Γενικά Παπαγάλοι και δέντρα μπονσάι. Τοξικά ή όχι;

Εγγραφή
27 Ιουλ 2016
Μηνύματα
2.409
Πόλη
Χαλάνδρι
Αν δεν το ξέρετε μπονσάι κατά λέξη σημαίνει «δέντρο σε δοχείο/γλάστρα») περιγράφει γενικότερα την τέχνη που αφορά στην καλλιέργεια δέντρων σε γλάστρες.

Θα μου πείτε που κολλάει αυτό σε θέμα με παπαγάλους.

Ξέρουμε την ταξινόμηση των δέντρων/ξύλων σε τοξικά και μη για τους παπαγάλους μας. Αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω είναι αν κάποιος γνωρίζει αν και στα μπονσάι ισχύει η ίδια ταξινόμηση.

Αυτό γιατί έβαλα σκοπό να αγοράσω ένα τόσο ως διακόσμηση, όσο και ως ενασχόληση για τον παπαγαλάκο μου και έχω την ανυσηχία αν θα μπορεί ο Ερνέστο να το "κλαδεύει/καταστρέφει/καλλιεργεί" και αυτός χωρίς να κινδυνεύει.

bonsai2.jpg
 
Δεν ξέρω, μα νομίζω πως ισχύουν οι ίδιες τοξικότητες.
Το θέμα είναι πως είναι κρίμα ένα τόσο πολύχρονο και ακριβό δέντράκι να το μασουλήσει το "τερατάκι" :)
 
Μαρία μου χαλάλι του αν του αρέσει. Με το δεδομένο ότι νιώθω πως τον έχω φυλακισμένο μακριά από τη φύση, αν δε μπορέσω να σκεφτώ κάτι διαφορετικό να διακοσμήσω μια παιδική χαρά του μέσα στο σπίτι (από εκεί και η ιδέα για τους ευκάλυπτους) ας παει χαλάλι και το μπονσάι.
Μια σκέψη που έχω είναι η εξής : Πιστεύω πως ένα πλάσμα που όσο να 'ναι έχει τα "ενστικτα" της φύσης μέσα του λιγότερο κινδυνεύει να το καταστρέψει και περισσότερο να το καταστρέψω εγώ.
 
Διονύση το μπονσάι είναι παράξενο σαν "δέντρο". Θέλει πότισμα μια φορά την εβδομάδα, ξεψείρισμα τακτικά (ψέκασμα με απορρυπαντικό πιάτων και νερό) και επίσης σταθερή τοποθεσία. Είχα για αρκετά χρόνια ώσπου ένα παιδάκι που ήρθε σπίτι το είχε βρει σαν παιχνίδι και το χάλασε. Αν το σκέφτεσαι όμως να αγοράσεις πρέπει να κοιτάξεις πρώτα κάποια πράγματα πριν κάνεις την αγορά. Κάτι αντίστοιχο που κάνουμε και με τα πτηνά.
 
Ναι το ξέρω Αγγελε, την έχω ψάξει πριν λίγο καιρό αλλά χρειάζομαι περισσότερο διάβασμα. Γι' αυτό έθεσα και την ερώτηση για την τοξικότητα, εφ' όσον είναι ασφαλές και το γνωρίζω να προχωρήσω. Αλλωστε σε μια εποχή που τα οικονομικά των περισσοτέρων δεν είναι ιδιαίτερα "ανθηρά" και η συγκεκριμένη "επένδυση" θα κοστίσει καμπόσο, θα ήταν κρίμα να το διαλύσω εγώ πριν το κάνει ο Ερνέστο :)
 
Διονύση, τα δεντράκια μπονζάι είναι συνήθως διαφόρων ειδών, π.χ. μικρά πευκάκια, πλατανοειδή κλπ. Αναλόγως λοιπόν τι είδος είναι, μπορεί να θεωρηθεί κατάλληλο ή όχι για το παπαγαλάκι σου. Αλλά, αφενός όπως σου είπαν δεν είναι καθόλου εύκολα στη φροντίδα, κι αφετέρου τα κλαδάκια τους είναι συνήθως λεπτά κι εύκολα σπάζουν από το ράμφος ενός πάροτλετ, υποθέτω.
Βασικά αυτό που θέλω να πω είναι ότι από τη φύση τους τα περισσότερα εξ' αυτών είναι ήδη πολύ περιορισμένα σε μια μικρή γλάστρα, άρα κατά τη γνώμη μου επιβεβαρυμένα, οπότε το να έχουν κι ένα πουλάκι να τα καταστρέφει το θεωρώ από πλευράς μου πολύ. Θα σου πρότεινα λοιπόν, να αγοράσεις γλαστράκια με βότανα, τα οποία θα μπορούν να διαμένουν σε εσωτερικό πολύ φωτεινό χώρο, κι ο Ερνέστο θα μπορεί από μόνος του να πηγαίνει να τα "κλαδεύει" χωρίς αυτά να καταστρέφονται, μια και ξαναπετούν. ΓΙα το θέμα του ξύλου (των κλαδιών δλδ), αν είναι αυτό που σε απασχολεί, ίσως θα μπορούσαμε αν σκεφτούμε ένα άλλο κατάλληλο φυτό εσωτερικού χώρου που να μην είναι τόσο ευάλωτο όσο τα μπονζάι.
 
