξαρσης, μπορεί να εμφανιστούν περισσότερες από μια μορφές της ασθένειας.

Δερματική ευλογιά (Dry Pox)​


Τα πουλιά που προσβάλλονται συνήθως είναι τα αρπακτικά και τα ψιττακοειδή.

Συμπτώματα​

Ανάπτυξη κονδύλων στα σημεία του σώματος του πουλιού χωρίς πτέρωμα, συμπεριλαμβανομένων των ποδιών, του ράμφους, και της περιοχής γύρω από τα μάτια. Οι κόνδυλοι εξελίσσονται σε φλύκταινες που σπάζουν κάνοντας αργότερα κρούστα και μπορεί να μολυνθούν στη συνέχεια από βακτηρίδια ή μύκητες.

Στην περίπτωση που προσβληθούν τα μάτια, παρατηρούνται κοκκινισμένα βλέφαρα, ερεθισμός του κερατοειδούς χιτώνα, καταρράκτης και συρρίκνωση του ματιού. Μερικές πληγές μπορεί να είναι πολύ μεγάλες και παραμένουν μέχρι 6 εβδομάδες ή περισσότερο.

Διφθεροειδής ευλογιά (Wet Pox)​


Πουλιά που προσβάλλονται συνήθως: Στρουθιόμορφα, Blue-fronted Amazons, Pionus Parrots

Συμπτώματα​

Το πρώτο σημάδι της ασθένειας είναι συχνά η επιπεφυκίτιδα. Κατόπιν, η ανάπτυξη γκρίζων προς καφετιών πληγών στο εσωτερικό του στόματος, στη γλώσσα, που μπορεί να επεκταθούν μέχρι τον οισοφάγο. Το πουλί είναι πιθανόν να δυσκολεύεται να φάει και να πιει.

Πληγές μπορούν να εμφανιστούν και γύρω από τα μάτια, προκαλώντας μερικές φορές σοβαρά έλκη στον κερατοειδή και μόνιμη βλάβη στα στο μάτι.

Σηψαιμική ευλογιά​


Πουλιά που προσβάλλονται συνήθως: Καναρίνια, Σπίνοι

Συμπτώματα​

Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως ξαφνικά και προσβάλλουν πολλά συστήματα του οργανισμού. Το πουλί μπορεί να παρουσιάσει πολλά συμπτώματα της ασθένειας συμπεριλαμβανομένων του ανορθωμένου πτερώματος, απώλειας όρεξης, και λήθαργο. Αναπτύσσουν πνευμονία, με αποτέλεσμα την κυάνωση και πολλά πεθαίνουν μέσα σε 2 έως 3 ημέρες.

Διάγνωση​

Η διάγνωση της μόλυνσης γίνεται συχνά με μικροσκοπική εξέταση των κυττάρων που λαμβάνονται με στικ από την πληγή και την τοποθέτηση του υλικού στη διαφάνεια του μικροσκοπίου απλώνοντάς το πάνω σε αυτήν.

Διάγνωση της ασθένειας μπορεί επίσης να γίνει με βιοψία και απομόνωση του ιού από τους προσβληθέντες ιστούς.

Θεραπεία​

Δεν υπάρχει κανένα φάρμακο που να σκοτώνει τον ιό, έτσι η θεραπεία περιορίζεται στη συμπτωματική αντιμετώπιση με την κατάλληλη υποστηρικτική αγωγή, που θα βοηθήσει το πουλί να αναρρώσει.

Η βιταμίνη Α μπορεί να χορηγηθεί στους παπαγάλους για να βελτιώσει την υγεία του δέρματος και την επούλωση των πληγών του στόματος και του οισοφάγου. Μπορούν ακόμη να χρησιμοποιηθούν αντιβιοτικά και αντιμυκητισιακά για να προλάβουν ή να θεραπεύσουν δευτερογενείς λοιμώξεις.

Οι κρούστες γύρω από τα μάτια μπορούν να μαλακώσουν με κομπρέσες με νερό και ήπιο σαμπουάν μωρών ή αφέψημα χαμομηλιού. ΜΗΝ προσπαθήστε να αφαιρέσετε τις κρούστες. Οι οφθαλμικές αλοιφές μπορούν να χρησιμοποιηθούν εάν επηρεαστούν τα μάτια.

Για την αντιμετώπιση των κονδύλων στα πόδια μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάποια απολυμαντική ή αντιβιοτική δερματική αλοιφή για τοπική χρήση.