Το "μπονζάι" είναι η τεχνοτροπία του να διατηρείς ένα δέντρο σε λιγοστό χώμα. Όπως είπε ο Γιάννης το είδος του δέντρου προκαθορίζει και την καταλληλότητα ή μη για πουλιά. Συμφωνώ κι εγώ ότι δεν θα το χαράμιζα για να το διαλύσει κανένα πουλί, ούτε άλλο ζώο, ούτε παιδί. :D
 
χαλάλι του αν του αρέσει

Αν και ο καθένας έχει τον τρόπο του, θεωρώ ότι είναι κρίμα. Δεν έχω ιδέα αν είναι τοξικό, δεν έχω ιδέα από παπαγάλους επίσης, αλλά ένα ιδιαίτερο, συμβολικο αλλά και τόσο όμορφο φυτό όπως είναι το bonsai είναι κρίμα να καταστραφεί από οποιονδήποτε. Το ότι ο παπαγάλος σου δεν είναι στη φύση δεν σημαίνει ότι είναι δυστυχισμένος, μάλλον το αντίθετο απ' όσο έχω παρακολουθήσει. Με την ίδια λογική όσα παιδιά μεγαλώσαμε σε διαμέρισμα θα έπρεπε στα 18 μας να μας περιμένει μια Porche. 😛

Η γνώμη μου είναι αν θες bonsai να το πάρεις για την πάρτη σου και να μάθεις στον παπαγάλο σου να το σέβεται.

Φιλικά πάντα και χωρίς καμία διάθεση ειρωνίας ή υποδείξεων.
 
Μου άρεσε πάρα πολύ η ιδέα για τα γλαστράκια με βότανα που είπε ο ianos . Σε σημείο που θα την εφαρμόσω άμεσα!
Τώρα το αν ένα μπονσάι είναι κατάλληλο, από άποψη τοξικότητας δεν γνωρίζω, κατά τα άλλα πιστεύω ότι ο καθένας γνωρίζει το πουλάκι του και τι συμπεριφορά θα έχει.
Μπορεί να μην μπει καν στον κόπο να ασχοληθεί, μπορεί να ασχολείται λίγο και χαλαρά, μπορεί και από την πρώτη μέρα να το "ξεκάνει", όπως θα έκανε ο δικός μου.
Μια δοκιμή θα σας πείσει! Στη θέση σου θα το έπαιρνα και θα τον είχα υπό παρακολούθηση, αν έβλεπα ότι πάει για καταστροφή, θα του το έπαιρνα, θα το έβαζα κάπου εκτός πεδίου και θα του μάθαινα σιγά σιγά να το σέβεται.]
να διακοσμήσω μια παιδική χαρά του μέσα στο σπίτι
Φυσικά περιμένω να δω εικόνες από την παιδική χαρά πως και πως!
 
Mηπως να έπαιρνες κ μια διακοσμητική ελιά;
Δεν νομίζω ότι ευδοκιμούν σε εσωτερικό χώρο.
Ζουν, δεν αναπτύσσονται ιδιαίτερα αλλά διατηρούνται. Θέλουν ανατολικό προσανατολισμό με όσο γίνεται ήλιο, πολύ συντηρητικά ποτίσματα και καθαριότητα ατμόσφαιρας.
Είχα 5 χρόνια σε αυτοποτιζόμενη γλάστρα σε γραφείο. Πήγαινε μια χαρά. Όταν κακώς της άλλαξα θέση, δυστυχώς δεν άντεξε σε σκιαιρό σημείο. Ίσως ήταν και το στρες της αλλαγής. Δεν ξέρω.
 
Mηπως να έπαιρνες κ μια διακοσμητική ελιά;


Ζορίζονται πολύ χωρίς έκθεση στον ήλιο όπως είπε και η Μαρία και σύντομα ρίχνουν τα φύλλα τους.
 