Σε πουλιά που δεν μπορούν πλέον να φάνε μόνα τους, η σίτιση με σωλήνα είναι απαραίτητη.

Πρόληψη​

Για τον έλεγχο της εκδήλωσης ευλογιάς
  • Αποτρέψτε την έκθεση των πουλιών στα κουνούπια με τη χρήση σήτας.
  • Χρησιμοποιήστε το εμβόλιο κατά της ευλογιάς που διατίθεται για συγκεκριμένα είδη, π.χ., περιστέρια, καναρίνια, ή ψιττακοειδή, για να εμβολιάσετε τα υγιή πουλιά.
  • Απομονώστε τα προσβεβλημένα πουλιά από τα υπόλοιπα. Πάντα να ταΐζετε και να περιποιείστε πρώτα τα υγιή πουλιά και μετά να φροντίζετε τα άρρωστα. Να πλένετε πολύ καλά τα χέρια σας μετά από την περιποίηση των άρρωστων πουλιών.
  • Να χρησιμοποιείται ξεχωριστό εξοπλισμό για το τάισμα με το χέρι σε κάθε πουλί. Καθαρίστε και απολυμάνετε τα σκεύη τροφής και νερού και οποιαδήποτε αντικείμενα ή υλικά χρησιμοποιήθηκαν για το τάισμα με το χέρι, καθώς επίσης και οποιοδήποτε εξοπλισμό έχει έρθει σε επαφή με τις στοματικές εκκρίσεις των πουλιών. Τα κατάλληλα απολυμαντικά περιέχουν 1% υδροξείδιο του καλίου (KOH), 2% υδροξείδιο του νατρίου (NaOH), και 5% φαινόλη.
  • Προστατεύστε τα πουλιά από πληγές, διότι ο ιός της ευλογιάς μπορεί να εισέλθει στο σώμα μέσω ενός ανοίγματος του δέρματος ή μιας ανοικτής πληγής.

Σχετικό περιεχόμενο​

Εμβολιασμός καναρινιών για ευλογιά και πότε
Video εμβολιασμού καναρινιών κατά του ιού της ευλογιάς
 
Δεν είναι κάποια αποκλειστικά δική μου γνώση. Για πολλά χρόνια, ακόμα και τώρα, αρκετοί απο τον σύλλογό μας (και όχι μόνον) εμβολίαζαν για την ευλογιά και κρατούσαν πολύ καλά αρχεία. Είναι γνωστά πράγματα αυτά, όπως και το γεγονός οτι σ' ένα προσεγμένο εκτροφείο τα κρούσματα είναι πολύ περιορισμένα και οι επαναλήψεις ακόμα λιγότερες.
 
Μάκη, έχεις ακούσει και το ενδεχόμενο εμβολιασμενα πουλιά που δεν έκαναν επαναληπτικό εμβολιασμό να εμφανίζουν ευλογιά ή να έχουν απογόνους με ευλογία, χωρίς να έχουν επαφή με κουνούπια;
 
Γιάννη αν σταμάταγες στο...ή να έχουν απογόνους με ευλογία, θα σου απαντούσα αβίαστα, ναι. Το χωρίς να έχουν επαφή με κουνούπια όμως δεν μπορώ με κανένα τρόπο να το βεβαιώσω ή να πώ οτι έχει ελεγθεί με σιγουριά, αφού δεν υπάρχει εκτροφή, που να είναι απόλυτα ασφαλής απο την παρουσία κουνουπιών.
 
Ναι, καταλαβαίνω τη σχετικότητα, αλλά συχνά οι εκτροφές έχουν σίτα και για αυτό σκέφτηκα μήπως είχες ακούσει για κάτι τόσο ειδικό, που ο εκτροφέας ήταν σχεδόν βέβαιος ότι είχε απωθήσει τα κουνούπια από την εκτροφή του.
 
Επειδή οι απόψεις σε ορισμένα σημεία διίστανται ποιος θα ήταν ο πιο κατάλληλος να απαντήσει εάν ήξερε; Μήπως η επιστήμη;
Προτείνω εάν θέλουμε και μπορούμε να συντάξουμε ένα κείμενο σαν κοινότητα συλλέγοντας ερωτήσεις και απορίες και να το στείλουμε στους πτηνίατρους που διαφημίζουμε και προτείνουμε εδώ μέσα (και καλά κάνουμε) μήπως και πάρουμε μερικές απαντήσεις.
 