Ζορίζονται πολύ χωρίς έκθεση στον ήλιο όπως είπε και η Μαρία και σύντομα ρίχνουν τα φύλλα τους.
Ανέστη εσύ μήπως έχεις υπόψη σου για δέντρο με κλαδιά που να ευδοκιμεί σε εσωτερικό χώρο;
 
Ανέστη εσύ μήπως έχεις υπόψη σου για δέντρο με κλαδιά που να ευδοκιμεί σε εσωτερικό χώρο;


Γιάννη εγώ έχω 3 κέντιες τώρα (2 βασικά και το ένα μοιάζει), αν δεις στο θέμα της Γουίντερ σε κάποιες φωτογραφίες φαίνονται τα φυτά.. Δεν είναι όλα το ίδιο είδος (έχω μια Howea belmoreana μια Howea fosteriana και μια Αρέκα -Chrysalidocarpus lutescens) αλλά όλα είναι παρόμοια τροπικά φοινικοειδή που συνήθως αναπτύσσονται στη σκιά μεγαλύτερων δέντρων και δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις σε φως κι ούτε πολύ νερό. Eπίσης ζουν μια χαρά σε μικρές για το μέγεθός τους γλάστρες. Είχα κι έναν φίκο λυράτα (fiddle leaf fig tree τον λένε εδώ) που μου άρεσε πολύ αλλά τον ζόρισα τόσο πολύ με το φως επειδή τον έβαλα σε μια γωνιά με ελάχιστο φυσικό φως και χάλασε. Οι περισσότεροι φίκοι πάντως είναι ανθεκτικοί.
 
Εφόσον η ερώτηση απευθύνθηκε στον Ανέστη συγκεκριμένα, με τον οποίο συμφωνώ φυσικά και ειδικά και συνήθως γενικότερα, από ευγένεια περίμενα την απάντησή του για να γράψω κι εγώ :)
Τα φυτά που αναφέρει ο Ανέστης και που είναι όλα υπέροχα, καθώς και αρκετά ακόμα, αναφέρονται όλα εδώ:
τα οποία όμως δεν ανταποκρίνονται στον ξηλώδη κλαδωτό κορμό που είναι το αιτούμενο.
Επίσης από τα φυτά-δέντρα εξωτερικού χώρου, κάποια θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να ζήσουν σε εσωτερικό χώρο, μεταξύ των οποίων η ελιά που ήδη αναφέρθηκε από τον Τάκη αλλά και αρκετά εσπεριδοειδή όπως η λεμονιά που δεν αγαπούν τα πολλά κρύα. Αυτά, για όσα έχουν μέχρι στιγμής έχει γίνει αναζήτηση ασφάλειας τοξικότητας, αναφέρονται εδώ petbirds.gr/community/media/Δέντρα-Φυτά-εξωτερικών-χώρων.2052/.
Πάντα υπάρχει και η λύση χρήσης ενός ξερού επεξεργασμένου για την καθαριότητα ασφαλούς κορμού, πάνω στον οποίο θα εφαρμοστούν ασφαλή φυτά εσωτερικού χώρου, ώστε να δημιουργηθεί η αίσθηση του δενδρώδους.
Ακόμη ενδιαφέρουσα είναι η λύση επικάλυψης των χαμηλών σημείων με ζωντανά βρύα, που φημίζονται για τις αντιμυκητιακές τους ιδιότητες, αλλά αυτό προϋποθέτει υγρή ατμόσφαιρα και σχετική τοπική υγρασία (αυτό μπορεί να συνδυαστεί με την ιδέα περί συντριβανιού που έχουμε συζητήσει αλλού).
 
Εντάξει παιδιά, αλλά προφανώς και δεν το έθεσα σωστά το ζήτημα. Το θέμα λοιπόν είναι ο Ερνέστο να μπορεί να μασουλήσει / κόψει και κανένα ψιλό κλαδάκι χωρίς όμως ένα εύρωστο φυτό να επηρεάζεται. Ο φίκος λυράτα https://community.petbirds.gr/media/Φίκος-λυράτα-ficus-lyrata.2009/, φαίνεται να είναι καλή περίπτωση πάντως.
 
Εντάξει κανένα φυτό δεν μπορεί ν' αντέξει για πολύ αν πληγώνεται διαρκώς. Απλά πιστεύω πως δύσκολα ένας παπαγάλος με τόσα ενδιαφέροντα όσα ο Ερνέστο θα μασουλάει εκεί που πατάει και πετάει μετά μανίας. Ίδωμεν 🙂
 
f373b684a068104b15988ffdbbfabb26-jungle-house-norfolk-island.jpg

Eπίσης οι αρωκάριες ζουν μέσα σε σπίτια με συνθήκες φωτός ανάλογες με τα παραπάνω που αναφέραμε κι είναι ασφαλείς για πουλιά και πιο "δέντρα" απο τα προαναφερθέντα. Το μέγεθος του Ερνέστο βέβαια δεν θα τον εμπόδιζε να μπορεί να σταθεί άνετα στα μαλακά φύλλα μιας κέντιας που πρότεινα όπως και να την μασουλήσει χωρίς να την διαλύσει καθώς είναι πολύ μεγάλα φυτά. Να και μια φωτο με παροτλετ πάνω σε κέντια που βρήκα στο γκουγκλ. (δεν θα σχολιάσω τα μακελεμένα φτερά του)
5180366354_0c60243eb5_b.jpg
 
Back
Top