Προτείνω εάν θέλουμε και μπορούμε να συντάξουμε ένα κείμενο σαν κοινότητα συλλέγοντας ερωτήσεις και απορίες και να το στείλουμε στους πτηνίατρους που διαφημίζουμε και προτείνουμε εδώ μέσα (και καλά κάνουμε) μήπως και πάρουμε μερικές απαντήσεις.
Παναγιώτη, η πρόταση σου μεταφέρθηκε για να συζητηθεί στο κατάλληλο φόρουμ Σύνταξη κειμένου προς κτηνιάτρους με ερωτήσεις που αφορούν στην ευλογιά.
 
Γράφω εδώ ώς πληροφορία και ως συνέχεια των παραπάνω, άσχετα απο την όποια έκβαση του ερωτηματολογίου που θα δημιουργηθεί.

Χρύσα Δραμπίδου
Κτηνιατρικό - διαγνωστικό εργαστήριο Κομοτινής.

Kαλησπερα. Σχετικά με ερωτηση φίλου για την τυχη καναρινιων που επηζουν απο την ευλογια σας ενημερωνουμε οτι: Εαν και τα πτηνά που επιζουν απο την ευλογιά και κυριως την δερματικη μορφη αυτης, εχουν ισχυρη και διαρκη ανοσια παρόλα αυτά η παραγωγή αυγων των πουλιων φορεων της νοσου υπολειπεται της κανονικής και η γονιμοτητα αυτων σε περιπτωση γεννητορων πτηνων επηρεάζεται δυσμενως. Για αυτό το λογο καλο ειναι να απομακρυνονται απο την εκτροφή μιας και ειναι φορεις του ιου και αποτελουν αμεσο κινδυνο και για τα υπολοιπα. Η είσοδος του ιου γινεται μετα από καποια λυση συνεχειας του δερματος(νυγματα απο μολυσμενα κουνουπια) η των βλεννογονων ( τραυματισμοι απο τυχον αιχμηρα αντικειμενα, τα νυχια του ποδιου του ιδιου του πτηνου)διότι ο ιος της ευλογιας δεν ειναι σε θέση να εισέρχεται από ανεπαφο επιθηλιο. Ενα από τα αιτια εμβρυικων θανατων στα καναρινια είναι και ο ιος της ευλογιας, ιδιαίτερα σε πουλια φορεις της νόσου. Σε καθε περίπτωση πάντως η διάγνωση της νόσου ειναι πρωταρχικης σημασίας. ( ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ).
 
Καλησπέρα παιδιά. Άρα καταλήξαμε αν κατάλαβα καλά στο ότι τα πουλάκια που έχουν περάσει την ευλογια δεν πρέπει να μπαίνουν σε αναπαραγωγή; Έχω 3 καναρίνια και το 1 τελικά μου βγήκε θυληκο και σκεφτόμουν να το ζευγαρώσω με το ένα αρσενικό αλλά δυστυχώς το καλοκαίρι και ενώ έβαζα κουνουπιέρα πέρασα ευλογια. (με το άλλο αρσενικό είναι αδέρφια το θυληκο). Για έναν ερασιτέχνη σαν εμένα που θα ήθελα να κάνω μια φορά αναπαραγωγή να τη βιώσω σαν εμπειρία θεωρείται εξίσου λάθος πιστεύετε; υπάρχει κίνδυνος για τους νεοσούς; Δεν έχω και πολλά Περιθώρια χώρου να πάρω κιαλλα πουλάκια είχα στο μυαλό μου να φτάσω τα 5-6 σύνολο.
 
Θα σου απαντήσω με σχετικότητα...Νομίζω πως ναι, θα πρέπει να αποφύγεις την αναπαραγωγή. Όπως αναφέρει η προηγούμενη του μηνύματός σου αναφορά κτηνιάτρου περί πιθανότητας εμβρυικής νέκρωσης, υπάρχει και το ενδεχόμενο τα νέα πουλιά να κολλήσουν τον Ιό από γονέα φορέα.
 
@ianos Ναι συμφωνο ξαναεμφανίζεται και πολύ σύντομα μάλιστα με ποιο ανθεκτικό τον ιό με αποτέλεσμα αν δεν έχεις απομακρύνει τα πουλιά που έχουν μολυνθεί θα μολύνει και τα υπόλοιπα, (Παθών).
 
Back
Top